HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

8 otázek, na které se zeptat, než koupíte stavební pozemek

Rozhodli jste se pro stavbu dřevostavby nebo nízkoenergetického domu a hledáte pozemek, který by splnil vaše očekávání? Přejete si nerušený výhled do zeleně? Nenechte se ošálit prvním dojmem a ještě než pozemek koupíte, prověřte si ho. Nahlédněte především do katastru nemovitostí a územního plánu. Kontaktujte stavební úřad a zeptejte se na těchto několik otázek. V článku si povíme, na co si při koupi pozemku dát pozor a kde hledat informace a radu.


stavební pozemek
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Najít ten správný pozemek pro stavbu domu nebo pro váš jiný investiční záměr může být běh na dlouhou trať. Po hodinách strávených na internetu pročítáním inzerátů, po stovkách naježděných kilometrů a po desítkách prohlídek konečně objevíte pozemek, který je ten „váš“.

Ještě než podepíšete kupní smlouvu, přesvědčte se, že neskrývá kostlivce, kteří by vám zkomplikovali výstavbu domu. Projděte si také pár tipů v naší fotogalerii.

Co musí splňovat stavební pozemek?

  1. Jedná se o stavební pozemek? 

Ne každý pozemek, který je inzerovaný jako stavební pozemek, skutečně tomuto označení odpovídá. Využijte proto katastr nemovitostí a ověřte si, zda je pozemek vedený jako stavební a nachází se v tzv. zastavitelné oblasti určené pro výstavbu rodinných domů. Nespoléhejte se na tvrzení realitních makléřů, důvěřujte jen sdělení katastrálního úřadu.

Nahlížení do katastru nemovitostí (KN) + NÁVOD

  1. Jsou zavedeny inženýrské sítě?

Situaci při stavbě domu vám usnadní inženýrské sítě(zavedení elektřiny, plynu, vody nebo kanalizace na pozemek). Přesvědčte se, že tyto inženýrské sítě jsou zkolaudované a vyvedené do pilíře a šachet na daném pozemku. Nahlédněte také do příslušné dokumentace k inženýrským sítím. Pokud situaci nerozumíte, přizvěte ke konzultaci projektanta.

  1. Není na pozemek vázané věcné břemeno nebo exekuce?

Při nákupu pozemku je to stejné jako s každou jinou nemovitostí. Prověřte si, zda na pozemku nevázne žádné věcné břemeno, zástava nebo exekuce. Také tyto informace najdete na stránkách katastrálního úřadu.

Vyplatí se prodat či koupit nemovitost zatíženou právní vadou?

Zkontrolujte územní plán obce

  1. Co povoluje stavět místní územní plán?

Každá obec vytváří svůj územní plán, ve kterém jsou stanovené podmínky a limity výstavby. Třeba máte přesnou představu o své dřevostavbě, ale ta nebude zapadat do podmínek územního plánu. Proto si ho podrobně pročtěte – zpravidla bývá umístěný na webových stránkách obce.

  1. Jaké požadavky bude muset dům splňovat?

Zaměřte se na to, jak vysoké domy jsou v místě vašeho pozemku povoleny, jaký typ nebo sklon střechy by měly mít. V územním plánu najdete i informace o procentuální zastavěnosti pozemku (20 až 30 procent) nebo o odstupové vzdálenosti domu na hranici pozemku (minimálně 3,5 metrů).

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Slavný filmový režisér si postavil dřevostavbu snů. Svůj ranč však ostře střeží před fanoušky

Orientace a sklon pozemku

  1. Není pozemek příliš do svahu?

O ceně výstavby domu rozhoduje typ pozemku, například jeho svažitost. Ta by měla být maximálně do 7 procent, optimální je pochopitelně zcela rovný pozemek (ušetříte poměrně velké peníze za zemní práce a úpravy).

První interaktivní on-line kurz o stavbě domu je na světě!

  1. Na jakou světovou stranu bude stavba orientována?

Ověřit byste si měli také plán budoucí výstavby v okolí a orientaci pozemku. Tyto parametry totiž budou rozhodovat o tom, jakou orientaci dostane váš dům. V novostavbách se dnes už počítá například se solárními zisky, takže obytná část domu by měla být natočena v ideálním případě na jih.

  1. Jaká rizika jsou v okolí pozemku?

Zajímejte se také o to, zda pozemek není v záplavové oblasti (možná proto má tak nízkou cenu) a že je v dostatečné vzdálenosti od vedení vysokého napětí. Na pozemek by měla samozřejmě vést příjezdová cesta, která bude bez problémů přístupná a sjízdná nejen v létě, ale také v zimě. Také si ale prověřte, zda v okolí nejsou příliš hlučné, zapáchající či jinak obtěžující provozy (např. střelnice, letiště, železniční trať, dálnice, čističky atd.).

Konzultujte výstavbu ještě před koupí pozemku

Je toho hodně, na co si dát při koupi pozemku pozor, aby vše proběhlo bezpečně a bez vaší (finanční) újmy. Jak jsme uvedli výše, překvapit vás může mnoho nástrah, proto buďte opatrní a raději se na vše vyptávejte: realitního makléře, majitele, katastrálního úřadu nebo stavebního úřadu.

Odhalte včas lži neseriózních realitních makléřů

Na konkrétní otázky související s výstavbou domu na vámi zvoleném pozemku vám odpoví prostřednictvím žádosti UPI (územně plánovací informace) na příslušném stavebním úřadě. K žádosti přiložte také kopii katastrální mapy. Do této mapy by vám měli úředníci zakreslit obdélník, do něhož se s půdorysem domu musíte vejít.

Katastrální mapy – nenahraditelný pomocník i moderní době

Do 30 dnů byste také měli od úřadu dostat odpověď na to, zda jsou nebo nejsou v dané lokalitě přípustné stavby rodinných domů s konkrétní specifikací, které budou obsahovat například následující:

  • Rodinný dům může mít maximálně 1 podlaží a obytné podkroví a sedlovou střechu.
  • Maximální zastavěná plocha je 150 metrů čtverečních.
  • Na pozemku musí být dodržena stavební linie.
  • Vzdálenost domu od komunikace musí být nejméně 6 metrů.
  • U domu musí být parkovací místo nejméně pro 1 auto.
  • U domu je třeba mít místo na tuhý komunální odpad.
  • Velikost a tvar domu musí splňovat konkrétní specifika, stejně jako barva fasády nebo oken.
  • Umístění domu na pozemku.
  • Musí tam být místo na TKO (= tuhý komunální odpad).
  • Velikost a tvar domu, případně barva fasády a oken.
  • Umístnění domu na pozemku.
  • Umístnění jímky pro dešťovou vodu.

Více informací ohledně nového stavebního zákona najdete tady:

Nový stavební zákon je tu. A s ním přichází velké změny

 

Vydáno dne:
21.11.2016

32

5 důvodů, proč nestavíte s architektem

Zbavte se zbytečných obav. V článku poradíme, proč a jak na architekty.. Číst více →



Dřevostavby jako bungalovy: Proč je to výhodné?

Proč je výhodné stavět dřevostavby jako bungalovy? Odpověď v příspěvku.. Číst více →



Montované dřevostavby na klíč: Nejrychleji postavený dům

Montované dřevostavby na klíč = nejrychleji postavený dům... Číst více →



Co potřebujeme ke stavebnímu povolení dle stavebního zákona č. 183/2006 sb.?

Ke stavebnímu povolení dle stavebního zákona č. 183/2006 Sb. je nutné doložit nejen projektovou dokumentaci, ale také další podklady. Jaké to jsou?.. Číst více →



První interaktivní on-line kurz o stavbě domu je na světě!

Nový unikátní kurz Stavíme dům aneb 6 kroků k vlastnímu bydlení vás seznámí s tím, co vás při stavbě domu čeká, na co si dát pozor, i jak šetřit peníze... Číst více →



Video: Postavte si dům v 10 minutách!

Podívejte se na video, které vám ukáže nový vynález modulového rozkládacího domu, který se sám postaví během necelých 10 minut. Nahlédněte, jak se bude bydlet v budoucnosti... Číst více →



Odhalte včas lži neseriózních realitních makléřů

Že ne každý realitní makléř je poctivý, to každý ví. Ale jaké triky používají? Ty nejčastější lži neseriózních makléřů najdete v našem článku... Číst více →



Katastrální mapy – nenahraditelný pomocník i moderní době

Katastrální mapy jsou důležitým článkem katastru nemovitostí. Tento článek vám přiblíží, jakou mohou mít podobu, a kde všude se dají využít... Číst více →



Vydělejte na prodeji své nemovitosti maximum

Chcete na prodeji vašeho domu či bytu co nejvíce vydělat? Pak byste určitě při prodeji neměli zapomenout na pět důležitých kroků... Číst více →



Chceme stavět vlastní dům – položme si nejdříve zásadní otázky

Chystáte se stavět? Získejte komplexní know-how, které vám pomůže ušetřit statisíce korun i duševní vyčerpání... Číst více →