HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nejkrásnější české betlémy a kde je najít? (Tipy na výlet)

Blíží se vánoční čas, který není jen o nákupech. Zapomeňte na nepříjemné tlačenice v nákupních centrech a zajděte si také na vánoční trhy a svařák. Můžete například i navštívit výstavu umělecky zpracovaných betlémů a naladit se na předvánoční atmosféru. Že žádný betlém ve vašem okolí není? Dáme vám pár tipů, kde najít ty nejhezčí betlémy v České republice.


Nejkrásnější české betlémy
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Kreativitě se zkrátka meze nekladou…

Betlémy mohou být zpracovány různě a v dnešní době se představivosti meze nekladou. Ve městech se na náměstí nejčastěji setkáme s krásně vyřezávaným dřevěným betlémem, ale někde se lze setkat i s živým betlémem s převlečenými postavami a skutečnými zvířaty. Doma však můžete mít i keramický betlém, betlém z papíru nebo betlém vyrobený z různých druhů těsta i slámy. Každý betlém je unikátní a přenáší poselství z dávných dob do současnosti.

Betlémy, neboli jesličky, představují tradiční scénu narození Ježíše Krista. Hlavními postavami jsou vždy Ježíšek v jesličkách, Panna Marie a svatý Josef. Dalšími postavami bývají většinou Tři králové, kteří přinášejí dary, a celé vyobrazení bývá doplněno o několik zvířat. Většinou se nad betlémem vznáší i anděl nebo Betlémská hvězda.

Tipy, kam se na betlémy zajít podívat…

Ve vánočním čase naleznete betlém na většině náměstí ve větších městech. I přes rok však můžete navštívit několik stálých expozic. Vybrali jsme pro vás hned několik zajímavých tipů pro návštěvu betlémů v České republice.

Třebechovický betlém (Proboštův betlém)

Unikátní pohyblivý betlém, který byl v roce 1999 prohlášen za národní kulturní památku. Rozměr betlému je úctyhodných 6,9 x 1,9 x 2,2 m a nachází se na něm více než 2 000 vyřezávaných dílů. Na tento více než sto letý betlém se nachází v Třebechovicích pod Orebem a je přístupný po celý rok.

Podívejte se na krátké úvodní video o Třebechovickém betlému:

Betlémy v Třešti

Další stálá expozice betlémů se nachází v Třešti. Zvláštností této obce je více jak 200 let stará tradice stavění betlémů v rodinách. Tyto rozsáhlé betlémy můžete navštívit přímo v domácnostech, kde se betlémy nacházejí, a to od 26. 12. 2017 až do 2. 2. 2018.

Betlém z másla v Máslovicích

Originální betlém z opravdového másla je k vidění v Muzeu másla v Máslovicích u Prahy. Betlém je potřeba uchovávat v chladu, takže k vidění je pouze o víkendech od 10 do 12 hodin a od 13 do 16 hodin. Většinou se vyřezává z cca 20 kilogramů másla a uchovává se až do ledna. Každý rok je tedy betlém nový a jiný.

Betlém z perníku

Perníčky jsou zdobené autentickými kroji ze všech koutů naší země. Výstavu perníkových betlémů lze navštívit v kostele sv. Matěje v Dejvicích od 23. 12. 2017 do 1. 1. 2018 vždy mezi 14 až 17 hodinou. Jesličky mají v současné době okolo 250 postaviček.

Betlém v kostele Panny Marie Andělské

Celkem 32 lidských a 16 zvířecích figur v téměř životní velikosti je unikátní svým vznikem už v 2. čtvrtině 18 století. Technika výroby je prozatím otevřená, ale předpokládá se, že významnější postavy mají ruce a hlavy vyřezány ze dřeva a tělem figur je tenká kostra ze dřeva potažená slámou a papírem.

Vánoční výstava v Betlémské kapli

Na tradiční vánoční výstavě v Betlémské kapli si můžete mimo stálé expozice prohlédnout i betlémy z různých těst jako je například kynuté, chlebové, perníkové nebo slané těsto. Výstava je primárně zaměřená na vývoj vaření, takže budete mít možnost nahlédnout do historie z trošku jiného úhlu pohledu.

Karlštejnský loutkový betlém

Na 80 m2 se rozkládá největší loutkový betlém na našem území. Několikametrové kulisy jsou osazeny 46 vyřezávanými loutkami, které jsou oblečené v dobovém oblečení. Ježíškovi přináší darem hrad Karlštejn nikdo jiný než Karel IV. Na Karlštejnském náměstí se dále nachází muzeum betlémů vyrobených ze dřeva, vosku, cukru i chleba.

Na betlémy nemusíte jezdit daleko po republice. Většinou najdete krásné vyřezávané betlémy přímo ve vašem městě. Stačí se jen dobře porozhlédnout. Pro další inspiraci se můžete podívat na stránky Českého sdružení přátel betlémů, anebo se podívat do naší galerie na krásné betlémy z různých koutů ČR.

Máte i vy v blízkosti nějaký zajímavý betlém? Podívejte se do naší galerie betlémů a neváhejte vyfotit a zaslat betlém z vašeho okolí do naší redakce na email redakce@drevostavitel.cz.

Vydáno dne:
15.12.2017

1

Fotogalerie: adventní věnce, inspirace a návod na výrobu

Adventní věnce jsou neodmyslitelnou součástí Vánoc. Vyrobte si i vy adventní věnec podle našeho návodu... Číst více →



13 tipů na originální vánoční dárky ze dřeva

Inspirujte se na letošní Vánoce dřevem. Podívejte se na 13 netradičních vánočních dárků, které si zvládnete i sami vyrobit... Číst více →



Vánoční stromeček: 3 tipy, jak vybrat vánoční stromek i se stojánkem

Borovice, jedle, nebo smrk? Víte, jak vánoční stromeček vybrat a jaké existují druhy stojanů na vánoční stromek? Poradíme vám, jak vybrat ten nejlepší vánoční stromeček i jaké jsou barvy letošních Vánoc... Číst více →



Video: Řezbářské bohatství z Krušných hor

Nenechejte si ujít video o výrobě unikátních vyřezávaných stromků z dřevěných hoblin z oblasti Krušných hor! Jsou překrásnou inspirací nejen na Vánoce... Číst více →



Fotogalerie: Dřevěné kostely z celého světa

Dřevěné sakrální stavby mají bohatou a zajímavou historii. Jejich konstrukce může být roubená, rámová nebo i hrázděná. Podívejte se v naší fotogalerii na tradiční dřevěné kostely, které rozhodně nejsou kýč... Číst více →



Nejstarší křesťanský kostel ve Švédsku stojí pod zemí. Podívejte se

Jak ochránit archeologický nález před drsným podnebím a přitom jej zpřístupnit veřejnosti? Inspirujte se u švédských architektů... Číst více →



Tajemství houslí od Stradivaria? Chemií ztýrané dřevo!

Originální housle od Stradivariho se cení na pět milionů dolarů. Co ale skutečně stojí za jejich mimořádným zvukem?.. Číst více →



Řezbářství v 21. století: Může šikovné ruce nahradit CNC fréza?

Dali byste přednost řezbářské práci lidských rukou, nebo strojově přesné kopii? Vytratí se z figurek duch Vánoc, když ji vyrobí CNC fréza?.. Číst více →



Navštivte s námi výjimečný valašský vyřezávaný betlém v Horní Lidči

Snad každý z nás má Vánoce spojeny i s betlémem neboli jesličkami. My vám jeden originální betlém představíme. A jaký jiný by mohl být než dřevěný?.. Číst více →



Kreativní vánoční stromečky, u kterých nezdřevěníte nudou

Vánoční stromeček nemusí být pouze právě uříznutá jedlička nebo smrček... Číst více →