HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Kalkulačka: cena palivového dřeva – kolik zaplatíte za 1 kWh

Náklady za palivové dřevo se mohou nepředvídaně prodražit. Vypočítejte si podle naší jednoduché kalkulačky, zda je výhodnější nákup měkkého nebo tvrdého dřeva a zda se více vyplatí pořídit prostorový metr rovnaný nebo spíše sypaný. Seznamte se se základními pojmy určujícími cenu palivového dřeva, zadejte je do naší kalkulačky a vypočtěte si, kolik vás bude stát 1 kWh. Kalkulačka vám definuje postup, jak ušetřit na nákupu palivového dřeva a nenechat se ošidit prodejcem.


Vypočítejte si cenu dřeva dle naší kalkulačky
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Pexels

Cena palivového dřeva. Co ji definuje?

Cenu palivového dřeva definuje druh dřeva (konkrétní dřevina), skutečnost, jestli se jedná o dřevo štípané či neštípané, a taky to, jak je složené. Základní jednotkou dřeva je jeden plnometr (1 PLM). Plnometr si lze představit jako dřevěnou krychli o velikosti strany 1 metr, která je kompletně vyplněna dřevem. Při koupi palivového dřeva se však s prodejem dřeva na plnometry nikdy nesetkáte. Proto se v praxi používají dvě přesnější měrné jednotky: prostorový metr rovnaný (skládaný) a prostorový metr sypaný. Mezi těmito jednotkami je velký rozdíl v poměru dřevní hmoty a prázdného prostoru, který má prokazatelně vliv na cenu.

Prostorový metr rovnaný (skládaný) – PRMr

Prostorový metr rovnaný, někdy též nazývaný jako prostorový metr skládaný, si můžete představit jako hromadu naštípaných polen přesně naskládaných do krychle o objemu 1 m3 s minimálními mezerami. Prostorový metr rovnaný dle dřevařských tabulek obsahuje 70 % dřevní hmoty a 30 % prázdného prostoru.

Prostorový metr sypaný – PRMs

Prostorový metr sypaný si můžete představit jako hromadu naštípaných polen volně nasypaných do krychle o objemu 1 m3. Je tedy jasné, že prázdného prostoru tak v krychli bude více. Prostorový metr sypaný dle dřevařských tabulek obsahuje 45 % dřevní hmoty a 55 % prázdného prostoru. Takže podíl čisté dřevní hmoty je zde mnohonásobně nižší.

Tabulku s porovnáním PRMr a PRMs si můžete prohlédnout v galerii.

Typ dřeviny – která je vhodnější na topení?

Rozdíl mezi výhřevností jednotlivých dřevin je takřka nepodstatný. Některé druhy jako třeba dub (17 MJ/kg) mají nižší výhřevnost a jiné jako bříza (19,9 MJ/kg) ji mají vyšší. Přesto se však pro topení používá méně výhřevný dub, který má zase oproti bříze vyšší objemovou hmotnost. Obecně je výhřevnost jakéhokoliv suchého dřeva 18,5 MJ/kg. A více než druh dřeva ji určuje spíše jeho vlhkost.

Nenechte se oklamat prodejcem – palivové dřevo sypané vs. skládané

Jak velký vliv má vlhkost na výhřevnost palivového dřeva?

Obecně platí základní pravidlo: čím je dřevo sušší, tím vyšší má výhřevnost. U vzduchosuchého dřeva (dřeva o vlhkosti 20 % a méně), neboli dřeva sušeného ve větraném dřevníku dva roky, je v přepočtu v 1 kg dřeva obsaženo cca 4 kWh energie (3,6 MJ/kg = 1 kg). Pro topení je vždy lepší suché dřevo (20 % vlhkosti a méně), jak kvůli výhřevnosti, tak kvůli menšímu množství emisí a riziku dehtování. Pokud byste topili čerstvě pokáceným dřevem (vlhkost 60–90 %), tak v 1 kg dřeva bude 2,8–2,3 kWh. Do této hodnoty ale není započítána účinnost kotle nebo kamen, která se pohybuje kolem 80–95 %.

Palivové dřevo: Jaká je jeho výhřevnost a cena

Výběr a zadání hodnot do on-line kalkulačky

1. hodnota: Prostorový metr rovnaný / prostorový metr sypaný

V první řadě je třeba si u vámi zakoupeného nebo kupovaného dřeva ověřit, zda se jedná o PRMr nebo PRMs. Tento údaj vám musí každý prodejce poskytnout. Podíl čisté dřevní hmoty je u PRMr v průměru o 25 % vyšší než u PRMs. V kalkulačce poté vyberte jednu z hodnot.

2. hodnota: Typ dřeva – měkké/tvrdé

Objemová hmotnost se u jednotlivých druhů dřeva různí. Podle dřevařských tabulek má kubík smrkového dřeva při vlhkosti 12 % objemovou hmotnost 440 kg/m3. U bukového dřeva je tato hodnota 720 kg/m3. Hodnota měrné objemové hmotnosti (hustoty) dřeva závisí na jeho vlhkosti. Aby nebyl výpočet moc složitý, používá se pro zjednodušení označení měkké a tvrdé dřevo. 

Za měkké dřevo sem považují většinou jehličnaté dřeviny (smrk, borovice, jedle, modřín) a některé listnaté (lípa, topol), jako tvrdé označujeme většinu listnatých dřevin, např. buk, dub, bříza, akát, jasan atd. Tabulku s jednotlivými objemovými hmotnostmi dřeva si můžete prohlédnout v galerii zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

3. hodnota: Vlhkost dřeva – suché/vlhké  

Jak již bylo zmíněno výše, vlhkost dřeva má přímý vliv na jeho výhřevnost. Z roletky proto vyberte, zda dřevo, které kupujete, je suché nebo vlhké.

4. hodnota: Cena dřeva   

V posledním kroku je potřeba zadat cenu za 1 kubík dřeva. Například, pokud jste koupili 12 kubíků PRMr dřeva za 16 tisíc korun, byla cena jednoho kubíku 1 333 korun (16 000 : 12 = 1 333 Kč).

Po dosazení poslední hodnoty jednoduše kliknete na tlačítko „vypočítat“.

Nyní již známe všechny potřebné parametry pro výpočet. Stačí je tedy zadat do naší on-line kalkulačky Cena palivového dřeva.

Přejít na výpočet →

Které dřevo je nejvýhodnější na vytápění?

Pokud se pídíte po tom, které dřevo je na topení nejvýhodnější v poměru cena/výhřevnost, nemusíte složitě zadávat údaje do kalkulačky. Spočítali jsme to za vás. Nejvýhodněji vychází nákup PRMr smrkového dřeva (měkké dřevo), které necháte alespoň dva roky proschnout. Při současných cenách cca 1 100 Kč za 1 PRMr vychází celková cena 0,66 Kč/kWh. Jen čistě pro srovnání, pokud bychom vyměnili smrk za buk (tvrdé dřevo), byla by při současných cenách 2500 Kč za 1 PRMr výsledná hodnota 1,06 Kč/kWh.

Pozor na podvodné prodejce palivového dřeva

Jak se nenechat ošidit prodejci dřeva?

Může se stát, že narazíte na prodejce, jehož praktiky budou podezřelé. Nejčastější případy podvodů se týkají jak kvality dřeva (vlhkost a složení dřeva), tak dovezeného objemu. To, jestli má dřevo pevnou konzistenci a nejsou to jen piliny a kůra, pozná člověk už od pohledu. Vlhkost si poté lze jednoduše ověřit pomocí vlhkoměru na dřevo. Objem přivezeného dřeva se také dá velmi jednoduše ověřit. Pokud jste si objednali například 10 kubíků PRMs a kontejner je podezřele prázdný, změřte si vnitřní rozměry kontejneru (délku, šířku a výšku). Jednotlivé strany pak mezi sebou vynásobte nebo je dosaďte do této on-line kalkulačky pro výpočet kvádru.

Pokud je objem kontejneru výrazně menší než objednané množství sypaného palivového dřeva, pak množství dovezeného dřeva neodpovídá objednávce.

Vydáno dne:
07.10.2023

Photocredit: Pexels

11

Palivové dřevo: Jaká je jeho výhřevnost a cena

Palivové dřevo na topení je stále vyhledávaným zdrojem pro vytápění objektů. Jak se spočítá jeho výhřevnost?.. Číst více →



Štípačka na dřevo: Připravte si palivové dřevo na zimu

Máte už nachystané palivové dříví? Pokud ne, tak štípačky na dřevo vám tuto práci značně ulehčí. Podívejte se, jak vybrat tu správnou štípačku... Číst více →



Dřevník a přístřešek na dřevo: Uskladňujeme palivové dřevo

Dřevníky a přístřešky na dřevo jsou výbornými pomocníky pro skladování palivového dříví. Podívejte se, kde dřevník postavit a jakou zvolit konstrukci... Číst více →



Jak vypočítat hmotnost palivového dřeva – postup a výpočet

Jak se vypočítá hmotnost dřeva? A které faktory hmotnost dřeva ovlivňují? To vše zjistíte v našem článku a online kalkulačce... Číst více →



Pozor na podvodné prodejce palivového dřeva

O palivové dřevo je aktuálně velký zájem a někteří prodejci toho zneužívají. Připravili jsme návod, jak se zaručeně nenechat ošidit... Číst více →



Nenechte se oklamat prodejcem – palivové dřevo sypané vs. skládané

Je podíl čistého dřeva v sypaném a rovnaném metru dřeva zcela stejný? V čem je zásadní rozdíl? Přehled současných cen dřeva... Číst více →



Nakupuji palivové dřevo – na co si dát pozor a jak ušetřit tisíce?

Který typ palivového dřeva je nejvýhodnější v poměru cena/výkon? Soubor klíčových faktorů vedoucí k tisícové úspoře při nákupu dřeva najdete v tomto článku... Číst více →



Nakupuji palivové dřevo – kalkulačka a interaktivní mapa, kde zavčas výhodně nakoupit před zdražením

Koupit palivové dříví na zimu může být těžší, než se zdá. Pomocí kalkulačky si spočítejte, jak dřevo koupit co nejvýhodněji... Číst více →



Kolik peněz si připravit na topnou sezónu 2024?

Zpracovali jsme pro vás jednoduchý přehled, ve kterém se dozvíte, na kolik vyjde topení dřevem, uhlím, plynem nebo elektřinou... Číst více →



Domácnosti zaplatí za palivové dřevo tisíce navíc. Jak ho pořídit v novém roce levněji?

Dřevo je stále oblíbeným zdrojem tepla. Letošním rokem však došlo ke zvýšení DPH a rodiny za teplo zaplatí více. Vypočítali jsme o kolik... Číst více →