HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nahradí bambus smrkové dřevo i v Česku? Mýty a fakta o exotické stavební lahůdce.

Bambus se ve světě těší mezi staviteli značné oblibě zejména díky svým unikátním konstrukčním vlastnostem. V některých ohledech se vyrovná betonu, dřevu či oceli. Kromě toho stavby vynikají svou exotickou estetikou. Jak se s tímto materiálem staví v praxi? Jedná se o levnou záležitost? A mají stavby svůj potenciál i v naší domovině? Čtěte dál a vše se dozvíte!


Stavba z bambusu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Ministerio de Fomento

Ačkoliv se bambus řadí mezi traviny, jako jediný z této skupiny dřevnatí a jeho zvláštní vlastnosti jej v některých případech přímo předurčují k použití ve stavebnictví. Roste na všech kontinentech s výjimkou Antarktidy a Evropy, a to opravdu neuvěřitelnou rychlostí. U některých druhů až kolem jednoho metru za 24 hodin.

Fotogalerie:

i Foto: Ministerio de Fomento, taufuuu, Pixabay, november-13

Pevnější než beton

Bambusové stavby mají svou tradici v Asii, jižním Pacifiku a na popularitě získávají i v Latinské Americe, kde se pomalu dostávají i do běžné výstavby a nahrazují jiné materiály. Mezi jeho výjimečné vlastnosti využívané ve stavebnictví patří zajímavý poměr pevnosti a hmotnosti. Svou pevností v tlaku výrazně převyšuje beton, cihly i dřevo a pevností v tahu konkuruje oceli, přičemž je ale obvykle levnější. Výjimečná je též délka bambusových tyčí, která může dosahovat až 20 metrů.

Jednoduché tvarování

Unikátní je bambus také co se týče tvarování. Některé konstrukce vyžadují speciální tvary, například oblouky nebo čtverce. Na rozdíl od drahého spojování dřevěných dílců je možné bambus tvarovat již ve fázi růstu pomocí speciálních forem. Dalším používaným způsobem, jak lze bambus tvarovat, je podobně jako u dřeva úprava pomocí působení tepla a tlaku. Tato metoda je však jen doplňkem k tvarování pomocí forem.

Více staveb z bambusu si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Je místo masivu libo plošný bambus?

Zajímavostí je, že bambus může být stejně jako dřevo zpracován do kompozitního velkoplošného materiálu podobného například dřevotřísce. Také výroba, kdy je bambusová tyč mechanicky rozdělena na drobné části, které jsou následně upraveny, vrstveny a tlakově lepeny, se podobá výrobě desek ze dřeva.

Pravda nebo mýtus: Dá se stavět z každého bambusu?

Není bambus jako bambus a z každého druhu, který vám přijde pod ruku, se rozhodně stavět nedá. Každý má odlišné mechanické vlastnosti, některé jsou duté a jiné naopak plné, některé dorůstají kolem čtyřiceti metrů, jiné jen pár centimetrů. Z celkem 1500 známých druhů bambusů je pro konstrukční účely vhodných jen pár, například druh Dendrocalamus nebo vůbec nejvhodnější Guadua.

Cesty, jak stavět ekologicky

Problematika trvalé udržitelnosti je ve stavebnictví v současnosti jedním z nejdiskutovanějších témat. Aby ne, když stavební průmysl je v tomto ohledu jedním z nejhůře hodnocených odvětví na celém světě. Výzkumníci, firmy i investoři proto hledají takové stavební materiály, které budou k životnímu prostředí šetrné.

Pravda nebo mýtus: Je bambus ideální z hlediska ekologie?

Bambus se nabízí jako jeden z ideálních kandidátů. Na většině planety je bambus snadno dostupný. Roste enormně rychle, do konstrukční velikosti doroste v průměru za 3 roky. V porovnání s desítkami let u dřeva je to závratná rychlost. Pohlcuje také velké množství oxidu uhličitého, čímž pomáhá bojovat proti globálnímu oteplování.

Do oblasti, kde jsou bohaté lokální zdroje, se skutečně bambus jeví jako ideální stavební materiál. Bohužel v Evropě se k jeho pozitivním vlastnostem musí přičíst uhlíková stopa, kterou zanechá jeho zpracování a doprava na náš kontinent. A ta není zanedbatelná. Z toho důvodu jeho ekologická šetrnost ztrácí v naší domovině na významnosti.

Pravda nebo mýtus: Je bambus přirozeně odolný?

Ačkoliv si mnoho lidí myslí, že bambus přirozeně odolává škůdcům, jedná se bohužel o rozšířený omyl. Bez vhodné úpravy by bambus vydržel sotva pár let. Důvodem je jeho vysoký obsah škrobů, který hmyz láká. Řešením je však správné ošetření vhodnými chemickými sloučeninami, které zaručí vyšší odolnost.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Pravda nebo mýtus: V Česku z bambusu stavět nesmím?

Z hlediska legislativy je bambus trochu nepolíbeným materiálem. Ve výstavbě se s ním nepočítá, takže neexistují patřičné normy pro trvalé bambusové konstrukce. Je možné se řídit pouze obecně platnými předpisy. Na bambus jako stavební materiál se vztahují tři ISO standardy.

Pravda nebo mýtus: Je bambus levnější alternativou dřeva?

I když některé firmy prezentují bambus jako levný stavební materiál, kterým lze snadno nahradit například dřevo, praxe dokazuje spíše opak. O to více to platí u nás, kde bude architektů a inženýrů schopných navrhovat stavby z bambusu jako šafránu. Nemluvě o odborných řemeslnících, kteří musí zvládnout i extrémně náročné konstrukční spoje bambusových tyčí. Oproti lokálnímu dřevu bambus samozřejmě prodražují i náklady na transport.

Bambusové stavby jsou krásnou ukázkou zajímavé, netradiční, vysoce funkční a ekologické výstavby. Přesto má jejich použití v Česku mnohá úskalí, kvůli nimž si na bambus budeme muset ještě dlouho počkat, pokud se jej vůbec někdy skutečně v masové výstavbě dočkáme.

Vydáno dne:
12.12.2018

Photocredit: Ministerio de Fomento

8

Stavět z bambusu? Proč ne

Podívejte se na jednu bambusovou stavbu, která stojí v luxusním letovisku.. Číst více →



Pompidou-Metz: Dřevostavba inspirovaná bambusovým kloboukem

Dřevostavba inspirovaná bambusovým kloboukem. Fotografie a fakta v článku.. Číst více →



Asijské dřevostavby: místo smrku používají bambus a sluší jim to

Jak staví dřevostavby v Asii? Z bambusu, prohlédněte si je ve fotogalerii... Číst více →



Video: Fascinující domy z bambusu

Příspěvek z řady TED Talks, který se zabývá stavbami z bambusu, představuje tuto travinu jako udržitelný stavební materiál s velkým potenciálem zejména v tropech... Číst více →



Živé ploty, jak je neznáte: tunel, bambus i velikán

Nejsou tradiční živé ploty nic pro vás? Seznamte se s těmi nejzajímavějšími druhy živých plotů z celého světa, které si můžete vytvořit i na své vlastní zahradě... Číst více →



V Číně mají divadlo postavené z živého bambusu. Jak funguje?

Bambus jako základní stavební materiál organického stavebnictví využila čínská architektka. Vytvořila Bambusové divadlo, které je světovým unikátem. Jak vypadá? A dá se hrát, i když prší?.. Číst více →



Střešní dóm vietnamské restaurace je ukázkou toho, co bambus dokáže

Bambus je materiál, u kterého jsme limitů využití zatím nedosáhli. Možná se k nim teprve pomalu přibližujeme. Ve Vietnamu už na tom usilovně pracují... Číst více →



Kolik stojí nejdražší dřevo světa?

Zapomeňte na diamanty nebo staré známky. Obrovské jmění se dá vydělat na obchodu se vzácným a exotickým dřevem. Které jsou ty nejdražší na světě?.. Číst více →



Bambusový pavilon Tchaj-wanu připomíná, že harmonie prostředí posiluje osobní růst

Návrat k přírodním materiálům znamená vydat se na cestu k poznání hluboké harmonice. Podívejte se na tento unikátní bambusový pavilon, který je toho důkazem... Číst více →



Brazilský dům pro návštěvy, který vznikal netypickým způsobem

Tento brazilský domek pro návštěvy je ukázkou toho, že i ve velkém tropickém vedru dokáží šikovní architekti zvládnout jakoukoli situaci a přijít s kvalitním řešením... Číst více →