HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Jak vypočítat hmotnost palivového dřeva – postup a výpočet

Hmotnost dřeva je jedním z nejdůležitějších parametrů, které se řeší při technologickém zpracování, nákupu a dopravě dřevní suroviny. Podstatný vliv na hmotnost dřeva má jeho aktuální vlhkost. Podle toho se také odvíjí následné použití dřeva. Pomocí našeho článku a chytré online kalkulačky můžete rychle zjistit hmotnost u konkrétní dřeviny.


Jak vypočítat hmotnost dřeva
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Proč je dobré znát hmotnost dřeva?

Ať už dřevem topíte nebo ho plánujete pořídit pro stavební účely, potřebujete občas vědět, kolik ho vlastně máte koupit. Hmotnost dřeva totiž často potřebujete znát kvůli dopravě dřeva – abyste věděli, kolik může stát doprava při závozu dřeva od dodavatele, nebo například jestli nepřetížíte vozík za autem. Další oblastí, kde hmotnost dřeva hraje důležitou roli, je samotná výstavba dřevostaveb. A to nejvíce ve spojitosti s modulárními stavbami, kde je potřeba znát přesné množství dřeva kvůli naplánování převozu modulární stavby na stavební pozemek. To jsou všechno situace, při kterých se hmotnost dřeva vyplatí znát.

Nakupuji palivové dřevo – na co si dát pozor a jak ušetřit tisíce?

Hmotnost 1 m3 dřeva – výpočet

Pro stanovení hmotnosti dřeva budete potřebovat znát několik vstupních informací, které ovlivňují samotný výpočet. Vzorec pro hmotnost je definován jako součin hustoty a objemu materiálu. Konkrétně u dřeva hraje roli ještě jeho vlhkost. Naše online kalkulačka Hmotnost dřeva vám umožní nejenom výběr konkrétního typu dřeviny, ale zvolit si můžete také jeho požadované množství (např. 1 m3) a vlhkost. Výběr vlhkosti dřeva tak zaručí ještě přesnější výsledek. Na základě zvolené vlhkosti dřeva se může výsledná hmotnost lišit v rozmezí několika desítek, ale i stovek kilogramů (platí pro čerstvé dřevo).

Přejít na výpočet →

Kategorie vlhkosti dřeva

Čerstvě pokácené dřevo

Pokud vlastníte kus lesa, máte k dispozici čerstvě pokácené dřevo, které má v závislosti na dřevině absolutní vlhkost 50–180 %.

Vzduchosuché dřevo

Vlhké dřevo po rozřezání na jednotlivé hranoly, fošny či desky je potřeba za určitý čas přírodně vysušit. Nejjednodušší je nařezané dřevo správným způsobem poskládat do hrání, kde mezi jednotlivými prvky proudí vzduch. Dřevo po 2 až 6 měsících sníží svoji absolutní vlhkost na 17–22 %. Takto vysušenému dřevu říkáme dřevo vzduchosuché.

Štípačka na dřevo: Připravte si palivové dřevo na zimu

Další super tipy na štípaní i uskladnění palivového dřeva najdete v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, koocbor, Jan Planička, Log Home Directory

Vysušené dřevo

Další variantou sušení dřeva je jeho umístění do průmyslové sušárny, kde díky dokonalým podmínkám je dřevo za určitý čas vysušeno na rovnovážnou vlhkost dřeva v rozmezí 10–14 %.

Jak přirozeně vysušit řezivo z pily, aby se nekroutilo a nepraskalo?

TIP: Co lze pomocí kalkulačky dále spočítat?

Pokud potřebujete stanovit hmotnost nákupu stavebního řeziva pro svůj projekt, tak i v tomto případě vám poslouží kalkulačka výpočtu hmotnosti dřeva. Mnoho stavebníků používá při výstavbě materiál KVH. Jedná se o smrkové hranoly napojované v délce a vysušené na vlhkost přibližně 15 %. Pokud v naší kalkulačce tedy vybere dřevinu smrk a zvolíte vlhkost 12 %, zjistíte požadovanou hmotnost KVH hranolů. Obdobně můžete postupovat také při stanovení hmotnosti hranolů pod označením DUO/TRIO, které mají vlhkost přibližně 12 %.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Rozdělení dřevin podle hustoty

Podle hustoty dělíme dřeviny na lehké, středně těžké a těžké. Na hmotnost dřeva má vliv nejen vlhkost dřeva v různých stádiích vysušování a zpracování, ale také samotná struktura a stavba dřeva. Jedná se například o to, kolik je v dřevě obsaženo přírodních dutin či jaká je velikost jádra kmene.

Lehké dřeviny (do 540 kg/m3)

Mezi lehké dřeviny můžeme zařadit většinu jehličnanů od smrku, přes borovici až po sibiřskou jedli.

Středně těžké dřeviny (540–750 kg/m3)

Do středně těžkých dřevin se z jehličnanů řadí modřín. Dále mezi středně těžké patří listnáče, například dub, habr, jasan nebo bříza.

Těžké dřeviny (od 750 kg/m3)

Mezi těžké dřeviny patří akát a habr.

Zdroj: LDF Mendelu, Ústav nauky o dřevě

Vydáno dne:
13.10.2021

Photocredit: Shutterstock

7

Požární odolnost dřevostaveb 2. díl - Požadavky na stavební materiály

Splnění požadavků na dřevostavbu z požárního hlediska začíná správným.. Číst více →



Přirozená trvanlivost a odolnost dřeva

Dřevo je odolný a trvanlivý materiál, pokud dodržíte tyto podmínky.. Číst více →



Sušení dřeva 1. díl – Jak moc dřevo sušit a co pak s ním?

Kde vlhké dřevo nevadí a kam byste ho nikdy dát neměli? Odpovíme.. Číst více →



Mechanické vlastnosti dřeva domácích dřevin

Mechanické vlastnosti dřeva domácích dřevin zjistíte v tomto příspěvku.. Číst více →



Životnost dřevostaveb, aneb proč se bát více vlhkosti než dřevomorky

Jakou mají dřevostavby životnost? Na tuto často kladenou otázku ohledně.. Číst více →



Vše o vytápění dřevními peletami: Proč a kdy je výhodné s nimi začít

Pelety jsou malé válečky drcených pilin a hoblin s vysokou výhřevností a minimálním podílem vody a popele. Pelety mají průměr 6 nebo 8 mm a délku 20 až 30 mm... Číst více →



Rozměrové změny srubů a roubenek

Víte, že dřevo je schopné měnit své rozměry na základě změny vlhkosti okolního prostředí? Jaký je rozdíl mezi sesycháním a bobtnáním a jaké dopady to může mít při výstavbě srubů a roubenek.. Číst více →



Jaká je životnost dřevostaveb?

Jak dlouho bude stát vaše dřevostavba? Do životnosti dřevěných konstrukcí promlouvá vlhkost a kvalita provedené práce. Jak? Dočtete se v článku... Číst více →



Pozor na podvodné prodejce palivového dřeva

O palivové dřevo je aktuálně velký zájem a někteří prodejci toho zneužívají. Připravili jsme návod, jak se zaručeně nenechat ošidit... Číst více →



Topení v energetické krizi – odborné srovnání ceny za 1 kWh kamny, elektřinou a plynem

Jak je to s topením dřevem v energetické krizi? V článku naleznete srovnání cen za 1 kWh vytápění kamny, elektřinou, plynem a ilustrační příklad výpočtu ceny 1 kWh energie... Číst více →