HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Stavební povolení zkomplikoval územní plán. Jaké jednoduché řešení Jaromírovi pomohlo?

Pan Jaromír si pro sebe a svou ženu postavil krásný bungalov u Brna. Při plánování stavby nenechal nic náhodě a díky pečlivě promyšlenému a naplánovanému harmonogramu šlo vše jako po másle, i přes nějaké ty komplikace, které provází snad každou stavbu. V rozhovoru nám prozradil, podle jakých kritérií si vybíral stavební firmu, jak si poradil s nevyhovujícím územním plánem a na závěr přidal i doporučení všem stavebníkům.


Reference na firmu Prefast
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jan Planička (se souhlasem)

Nenechte si ujít

Proč se pan Jaromír rozhodl spolupracovat s bytovým architektem a vlastními řemeslníky? Ukázalo se to jako dobrá volba? Jak si poradili s komplikacemi ohledně územního plánu? Jaká kritéria při výběru stavební firmy hrála největší roli? A proč se po zkušenostech s dřevostavbou i zděným domem rozhodl znovu pro dřevostavbu? V bohaté galerii si můžete celý dům prohlédnout.

Fotogalerie:

i Foto: Jan Planička (se souhlasem), Se souhlasem majitelů dřevostavby

Pane Jaromíre, odkud pocházíte a jak jste bydleli dříve?

Pocházím odsud, narodil jsem se přímo v této oblasti u Brna a žil tu celé své dětství a dospívání. Pak jsem bydlel 30 let jinde, a nakonec se zase vrátil sem. S manželkou jsme měli sice hezký, ale velký patrový dům, který byl náročný na údržbu a úklid. A protože jsem měl tento pozemek, řekli jsme si, že zkusíme, co by tady šlo postavit.

Na pozemku stojí ještě jeden starší dům. Kdo v něm žije?

V domě žije moje devadesátiletá maminka. A i když to nebyl primární důvod, proč jsme sem šli, určitě se hodí, že jsme jí nablízku, kdyby bylo cokoliv potřeba.

Předpokládám, že na pozemku tedy byly všechny sítě, je to tak?

Ano, připojili jsme se k původním přípojkám. O to jsme to měli jednodušší.

Prohlédněte si krásný rodinný dům 4+kk v našem videu:

A proč jste se vlastně rozhodli pro dřevostavbu?

Mám s dřevostavbou zkušenosti, už jsem jednu stavěl, asi před 15 lety. Tehdy to byla staveništní montáž, takže ta stavba probíhala sice jinak, ale co se týče života v dřevostavbě, jsem na to zvyklý a vyhovuje mi to. Mám srovnání i se zděným domem, dva jsem rekonstruoval a také v nich nějakou dobu žil. Roli samozřejmě hrála i rychlost výstavby, a nejde jen o hrubou stavbu, ale o všechny následné práce jako izolace, omítka, protažení elektřiny a tak dále.

Podle jakých kritérií jste vybírali stavební firmu?

Firmu Prefast nám doporučil bytový architekt, který nám dům navrhoval. Znal se osobně s jejich architektem a dal nám dobré reference. Já si samozřejmě i tak udělal nějaké svoje výběrové řízení, zajímalo mě hlavně, jaké technologie firma používá, co si dělají sami a co naopak nakupují. Byl jsem se podívat i ve výrobě. A nakonec jsem zvolil je, protože se mi jejich práce líbila.

Co vás vedlo k oslovení bytového architekta?

Je to můj kamarád, bývalý spolužák. Už mi navrhoval jeden dům, takže jsem věděl, že je s ním skvělá spolupráce. Nic nám nenutil, naopak s námi prošel náš styl bydlení, naši představu a to, co od domu očekáváme. Následně navrhnul rozvržení jednotlivých místností a vytvořil návrh celého domu, který pak předal projektantovi. Ten udělal drobné úpravy, aby to prošlo legislativně kvůli stavebnímu povolení, a zároveň zohlednil limity, které jsme dostali od stavební firmy.

O jaké limity šlo?

Hlavně jak velká můžou být okna a maximální přesah střechy. Ale firma byla skvělá v tom, že téměř s žádnými našimi požadavky neměli problém. V podstatě jsem jim dodal hotový projekt a oni jej nacenili a následně postavili.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Jak probíhalo získání stavebního povolení?

Když jsem poprvé přišel na stavební úřad, tak mi to nejprve zamítli a poslali mě podat si žádost na změnu územního plánu. Tu jsem sice podal, ale kdybych na ni měl čekat, tak jsme nezačali stavět do teď. Územní plán, který měl být schválený asi rok poté, není schválený ještě dnes, skoro po čtyřech letech.

Nahlížení do katastru nemovitostí (KN) + NÁVOD

Naštěstí jsem ale tehdy našel někoho, kdo mi poradil, jak návrh upravit, aby to na úřadě prošlo. V podstatě jsme dům otočili o 90 stupňů a zkrátili asi o půl metru. A už to šlo, na úřadě nám to schválili a stavební povolení jsme získali. Trvalo to asi tři měsíce.

A pak se začalo stavět?

Byl jsem s firmou domluvený, že v září bude dům postavený. Někdy na přelomu února a března jsem tedy začal s bouráním staré kůlny a dvorku, které tu byly, a 1. června jsem měl komplet hotové sklepy a vše bylo připraveno na stavbu. Akorát firma tehdy ještě nebyla připravená, nečekala, že to zvládneme tak rychle. Což byl trochu problém, protože jsem měl nasmlouvané svoje řemeslníky, kteří tu měli dělat souběžně s firmou tak, aby na sebe vše navazovalo a skončilo se opravdu v to září. Takže jsem firmě řekl, ať to zkrátka zařídí tak, aby se skončilo podle plánu. A zvládli to. Začali sice o měsíc později, než jsem čekal, ale obuli se do toho a všechno se stihlo.

Měl jste vlastní řemeslníky, takže jste nestavěli s firmou na klíč?

Nakonec ne, protože když jsem o tom s firmou mluvil, tak jsem zjistil, že spoustu služeb objednávají u externích dodavatelů, takže jsem si řekl, že si to zajistím sám přes své kamarády. Mohl jsem tak mít vše pod kontrolou.

O co všechno konkrétně šlo?

Nechal jsem si dělat vodu, elektřinu, sanitu, obklady, podlahy, topení a samozřejmě kuchyni a kamna. Tyhle všechny věci jsem měl nasmlouvané několik měsíců dopředu, podle jasně daného harmonogramu.

To je docela dost věcí. Měl jste tu i svůj stavební dozor?

Neměl, trávil jsem tu většinu času, tak jsem si stavbu dozoroval sám.

Byla tato cesta vlastních řemeslníků dobrá volba? Vyplatilo se to?

Určitě ano. Díky tomu, že jsem si dal tu práci a pečlivě naplánoval celý harmonogram a vše domluvil dostatečně s předstihem, tak to krásně navazovalo a práce odsýpala. A musím teda všechny pochválit jak firmu, tak řemeslníky, opravdu jsem byl se všemi moc spokojený.

Skladba obvodových stěn:

  • Exteriér
  • Omítkový systém s povrchovou silikonovou omítkou
  • Tepelná izolace, tl. 100 mm
  • Sádrokartonová deska, tl. 12,5 mm
  • Rám z KVH hranolů 140 x 60 mm + kamenná izolace tl. 140 mm
  • Parotěsná folie
  • Dřevěný rošt z KVH hranolu 60 x 40 mm
  • Sádrokartonová deska, tl. 12,5 mm
  • Interiér

A dělal jste si něco svépomocí?

Nemohl jsem sehnat malíře na termín, který jsem potřeboval, tak jsem to tu celé sám vymaloval. A řemeslníkům jsem pomáhal, když bylo třeba. Sám jsem si taky dělal pergolu, částečně zemní práce, a koupací zahradní jezírko jsme stavěli spolu s manželkou. Jen folii jsem nechal svařovat a také vybetonování základů dělali řemeslníci.

Jezírko je krásné, opravdu se v něm koupete?

Ano, koupeme se tam celé léto. Je hluboké přes 2 metry, takže se v něm dá krásně plavat. Původně jsme chtěli biotop, ale pak jsme zjistili, že tak nejpozději po pěti letech se musí celý vytrhat, jinak je zelený a nedá se v něm koupat. Což je strašně moc práce a málokomu se do toho chce. My máme v jezírku mechanickou filtraci a UV lampu, nepoužíváme žádné chemikálie a jezírko je pořád čisté. V zimě je využíváme po saunování.

Bazén vs. koupací jezírko – co bude na vaší zahradě vypadat lépe?

Nastaly během výstavby nějaké komplikace?

Během stavby domu ne, ale předtím mi během dvou týdnů dvakrát voda vytopila sklep, což bylo nepříjemné.

Popis dispozice bungalovu 4+kk:

Bungalov o dispozici 4+kk nabízí užitnou plochu 157 m2. Ta je podélně rozdělena dlouhou chodbou, která odděluje obytné místnosti na jedné straně od těch ostatních, jako je šatna, technická místnost, dvě samostatná WC a koupelna na straně druhé. Naproti vchodu do domu je vstup do pokoje pro hosty, vedle něj je ložnice majitelů a následuje obývací pokoj s kuchyňským koutem. V rohu vedle obýváku je prostorná pracovna. Podrobněji si můžete půdorys prohlédnout v naší fotogalerii.

Jaké máte vytápění a pociťujete v létě a v zimě tepelný komfort?

Topíme plynem. Mám tu kompletní podlahové vytápění s vodou, kterou ohřívá plynový kotel. Ale dům je nachystaný i na alternativní zdroje vytápění, jako je tepelné čerpadlo, pokud by to mělo být ekonomicky výhodné, což si, myslím, zatím není. Máme tu i záložní kamna, kterými ale netopíme, fungují opravdu jen jako záloha, kdyby nebyl plyn.

V létě používáme venkovní žaluzie, které jsou naprogramované na sluneční svit a automaticky se zatahují podle potřeby. Jsou samozřejmě ovladatelné i ručně přes aplikaci v mobilu. Ložnici máme umístěnou na severozápad, kde jednak slunce svítí míň, a za druhé tam máme větší přesah střechy, takže je tam příjemně i v létě. Za ty dva roky, co tu bydlíme, jsme se s manželkou přesvědčili, že klimatizaci nepotřebujeme, i když jsme s ní původně počítali.

Jak je to tu s akustikou a s hlukovou izolací?

Je pravda, že dřevěná stěna izoluje jinak než klasická zeď. Záleží pak, jaká izolace se uvnitř použije. Když to uděláte dobře, tak není problém. Puštěná televize je večer přes zeď samozřejmě slyšet, ale zvuky dál od zdi už vůbec ne.

Máte tu nějaké technické vychytávky?

Když jsme plánovali podlahové topení, řešil jsem, jestli je možné, aby to na různých místech topilo různě. A šlo to. Takže třeba v koupelně máme stabilně kolem 28 stupňů, kdežto v ložnici pod 20 °C. Zkrátka jsme si to nastavili tak, aby nám bylo v domě komfortně.

Pak ty automatické žaluzie, o těch jsem už mluvil. U nich je jediná nevýhoda, že nejdou ovládat manuálně, takže když vypadne proud, tak s nimi člověk nehne. Ale pro ten případ mám ve sklepě záložní zdroj, který kromě vaření pokryje veškerou elektřinu v domě.

A máme taky zabezpečovací systém s venkovními kamerami.

Máte srovnání se zděným domem. V čem vidíte výhodu dřevostavby?

Jako výhodu dřevostavby vidím to, že na stejné zastavěné ploše máte o něco větší užitnou plochu, protože stěny jsou o něco tenčí. Jednodušší byly také rozvody elektřiny. Celkově u bungalovů je velmi snadné cokoliv natáhnout přes strop.

Jste s domem spokojení, nebo je něco, co byste dnes udělali jinak?

Jsme spokojení moc a určitě bychom nic neměnili. Díky svým předchozím zkušenostem se stavbou domu jsem věděl, že je potřeba investovat čas do přípravy a zbytečně se nedohadovat o každou korunu. Když mi architekt řekl, že je potřeba za něco připlatit, tak jsem to udělal a nezpochybňoval to. Díky tomu bylo vše dobře připravené už před stavbou, a samotná realizace pak proběhla víceméně bez problémů.

Je to něco, co byste poradil i ostatním stavebníkům?

Určitě. Základ je dobře si stavbu připravit, naplánovat a vědět, co chcete.

Mockrát děkujeme panu Jaromírovi za příjemný rozhovor a přivítání a přejeme jemu i jeho ženě mnoho spokojených let v jejich krásné dřevostavbě.

Informace o stavbě:
Dispozice: 4+kk
Rozměry stavby: 16 × 12 m
Zastavěná plocha: 181 m2
Užitná plocha: 314 m2 (včetně sklepu)
Energetický standard: nízkoenergetický
Typ konstrukce: rámová sendvičová konstrukce
Doba výstavby: 3 měsíce
Realizační firma: PREFAST CZ s.r.o.


Plánujete stavbu rodinného domu? Navštivte ONLINE KURZ, kde se naučíte, jak správně postupovat i na co si dát pozor. více informací »


Vydáno dne:
12.04.2022

Photocredit: Jan Planička (se souhlasem)

2

Jan se rozhodl pro dřevostavbu navzdory názorům svého okolí

Přečtěte si rozhovor s panem Janem o životě v dřevostavbě na sluncem zalité jižní Moravě. Poradí vám, jak na dobré sousedské vztahy. A nejen to... Číst více →



Michaela: Místo bytu máme dřevostavbu, vyšlo nás to levněji, máme klid a zahradu

Přečtěte si rozhovor s paní Michaelou, která spolu s rodinou vyměnila byt za dřevostavbu a nám prozradila, jaké komplikace museli řešit... Číst více →



Honza si nechal postavit hezký bungalov 4+kk ve své rodné vesnici u Jihlavy

Prohlédněte si typový bungalov 4+kk postavený nedaleko Jihlavy. Proč se majitel, pan Honza, rozhodl pro dřevostavbu a jak jeho dům vypadá?.. Číst více →



Mladá rodina bydlí ve vzorovém domě blízko Prahy. V čem jim dispozice 5+kk tolik vyhovuje?

Kateřina a Kamil si nechali postavit blízko Prahy hezký patrový domek s dispozicí 5+kk. Co bylo při plánování jejich domu unikátní? S čím jsou nejvíce spokojení a co by dnes naopak udělali jinak?.. Číst více →



Bungalov 3+kk nabízí skromné bydlení pro mladý pár s dítětem nebo starší manžele

Bydlet rychle a za odpovídající cenu? Dejte na přízemní dům 3+kk. Podívejte se na již realizované projekty, půdorys i cenu domu v článku... Číst více →



Bungalov 4+kk do L s bazénem a garážovým stáním je navržený s příjezdem k domu přes zahradu

Máte-li malý pozemek, tento bungalov 4+kk si zamilujete. Prohlédněte si půdorys i již realizované domy tohoto typu v naší fotogalerii... Číst více →



Poslední slova maminky si vzal k srdci. Silný rodinný příběh dal vzniknout výjimečné stavbě

Navštívili jsme unikátní několikapatrovou dřevostavbu, která ukrývá zajímavě řešený interiér s vysokými stromy, odhalenými trámy a neuvěřitelnou terasu. Prohlédněte si dům pana Zdeňka v galerii... Číst více →



Zkušenosti se stavbou rodinného domu – na čem znatelně ušetřit a jak se vyhnout stresu

Prohlédněte si české rodinné domy včetně půdorysů, na jichž doporučeních byl založen tento článek. Přinášíme vám zkušenosti českých stavebníků z první ruky... Číst více →



Dřevostavba má o 60 % nižší náklady na vytápění než klasický zděný dům

Hledáte ideální dům pro vaši rodinu? Představujeme vám moderní dům s volitelnou dispozicí od 2+kk až do 5+kk. Prohlédněte si jeho prakticky řešený půdorys... Číst více →



Bungalov 4+kk za 3,7 milionů – jeden z deseti TOP projektů bungalovů v Česku

Hledáte ideální dům pro vaši rodinu? Představujeme vám oblíbený moderní bungalov s dispozicí 4+kk. Prohlédněte si, jak vypadá zvenku i uvnitř a prostudujte si jeho prakticky řešený půdorys. Známe aktuální cenu... Číst více →