HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Častou chybou při pěstování muškátů je špatný rozestup. Má zásadní vliv na výsledek

Vše, co muškáty potřebují, na jednom místě. A laicky i pro ty z vás, kteří se zahrádkařením teprve začínáte. Prozradíme vám dvě činnosti, díky kterým docílíte bohatě rozkvetlého truhlíku, i jak o muškáty posléze správně pečovat, aby vám kvetly co nejdéle. Sami si poté vyberete, který z populárních truhlíků a květináčů bude nejvíce pasovat do vaší zahrady nebo na vaše parapety. Pojďme na to.


Muškáty
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Pelargonium for Europe (se souhlasem)

Mustr pro laiky

Muškáty jsou již mnoho let nejoblíbenějšími kvetoucími rostlinami na záhonech a balkonech. Pěstují se v mnoha barvách a tvarech, rychle rostou, bohatě kvetou od jara do podzimu, jsou odolné a nenáročné na údržbu. Aby se muškátům dobře dařilo, nemusíte být profesionální zahradníci. Pokud dodržíte několik jednoduchých kroků, tato rostlina vám dopřeje pocit úspěchu, a to i v případě, že jste začátečníci.

Kdy zasadit muškát?

Jakmile přijdou první teplé jarní dny, můžete začít s výsadbou muškátů na balkonech a terasách. Buďte ale opatrní, protože muškáty špatně snášejí chlad. Měly by se vysazovat pouze tehdy, když jsou noční teploty nad nulou a denní teploty přesahují 10 °C. Rozmanité druhy muškátů a jejich aktuální ceny si můžete prohlédnout zde.

Ti z vás, kteří nemůžete výsadbu muškátů dospat...

Pokud se nemůžete dočkat, můžete začít se sadbou dříve, ale je velmi důležité v případě potřeby muškáty před chladem chránit. Například při nízkých venkovních teplotách bude vašim rostlinám lépe

  • na okenním parapetu,
  • ve stojanu na stěně domu,
  • pod krytem,

než v průvanu na balkonovém zábradlí nebo v květináči na studené zemi. V noci můžete muškáty chránit před mrazem zahradním rounem, bublinkovou folií nebo prostěradlem. Pokud se opět výrazně ochladí, měli byste rostliny dočasně umístit do vnitřních prostor. Vhodným nouzovým úkrytem jsou zimní zahrady, altány nebo garáže, ideálně s přirozeným světlem.

Vyberte si květináč, který k vám bude nejvíce pasovat

Muškáty se cítí jako doma všude. Ať už na balkoně v truhlíku, nádobě, květináči, závěsném koši nebo v záhonu. Ceny jednotlivých produktů se však velmi liší. Ku příkladu vypadají muškáty velmi dobře v klasickém truhlíku, jehož cena vás z míry nevyvede – srovnání aktuálních cen zde.

Chcete-li dodat vaší zahradě moderní ráz, investujte raději do betonových květináčů (porovnání aktuálních cen českých výrobců zde).

Do útulných zahrad, a to konkrétně k venkovnímu posezení, se také velmi hodí závěsné květináče. Výběr oněch nejoblíbenějších si můžete prohlédnout zde. Opomenout nesmíme ani keramické truhlíky, které pasují téměř do každé zahrady (aktuální srovnání cen v Česku najdete zde).

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Doporučený rozestup mezi muškáty

Důležitý je pro muškáty dostatek prostoru. Vzdálenost mezi rostlinami by měla být alespoň 20 cm a výška květináče by neměla být menší než 18 cm. Při výsadbě používejte kvalitní, předem vyhnojený kompost, nezapomeňte na drenážní vrstvu a dbejte na to, aby přebytečná voda mohla vždy odtékat.

Dva kroky k bohatě rozkvetlému truhlíku

Muškáty jsou rostliny citlivé na světlo. Čím více slunečního světla se jim dostane, tím více kvetou. Chcete-li se rychle těšit z velkého množství květů, kupujte dobře vyvinuté rostliny s velkým množstvím poupat a hustým olistěním. Muškátům se nejvíc daří na přímém slunci, zvládnou však i polostín. Zejména odrůdám s velkými nebo dvojitými květy nevyhovuje stálý déšť, a tak je lepší umístit je během deštivých dní pod střechu.

Jak správně zalévat muškáty?

Muškáty mohou v listech a stoncích ukládat velké množství vlhkosti, takže několik dní bez vody není problém. Aby však bohatě kvetly, potřebují pravidelně zalévat. Ve velmi horkých letních dnech je dobré zalévat je ráno a večer. Okenní truhlíky se zásobníky a automatické zavlažovací systémy mohou výrazně snížit množství potřebné zálivky. Porovnejte si aktuální ceny samozavlažovacích truhlíků zde a samozavlažovacích květináčů zde.

TIP redakce: Ideální pro zalévání je dešťová nebo odstátá voda.

Zejména u keřovitých rostlin se někdy stává, že se vláha nedostane do půdy ani za deštivého počasí. Chcete-li zjistit, zda vaše rostliny potřebují vodu, zkontrolujte vlhkost půdy prstem. Pokud je půda na pocit teplá a suchá, je třeba zalévat. Pokud neustále prší, zahrádkáři doporučují vyhnout se odkapávačům nebo květináčům, ve kterých se může hromadit voda, protože muškátům nevyhovuje převodnění.

Opomíjený systém sám spolehlivě zalévá a hnojí rostliny. Stojí pár korun a hodí se všude

Víte, jak moc, čím a kdy hnojit?

Muškáty potřebují hodně živin. Hnojit byste je měli začít asi čtyři až šest týdnů po výsadbě. Do té doby jsou živiny často již vyčerpány, a to i v případě předhnojeného kompostu.

Pro optimální výživu stačí jednou týdně přidat do vody běžně dostupné hnojivo pro kvetoucí rostliny. Případně můžete použít hnojivé tyčinky. Ty vydrží přibližně dva až tři měsíce. Porovnejte si oblíbené sady hnojiv na českém trhu zde.

Pokud bylo při výsadbě použito hnojivo s pomalým uvolňováním, můžete s aplikací doplňkové výživy začít později. Přesná doba závisí mimo jiné na typu použitého hnojiva a na teplotě a vlhkosti půdy. Od konce léta se často stává, že muškáty potřebují další živiny, i když jsou hnojeny pomalu uvolnitelným hnojivem. Nedostatek živin poznáte podle toho, že muškáty přestanou správně kvést nebo jim zežloutnou listy, přestože se jinak zdají být v pořádku.

Odstranění odkvetlých květů

Pravidelné odstraňování odkvetlých květů a listů i odumřelých stonků udržuje muškáty zdravé a stimuluje tvorbu květů. Samočisticí odrůdy, které se vyskytují hlavně mezi pnoucími muškáty, samy shazují odkvetlé květy a obvykle hned vytvářejí nové. Uschlé listy je však stále třeba ručně odstraňovat.

Přezimování aneb muškáty jako trvalky

Pokud je chcete přezimovat a máte dostatek místa, před prvními nočními mrazíky rostliny seřízněte na výšku asi 15 cm a přemístěte je na světlé a chladné místo. Muškáty nepotřebují v zimě žádné hnojivo a téměř žádnou vodu. Na jaře rostliny přesaďte do čerstvého kompostu a umístěte je na teplejší místo. S trochou štěstí opět vyraší.

Vydáno dne:
11.04.2024

Photocredit: Pelargonium for Europe (se souhlasem)

9

Fotogalerie: Co se starými paletami a krabicemi?

Jak vyrobit zahradní truhlík z palety? Tento a další tipy, co se starým dřevem. Čtěte.. Číst více →



Dřevěná truhla na hračky i jako květináč na balkon

Dřevěná truhla byla často doplňkem chat, chalup i venkovských stavení. Dnes z nich můžete udělat jedinečnou dekoraci či úložný prostor... Číst více →



Finská celodřevěná kaple ve tvaru květináče

Chcete navštívit opravdu originální dřevostavbu se zajímavým exteriérem i interiérem? Navštivte kapli ticha... Číst více →



Vertikální záhon svépomocí: zahrádka, kterou můžete mít i na balkoně

I na balkoně si můžete vypěstovat zeleninu pro vlastní spotřebu. Poslouží vám k tomu vertikální záhon, který si snadno vyrobíte sami... Číst více →



Jak vyrobit patrový zahradní květináč ze dřeva svépomocí – návod krok za krokem

Rádi pracujete na zahradě? Rádi pěstujete svoji domácí zeleninu? Máme pro vás tip, jak si vyrobit svépomocí zahradní vícepatrový květináč. Trochu nevšední, ale určitě zajímavý. Jak vyrobit takový květináč ze dřeva?.. Číst více →



30+ inspirace na jarní truhlíky – dekorace v netradičních nádobách a nepřehlédnutelná DIY aranžmá

Chcete mít jarní květinovou výzdobu, která vyrazí všem dech? Nepohrdněte klasickými hliněnými květináči, ale inspirujte se jarními truhlíky z upcyklovaných předmětů. V tomto článku jsme jich pro vás vybrali velkou spoustu... Číst více →



Zrecyklujte staré a rozbité květináče – dekorace a inspirace na zahradu

Máte kreativního ducha a objevili jste ve sklepě staré rozbité květináče? Rozhodně je nevyhazujte a pusťte se do výroby originálních dekorací na zahradu. Přečtěte si, jak postupovat, a inspirujte se... Číst více →



Letní truhlíky – 20+ inspirace do oken a originální venkovní květinové dekorace

Léto je v plné kráse a vaše okna zejí prázdnotou? Nevíte, které letní truhlíky jsou nejvhodnější a jaké květinové dekorace v nich vytvořit? Inspirujte se!.. Číst více →