HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pěnové sklo: Tepelná izolace s úžasnými vlastnostmi

Věděli jste, že pěnové sklo je skvělý izolační materiál, který vyniká hned několika přednostmi? Při výrobě pěnového skla je možné využít jako vstupní surovinu recyklované sklo a díky tomu lze pěnosklo zařadit mezi ekologický čistý materiál, který je navíc možné dále použít a recyklovat. 


Pěnové sklo
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: FK1954 (Wikipedia)

Co je to pěnové sklo?

Pěnové sklo je izolační materiál, který je vyroben z běžných surovin používaných ve sklářské výrobě, nebo z recyklovaného skla. Tzv. pěnosklo je tvořeno miliony hermeticky uzavřených skleněných buněk o velikosti 10 až 90 µm, díky kterým má izolace z pěnového skla hodně co nabídnout. Jako izolační materiál se pěnové sklo dodává buď v deskách, nebo jako štěrk.

Pěnosklo a jeho vlastnosti

Pěnosklo má velmi unikátní izolační parametry ve všech směrech. Je to dáno především samotným materiálem, který zajišťuje konstantní vlastnosti bez ohledu na změnu prostředí.

Tepelně izolační vlastnosti pěnoskla

Pěnové sklo jako izolační materiál má díky uzavřeným skleněným dutinám velmi dobré tepelně izolační vlastnosti. Hodnota součinitele prostupu tepla se pohybuje okolo 0,038 až 0,06 W/m*K v závislosti na typu. Hodnoty jsou tedy srovnatelné s běžnými tepelně izolačními materiály, ale v porovnání s dalšími přidanými vlastnostmi je pěnové sklo na špičce izolačních materiálů.

Pěnové sklo je nehořlavý materiál

Obrovskou předností pěnového skla je právě sklo, které nehoří. Dle EN 13501 je pěnosklo řazeno do třídy A1 nehořlavých materiálů. Pěnové sklo nevytváří požární riziko a v případě požáru nešíří plameny.

Vodotěsnost a parotěsnost pěnoskla

Materiál pěnového skla má pevnou strukturu díky uzavřeným buňkám, takže při správném napojení jednotlivých desek zajistí dokonale vodotěsnou vrstvu.

Sklo navíc není schopné vodu absorbovat, takže desky z pěnového skla nemění své rozměry ani při nízkých teplotách vlivem mrazu. V praktickém slova smyslu lze pěnosklo umístit i v konstrukci, která je ve styku se zeminou, a stále si zachová stejné tepelně izolační vlastnosti.

Pěnové sklo je naprosto neprodyšné a dokonale parotěsné v obou směrech. Na to je třeba myslet při návrhu konstrukce, jejíž součástí bude právě pěnové sklo. Jako velkou výhodu může tato vlastnost představovat při aplikaci ve spodní stavbě jako izolace proti radonu.

Pěnové sklo je velmi obtížně stlačitelné

Pěnové sklo je velmi obtížně stlačitelné, protože mezi tepelně izolačními materiály má nejvyšší pevnost v tlaku. Ta se pohybuje od 0,5 až po 1,6 Mpa i více.

Manipulace s materiálem je poměrně jednoduchá díky relativně nízké objemové hmotnosti 165 kg/m?. Pěnové sklo je navíc možné libovolně řezat běžnou ruční pilou do požadovaných tvarů.

Tvarová stálost pěnového skla

Nízký součinitel tepelné roztažnosti zajišťuje tvarovou stálost podobně jako beton. Sklo zároveň není schopno přijímat vodu, takže nemění své vlastnosti ani rozměry vlivem změny vlhkosti. Není možné ho ohnout, což ne vždy může představovat výhodu.

Pěnosklo je biologicky i chemicky odolné

Podobně jako se v chemické laboratoři pracuje se skleněnými nádobami, tak i pěnové sklo odolává působením chemických látek. Zcela anorganické sklo zajišťuje odolnost proti rozpouštědlům, kyselinám a dalším chemicky agresivním látkám. Nemusíte se bát ani škůdců a hniloby.

Vysoká životnost a 100 % recyklovatelnost

Mimořádně dlouhá životnost lze přirovnat k životnosti celé budovy. V případě odstranění konstrukce je možné pěnové sklo dále recyklovat nebo ho použít jako ekologický zásypový materiál.

Konopná izolace: Více přírody za více peněz

Vyšší cena pěnového skla

Každá strana má rub a líc. Nelze se tedy divit, že výjimečné vlastnosti jsou vyvážené i poměrně vysokou cenou. V porovnání s ostatními materiály je jeho cena opravdu vyšší, jelikož za 1 m3 zaplatíte i okolo 12 až 20 tisíc v závislosti na druhu desky. Cena štěrku z pěnového skla se pohybuje okolo 1700,- Kč za 1 m3. Vždy je potřeba se spojit s prodejcem a nechat si udělat cenovou nabídku podle přesného typu izolační desky a množství.

Jak se pěnové sklo vyrábí?

  • Vstupní surovina je až z 60 % recyklované sklo, dále lze použít i písek a další dostupné materiály používané pro výrobu běžného skla. Tato vstupní surovina se roztaví při teplotě okolo 1250 °C a vytéká v podobě duté trubice.
  • Po vychlazení je tato dutá trubice namleta s příměsí uhlíkového prášku. Prachová směs se uloží do ocelových forem a prochází pěnicí pecí s teplotou cca 850 °C. Tím vznikne izolační blok složený z uzavřených skleněných buněk.
  • Tyto napěněné bloky dále prochází chladicí pecí, kde dochází k jejich kontrolovanému chlazení.
  • Po vychladnutí jsou bloky nařezány na desky. Následuje průběžné testování kvality a balení.

Podívejte se na krátký záznam, kde celý proces výroby pěnového skla uvidíte na vlastní oči:

FOAMGLAS, REFAGLASS – jaký je v nich rozdíl?

Na českém trhu lze narazit na několik názvů výrobků pěnového skla. Jedná se však jen o obchodní označení produktů jednotlivých výrobců.

Desky FOAMGLASS

Nejuniverzálnější typ izolačních desek z pěnového skla s rozměrem 60 x 45 cm. Dělí se dále podle použití v konstrukci a možnostech zatížení. Obecně lze desky FOAMGLAS použít jako izolaci plochých střech, fasád tak pro vnitřní izolaci stěn, podlah i podhledů nebo i pro základové desky. Do konstrukcí s vysokými požadavky na pevnost v tlaku je doporučeno použít desky FOAMGLAS s označením S3 nebo F.

Desky BOARD

Tyto izolační desky mají větší rozměry, takže je možná rychlejší a efektivnější montáž. Opět se dělí na několik dalších druhů podle způsobu aplikace a zatížení. Například prvky s označením WALL jsou určeny pro svislé uložení do stěn bez požadavků na větší únosnost. Naopak tomu může být u výrobků s označení FLOOR určených do podlahy. Desky s označením PERISAVE jsou doporučeny pro konstrukce pasivních domů a na desky s označením READY lze přímo natavovat asfaltové pásy.

Spádové desky TAPERED

Pro odvodnění ploché střechy je potřeba vytvořit spádovou vrstvu. Nejjednodušším řešením je tuto spádovou vrstvu vytvořit právě pomocí tzv. klínů. Jsou to tepelně izolační desky seříznuté v požadovaném spádu. Podobně jako klasické rovné desky mají i tyto spádové klíny několik druhů podle velikosti zatížení a případnému natavení asfaltových pásů.

Bloky PERINSUL

Tyto desky eliminují vznik tepelných mostů v místě styku obvodové konstrukce se základovou deskou. Díky jejich vysoké pevnosti v tlaku na nich lze založit první řadu zdiva nebo základový práh dřevostavby.

Mezi další doplňující sortiment patří lepidla, penetrační nátěry a tmely, které jsou potřeba pro správnou montáž.

REFAGLASS

Štěrk z pěnového skla

Mezi sortiment této společnosti se řadí především štěrk z pěnového skla. Ten je vyráběn v různých frakcích až do 63 mm a převážen na stavbu ve vacích. Granulát pěnoskla je možné použít jako tepelnou izolaci plochých střech nebo pro budování základové desky bez základových pasů.

Desky z pěnového skla

Desky z pěnového skla REFAGLASS mají základní rozměry 800 x 600 mm s tloušťkou od 40 do 120 mm. Pevnost v tlaku se pohybuje okolo 0,89 N/mm2. Také je možné objednat desky naformátované jako spádové klíny v různých procentech spádu.

Cena desek REFAGLASS je jen o něco málo přívětivější než u předchozího výrobce. Vždy je ale třeba se seznámit s aktuální cenou a typem pěnového skla přímo u prodejce.

Nepodceňte izolace střechy, teplo stoupá vzhůru

Zaujal vás tento materiál? Máte s ním své vlastní zkušenosti? Neváhejte se o ně podělit v naší diskuzi.

Vydáno dne:
22.12.2017

Photocredit: FK1954 (Wikipedia)

8

Difúzně uzavřená dřevostavba

Když se lidé rozhodují, zda budou bydlet ve zděném domě nebo v dřevostavbě.. Číst více →



Kamenná vlna pro dřevostavby

Podrobnější pohled na minerální (kamennou) izolaci do dřevostaveb.. Číst více →



Konopná izolace: Více přírody za více peněz

Alternativa k průmyslovým izolacím. Kolik stojí a jaké jsou výhody a nevýhody?.. Číst více →



Ztracené bednění, tradiční a systémové: Cena vs. čas

Při betonování si nezapomeňte vytvořit formu neboli bednění. Jaké jsou možnosti i aktuální ceny ztraceného bednění naleznete zde... Číst více →



Pletivo: Jeho druhy a použití na zahradu i do omítek

Chystáte se na plot a nevíte zda zvolit pletivo poplastované, pozinkované či svařované? Případně lesnické pletivo či na voliéry? Tipy a ceny najdete zde... Číst více →



Zkamenělé dřevo – už na něj nemusíme čekat miliony let

Proces, který v přírodě trvá miliony let, se jim podařilo zkrátit do dvou týdnů. Výsledkem je skutečné zkamenělé dřevo, které se může stát dokonalým filtrem... Číst více →



Pasivní domy – základní principy

Chystáte se stavět? Požadujete od svého nového domu komfort, zdravé vnitřní klima a zkrácenou topnou sezónu? Pak je pro vám pasivní dům ta pravá volba. Podívejte se na to, jaké jsou jeho základní principy... Číst více →



Kročejová izolace: vyzrajte nad kročejovým hlukem

Kročejová izolace je nezbytnou součástí podlah dřevostaveb a působí účinně proti kročejovému hluku. Přečtěte si, jaké typy materiálů se dají použít na kročejovou izolaci... Číst více →



Zateplení střechy rodinného domu – varianty pro šikmou a plochou střechu

Zateplení střechy je specifické téma, stejně jako například zateplení obvodového pláště. Při výběru izolace máme poměrně hodně možností. Jak tedy zvolit to nejvhodnější řešení pro rekonstruovanou i úplně novou střechu?.. Číst více →



Experimentální dům z marihuany přináší majitelům radost. Má nízké náklady na provoz

Farmáři z anglicého Marigentu pěstují konopí ve velkém a staví z něj domy. Podívejte se, jak se v takovém marihuanovém domě žije!.. Číst více →