HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Tomáš Hrdlička: Na co se zeptat odborníka, než se pustíte do stavby domu?

Ing. Tomáše Hrdličku možná spíše poznáte pod pseudonymem Tom-builder. Na Dřevostaviteli se s ním potkáte v Poradně, kde odpovídá na vaše dotazy. Současně je autorem blogu, který se zabývá stavbou domu a vším, co s tím souvisí. Tomáš je nezávislý stavební poradce a můžete se na něj obrátit i v oblasti úspory energií.

Poradí vám se správným návrhem konstrukce a je úplně jedno, jestli se chystáte stavět dřevostavbu či zděný dům.


Tomáš Hrdlička
i Foto: Tomáš Hrdlička

V rámci doktorského studia se navíc dlouhodobě zajímá o vliv konstrukčního systému na cenu stavby a zároveň porovnává cenu dřevostaveb se zděnými domy. Jeho nezávislé poradenství jistě ocení lidé, kteří se chystají stavět a mají spoustu otázek, na které prozatím nenašli uspokojivou odpověď.

Ahoj Tome, díky, že jsi přijal pozvání k rozhovoru a taky za odborné články, kterými přispíváš na náš obsah Dřevostavitele. Jak tě napadlo založit si svůj vlastní blog?

Zdravím, blog jsem založil v roce 2013, když jsem byl na programu Erasmus v Dánsku. Byl to tenkrát spíš takový zápisník z cest a porovnával jsem, jak funguje stavařina v Dánsku a tady u nás. Začalo mě to bavit, a i přes pár tvůrčích krizí jsem sledoval, jak stoupala návštěvnost. Začal jsem oslovovat stále více lidí. Navíc mě baví sledovat okamžitou zpětnou vazbu na Facebooku, kterou na své příspěvky dostávám. .

Taky je to dobrý marketingový nástroj, když někdo hledá poradenství, nenajde jen moje webové stránky, ale spoustu dalších informací. Myslím, že se tím značně odlišuju od ostatních.

Jaké máš zkušenosti se stavbou domu a s čím tě mohou lidé kontaktovat?

Pracoval jsem už při škole a mou náplní práce bylo právě poradenství. Také jsem si přivydělával kreslením výkresů a zpracováním rozpočtů. Při střední škole jsem skoro každý víkend trávil s rodiči na chalupě a společně s tátou jsme ji rekonstruovali. Naučil jsem se bourat, zdít i omítat. Získal jsem tím skvělé propojení teorie s praxí. A prakticky z toho čerpám do dnes.

Primárně jsem zaměřený na stavařinu se specializací na energetiku. Často se mi ozývají lidé, kteří se chystají stavět a neví na co si dát pozor, a čemu se vyvarovat. Někdy váhají, jestli zděný dům, anebo dřevostavbu. Někdy to je poradenství ohledně způsobu vytápění, jestli zvolit například tepelné čerpadlo či elektřinu. No a někdy to je konzultace kvůli návrhu konstrukce a použití materiálů. Svým klientům vlastně pomáhám a velmi mě to baví.

Stane se ti, že nevíš co poradit, nebo si nejsi jistý?

Narovinu nejsem kovaný v návrhu technického zařízení budov. To nechávám profíkům. Takže možná nenavrhnu správnou trubku pro topení, ale na druhou stranu poradím s komplexním návrhem pasivního a nízkoenergetického domu.

Je ti jedno, jestli klienti chtějí stavět dřevostavbu nebo i zděný dům?

Poskytuju poradenství i pro výstavbu zděných domů. Dřevo mám rád a dokážu si představit, že bych si postavil dřevostavbu. Je to věc názoru, a jestliže chce někdo zděný dům, tak mu nic nevnucuju. Navíc je to věc, kterou většina lidí rozhoduje pocitem a ani pádné argumenty pak názor nemění.

Lze se na tebe obrátit i v oblasti dotací?

Ano, samozřejmě. Kolikrát lidé mají například vypracovaný projekt, ale chtějí získat dotaci Nová zelená úsporám. Jejich projektant jim s dotací neporadil, tak hledají informace jinde.

Nově jsme také díky dotaci od MPO zřídili konzultační středisko v Brně. Jsme 3členný tým energetických poradců a nabízíme nezávislé poradenství , primárně zaměřené na úspory energií. Ušetřit energie lze nejen při modernizaci stáváních budov, ale i při výstavbě nových staveb.

Ozývají se ti lidé preventivně nebo až po nějakém průšvihu?

Řekl bych, že to je tak půl napůl. Určitě si ale cením víc osvícených lidí, kteří mají zájem vše řešit předem. Vyhneme se pak kolikrát složitým a drahým řešením problémů.

Spolupracuješ i s lidmi z oboru?

Ano, spolupracuji s několika projektanty v oblasti tepelně technického posouzení konstrukce, tepelných mostů, nebo i rozpočtování staveb apod.

Co si myslíš o výstavbě dřevostaveb v roce 2020?

Myslím si, že změny nebudou tak výrazné a rozhodně bych se toho nebál. Obálka budovy bude na úrovni požadavků pro nízkoenergetické domy. To je však něco, co už umíme řešit a lze si s tím poradit i u roubenek.

Výraznější změna je ve způsobu vytápění staveb. Dnes je možné si postavit dům a jako zdroj mít pouze elektřinu v podobě přímotopů či el. Rrohoží.  To však v budoucnu nebude tak jednoduché. Vhodnějším zdrojem tepla pak budou třeba tepelná čerpadla, spalování biomasy či využtíí slunce ve formě fotovoltaiky.

Myslíš, že tyto změny ovlivní výstavbu dřevostaveb?

Nemyslím si, že tyto změny nějak zásadně ovlivní výstavbu ani cenu dřevostaveb. Předsudky vůči dřevostavbám tu byly vždy, ale jde pouze o přístup a informovanost lidí, kteří se chystají stavět.

Zmínil jsi, že by sis klidně postavil dřevostavbu. Zvolil bys difuzně otevřenou nebo uzavřenou skladbu?

Zatím to pro mě není aktuální, ale dřevostavby bych se nebál. Taky se mi líbí, když je dřevo v v interiéru vidět. Čistě osobně bych si zvolil difuzně otevřený systém, protože je bezpečnější z hlediska stavební fyziky. V případě difuzně uzavřeného systému prakticky o všem rozhoduje vrstva, která je tenká jen desetiny milimetru. Všechno je ale věc názoru a často i pocitu.

Děkuji ti Tome za rozhovor a těšíme se na tvé další příspěvky do redakce.

 

Vydáno dne:
19.03.2018

Photocredit: Tomáš Hrdlička

2

Bydlete chytře a nechte svá okna vydělávat!

Jak ušetřit při výběru oken? V článku se dozvíte, kam okna umístit, jaké vybrat zasklení i na co si dát pozor, aby vám vaše okna přinesla tepelné zisky... Číst více →



Vzduchotěsnost staveb bychom neměli přehlížet. Proč je tak důležitá?

Vzduchotěsnost staveb je velmi důležitým parametrem. Ať už máte zděný dům nebo dřevostavbu, nikdy by vám do domu nemělo foukat. Jak vzduchotěsnosti docílit se dočtete v článku... Číst více →



Dřevěný dům, který je synonymem zdravého bydlení

Dřevěný dům v chladné Bretani je díky své organické architektuře, vysoké energetické účinnosti a používání ekologických materiálů přímo vzorem zdravého bydlení... Číst více →



Chceme stavět vlastní dům – jak probíhá a kolik opravdu stojí výstavba

Máte představu o tom, co vás před a během výstavby domu čeká a kolik vás to bude stát? Vše potřebné se dozvíte po přečtení článku... Číst více →



Dotace skrývají riziko, kterého můžete hořce litovat

Nic není nikdy zcela zdarma. Mohou mít dotace negativní vliv na váš rodinný rozpočet? Jaká rizika podstupujeme jejich čerpáním?.. Číst více →