HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Mamince sám postavil modulový dům, který strhl vlnu zájmu. Zveřejnil plány projektu

Je lehké něco navrhnout, ale udělat design unikátním vyžaduje kuráž a dávku talentu. Jeho maminka miluje přírodu a toužila být v její stálé blízkosti. Pracovitý syn se výzvy chopil a postavil jí tento úžasný dům s posuvnými stěnami. Díky médiím byl jeho návrh stavby posunut na vyšší level, a to ve světovém měřítku. Luxusní dům právě obdivuje celý svět. Známe i cenu. Prohlédněte si ho včetně zveřejněných výkresů. Zvládli byste se pustit do takové stavby svépomocí i vy?


Modulový dům
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jorrit´t Hoen (se souhlasem)

Jak se malý nápad přetvořil na světovou třídu designu 

Nadaný syn navrhnul pro svoji mámu neotřelou stavbu. Nevěděl však, jaký úspěch mu tento nápad přinese. Po dostavění domu si přizval kamaráda fotografa, který výsledek focení rozeslal do populárních magazínů a webových portálů. Netrvalo dlouho a Casparova stavba se stala hitem. Objevila se ve všech významných světových médiích a časopisech.

Fotogalerie:

i Foto: Jorrit´t Hoen (se souhlasem)

Jsou modulové stavby budoucností?

Jelikož se návrh domu začal těšit stále větší oblibě, rozhodl se holandský stavitel Caspar Schols svůj návrh patentovat. O pár měsíců později rozjel výrobu těchto modulových domů ve velkém. Jejich výhodou je:

  • krátká doba výstavby na místě,
  • minimální ekologické narušení.

Co je to modulový dům?

Modulový/modulární dům je již podle názvu tvořen jedním (či více) obytnými moduly. Takový dům se postaví ve výrobní hale a na váš pozemek se posléze dopraví již v celku. Zbývá jej pouze ukotvit na základovou desku, patky nebo piloty. V dnešní době se jedná o finančně dostupný způsob bydlení.

Chcete bydlet ve svém, ale nemáte dost peněz? Velký přehled řešení, jak na to

Dvě posuvné skořepiny jako gró celé stavby

Stavba je unikátní zejména díky dvěma posuvným stěnám. Dřevostavba se tak dělí na dřevěnou a skleněnou část, se kterými si můžete pohrát podle nálady. Pro dřevěnou obálku bylo zvoleno modřínové dřevo, naopak skleněná skořepina je z dvojitého skla.

Mladý architekt myslel do posledního detailu na vše a navrhnul také horizontální okna za účelem vyhlídek vsedě nebo v posteli.

Myšlenka posuvných prvků neboli skořepin vzešla z touhy být co nejtěsněji spojen s přírodním prostředím. Můj otec vždycky říkal: 'Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení.' Myslím, že to platí i pro architekturu,“ popisuje mladý Caspar v rozhovoru.

Jaký je rozdíl mezi dvojsklem a trojsklem?

Primárním rozdílem mezi dvojsklem a trojsklem jsou tepelné ztráty budovy. Dvojsklo je oproti trojsklu cenově dostupnější, na druhou stranu však sníží ztráty pouze o 50 %. Výhodou trojskla je vyšší energetická úspora, ovšem oplátkou za vyšší pořizovací cenu.

Jaký je cenový rozdíl mezi dvojsklem a trojsklem?

  • Cenu střešních oken (dvojsklo) zjistíte zde.
  • Cenu střešních oken (trojsklo) zjistíte zde.

Na stavbu použil modifikované dřevo, hliník a březovou překližku

Konstrukce dřevostavby je vyrobena z modifikovaného modřínového dřeva a následně zaizolována 5 cm pilin. Interiér domu je naopak obložený světlou březovou překližkou.

  • Kolik stojí modřínové hranoly? Odpověď naleznete zde.
  • Kolik stojí březová překližka? Odpověď naleznete zde.

„Nejdůležitějším materiálem v domě je dřevo. Je to ten nejlepší pocit na světě, chodit naboso po neupravených dřevěných prknech. Proč to tak je, to nevím, ale je to skoro jako kůže na kůži. A stejně důležitá je i vůně.“

Skleněné stěny jsou umístěny na osm průmyslových kol vedených hliníkovými kolejnicemi, což je pravděpodobně nejinovativnější část dřevostavby. V neposlední řadě se pozastavíme u střechy. Pro vysokou pevnost a odolnost byla zvolena ocel. 

Na jakém principu stavba funguje?

Dřevostavba má tři hlavní konfigurace skořepiny:

  • zavřená
  • otevřený střed
  • otevřený střed s prosklenou střechou

Jeho základní koncept je založen na jednoduché platformě a dvoudílném vnějším plášti. Dřevěný dům se skládá z obdélníkové základové desky, na níž jsou umístěny dva stěnové prvky nad sebou.

Vnitřní vrstva se skládá výhradně ze skla, vyjma dřevěné rámové spodní konstrukce.

Vnější neprůhledná vrstva s dřevěnými stěnami a střešními plochami je pokrytá kovem.

Prohlédněte si všechny tvarové varianty modulové dřevostavby ve fotogalerii.

Jaké pokoje se vlastně posouvají a jaké mají pevnou plochu?

Moderní dřevěná kuchyně je pevně spjatá s plochou dřevostavby, stejně tak jako úložné prostory, koupelna se sprchovým koutem z nerezové oceli a samostatným WC. Obývací pokoj a ložnice jsou v pohyblivém prostoru.

Co je na domě ovšem velice originální, je zapuštěná vana do podlahové plochy v centru dění. Podívejte se na tento vychytaný návrh od Caspara ve fotogalerii.

Nad kuchyní se také nachází mezipatro pro druhou manželskou postel. Díky tomu je dům vhodný pro čtyřčlennou rodinu. Koncept modulového domu najde využití i u široké škály aktivit (jóga, psaní, setkávání rodiny či přátel, vzdělávání, pozorování hvězd atd.)

Modulová dřevostavba ve verzi off-grid i on-grid

Dřevostavba je k dispozici v soběstačné verzi off-grid (bez nutnosti napojení na inženýrské sítě), včetně kotle na tuhá paliva, solárního energetického systému a systému čištění odpadních vod.

Prohřívání domu v létě vs. tepelná obálka v zimě

„Technicky jsou výzvy nekonečné, a to je velmi vzrušující – zejména proto, že naším cílem je postavit tento typ domu na různých kontinentech a v různých klimatických podmínkách,“ zmiňuje autor.

Bude-li modulový dům umístěn ve velmi teplých oblastech na naší planetě, budou jednotlivé vrstvy dřevostavby během dne většinou zavřené. Dlouhá svislá okna a přečnívající střecha zajišťují, že dovnitř nepronikne přímé sluneční světlo. Za těchto okolností se udržuje interiér domu překvapivě chladný.

Stejné pravidlo bude platit i na velice chladných místech s opačným efektem. Dům se na noc uzavře, aby se uvnitř udrželo teplo. Vnější vrstva bude sloužit jako tepelná obálka, přičemž se ráno může otevřít a vy si můžete užívat výhledy za sklem.

V naší fotogalerii si prohlédněte kompletní projektovou dokumentaci modulového domu.

Dřevostavba stojí do jednoho dne

Modulový dům s hmotností přibližně 15 tun je vyroben tak, aby se minimalizovala doba montáže na místě. Na pozemku se pomocí jeřábu jen ukotví na základovou desku, patky nebo piloty. Výhoda těchto domů spočívá v tom, že lze celou stavbu kdykoliv přemontovat a přemístit.

  • Výška dřevostavby dosahuje 4,5 metrů.
  • Užitná plocha činí 54 m2.

Návrh je dotažený do posledního detailu natolik, že je možné umístit stavbu kdekoliv na světě. Některé typy půdy mohou vyžadovat šroubový základ, který lze nainstalovat přibližně za 1,5 hodiny a stejně snadno odstranit poté, co najde dům nové místo.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Proč jsou stěny pohyblivé?

V dnešní době je většina populace uzavřená ve svých pokojích u monitorů. Veškerou pozornost věnuje svým černým skříňkám (míněno chytrým telefonům) a kontakt s přírodou zažívají pouze při cestě do práce a zpět. Přírodní antidepresiva jsou potřebná více než kdy předtím.

Toužíte po této dřevostavbě? Můžete si ji koupit

Casperův návrh modulového domu již obletěl celý svět a z toho důvodu si jej může koupit téměř každý. Bez DPH a stavebních prací se jeho cena vyšplhala na cca 2 miliony korun. S pomocí elektrického jeřábu je dům sestaven během pěti pracovních dnů ve třech lidech.

Vydáno dne:
25.01.2023

Photocredit: Jorrit´t Hoen (se souhlasem)

8

Na zahradě postavil modulový domek pro svou maminku

Malá modulová dřevostavba je ideálním bydlením pro staršího člověka. Mamince pana Romana se osvědčila. Díky novému domovu se jí totiž změnil život. Navštivte ji s námi... Číst více →



Mikro tiny house nabízí na 18 m2 skvělou výbavu v klasické i off grid verzi

Maličký tiny house vás překvapí svou výbavou a důmyslně vymyšleným interiérem se spoustou vychytávek. Prohlédněte si jej v galerii... Číst více →



Výhled z ekologického tiny housu s moderním interiérem na Vysočině dostane i vás

Zašijte se na Vysočině v tomto ekologickém tiny housu. Má kouzelné výhledy nejen ze střešních oken a ten nejkrásnější interiér... Číst více →



Modulový dům zvednutý dva metry nad terén nabízí hned několik výhod

Podívejte se, jakým způsobem se architekti z Chile rozhodli propojit krásný výhled na moře s možností přístavby v budoucnu. Vznikl krásný modulový dům... Číst více →



Modulový tiny house umí nabídnout i prostorné bydlení

Okouzlily vás originální modulové domy? Pojďte se s námi podívat do Holandska, kde stojí hned několik takových unikátních domků různých velikostí... Číst více →



Modulový dům 3+kk s mezonetem a vikýřovými okny v podkroví – známe cenu

Jak vypadá modulový dům s mezonetem a dispozicí 3+kk? Prohlédněte si jeho půdorys, interiér a zjistěte cenu... Číst více →



Modulový dům pro celoroční bydlení s prosklenou stěnou a 2 terasami. Víme cenu

Líbí se vám myšlenka malých modulových domů určených k celoročnímu využívání? Podívejte se na šikovný tiny house o velikosti 1+kk za skvělou cenu... Číst více →



Cenově dostupné bydlení z modulů poskytuje rodině jedinečný luxus. Je k dostání i v Česku

Městská rodina si nechala postavit moderní bungalov ze tří dřevěných modulových buněk. Podívejte se, jak dokonalý atriový dům dokázali vytvořit jen za pomocí tří materiálů – dřevo, sklo, beton... Číst více →



55 metrů nám pro život stačí. Žena si sama vymyslela a postavila dům, jehož provoz stojí 950 Kč/měsíc

Cenově dostupné bydlení s nízkými náklady na provoz. Že nic takového neexistuje? Nové domy ukazují, že tento trend již na trhu je... Číst více →



Modulový dům na klíč s proskleným čelem nabízí příjemné bydlení za super cenu

Modulový dům na klíč – půdorys, cena, popis interiéru a kdy je potřeba stavební povolení. To vše se dozvíte na jednom místě... Číst více →