HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Chceme stavět vlastní dům – položme si nejdříve zásadní otázky

Stavba vlastního domu je velké rozhodnutí, splnění snu, ale také několikamilionová investice. A často s sebou nese zadlužení na velkou část života. Novostavitelé nemají žádnou jistotu, že vše dobře dopadne. A jelikož nechceme, aby jejich příběhy končily frustrací, finančním i duševním vyčerpáním, chceme se s vámi podělit o komplexní know-how, které jsme nabyli několikaletými zkušenostmi, díky kterým můžete nechtěným situacím předejít. 


Stavíme dům aneb 6 kroků k vašemu bydlení
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: se svolením 100 dřevostaveb

Cílem tohoto článku není nasadit vám růžové brýle a prodat vám dům. Naším záměrem je provést vás jednotlivými fázemi stavby domu a říct vám, kolik vás to bude stát, upozornit vás na klíčové aspekty a fáze stavby domu. Dozvíte se i věci, se kterými jste zatím nepočítali, ale které by vás u stavby domu mohly překvapit. V tomto článku, který vznikl na základě našeho online kurzu Stavíme dům aneb 6 kroků k vlastnímu bydlení, se dozvíte informace, které jsou podstatné. Na začátek je potřeba si zodpovědět několik zásadních otázek. A taky načerpat inspiraci, třeba v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: se svolením 100 dřevostaveb, Shutterstock, se souhlasem Josefa Hlávka

Uvědomte si vaše „proč“

Pro začátek je velmi důležité, abyste si uvědomili vaše důvody, proč vlastně chcete dům stavět. Pro někoho je stavba domu životním snem, pro někoho racionálním vyústěním životní situace. Jak je tomu u vás? Sepište si bod po bodu vaše důvody. Pro začátek si zkuste porovnat bydlení v bytě a rodinném domě – jaké výhody a nevýhody vás napadnou? Při rozhodnutí, že budete stavět dům, nepřemýšlejte jen nad samotnou stavbou domu, ale zkuste si představit, jak bude vypadat váš běžný i sváteční den. Stále chcete bydlet v domě? To je dobře.

Stanovte si rozpočet 

Klíčovou otázkou, na kterou si musíte odpovědět, je: Kolik máte na stavbu domu peněz? Svůj rozpočet mějte u plánování stavby na paměti. A naší radou k vám je, abyste se ho drželi zuby nehty. Jak si rozpočet stanovit? Základní přehled najdete v následujícím příkladu.

Možná disponujete stavebním spořením, nebo máte výrazné úspory. Vše se vám bude hodit. Nejprve si sepište všechny vaše finanční prostředky. Většina lidí financuje stavbu rodinného domu pomocí hypotéky. Proto si již nyní běžte do banky zjistit, na jak vysokou hypotéku dosáhnete. Kalkulačky na internetu jsou většinou orientační. Banka si prověří vaši bonitu podle svých tabulek a sdělí vám maximální možnou výši hypotéky, kterou vám pak podle vašich příjmů a dalších kritérií poskytne. Peníze z hypotéky počítejte velmi obezřetně. Z vlastních prostředků budete muset pokrýt takzvanou spoluúčast, která bývá zpravidla 20 % z celkové částky. Hypotéka taky většinou nezahrnuje přípravné fáze stavby domu, takže studii, projekt a potřebnou dokumentaci musíte hradit z vlastních zdrojů.

Jaká jsou možná úskalí v bance? 

Může se stát, že přijdete do banky s rozpočtem od firmy na dům za 4 miliony. Banka projekt nechá prověřit svým odhadcem a sdělí vám, že odhadce nemovitost nacenil pouze na 3,5 mil. Kč. V praxi to pak znamená, že vás dům bude stát 4 mil. Kč a od banky získáte hypotéku na 3,5 mil. Kč. Fakticky ale dostanete pouze 80 % z celkové částky, čili 2,8 mil. Kč. Vaše spoluúčast najednou není 800 tis. Kč, ale 1,2 mil. Kč. Tato situace může nastat u domů, které nevychází z nějaké typové řady s optimalizovanými cenami, a u domů, které vyžadují třeba nějaké speciální technické řešení, jenž zvedá jejich pořizovací cenu, ale ne jejich hodnotu na trhu, takže odhadce nacení levněji. Další tip ohledně hypotéky je ten, že pokud potřebujete co největší část stavby hradit z hypotéky, můžete se domluvit s firmou, aby vám do rozpočtu domu zahrnula veškeré práce spojené s domem. Mohou to být například: základová deska, přípojky, chodníky a případně oplocení. Tím dosáhnete na vyšší hypotéku.

Koupit nebo nekoupit už postavený dům?

Pokud je vaším snem bydlet v rodinném domě, neznamená to zákonitě, že jej musíte stavět. Další možností je si dům pronajmout, nebo koupit již postavený.

Proč si koupit již postavený dům?

  • Odpadne vám hodně starostí s jeho stavbou.
  • Vidíte, co si vlastně kupujete, i reálnou velikost místností a funkčnost dispozice.
  • Postavený dům na pozemku, pokud se tedy nejedná o lukrativní lokalitu, je zpravidla levnější, než kdybyste koupili pozemek a stavěli na něm dům nový.

Pokud chcete bydlet v rodinném domě a zároveň se vám nechce z města, pak je koupení již postaveného domu asi jedinou možností. Pozemků ve městech, kde se dá postavit novostavba rodinného domu, je dnes jako šafránu, a když už jsou, tak je cena za pozemek adekvátně vysoká. Postavený dům však nemá jen samá pozitiva.

Jaké jsou nevýhody při koupi již postaveného domu?

  • Postavený dům může mít viditelné nebo skryté vady – u dřevostaveb např. porušenou parozábranu, u zděných domů si zase nemůžete být jisti, z čeho byl přesně dům postaven, kudy jsou vedené všechny rozvody a podobně.
  • Starší dům nebude pravděpodobně odpovídat dnešním standardům výstavby, jako jsou podlahové topení, izolační trojskla, automatizace a podobně.
  • S tím se nese i horší energetický standard starších domů, pokud tedy nejsou zateplené a po výměně oken, a s tím i vyšší náklady na vytápění domu. Menší či větší rekonstrukce a s ní spojené investice vás tak pravděpodobně nemine.
  • Dispozice postaveného domu také nemusí odpovídat vašim potřebám.

Sepište si výhody a nevýhody novostavby

Nyní jsme si tedy řekli některé hlavní výhody a nevýhody při koupi postaveného domu. Jako poslední cvičení této části si zkuste sepsat výhody a nevýhody novostavby. Není to tak, že stačí otočit výhody a nevýhody postaveného domu. Zkuste se nad tím opravdu zamyslet a uvidíte, že vymyslíte další. Tyto argumenty vám pak spolu s důvody, proč chcete dům stavět, pomohou jako vaše opora, když stavba domu nepůjde jako na drátcích. 

TIP: Součástí celého online kurzu Stavíme dům aneb 6 kroků k vlastnímu bydlení, který je nyní zcela ZDARMA, jsou i interaktivní pracovní listy, které vám pomůžou sepsat si všechny důvody pro a proti a spočítat si kalkulace.

Opravdu chcete stavět?

Nyní jste připraveni si odpovědět na velmi důležitou otázku – Chcete opravdu stavět? Doufáme, že i po zvážení všech zmíněných argumentů je vaše odpověď stále ano. Tímto jsme uzavřeli první, obecnější, ale velmi důležitou kapitolu našeho kurzu Stavíme dům aneb 6 kroků k vlastnímu bydlení. Přečtěte si také navazující článek, který se bude věnovat zásadní části vašeho nového domu, a tou je výběr správného stavebního pozemku.

Vydáno dne:
29.04.2020

Photocredit: se svolením 100 dřevostaveb

3

8 otázek, na které se zeptat, než koupíte stavební pozemek

Při koupi pozemku nahlédněte především do katastru nemovitostí a územního plánu. Kontaktujte stavební úřad a zeptejte se na těchto několik otázek... Číst více →



Na stáří si splnili sen a vyměnili panelák za dřevostavbu

Jak se žije v moderní dřevostavbě na jihu Čech? A co vedlo majitele k tomu, aby se rozhodli na „stará kolena“ stavět? To vše a mnohem více se dočtete v tomto článku... Číst více →



V USA jsme bydleli v 80leté dřevostavbě. Rozhodli jsme si ji postavit i doma.

Navštivte s námi dům mladé rodiny, která si nechala postavit dřevostavbu na základě architektonického návrhu. Podle čeho si vybrali firmu a proč se rozhodli pro dřevo?.. Číst více →



Cesta k jejich vysněné dřevostavbě byla strastiplná. Čím vším si museli projít?

Osud jim nachystal nelehkou cestu k vysněnému bydlení. Čím vším si museli projít a jak se jim dnes žije? Přečtěte si příběh plný strastí a neuvěřitelných příhod... Číst více →



Jak postavit nový plot bez souhlasu úřadu a souseda

Víte, jaké oplocení si můžete postavit bez souhlasu souseda, a co taková příprava před stavbou plotu obnáší? To se dozvíte v následujícím článku... Číst více →



Moderní chalupa je přivedla zpátky ke kořenům. Jaké na ně čekalo překvapení?

Chtěli mít místo, kde by trávili čas se svými vnoučaty. Ani ve snu je však nenapadlo, že na ně v průběhu stavby čeká úžasné překvapení. Co se přihodilo a jak se jim v moderní chalupě líbí? Přečtěte si rozhovor s majiteli domu o jejich příběhu a zkušenostech se stavbou... Číst více →



Původní chalupa se rozpadala. Postavili si místo ní vysněné víkendové bydlení

Navštívili jsme nádhernou moderní dřevostavbu u vodní nádrže Slapy, kterou si nechali postavit manželé Lucie a Jan jako víkendový dům na místě původní staré chalupy. Proč stavěli s architektem a co mají na domě nejraději?.. Číst více →



Chceme stavět vlastní dům – vyberme správný stavební pozemek

Víte, co všechno je se stavebním pozemkem spojeno a na co si máte dát u jeho koupě pozor? Přečtěte si více informací v článku... Číst více →



Chceme stavět vlastní dům – tvoříme projekt I.

Po výběru pozemku přichází čas zaměřit se na projekt. Co vás při tvorbě projektu čeká a na kolik vás jednotlivé kroky přijdou?.. Číst více →



Chceme stavět vlastní dům – tvoříme projekt II.

Přečtěte si, jakými směry se při stavbě rodinného domu můžete vydat a co vše je dobré zahrnout do projektu na stavební povolení... Číst více →