HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pasivní domy – nenechte se zmást mýty a pověrami. Bydlete kvalitně a smysluplně

Hledáte nové bydlení? To jste se vydali na složitou cestu plnou zákrut a pastí. Na každého zájemce se dřív nebo později vyvalí hromada informací, v níž se člověku těžko orientuje. Nejenže je tvrzení o konkrétních materiálech a stavebních postupech obrovské množství, ještě si navíc zhruba každé třetí protiřečí a nechává potenciálního klienta na pochybách. Komu věřit? Jaký typ bydlení pro mě bude nejvhodnější? Mají smysl pasivní domy, o nichž se všude píše? 


Pasivní domy
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Centrum pasivního domu

Není to moc složité?

Pasivní dům bývá často považován za faktor, který situaci zájemcům ještě komplikuje. Nespravedlivě. Je to trochu jako zlobit se na člověka dotazujícího se, co se skrývá v obchodních podmínkách smlouvy, kterou podepisuje. Investice do vlastního bydlení je zpravidla největší v životě, a dává tak smysl ptát se: Na jaké strany budou orientována okna? Kudy bude do domu svítit sluníčko? Jak bude dům fungovat v mrazech a extrémních vedrech?

Fotogalerie:

i Foto: Centrum pasivního domu

Standard pasivního domu nepřináší uživatelům zcela nové problémy, jen řeší v předstihu ty, se kterými se bude muset vyrovnávat KAŽDÝ majitel domu. Spousta lidí ve stavebnictví se bohužel stále tváří, že problémy neexistují, nebo se s nimi vyrovnávají odkazem na vágní formulku „nízkoenergetický“ v názvu stavebního materiálu. Jenomže špatný návrh zůstane špatným, tepelné mosty z něj nezmizí, když se o nich nebude mluvit, a plíseň nebo profukující prostor pod oknem většinou neslyší na připomínky, že v novostavbách nemají co dělat. Bohužel jsou logickým důsledkem, když se dělají věci špatně.

Mohlo by vás zajímat: Pasivní domy – promyšlený návrh domu rozhoduje o kvalitě celé stavby

Není to moc náročné?

Dvakrát měř, jednou řež – tak zní naprosto samozřejmá formulka, nezávislá na energetické náročnosti domu. I tak se však projektová dokumentace často podceňuje, přestože asi nikdo nechceme, aby složité napojení dvou stavebních prvků vymýšleli dělníci na stavbě. Moderní technologie nabízí skvělé fyzikální parametry, ale místo přebíjení se čísly by často pomohlo promyslet, jak daný prvek zapadá do celkové skladby a jestli jeho vlastnosti dávají v kontextu smysl.

Není jednoduché najít optimální cestu, ale právě v tomto vám mohou principy pasivního domu výrazně pomoct. Pasivní dům je totiž prošlapaný standard se zavedenými postupy, které vedou k promyšlenému výsledku. Když se rozhodnete pro pasivní dům, získáte jasnou a ověřitelnou kvalitu, důmyslný koncept, který zajišťuje zdravé a úsporné bydlení.

Co je pro pasivní dům důležité?

  • kvalitní a promyšlený návrh, který předejde spoustě dalších problémů a předražování stavby
  • vhodný tvar a orientace pobytových místností ke slunci
  • perfektní tepelná ochrana – kvalitní tepelná izolace, okna s izolačními trojskly, přerušení tepelných mostů
  • maximální využití solárních zisků s ochranou proti letnímu přehřívání
  • vzduchotěsná obálka proti zbytečnému provětrávání spárami
  • řízené větrání se zpětným ziskem tepla (rekuperací)
  • malý úsporný zdroj tepla a využívání obnovitelných zdrojů energie

Neexistuje pouze jeden omezující plán?

Pasivní dům v prvé řadě nutí všechny strany k dobrému návrhu. Zamyslet se nad možnostmi pozemku a využít jeho předností. Zvážit dispozice místností a rozvrhnout je dobře po domě, abyste vytvořili příjemný prostor pro život. Opět nic neslýchaného. Spousta pravidel přitom nemá pouze úsporně energetický potenciál, ale vychází ze zdravého rozumu. Nechcete mít v každé druhé zdi trubky s vodou nejen proto, že je to drahé, ale taky proto, že je to prostě nešikovné a uživatelsky omezující.  

Pasivní dům může vypadat jako každý jiný, nebo může mít i organické tvary. Prohlédněte si různé pasivní domy v naší fotogalerii.

Samozřejmostí je i podobné rozvažování při výběru technologií a stavebních materiálů. Pasivní dům můžete v dnešní době postavit z lecčeho, ale je výhodné zvážit dobře všechna pro a proti, abyste si třeba nevyrobili zbytečně tlusté zdi nebo nakoupili rozumná okna. Opravdová energetická optimalizace, v rámci níž se zvažují různé alternativy, není jen prázdným slovem, ale může výrazně pomoct v rozhodování o finálním návrhu.

A pak je tu samozřejmě samotná stavba. Pokud věříte na nadpřirozené jevy, ve stavebnictví se ďábel ukrývá v konstrukčních detailech a jejich realizaci. I parametry vysoce kvalitního okna se dají několika (ne)šikovnými tahy odeslat do říše teorie, a znehodnotit tak celou investici.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Nic se neutají

I v tomto mají pasivní domy paradoxně výhodu. Protože se snažíte stlačit energetickou potřebu domu na minimum, každý nedodělek je poznat. Šedá zóna, v níž se v běžném domě nad nedostatky mávne rukou a doufá se, že je uživatel nebude řešit, v pasivním domě neexistuje. Povinný blower-door test zde totiž musí zkontrolovat kvalitu obálky a případně navrhnout úpravy. Kvalita běžného domu se často testuje až na uživatelích v době, kdy už je jakákoliv stavební úprava složitá, až nemožná.

A to je další z důležitých výhod pasivních domů. Můžete si zkontrolovat, že kvalitní návrh nezůstal jen na papíře. Nejčastější místa vzniku netěsností. Jedná se především o místa napojení konstrukcí, kde vznikají problematicky utěsnitelné detaily.

Pokud se rozhodnete pro pasivní dům, získáte kvalitní a promyšlenou obálku budovy, která vás bude chránit po celý rok před rozmary počasí a dodavatelů energií. Můžete ji doplnit o solární panely, můžete zvolit tepelná čerpadla, ale principem je mít kvalitní základ, s nímž můžete dál pracovat.

Budete mít taky zdravý dům, na což se v dnešní době zapomíná. Přes zateplené zdi a kvalitní okna moc čerstvého vzduchu nepronikne. Řešení jsou dvě. Buď musíte mít výcvik vojáka a zhruba každé dvě hodiny intenzivně větrat, nebo si zvolíte systém řízeného větrání s rekuperací tepla, který vám zajistí za všech okolností čerstvý a příjemný vzduch v celém bytě. Znáte ospalá zimní rána, do nichž se probouzíte s bolavou hlavou ve vydýchané ložnici? V pasivním domě je díky aplikaci druhého řešení nezažijete.

Nejdůležitější jsou dva principy, které se prolínají celým návrhem pasivního domu:

  • využití slunečního záření jako levného zdroje energie a světla
  • udržení, případně akumulace získané energie (ze slunce, lidí, spotřebičů)

Promyšlený po všech stránkách

Často se diskuse o energeticky úsporných stavbách soustředí na kupecké počty, kolik ušetříte ročně na vytápění. Hodně, ale to není to podstatné. Nejdůležitější je, že s pasivním domem získáte kvalitní bydlení, které dává smysl. A neplatí to jen pro ty, kteří přesně naplní všechny požadované hodnoty. Principy a zkušenosti z pasivních domů může využít každý, kdo staví nebo rekonstruuje.

Pokud budete úspěšní, případné vícenáklady na to, že se někdo zamyslí a navrhne kvalitní obálku (což by podle nás měl být mimochodem standard), pokryje kontinuální dotace z Nové zelené úsporám.

Ať se vám vaše představy o bydlení splní!

Vydáno dne:
29.07.2020

Photocredit: Centrum pasivního domu

3

Tento dům je izolovaný slámou a navíc energeticky soběstačný. Podívejte se, jak funguje

Energeticky naprosto soběstačný moderní dům odizolovaný pomocí balíků slámy. Dokonale zapadne do tradiční švýcarské výstavby venkovských farmářských stavení. Jak funguje?.. Číst více →



Energeticky soběstačná dřevostavba uprostřed města. Jak se v ní žije?

Žít soběstačně a ekologicky, uprostřed města, ale zároveň obklopení zelení. Zkrátka na místě, kde můžete být sami sebou. Co víc si přát?.. Číst více →



Z experimentální soběstačné stavby se stal oblíbený rodinný dům. Kolik stojí?

Chcete bydlet v domku, který nelze mezi dřevostavbami přehlédnout? Objednejte si Fab Lab House – energeticky soběstačný dům, který produkuje dvakrát více energie, než kolik spotřebuje. Známe i jeho cenu... Číst více →



Energeticky soběstačný domek dává staršímu páru vytoužený klid a soukromí

Moderní dům, který si veškerou energii vyrobí sám a svým obyvatelům zajistí maximální klid a soukromí. To je splněný sen staršího páru... Číst více →



Pasivní domy – promyšlený návrh domu rozhoduje o kvalitě celé stavby

Jak správně navrhnout dispoziční uspořádání? Jak umístit dům na pozemek, abychom co nejvíce ušetřili? A jaké další věci je dobré si při kvalitním návrhu moderního domu pohlídat?.. Číst více →



Pasivní domy – díky správné volbě protopíte sotva třetinu nákladů

Věděli jste, že u pasivních domů je díky správné volbě zdroje potřeba energie na vytápění sotva třetinová? Přečtěte si, jak toho docílit... Číst více →



Pasivní domy – riziko šíření vlhkosti a vzduchotěsnost stavby

Vzduchotěsnost stavby je spolu s jejím zateplením klíčovým faktorem. Víte, jaké zásady je nutné dodržet k dosažení pasivního standartu stavby?.. Číst více →



Tomáš s Kristýnou postavili dům hlavně kvůli dětem. Jejich neobvyklé řešení půdorysu vás překvapí

Navštivte s námi pasivní dřevostavbu s jedinečným výhledem na Brno a sympatickými majiteli, kteří se s námi podělili o své zkušenosti se stavbou domu... Číst více →



Pasivní domy – v létě nabízí příjemný chládek. Zkušenosti majitelů mluví za vše

Pasivní domy nabízejí vysoký komfort bydlení. V zimě je v nich krásně teplo, jak je to ale s letním přehříváním? Máme pro vás zkušenosti přímo od dvou majitelů... Číst více →



Rodinný dům, který je z 85 % soběstačný

Vždy jste toužili po jedinečném domě? Prohlédněte si pasivní dřevostavbu, která je jiná než všechny ostatní: efektivní, šetrná, krásná i nezávislá... Číst více →