HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Kvíz: Rozeznáte fošnu, lať, hranol nebo prkno? Zjistěte, jak dobří jste kutilové

Pokud jste si doteď mysleli, že se v kutilství vyznáte, pojďme se o tom reálně přesvědčit. Málokterý kutil zvládne dojít až na konec dnešního kvízu bez jediné chyby. Patříte mezi tyto profíky i vy? Udělejme si pořádek ve správném názvosloví a pobavme se taky o ceně za jednotlivé materiály. Pohodlně se usaďte, jdeme na to.


Kvíz pro kutily
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Petra S. (se souhlasem)

Slovníček pojmů

Otestujte své znalosti dřevěného materiálu s naším novým kvízem, který vás provede rozeznáním prken, hranolů, fošen a dalších pouze na základě obrázků. Tento online kvíz obsahuje osm otázek, přičemž u každé z nich je jen jedna správná odpověď. Od klasického sušeného řeziva až po mechanicky odolné BSH hranoly – dokážete rozpoznat správný název konstrukcí?

SPUSTIT KVÍZ →

Vydáno dne:
08.05.2024

Photocredit: Petra S. (se souhlasem)

0

Co je to fošna, prkno, trám, hranol nebo lať? Malý dřevařský slovníček pojmů.
Vybíráte stavební řezivo na krov? Jaký je rozdíl mezi fošnou a prknem? Jednotlivé druhy, ceny a použití stavebního řeziva se dozvíte zde.

Modřínová terasová prkna – jasná volba při stavbě stylové terasy u domu svépomocí
Moderní a stylová konstrukce modřínové terasy u domu ve svahu byla hotová za 3 měsíce. Petr ji zvládl postavit svépomocí pro svoji kamarádku Eriku. Kolik by stál materiál na takovou terasu při dnešních cenách?

Přístřešek postavil Petr úplně sám. „KVH hranoly jsem zavrhl, našel jsem lepší řešení,“ radí tesař z Královéhradecka
Petr z Královéhradecka postavil přístřešek a v rozhovoru popsal záludnosti, na které je třeba si dávat pozor. Prozradil, jak řešil náročné detaily spojů i odvod vody. Proč doporučuje stavět z BSH hranolů namísto klasických KVH hranolů a na čem lze znatelně ušetřit?

KVH hranoly a sibiřský modřín nahradil Lumír levnějším materiálem. „Vypadají stejně a ušetřil jsem statisíce,“ říká
Pan Lumír s partnerkou Taťánou stavěli v době největšího zdražování materiálů, které pamatujeme. I přesto však na výstavbě ušetřili 30 % z celkové částky. Prozradili, jaké materiály nahradili levnějšími variantami.

KVÍZ: Jak se dělí majetek při rozvodu? Správně odpoví jen každý desátý Čech
Komu připadne zděděný majetek a jak je to s hypotékou při rozvodu? Ačkoliv se v České republice rozpadne téměř každé druhé manželství, na tyto otázky dokáže odpovědět málokdo.

KVÍZ: Které kotle zakážou a jaké dřevo má největší výhřevnost? Otestujte své znalosti ohledně topení dřevem
Topení dřevem není žádnou novinkou. I přesto jsou kolem něj otázky, ve kterých nemají jasno ani ti, kteří topí dřevem desítky let. Jak jste na tom se svými znalostmi vy?

KVÍZ: Troufnete si správně určit prvky krovové soustavy? I zkušení kutilové se zarazí u obrázkové poznávačky
Dokážete určit správný název konstrukce a ukázat tak, že jste lepší než letití odborníci?

KVÍZ: Znáte správná pojmenování střech? Sedlovou zná každý, mansardovou téměř nikdo
Dokážete určit správný název střešní konstrukce a ukázat tak, že jste lepší než někteří vystudovaní stavaři? Ne všichni zvládnou dojít až na konec dnešního kvízu bez jediné chyby.

KVÍZ: Víte, kde bydleli prezidenti Československé a České republiky? Přiřaďte k nim správné sídlo
Odhalili jsme zajímavá fakta a detaily, které oživí vaši představu o každodenním životě prezidentů a jejich bydlení. Nejenže se dozvíte nové informace, ale také si ověříte své dosavadní znalosti v této oblasti.

KVÍZ: Poznáte nejznámější české houby? Zkuste si, jestli přežijete návštěvu lesa
Mezi jaké houbaře se řadíte? Poznáte pouze bedlu a hřib nebo jsou vaše znalosti mnohem širší? Otestujte se v našem kvízu.