HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Cenově dostupné bydlení z modulů poskytuje rodině jedinečný luxus. Je k dostání i v Česku

Městská rodina se rozhodla pro změnu. A to kompletní. Vzdali se svého bydlení ve velkoměstě a přestěhovali se za přírodou. Díky chytrému využití dřevěných modulů získali bungalov za skromné náklady a výkonný design. Zkombinovaná primární dřevěná konstrukce, nosné ocelové sloupy a horizontální betonové desky se nyní jeví jako dokonalé řešení.


Rodinný dům z dřevěných modulů
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Adrien Williams (se souhlasem)

Bydlete takřka v přírodě. Za sklem

Rodina si nechala postavit dům na pozemku o rozloze 23 225 metrů čtverečních. Jejich útočištěm se stal hustý boreální les (nejrozšířenější světový ekosystém tvořený jehličnatými stromy) v kanadském Quebecu. Prosklený bungalov se dostavěl v roce 2021 a vy se dnes můžete podívat na dokonalý výsledek ve fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Adrien Williams (se souhlasem)

Tři hlavní požadavky definující návrh domu

Rodina žila už dlouhou dobu ve městě a toužila po klidu, soukromí a přírodě. Nechtěla se ovšem zdát luxusu, který jim velkoměsto poskytovalo, a tak přemýšleli nad řešením. Ve spolupráci s architektonickým studiem našli řešení, v jehož základech stála tři hlavní kritéria:

  • moderní dům,
  • kontakt s přírodou, a to jak uvnitř, tak navenek,
  • volnost, samota, klid.

Ústředním bodem se stala jabloň

Při návrhu domu se architekti odrazili od malé zmínky v příběhu, který jim vyprávěl majitel domu. Přemýšleli, jakým prostým a zároveň estetickým způsobem propojit exteriér s interiérem. Na konci schůzky s klienty měli jasno. Ústředním bodem se stane jabloň.

Majitel domu si živě vybavil vzpomínky z dětství, kdy vyrůstal v prostředí sadu. Vzpomínal na sběr jablek s rodiči a těšil se z myšlenky, že bude totéž prožívat se svými dětmi. Jabloň se tak okamžitě stala jádrem projektu.

Nostalgie ze sadu vyvolala upřímné a čisté emoce a okamžitě jsme věděli, že do srdce projektu musíme začlenit jabloň, abychom zaseli semínka budoucí historie rodiny,“ vysvětluje architekt. „Stal se ústředním pilířem pro propojení architektury, domu a rodiny.

Konstrukce atriového domu

Aby bylo možné začlenit jabloň do návrhu, a to tím způsobem, aby se stala středobodem všeho dění, uvažovali architekti nad atriovým domem. Vnitřní stěny jsou kompletně prosklené, což splňuje všechny tři požadavky majitelů – estetiku, otevřenost, propojení s přírodou.

Atriový bungalov jako dokonalé propojení venkovního a vnitřního prostoru

Ze tří dřevěných modulů vytvořili atriový dům

Na dvě vylité betonové desky se umístily po obvodu pevné hliníkové rámy, které vymezily horizontální umístění konstrukce (včetně vnitřního obvodu atriového domu). Mezi tyto rámy byly poté vloženy tři samostatné dřevěné moduly, přičemž každý vyčníval více na jednu stranu.

Umístění a složení modulů jsou kriticky důležité okamžiky v každém procesu stavění,“ vysvětluje architekt. „Záměrem bylo vyhnout se sekundárnímu vstupu, který by nebyl architektonicky zajímavý.“

Modul č. 1 – hlavní obytná jednotka

První modul tvoří hlavní obytná místnost, jídelna a otevřená kuchyně do prostoru. Stejně tak je zde i koupelna a pracovna rodičů. Modul 1 je propojený s modulem 2 i 3. Centrální dvůr s jabloní je odtud lehce průchozí.

Modul č. 2 – ložnice, koupelny

Ve druhém dřevěném boxu byste narazili na koupelny a ložnice členů domácnosti. Podívejte se na tyto místnosti v galerii. Vstupte zde.

Modul č. 3 – garáž

Ve třetím modulu je navržená garáž a technická místnost domu. Vedle garáže je krásná otevřená terasa, na kterou vedou zvenčí velké betonové bloky.

Krytá veranda s kamny na dřevo a pohodlným sezením

Z kryté terasy v zadní části domu má rodina krásný a nerušený výhled na tamní lesy. Součástí verandy jsou také kamna na dřevo s pohodlným sezením, které je navrženo ve stejném duchu jako vnitřní vybavení. 

Zastřešená veranda je otevřená ze dvou stran. Ochranu proti hmyzu a přírodním živlům zajištují posuvné zástěny na kolečkách.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Tepelné ztráty v zimě vs. přehřívání domu v létě

Autoři návrhu také velmi pečlivě umístili dům tak, aby maximalizoval denní světlo ve všech ročních obdobích. Otvory, které spojují prostory, zajišťují, že sluneční světlo bude přítomno po celý den. Stejně tak v zimě pomáhá přítomnost hojného slunečního záření ohřívat betonové podlahy a zamezovat tak tepelným ztrátám.

Okna a izolace vám umí ušetřit až 70 % nákladů. Návod, jak toho dosáhnout

Nakoukněte s námi dovnitř

Po vstupu do domu vás na první pohled zaujme piano dodávající interiéru elegantní šmrnc. Je umístěno do výklenku vedle chodby linoucí se podél venkovního dvorku. Na konci chodby jsou ony zmíněné ložnice a koupelny majitelů.

Hlavní obytná místnost je ze všech stran prosklená, má leštěnou betonovou podlahu a jejím středem je krásný závěsný krb. Tento luxusní francouzský krb představuje jediný dekorativní zásah do zařízeného prostoru. V domě se též nachází sklep, do kterého vedou schody na konci chodby.

Hojné prosklení může někdy vyvolávat dozvuk a proto jsou na stropě nainstalovaná dřevěná prkna s centimetrovými mezerami. Na spodní straně prken je vložena černá látka, která také přispívá k zachycení dozvuku a zároveň zajišťuje akustickou harmonii otevřeného prostoru,“ sděluje architekt stavby.

Modulové domy v Česku

Modulové domy se těší stále větší oblibě i u nás. Největší výhodou je jejich nízká pořizovací cena, kterou tyto domy nabízí, a variabilita

Pokud se vám pod tímto označením vybaví malé samostatně stojící domečky, máme pro vás dobrou zprávu. Existují i velké a luxusní stavby z modulů, jako např. výše uvedená, která stojí v Kanadě. Podle toho, jak velký chcete mít dům, tím více použijete modulů. Je to prosté.

Levné modulové domy: čím se liší od dřevostaveb a opravdu se modulární dům z kontejneru vyplatí?

Vydáno dne:
13.01.2023

Photocredit: Adrien Williams (se souhlasem)

1

Modulární dům ze dřeva s atraktivní modrou fasádou

Jednoduchá konstrukce letního domku se nachází v Jižní Americe, přibližně 60 km od největšího města Brazílie, Sao Paula... Číst více →



Levné modulové domy: čím se liší od dřevostaveb a opravdu se modulární dům z kontejneru vyplatí?

Líbí se vám modulární domky? Přečtěte si, jaké jsou jejich výhody a nevýhody a prohlédněte si bohatou galerii modulových dřevostaveb... Číst více →



Modulový dům zvednutý dva metry nad terén nabízí hned několik výhod

Podívejte se, jakým způsobem se architekti z Chile rozhodli propojit krásný výhled na moře s možností přístavby v budoucnu. Vznikl krásný modulový dům... Číst více →



Modulový tiny house umí nabídnout i prostorné bydlení

Okouzlily vás originální modulové domy? Pojďte se s námi podívat do Holandska, kde stojí hned několik takových unikátních domků různých velikostí... Číst více →



Celoroční modulové domy jsou hitem – v čem je tiny house jedinečný a kolik stojí?

Bydlení v malých modulových domech – jak je to se stavebním povolením a co vše ukrývá tento tiny house pro celoroční plnohodnotné bydlení?.. Číst více →



Nejbohatší muž světa bydlí v 35 metrovém tiny housu. Inspiroval již statisíce lidí

Trendu tiny house propadl i vizionář Elon Musk. Stává se tak tento znovuobjevený fenomén řešením dostupného bydlení?.. Číst více →



Modulový dům 3+kk s mezonetem a vikýřovými okny v podkroví – známe cenu

Jak vypadá modulový dům s mezonetem a dispozicí 3+kk? Prohlédněte si jeho půdorys, interiér a zjistěte cenu... Číst více →



Modulový dům pro celoroční bydlení s prosklenou stěnou a 2 terasami. Víme cenu

Líbí se vám myšlenka malých modulových domů určených k celoročnímu využívání? Podívejte se na šikovný tiny house o velikosti 1+kk za skvělou cenu... Číst více →



Chcete bydlet ve svém, ale nemáte dost peněz? Velký přehled řešení, jak na to

Chcete bydlet ve svém, ale nemáte dost peněz? Máme pro vás spoustu možností, jakou cestou se vydat... Číst více →



Mamince sám postavil modulový dům, který strhl vlnu zájmu. Zveřejnil plány projektu

Mamince postavil modulový dům, který získal obdiv celého světa. Zveřejnil plány projektu, podle kterých to zvládnete také... Číst více →