HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nakupuji palivové dřevo – kalkulačka a interaktivní mapa, kde zavčas výhodně nakoupit před zdražením

Ceny palivového dřeva v posledních měsících značně klesly, a proto může být ten pravý čas nakoupit ho na nadcházející sezónu. I přes aktuální nízké ceny se však nevyplatí brát hned první nabídku. Pokud se totiž důkladně zaměříte na několik podstatných aspektů, můžete ušetřit až tisíce. A že nejste na palivové dřevo žádní odborníci? Nevadí. Se vším vám pomůže naše kalkulačka, která definuje postup, jak ušetřit na nákupu palivového dřeva a vybrat tu nejvýhodnější nabídku. Prohlédněte si také interaktivní mapu prodejců palivového dřeva, která vám usnadní výběr.


Díky několika aspektům můžete při výběru dřeva ušetřit až tisíce
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Pxhere (CC0)

Sypané vs. skládané aneb není metr jako metr

Při koupi palivového dřeva je důležité si pořádně ověřit, v jakých měrných jednotkách jej prodejce nabízí. Dřevo na sezónu je totiž možné pořídit ve dvou základních jednotkách. První z nich je PRMr, neboli prostorový metr rovnaný či skládaný. Ten si lze představit jako krychli o velikosti jednoho kubického metru naplněnou poleny úhledně naskládanými tak, aby vzniklo co nejméně mezer. 1 PRMr obsahuje 60–80 % dřeva a 20–40 % prázdného prostoru.

Druhou měrnou jednotkou je PRMs, tedy prostorový metr sypaný. Zde jsou polena do krychle o velikosti 1 m3 volně nasypána, tudíž vznikají větší mezery a 1 PRMs tak obsahuje pouze 40–50 % dřeva a 50–60 % prázdného prostoru. Rozdíl mezi rovnaným a sypaným dřevem se projeví také na ceně. PRMs bývá zpravidla levnější než PRMr, na druhou stranu je nutné si uvědomit, že při jeho koupi získáte méně čisté dřevní hmoty.

Co má největší vliv na výhřevnost palivového dřeva?

Výhřevnost palivového dřeva je ovlivňována dvěma faktory. Těmi jsou vlhkost dřeva a jeho druh (konkrétní dřevina). Obecně platí, že na výhřevnost dřeva má větší vliv jeho vlhkost. Ta se u čerstvě pokácených stromů pohybuje okolo 60–90 %. Topení takto vlhkým dřevem je však značně neefektivní kvůli nízké výhřevnosti a většímu množství dehtu. Ideální je topit vzduchosuchým dřevem, které má vlhkost 20 % a méně. Vyschnutí dřeva přirozeným sušením na tuto hodnotu trvá zhruba dva roky.

Rozdíl mezi výhřevností jednotlivých dřevin není příliš znatelný. Některé dřeviny mají vyšší výhřevnost než jiné (například smrk má vyšší výhřevnost než dub). Na druhou stranu má dub oproti smrku vyšší objemovou hmotnost. Cena smrkového dřeva je tedy nižší než dubového, nicméně je nutné počítat s častějším přikládáním.

Nenechte se oklamat prodejcem – palivové dřevo sypané vs. skládané

Jak lze ušetřit při nákupu palivového dřeva – kalkulačka 

Svůj vlastní výpočet si můžete udělat pomocí naší on-line kalkulačky Cena palivového dřeva, která spočítá, kolik vás bude stát 1 kWh tepla, a nabídne vám nejvýhodnějšího dodavatele v okolí. Díky kalkulačce si budete moci zkontrolovat, kolik platíte za palivové dřevo ve srovnání s průměrnými cenami roku 2023.

Kalkulačka: Cena palivového dřeva 

Jak naše on-line kalkulačka funguje?

  • Je důležité si u prodejce ověřit, zda je dřevo prodáváno jako prostorový metr rovnaný nebo prostorový metr sypaný. Do kalkulačky zadáte jednu z těchto hodnot.
  • Dále je potřeba si ujasnit, jaký typ dřeva chcete koupit, zda měkké (např. smrk) nebo tvrdé (dub, buk apod.). Měrná objemová hmotnost se totiž u jednotlivých dřevin liší. V kalkulačce opět vyberte jednu z těchto možností.
  • Podstatné je rovněž zjistit vlhkost kupovaného dřeva. Do kalkulačky zadáte buď suché nebo vlhké dřevo.
  • Zvolíte okres, ve kterém máte v plánu dřevo kupovat. 
  • Samozřejmě nelze opomenout ani cenu dřeva, která je udávána za 1 m3 neboli za kubík. Pokud cenu neznáte, kalkulačka vám ji doplní automaticky.

Poznámka redakce: V kalkulačce je zatím pokrytá asi polovina okresů a krajů ČR. Pokud jste prodejci palivového dřeva a chtěli byste se do kalkulačky připojit, ozvěte se nám na info@drevostavitel.cz.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Přehled prodejců palivového dřeva – ceny 2023

Pro lepší přehled, jakého prodejce palivového dřeva zvolit, jsme pro vás připravili interaktivní mapu s více než 100 místy po celé České republice. Doporučujeme se zaměřit na lokální dodavatele, jelikož dovážet dřevo z větší dálky nemusí být výhodné. Mapu si lze přiblížit a jednotlivá místa rozkliknout.

Vydáno dne:
28.09.2023

Photocredit: Pxhere (CC0)

4

Palivové dřevo: Jaká je jeho výhřevnost a cena

Palivové dřevo na topení je stále vyhledávaným zdrojem pro vytápění objektů. Jak se spočítá jeho výhřevnost?.. Číst více →



Palivové dřevo je nejlevnější za poslední dekádu. Může za to kůrovec

Cena palivového dříví klesla meziročně o téměř 40 %. Za kolik jej dnes nakoupíte a vyplatí se dělat zásoby na zimu? Čtěte v našem článku... Číst více →



Jak vypočítat hmotnost palivového dřeva – postup a výpočet

Jak se vypočítá hmotnost dřeva? A které faktory hmotnost dřeva ovlivňují? To vše zjistíte v našem článku a online kalkulačce... Číst více →



Nenechte se oklamat prodejcem – palivové dřevo sypané vs. skládané

Je podíl čistého dřeva v sypaném a rovnaném metru dřeva zcela stejný? V čem je zásadní rozdíl? Přehled současných cen dřeva... Číst více →



Nakupuji palivové dřevo – na co si dát pozor a jak ušetřit tisíce?

Který typ palivového dřeva je nejvýhodnější v poměru cena/výkon? Soubor klíčových faktorů vedoucí k tisícové úspoře při nákupu dřeva najdete v tomto článku... Číst více →



Kalkulačka: cena palivového dřeva – kolik zaplatíte za 1 kWh

Vypočítejte si tu nejvýhodnější cenu palivového dřeva podle on-line kalkulačky. Porovnání nabídek a zjištění nejvýhodnější ceny... Číst více →



Je topení dřevem nebezpečné? Mnoho Čechů žije ve velkém omylu

Topení dřevem je neekologické, zdraví škodlivé a připraví ČR o všechny lesy. I takhle mohou vypadat některé mýty ohledně využívání dřeva jako topiva... Číst více →