HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Fotopříběh: Postup výstavby rámové dřevostavby two-by-four

V dnešním článku se podíváme na netradiční dřevostavbu rodinného domu. Tato stavba, která má fasádu tvořenou dvěma typy obkladu, je konstrukčně řešena jako rámová dřevostavba s otevřeným prostorem místy až ke krovu. Dispoziční řešení domu je vhodně navrhnuté pro rodinu se dvěma dětmi. Podívejte se, jak rostla přes očima.


Rámová dřevostavba
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: BoneDaddy.P7

Dřevostvaba two-by-four – lokalita a členění stavby

Dřevostavba se nachází na území Spojených států amerických ve státě Kentucky. V menším městečku tu vyrostl rodinný dům na mírně svažitém pozemku. Koncepčně se jedná o členitý bungalov s víceúrovňovou střechou. Při pohledu z ulice vás určitě zaujme velké polooválné okno a garáž se dvěma samostatnými sekčními vraty. V domě se nachází parkování pro dvě auta, dvě koupelny, technická místnost, ložnice, dva dětské pokoje, kuchyně s jídelnou, menší chodby a velká společenská místnost.

Fotogalerie:

i Foto: BoneDaddy.P7

Postup výstavby rodinného domu systémem two-by-four

Základy pro dřevostavbu

Stavba rodinného domu je založena na roznášecích betonových pasech, na které se vyskládaly tvarovky ztraceného bednění. Jak vypadá takové založení stavby, najdete v naší fotogalerii. Bednící tvarovky je nutné postavit do takové výšky, aby budoucí dřevostavba měla dostatečný odstup od okolního terénu. Tvárnice se proloží výztuží a prolijí betonovou směsí. V poslední řadě tvárnic je nutné udělat několik prostupů po celém obvodu stavby pro budoucí provětrání prostoru mezi zeminou a dřevěnou podlahou. Na ztracené bednění se také umístí pásy hydroizolace.

Mohlo by vás zajímat: Rozdělení základových konstrukcí vhodných pro dřevostavby

Podlahové konstrukce

Po vyzrání betonu přichází na řadu příprava podlahového roštu. Ten je zhotoven z obvodových dřevěných hranolů, které se pokládají na impregnovaný roznášecí práh, který se kotví do tvárnic ztraceného bednění. Mezi tyto obvodové hranoly se vloží vnitřní podlahové nosníky, tepelná izolace a následně se celá podlahová konstrukce zaklopí OSB deskami. V prostoru garáže se provede betonová podlaha vyztužená betonářskou ocelí.

Dřevěná konstrukce stěn a stropu

Obvodové i vnitřní nosné stěny domu jsou řešeny staveništní montáží systémem „two-by-four“. Při osazování jednotlivých stěn na podlahový rošt je nutné všechny stěny průběžně zavětrovat. Po spojení jednotlivých stěn k sobě pomocí vrutů se stěny z venkovní strany oplášťují OSB deskami. Dalším krokem při výstavbě domu je osazení dřevěných věnců, které zpevní stěny ležící vedle sebe. Do věnců se následně kotví stropní nosníky, které je nutné osadit v souladu se statickým výpočtem.

Mohlo by vás zajímat: Stupně prefabrikace dřevostaveb

Krov a střecha domu

Na stropní nosníky se položí pozednice a na ty se osedlají krokve. Sklon střechy domu je přibližně pod úhlem 40°. Tímto sklonem si investoři vytvořili velký úložný podstřešní prostor nad garáží. Záklop krokví je opět proveden pomocí OSB desek, které slouží jako podklad pro položení střešní krytiny v podobě asfaltového šindele. Mezi šindel a záklop se umísťuje ještě podkladní pás. Odvětrávací mezera je pak umístěna při spodní částí krokví po obvodu stavby. Přesah krokví z venkovní strany se zakončí tenkým hranolem po celém obvodu domu.

Montáž oken, dveří a provedení obkladů fasády

Jsme ve fázi, kdy máme zastřešenou stavbu, a je možné se pustit do montáže okenních a dveřních otvorů. Pro americké dřevostavby je typické použití dřeva na výrobu rámů stavebních výplní. Díky mírnějšímu klimatu než je u nás v Evropě se používá jednoduché nebo dvojité zasklení. Dalším typickým znakem pro tuto oblast jsou posuvná okna, která umožňují více využít vnitřní i venkovní prostor kolem nich, například pohodlným umístěním květináčů přímo na venkovní římse. Venkovní fasáda je provedena ve dvou variantách obkladu. Ten první je dřevěný palubkový obklad umístěný po bocích a zadní části stavby. Uliční fasáda je tvořena obkladem v podobě cihelného pásku.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Vnitřní konstrukce a profese

Mezi rámovou konstrukci sloupků se z interiérové strany vloží tepelná izolace a zaklopí OSB deskou. Následně se provedou instalační předstěny a podhledy z ocelových profilů. Souběžně je možné roztáhnout vnitřní zdravotechnické instalace a rozvody elektra. Po ukončení těchto prací se na ocelové rošty kotví sádrokartonové desky. Dále je možné udělat hrubé podlahy a výmalbu. V této fázi na stavbu nastupují profese, jako jsou malíři či podlaháři. Majitelé domu zvolili tmavý dekor dřevěné podlahy a světlou keramickou dlažbu. Interiér domu je vymalován bílou barvou v kombinaci se světle modrou.

Mohlo by vás zajímat: Keramická dlažba v interiéru: Kam se hodí a jak ji vybrat

Dokončovací práce

V poslední fázi výstavby domu zbývá namontovat kuchyňskou linku, osadit zařizovací předměty (umyvadlo, WC apod.), ohřívač vody či otopná tělesa. Potom je možné dům plně zařídit nábytkem. Z venkovní strany se dodělá dřevěná terasa, venkovní dlažba a terénní úpravy. Tím pádem je dům dokončený a připravený pro předání novým majitelům. Podívejte se, jak vypadá celý dokončený dům ve fotogalerii.

Vydáno dne:
05.02.2020

Photocredit: BoneDaddy.P7

3

Stavební systémy dřevostaveb – Rámové konstrukce

Rámové konstrukce jsou nejběžnějším typem stavebního systému dřevostaveb. Jsou tvořeny nosnými dřevěnými prvky (stojkami) a opláštěním... Číst více →



Stavba dřevostavby systémem two by four

Jaké má výhody a slabiny letmá montáž na staveništi, tedy systém two by four?.. Číst více →



Montovaná dřevostavba za 3 týdny

Díky panelové výstavbě dřevostaveb, je možné bydlet za 3 týdny.. Číst více →



Jakou zvolit v dřevostavbě podlahu

Rozebereme tři konstrukce podlah: suchou cestu, anhydrit a beton.. Číst více →



Jaký je rozdíl mezi montovaným domem a dřevostavbou?

Chcete si postavit montovaný dům nebo dřevostavbu. Jaký je mezi nimi rozdíl.. Číst více →



Dva domy, jedna rodina – netradiční černá dřevostavba ze Švýcarska

Atypická parcela dala vzniknout velmi netradičně sestavené dřevostavbě. Nad betonovým základem se ční tři patra prostorové mozaiky. Prohlédněte si ji v našem článku... Číst více →



Blanka po rozvodu neváhala. S omezeným rozpočtem postavila nový domov pro sebe a své dvě dcery

Dřevostavba na jihovýchodní Moravě byla postavena netradičně pro tři ženy. Jaký příběh se skrývá za jejími stěnami? O tom jsme si povídali s paní Blankou... Číst více →



Balloon frame – patrová dřevostavba s krásnými konstrukčními spoji

V tomto článku jsme se zaměřili na konstrukční systém dřevostavby známý pod názvem Balloon frame. Jak probíhá realizace takového rodinného domu od A do Z?.. Číst více →



Dům na klíč vs. hrubá stavba – přehled pojmů, které definují konečnou cenu

Budete stavět a potřebujete se trochu zorientovat v pojmech? V následujících odstavcích jsme vám vše v jednoduchosti shrnuli... Číst více →



Po rozvodu chtěl vybudovat zázemí pro své děti. S novou partnerkou postavili rodinný dům za 2 mil

Rodinný dům si na Uherskohradišťsku postavili svépomocí. Partneři zaplatili 2 miliony i s vybavením... Číst více →