HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Našel cestu, jak bydlet levně. Vzal si hypotéku s měsíční splátkou 15 600 Kč a za 9 let ji měl splacenou

Mladý nadšenec již odmítal nadále platit vysoký nájem. Zároveň se však chtěl vyhnout nepříjemnému závazku v podobě vysoké hypotéky, ke kterému by byl nucený se upsat. Přišel tedy na způsob, kterému dnes tleská celý svět. Koupě nového objektu ho vyšla na necelé 2 miliony Kč. Má kuchyni, jídelnu, obývák, ložnici, koupelnu i samostatné WC. Nemluvě o prostorné předsíni a terase o šířce necelých 19 metrů.


Bydlení s nízkou hypotékou
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: The Boat Fit Co (se souhlasem)

Jednoho dne řekl dost

Během jednoho dne udělal velké rozhodnutí a řekl adiós svému pohodlnému životu. Se svojí tehdejší přítelkyní bydleli v garsonce s měsíčním nájmem 41 500 Kč. Na koupi vlastního bytu neměl dostatek peněz a na stavbu domu už vůbec ne.

Rozhodl se pro investici ve výši cca 1 300 000 Kč

Jednatřicetiletý muž opustil městský nájem a rozhodl se investovat své peníze do velkého projektu s nejistým výsledkem. Co takhle bydlet na vodě? Je to vůbec možné? Rozhodl se tedy vydat cestou atypického bydlení a o několik dní poději koupil od makléřské společnosti skořepinu úzkého člunu za 1 300 000 Kč – nikoliv celou loď, ale pouze její skořepinu (hrubou konstrukci). Neměla žádné vnitřní zařízení.

Pro srovnání: Kolik stojí pořízení menšího domku, ve kterém se dá i trvale bydlet? Ceny na českém trhu si porovnejte zde.

Našli jsme makléřku, která nám prodala jen konstrukci lodi. Měl jsem našetřeno asi 742 tisíc korun a moje tehdejší partnerka si vzala půjčku cca 600 tisíc od svých rodičů. Složili jsme zálohu a o čtyři měsíce později se loď objevila na korbě náklaďáku,“ popisuje nadšenec financování velkého projektu.

Renovace lodi se vyhoupla na statisíce

Loď byla jejich. Co dál? V březnu se pustila sympatická dvojice do velké renovace. V rozhovoru pro publicistický web zmínil, že součástí náročné rekonstrukce byla mimo jiné i instalace lithiových baterií, podlahového vytápění a dodatečné izolace. Celkem vzato je tato renovace stála v přepočtu necelých 1,5 milionu korun.

Technologie na obytné lodi

Loď byla vybavena:

  • primární baterií (lithium 360 Ah),
  • napájecí 3kW invertorovou nabíječkou,
  • dvěma solárními regulátory, které napájí 4 panely (303 W) – srovnání aktuálních cen na českém trhu zde.

Když přejdete na zadní palubu, najdete tam dobře navržený a nainstalovaný topný systém. Po odklopení podlahy stejně tak uvidíte schovaný zásobník na vodu se dvěma instalovanými spirálami.

Na své lodi využívá samozřejmě i filtrační systém na vodu, který si nemůže vynachválit. Používá ho na pití, mytí i praní prádla.

Kolik stojí zásobník na vodu? Ceny na českém trhu si můžete porovnat ceny zde.

Stěhování proběhlo už za 2 týdny

Nastěhovali jsme se do lodi jen s matrací, solárními baterkami a s pitnou vodou. Tímto stylem jsme žili asi rok, zatímco jsem na dodělávkách stále pracoval. Těch 41 500 korun, které jsem ušetřil na nájemném, jsem alespoň investoval do svého bydlení,“ dodává v rozhovoru.

Bylo na čase přestěhovat se do nového

Měli mnohem větší ambice než vyměnit luxusní byt za malou loď. Byť její renovace zabrala mladému páru přibližně rok práce, žili na ní jen 8 měsíců. Poté ji prodali za 3,7 milionů korun a koupili novou, větší loď – opět zcela prázdnou. Plavidlo o šířce necelých 19 metrů koupil za 1,9 milionů korun, čímž na obchodu ještě vydělal nějaké peníze. Ty mu posloužily na vylepšení a další renovace této nové lodi. Ostatně jak popisuje:

Tato nová loď je jako ta stará, ale na steroidech. Upgradovali jsme všechny staré systémy, přidali jsme více úložného prostoru a pravděpodobně odvedli lepší práci. Poučili jsme se z minulých chyb.

Tento projekt trvalo zrealizovat sympatické dvojici přibližně 8 měsíců. Přidali solární panely, podlahové vytápění, velkou kuchyň a koupelnu s vanou a sprchou.

Zaměřme se na vybavení koupelny a WC

Na lodi mají plnohodnotnou koupelnu se sprchovým koutem, splachovací záchod, topení, obklady a vše, na co jsme zvyklí v běžných domech.

Z celé lodi jsme tentokrát věnovali pozornost obzvláště návrhu koupelny a samostatného WC. Zaujala nás moderní posuvná zástěna v černé barvě (srovnání cen zde) a stylové kulaté umyvadlo (za kolik se dá pořídit, si zkontrolujte tady). 

Porovnejte si také aktuální cenu obkladů, které můžete vidět v lodní koupelně i kuchyni. Pokud se vám líbí dlažba, podobný retro dekor pořídíte nejlevněji zde.

Nemusí se starat o velké splátky hypotéky

Raději investuji do takřka čehokoliv, než abych utápěl peníze v nájemném. Jsem svobodný v navrhování a stavbě vlastního bydlení, které je podle mých představ. Navíc se nemusím starat o velké splátky hypotéky (loď nebyla příliš drahá) – díky tomu jsem soběstačný a lépe si uvědomuji, kolik za měsíc utratím.“

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Nové výzvy, nové příležitosti, nový život

Renovace mladíka inspirovala k tomu, aby opustil svoji tehdejší práci kadeřníka a stal se montérem lodí. Dnes úspěšně renovuje lodě i čluny a vybavuje je ostrovním systémem (off-grid). Od založení své firmy postavil 10 úzkých člunů, 6 konzultoval se stavebníky a dalších 10 postavil pouze částečně.

Bydlení na lodi nebo v hausbótu

Ačkoliv tento příběh není z České republiky, ale odehrál se v Londýně, může se stát inspirací pro mnoho nadšenců i u nás. Ku příkladu se podobným nápadem inspirovali manželé Martin a Linda, jejichž příběh si můžete přečíst v článku níže.

Svépomocí zrekonstruovali starý hausbót a zakotvili s ním na Slapech. Je to ráj, říkají manželé

Pustíte-li se do obdobného projektu, je důležité dodržet určitá pravidla. Ve stavebním zákoně není jediná zmínka o ‚bydlení na vodě‘. Stavební úřad proto do výstavby nezasahuje, vše je v kompetenci Státní plavební správy. Zajímá-li vás bydlení v hausbótech, čtěte více zde:

Specifika bydlení na vodě: Bez kolaudace i vodováhy

Vydáno dne:
02.04.2024

Photocredit: The Boat Fit Co (se souhlasem)

5

Specifika bydlení na vodě: Bez kolaudace i vodováhy

Láká vás bydlení v hausbótu, na lodi nebo v plovoucím domě? Přečtěte si, jak se navrhují, stavějí, jak se v nich bydlí a jaká mají specifika... Číst více →



Hypotéku jde snadno zvládnout i v krizi. Odborník radí, jak na to

Rostoucí sazby hypoték komplikují život mnoha rodinám. Jaké jsou současné možnosti a na co si dát pozor při změně fixace hypotéky, vám poradí odborník v tomto článku... Číst více →



Díky krbovým kamnům máme spotřebu elektřiny na topení jen 1 MWh ročně, pochvaluje si majitel z Mníšku

Majitel nám v rozhovoru prozradil, jaké nástrahy na ně číhaly při řešení hypotéky pro výstavbu v rekreační oblasti, i o spotřebě elektřiny jejich domu. Roční náklady na vytápění jsou, nejen díky malým litinovým kamnům, téměř o polovinu nižší... Číst více →



Dům za 1,1 mil. si Lucie postavila na rodném Ostravsku

Paní Lucie nevěděla, co si počít, protože jí končilo nájemní bydlení. Po několika týdnech však nastal zvrat a ona přišla s novým nápadem. Použila peníze, které měla našetřené, a rozhodla se vzít osud do vlastních rukou. Uplynul rok a dnes bydlí v krásné dřevostavbě ve svém rodném kraji bez hypotéky na krku... Číst více →



Zaplatili poslední nájem a druhý den bydleli v novém domě. Manželé našli cestu, jak ušetřit

Postavili si menší bungalov (88,7 m2) kousek za Prahou a aby ušetřili, domluvili se s firmou na částečném dokončení domu svépomocí. Stavební společnost jim vyšla vstříc, a oni si tak nemuseli lámat hlavu s tím, aby utáhli nájem pražského bytu a spláceli hypotéky najednou... Číst více →