HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dřevovláknité desky: Izolace co hřeje i chladí

Dřevovláknité desky jsou progresivní a zároveň ekologický izolační materiál, protože se v dnešní době klade značný důraz na ekonomický, ale i ekologický dopad v podstatě všech nových výrobků. A ve stavebnictví tomu není jinak! Právě v tomto ohledu je dřevovláknitá izolace o krok napřed. Jedná se o ekologický výrobek splňující všechny požadavky moderní doby. Jaké má dřevovláknitá deska vlastnosti a výhody a ceny se dočtete v tomto příspěvku.

Deska dřevovláknité izolace
i Foto: Archiv redakce

Dřevovláknité izolační desky jsou vyráběny z dřevní hmoty - dřevních vláken. Díky tomu, že se během zpracování dřevo upravuje až na jemná vlákna, je možno použít i odpadového materiálu z dřevozpracujícího průmyslu. Tato vlákna jsou poté za vysoké teploty a tlaku slisována. Pojivo zde tvoří přirozeně se vyskytující pryskyřice přímo v materiálu. Což je také důvodem jejich naprosté ekologičnosti.

Pokud jsou žádány některé vlastnosti o lepších parametrech, přidávají se ve výrobě pojiva či jiné látky. Napoříklad, je-li žádaná odolnost vůči vlhkosti přidávají se hydrofobizační prostředky (bitumen, vosk…), jiný postup proběhne při nehořlavé úpravě.

Dřevovláknitá izolace má široké spektrum využití, a to například v interiéru, na střechách (a to pro zateplení z interiéru i exteriéru), na fasádu či k zateplení stěn. Pro podlahy se používá dřevovláknitá deska známá pod obchodním názvem Hobra.

Práce s touto izolací je poměrně snadná, na technické vybavení náročná jako klasické dřevo. Tenčí tesky (zhruba do 15 mm) je možno řezat i nožem. Při uskladnění je třeba dřevovláknité desky chránit před povětrnostními podmínkami, protože do konstrukce musí být tento materiál vkládán suchý. Jeho upevňování probíhá pouze mechanicky, není tedy třeba lepidel. Dřevovláknité izolační desky jsou k dostání v mnoha formátech a tloušťkách od 8 mm do 200 mm.

Proč dřevovláknité desky?

Tento přírodní izolační materiál má dobré tepelně izolační vlastnosti (součinitel tepelné vodivosti je mezi 0,039 a 0,048 W/mK), má výborné akustické vlastnosti, je velmi odolný v tlaku a pro vodní páru propustný. Akumulační vlastnosti tohoto materiálu zajišťují až 16 hodinový fázový posun a udržují tepelný komfort v domě během celého roku. Dřevovlákno však nemusí být pouze ve formě desek, ale dá se použít i jako foukaná izplace.

Bude Vás zajímat: Foukaná izolace

Fázový posun vyjadřuje schopnost látky brzdit průchod tepla z exteriéru do interiéru, a tím zamezuje přehřívání budovy v letních měsících. Naopak v zimních měsících brání akumulační schopnost rychlému vychládání budovy. Tyto vlastnosti materiálu se odvíjí především od jeho objemové hmotnosti, a ta je u dřevovláknité izolace v porovnání s polystyrenem nebo minerální izolací podstatně vyšší - pohybuje se mezi 40 až 270 kg/m³. Dřevovláknitá izolace běžně dosahuje E třídy reakce na oheň.

Bude Vás zajímat: Minerální vata a její vlastnosti

Cena dřevovláknité izolační desky

Jako největší nevýhoda dřevovláknité izolace se jeví její pořizovací cena, která je v porovnání s ostatními materiály výrazně vyšší. Další nevýhodou může být také větší objemová hmotnost materiálu, což může v některých případech komplikovat manipulaci s prefabrikovanými elementy.

Bude vás zajímat: : Jakou a kolik izolace do střechy

Využití dřevovláknitých desek

Dřevovláknitá izolace je vhodným materiálem při realizaci difúzně otevřeného systému (její součinitel difúzního odporu mí se pohybuje mezi 2-5), také se dá dobře využít v případě zateplení starších prostor. Tento typ materiálů by však neměl přijít do styku s vysokou vlhkostí, proto se například nepoužívá jako izolace základů. Velmi podobné vlastnosti jako dřevovlákno má konopná izolace.

Jaký je Váš názor na dřevovlákno a jakou má podle Vás v dřevostavbách budoucnost?

Vydáno dne:
03.09.2012

22

Difúzně otevřená dřevostavba

Difúzně otevřené konstrukce jsou novodobým synonymem dřevostaveb.. Číst více →



Izolační materiály 1. díl – požadavky a vlastnosti

Jaké jsou základní vlastnosti izolačních materiálů a proč se jimi zabývat?.. Číst více →



Polystyren je dobrý izolant, ale vlhkost nepropustí

Polystyren je dobrý izolant, ale vlhkost z domu ven nepustí.. Číst více →



Minerální vata je přítel dřevostaveb

Jaké jsou možnosti a limity použití minerální vaty v dřevostavbách?.. Číst více →



Budoucnost dřevěných I nosníků

Jedná se o úzkoprofilový doplněk nebo čeká I nosníky velká budoucnost?.. Číst více →



Extrudovaný i soklový, to je polystyren XPS

Dozvíte se, jaké má vlastnosti, kde jej lze použít a čím nahradit.. Číst více →



Nepodceňte izolace střechy, teplo stoupá vzhůru

Proč a jak izolovat střechu, aby vám bylo doma příjemně v létě i v zimě?.. Číst více →



Vakuová izolace: Drahá nebo progresivní?

Kde použít vakuovou izolaci, kolik stojí a jak ji instalovat? A má to smysl?.. Číst více →



Konopná izolace: Více přírody za více peněz

Alternativa k průmyslovým izolacím. Kolik stojí a jaké jsou výhody a nevýhody?.. Číst více →



Má foukaná izolace jen samé výhody?

S foukáním izolací se roztrhl pytel, jaké má výhody a nevýhody?.. Číst více →