HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Manželé Hřebíčkovi postavili dům u Brna za 2 miliony. Zjistili, na čem lze ušetřit

Nedaleko Brna, ve Viničných Šumicích, stojí nádherná dřevostavba Honzy, Marušky a jejich čtyř dětí, kterou jsme s redakcí navštívili. Dům je umístěný ve svahu, díky čemuž má krásné výhledy na tamní přírodu. Výstavba trvala manželskému páru přibližně jeden rok. Nahlédněte s námi do útulného domova šestičlenné rodiny a prohlédněte si, jaké cenově dostupné vymoženosti jejich dřevostavba ukrývá.


Dům u Brna za 2 miliony
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Nenechte si ujít:

Na čem manželé Honza a Marie nejvíce ušetřili? Proč čekali osm let na stavební povolení a jak nakonec situace dopadla? Proč nemají akusticky řešený strop? Jak je možné, že mají velice kvalitní materiály, a přitom se vešli do dvoumilionového rozpočtu? A proč natřeli celý interiér bílou barvou na dětské hračky? To a mnohem více se dozvíte v následujícím rozhovoru s majiteli. Podívejte se i do naší fotogalerie a prohlédněte si překrásnou dřevostavbu u Brna.

Fotogalerie:

i Foto: © Dřevostavitel.cz, Se souhlasem majitelů dřevostavby

Jak začal příběh vaší dřevostavby?

Honza: V roce 2013 jsme koupili pozemek a chtěli začít stavět. Zní to hezky, ale čekali jsme na povolení z úřadu osm let. Bojovali jsme hlavně s územním plánem, až nám z toho zešedly vlasy. O téhle době bych raději nechtěl mluvit. :) Z bezútěšné situace mě tehdy zachránil Petr Novák z Dřevostavitele.

Jak vás zachránil?

Honza: Chtěl jsem si postavit dům sám, a tak jsme se sešli a on mi v tom hodně poradil. A taky mi doporučil projektanta Petra Rašku. Já byl úplně nepopsaná stránka, co se stavebního oboru týká.

Dřevostavbu na klíč nebo hrubou stavbu? Odpovídá Petr Novák

Takže máte dům podle individuálního plánu?

Honza: Ano. V roce 2015 mi Petr Raška navrhnul krásný projekt a já měl na stole hromádku všech výkresů. Na projektu ještě spolupracoval můj bratranec, který pracuje jako architekt, takže mi poskytl nějaké skici na papíře a Petr to zakreslil. Původně to byl projekt mnohem menšího domu s úplně jinou střechou.

Marie: Původní projekt se nakonec musel dispozičně zvětšit. Což z hlediska územního plánu nevadilo. Dům má rozměry 10 × 8 metrů, teď je to 3+kk, ale zvětšíme ho na 5+kk. Tátův kamarád, který je architekt, nám potom pomohl dotáhnout stavební povolení.

Stavební povolení zkomplikoval územní plán. Jaké jednoduché řešení Jaromírovi pomohlo?

Čekat osm let na úřady je šílené. Kde jste bydleli?

Honza: Prvně jsme bydleli v domě mého švagra, který nám ho na chvíli půjčil. Mysleli jsme si, že to bude na jeden rok, a nakonec se to protáhlo na devět let, no. :) Jsme mu za to moc vděční.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Proč jste se rozhodli právě pro dřevostavbu?

Honza: Já jsem moc chtěl slaměný dům nebo dům z dusané hlíny. Nakonec jsme slámu zavrhli, protože stěny ze slámy jsou příliš tlusté a my nemáme zase tak velký pozemek. Vzalo by nám to hodně místa. A dusaná hlína také nedopadla, protože jsme nemohli sehnat specialisty, kteří to provádí. No a když sláma ani hlína nevyšla, tak dřevo. A to kompletně.

Potrpíte si tedy na čistě přírodní materiály?

Honza: Mám k nim pozitivní vztah. Náš dům je z 98 % jenom ze dřeva.

Kolik jste do domu investovali peněz?

Honza: Rozpočet byl 2 miliony. Brali jsme si hypotéku na 1,6 milionu a zhruba do těch dvou jsme to kompletně postavili. Trošku se nám stavba prodražila, protože jsme používali takové „mercedesové“ materiály:

  • dřevovláknitá deska,
  • modřín všude tam, kde i nemusí být,
  • měděná střecha,
  • ovčí vlna.

No, cenově hrůza. Kdybychom brali úplně nejlevnější konvenční materiály, jako např. skelnou vatu místo dřevovlákna, tak si myslím, že to za ten jeden milion zvládneme. Začali jsme stavět ještě před pandemií, to byly ceny jiné.

Nízký rozpočet a drahé materiály – jak je to možné?

Honza: No třeba ta ovčí vlna, to je opravdu drahá záležitost, ale my jí nemáme tolik. Je sice v celém domě, ale má tloušťku pouze 3 cm, takže jí není zase tak moc. A měď na střechu jsme sehnali přes evropskou asociaci mědi, kde jsme dostali velkou slevu.

Popis dispozice dřevostavby

Dřevostavba má dispozici 3+kk. Hlavní vchod s vysokými žlutými dveřmi je situovaný na východ. Chodbou dále se dostaneme do ložnice po levé straně a do koupelny a WC po straně pravé. Hlavní obytná místnost navazuje na chodbu a nabízí krásné výhledy do přírody. Vejdete do velké místnosti s jídelním stolem, který stojí uprostřed. Po pravé straně je kuchyně do tvaru U i s ostrůvkem, kterou si celou vyrobili majitelé svépomocí. V obývacím prostoru je dále schodiště na galerii. 

Jak jste tedy ušetřili na stavbě?

Honza: Máme celý interiér dělaný ze dřeva, které nám zbylo ze stavby. Třeba v kuchyni jsme využili zbylé dřevěné sloupky z konstrukce domu a udělali z nich kuchyňskou linku. Police v kuchyni máme z palubkových prken. Dveře jsme si taky dělali sami, jsou z palubek a biodesky, které nám zbyly ze stavby.

Marie: Taky jsme se snažili šetřit na detailech, protože právě ty většinou hýbou ve finále s rozpočtem.

Honza: Třeba světla máme vyřešená jen pomocí objímky za 40 korun a zavěšeného kabelu. A přitom to vypadá stylově. Nábytek v pokoji pro děti je taky dělaný z materiálu, který nám zbyl, je to převážně biodeska.

Takže jste si dělali kuchyni svépomocí?

Honza: Na kuchyňskou linku jsem koupil jasanové fošny, které mi stolař zhobloval, slepil a připravil i další prvky, které jsem si už pak s kamarádem dal dohromady. Povrchová úprava je řešená čistým voskem.

Marie: Občas tam zůstanou nějaké fleky. Říkali jsme si, že tak budeme alespoň vzpomínat na děti, až vyrostou. :)

Podívejte se na fotografie nábytku, který Honza sám vyráběl, v naší fotogalerii.

Máte v kuchyni zajímavé okno. Proč nemá rám?

Honza: Je přímo vsazené do konstrukce. Kdyby mi do toho někdo bouchnul, tak samozřejmě budu muset rozebrat kus fasády, není to tak jednoduché s výměnou. Na druhou stranu se tím náklady značně snížily. Je to vlastně jen čisté trojsklo.

Jak to tady máte s vytápěním?

Honza: Máme tu elektrický bojler a taky vytápíme litinovými kamny s výkonem 3–5 kW a bohatě to stačí. Máme i elektrické podlahové vytápění na speciální základové desce.

Podlahové vytápění, které funguje trochu jinak

Na pěnovém skle je vylitá masivní 20–30cm betonová deska. Odporový drát (podlahové topení) je vázán ke kari sítím a přichycen elektrickými stahovačkami. Díky tomu se tak vyhřeje celá betonová deska. Nikde není polystyren, odizolované je to právě tím pěnovým sklem. Betonová deska tedy funguje jako topné těleso. Pod podlahou a dlažbou v koupelně je přímo ta deska, takže se zatopí, dva dny se to roztápí, naakumuluje a pak je tu krásně teplo. 

A nekroutí se vám kvůli tomu podlahy?

Honza: My máme podlahy z překližky. Z vrchní strany je nalepená třímilimetrová dubová dýha. I kdybych to podlahové topení hodně roztopil, tak se mi podlaha nepokroutí.

Vytopí tak malá kamna celý dům?

Honza: Většina lidí, včetně mě, by dala kamna do rohu, nebo ke stěně, aby mohli lehce vytáhnout komín. Architekt mi ale řekl, že jsou přeci kamna srdcem domu a mají tedy být uprostřed. Když bude zima v rohu, tak to nevadí, ale ve středu domu, kde se sejde celá rodina, by mělo být teplo.

Máte zajímavé kliky, s takovými jsme se ještě nesetkali...

Honza: Ty jsou moje. Vyráběl jsem je na nějaký projekt a táta mi je do domu pak odlíval, stejně jako bronzové kohoutky. Taky máme zámky, kterým se říká myšák (na obrázku níže). Ladí nám k vypínačům, tzv. schneiderům. Tyto vypínače jsou do exteriéru, mají krytku, takže na ně může pršet. Je to ideální do koupelny, navíc když máte malé děti.

Je vaše dřevostavba zevnitř nějak ošetřená?

Honza: Stěny jsme natřeli bílou až lehce průhlednou barvou na dětské hračky, což byla docela levná záležitost. Jedna nádoba stojí přibližně 150 korun. Líbí se nám, jak to dřevo lehce prosvítá.

Není škoda natřít dřevo barvou?

Honza: To nám říkali všichni. Ať ty stěny nenatíráme, že to zničíme.

Marie: My jsme si ale stáli za svým, věděli jsme, že to musí být bílé.

Honza: Když se postavil dům, tak mělo dřevo krásnou barvu, ale teď by to bylo strašně tmavé. Máme to tak v ložnici a jsme rádi, že jsme okolí nakonec neposlechli.

Na rozdíl mezi natřenou a nenatřenou dřevěnou stěnou se můžete podívat na této fotce.

Váš strop není akusticky řešený. Pociťujete hluk? Obzvláště pak se čtyřmi dětmi?

Honza: My původně chtěli akustický strop, ptal jsem se hodně specialistů, a nakonec z toho vyplynulo, že bych do stropu dal neuvěřitelné množství materiálu, neuvěřitelné množství peněz a výsledek by byl o 3 dB lepší, než je to teď.

Marie: Takže ano, když si děti hrají s legem, tak tady máme hromobití. Ale není to nic, co by nám extrémně vadilo.

Taky tady máte spoustu vychytávek v interiéru. Jak vás to napadlo?

Honza: Chtěli jsme co nejvíc využít prostor. Máme tu vychytávky, jako třeba osvětlený bunkr pro nejmladšího syna pod schody. Má tam světlo i malý zámeček na dveře. Nebo třeba v koupelně máme hned vedle vany nahozenou stěnu benátským štukem. Vypadá jako obyčejná omítka, ale je voděodolná. 

A majstrštyk je náš špajz, který nám dělal kamarád. To je opravdu maximální využití prostoru.

Prohlédněte si v galerii interiér domu, především pak úložné prostory v dřevostavbě.

Co byste doporučili lidem, kteří se chystají stavět?

Honza: Všem bych doporučoval zkrátit dobu stavění na úplně to nejmenší, co může být. Docela se mi líbí např. CLT panely, které zkrátí dobu montáže na minimum.

Marie: To platí hlavně pro rodiny. Kdo nemá děti, tak nepotřebuje zkracovat, pokud k tomu nemá vlastní důvody. My s dětmi potřebovali, aby byl Honza co nejvíce s námi, a ne pořád na stavbě. Nemáme žádné hlídání, jsme odkázaní jeden na druhého. Nebylo to jednoduché, na psychice celé rodiny se to podepíše. Kdybychom stavěli zděný dům, bylo by to ještě mnohem horší a zdlouhavější.

S čím jste tady nejvíce spokojení?

Honza: Náš dům je taková oslava místních řemeslníků. Všichni, kteří se na stavbě podíleli, byli úplně super. Touto cestou bych jim za to chtěl poděkovat.

Marie: Je tu úžasný klid a všude kolem příroda. My i děti to tu milujeme.

Moc děkujeme rodině za vřelé přivítání, příjemný rozhovor a cenný čas. Přejeme, ať se vám ve vaší dřevostavbě krásně žije.

Vydáno dne:
24.05.2023

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

2

Fotopříběh: Postup výstavby rámové dřevostavby two-by-four

Pojďte se podívat na to, jak probíhala výstavba dřevostavby systému two by four. Přinášíme vám podrobný fotopříběh, jak se stavěl rodinný dům... Číst více →



Na čem v praxi nejčastěji ztroskotává získání stavebního povolení

Proces získání stavebního povolení přináší mnoho zajímavých situací. Některé se jeví až nelogicky. Podívejte se s námi na nejčastější důvody, kvůli kterým získání stavební povolení často ztroskotává... Číst více →



Rodinný dům se zastavěnou plochou 400 metrů čtverečních si na skromnost nehraje

Prostorný dům s rozlohou zastavěné plochy kolem 400 metrů čtverečních si rozhodně na skromnost nehraje. Slouží k obývání pro rodinu se dvěma dětmi a dvěma psy, kteří často vítají ve svém domě návštěvy. Proč při takové ploše majitelé odmítli postavit patrový dům?.. Číst více →



Aleš a Lucia: Postavili jsme si rodinný dům u Zlína se sadem a výhledem

Postavili si jednoduchý rodinný dům s krásnými výhledy, velkou zahradou a vlastním sadem. Podívejte se, jak jak si Aleš a Lucia žijí na Zlínsku... Číst více →



Rodinný bungalov 5+kk do L pro větší rodinu – cena, půdorys i realizace

Prohlédněte si moderní bungalov s dispozicí 5+kk a jeho elkovým půdorysem na 115 metrech čtverečních... Číst více →



Zkušenosti se stavbou rodinného domu – na čem znatelně ušetřit a jak se vyhnout stresu

Prohlédněte si české rodinné domy včetně půdorysů, na jichž doporučeních byl založen tento článek. Přinášíme vám zkušenosti českých stavebníků z první ruky... Číst více →



České domácnosti radí: 11 vychytávek v kuchyni, na které se zaměřte v roce 2023

Majitelům jsme vždy položili otázku týkající se jejich nové kuchyně a sepsali pro vás ty nejdůležitější poznatky. Přečtěte si těchto 11 rad... Číst více →