HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Postel z masivu představuje kvalitu: 7 kroků pro její správný výběr

Masivní postel je bez pochyby dobrou volbou, která vám při správném výběru může zajistit kvalitní a pohodlný spánek. Pojem masivní konstrukce však není spojen jen s postelemi, ale i například podlahou. Takže co to ten masiv ve skutečnosti je? 


Postel z masivu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Masivní dřevěná konstrukce

Masivní dřevo je rostlé dřevo, které se skládá z jednoho kusu různých druhů měkkých či tvrdých dřevin. Je to krásný přírodní materiál, ale má své výhody a nevýhody, se kterými je potřeba se seznámit, než se rozhodnete pro tu pravou postel z masivu.

Při výrobě postele z masivu je velmi důležitá vstupní surovina, protože masivní dřevo je tvarově nestálé v závislosti na vlhkosti. Ať už se jedná o materiál z tvrdého či měkkého dřeva, tak při zpracování je třeba použít kvalitně usušené dřevo s minimem výskytu vad. Nejen správně usušené dřevo a výběr druhu dřeva bez vad nám zaručí tvarovou stabilitu, ale i konstrukce a spojení jednotlivých prvků postele.

Masivní postel z lepeného dřeva

Najít perfektní dřevo bez vad není vůbec jednoduché, a proto se masivní desky obvykle dále zpracovávají. Desky se řežou na lamely a tím se u nich uvolní vnitřní pnutí. Lamely pojdou kontrolou kvality a odstraní se případné vady. Tyto lamely z velmi kvalitního materiálu jsou lepeny do tzv. spárovek, které mají oproti původnímu rostlému dřevu vypreparované vady a tím vyšší pevnost a tvarovou stabilitu.

Pokud se tedy bavíme o masivu v pravém slova smyslu, tak jde skutečně o původní rostlé dřevo. Z hlediska zlepšení kvality a tvarové stálosti se dnes jako masiv označuje i lepené dřevo.

Co už není postel z masivu?

Jak už jsme popsali výše, tak masiv je buď rostlý kus dřeva bez přidání dalších materiálů, anebo lepené dřevo z lamel o vysoké kvalitě. Postele jsou však vyráběny i z dalších materiálů, které mohou budit dojem, že se jedná o masivní dřevo.

Pozor si tedy dejte například na dřevotřískovou desku opláštěnou dýhou, která na první pohled vypadá jako masiv.

Výběr správné postele z masivu

Každá postel se skládá z rámu lůžka, roštu a matrace. Aby vám do sebe jednotlivé části dobře zapadaly je potřeba věnovat výběru každé části náležitou pozornost.

1.    Druh dřeviny

Výběr druhu dřeva, ze kterého bude vyrobena vaše postel z masivu není jen otázkou estetiky. Dřeviny můžeme rozdělit do dvou hlavních skupin, které se liší svými specifickými vlastnostmi. Ačkoli lze na trhu najít nepřeberné množství materiálů, v našem článku si představíme jen ty nejčastěji využívané zástupce.

Měkké dřeviny pro výrobu postele z masivu

Měkké dřeviny jsou obecně vnímány jako levné a méně kvalitní materiály. Je třeba posoudit kladné a záporné faktory. Nejčastěji se z této skupiny setkáme s výrobky smrk a borovice.

Postel z masivu smrku – Jde o nejrozšířenější materiál pro konstrukci staveb i nábytku. Je lehký, cenově dostupný a nabízí i dobrou pevnost a nosnost. Oproti borovici je méně sukovitý a obsahuje méně pryskyřice, takže nabízí lepší opracovatelnost a možnosti moření a lakování do široké škály odstínů.

Postel z masivu borovice – Tento materiál je unikátní svou kresbou, ale má značnou sukovitost a vyšší obsah pryskyřice, takže například jeho moření a barevná úprava není snadná. Patří však k nejoblíbenějším materiálů pro výrobu postele z masivu, právě kvůli své zajímavé kresbě a cenové hladině.

Podívejte se na aktuální cenové srovnání postele z masivu borovice.

Tvrdé dřeviny pro výrobu postele z masivu

Tvrdé dřevo má své nesporné kvality. Mezi hlavní zástupce této skupiny se jednoznačně řadí dub a buk.

Postel z masivu dubu – Vysoká pevnost a tvrdost staví tento materiál na špičku před ostatními materiály. Tomu však odpovídá i jeho cena.

Postel z masivu buku – Výrobky z buku jsou také velmi žádané a nabízí výbornou tvrdost a odolnost. Jejich opracování je snadné a vzhledem i k vlastnostem tohoto dřeva v něm i dobře drží spojovací materiály, které zajišťují stabilitu. Buk sice nemá výraznou strukturu a kresbu dřeva, ale jeho přirozený světlý odstín je velmi příjemný. Navíc je možné ho snadno lakovat a mořit, čímž se rozšiřuje jeho široká škála možných odstínů.

Podívejte se na aktuální cenové srovnání postele z masivu buku.

2.    Rozměr postele z masivu

Potřebujete jednolůžko či dvojlůžko? Standardní rozměr pro jednolůžko je 90x200 cm, ale můžete si dopřát i více prostoru s šířkou 120 cm nebo 140 cm. Tzv. manželská postel neboli dvojlůžko má větší šířku – ideálně 160x200 cm nebo 180x200 cm. Optimální délka postele je o 20 cm více než výška člověka, který ji bude využívat. Pokud byste potřebovali prodlouženou délku, je možné sehnat postel i s délkou 240 cm. V případě potřeby větších rozměrů je vhodné kontaktovat výrobce a domluvit se na výrobě na zakázku.

3.    Správná výška masivní postele

Jedná se o velmi důležité kritérium při výběru, protože správně zvolená výška vám ulehčí ranní vstávání. Ideální výška je kolem 50 až 60 cm. Tato výška navíc zajišťuje dostatečné proudění vzduchu pod postelí, takže matrace je odvětrávaná a zároveň jste chráněni před chladem a prachem od země. Nejmenší doporučená výška je 30 cm.

V případě kdy postel využívá dítě nebo senior, bývá často zapotřebí výšku dodatečně upravit dle potřeby. Výšku postele je možné nastavit jak roštem, tak i matrací. Proto se při výběru soustřeďte na každý detail.

4.    Konstrukce postele z masivu

Samotná konstrukce postele z masivu je klíčovým kritériem při výběru. Kvalitní provedení spojů a zajištění horizontální i vertikální stability je zárukou klidného spánku bez vrzání. Konstrukce může být od jednodušších provedení až po patrové postele z masivu, nebo rozkládací postele. Tloušťka rámu by měla být nejméně 2,8 cm a standardně 4 cm.

5.    Povrchová úprava postele z masivu

Můžete se setkat se dvěma druhy povrchové úpravy. Tou první je lak, který je zároveň i nejpoužívanější. Druhou možností je povrchová úprava na přírodní bázi (olej a vosk).

6.    Proporce jednotlivých prvků

Před tím, než postel koupíte a dovezete domů si ověřte do jak výšky bude zasahovat čelo postele z masivu a kolik plochy zabere ložná plocha. Vše si pak porovnejte s prostorem, který máte na postel vyhrazený.

7.    Spojovací prvky postele z masivu

Masivní postel je tvořena několika prvky, které je potřeba spojit. Právě spoje jsou kamenem úrazu, protože jejich nekvalitní provedení může vést ke ztrátě stability a nepříjemnému vrzání. Při výskytu těchto jevů lze očekávat brzké zničení postele. Věnujte proto dostatečnou pozornost i jakým způsobem jsou jednotlivé prvky spojeny a ještě před koupí postele si vyzkoušejte stabilitu složené postele přímo na prodejně.

Postel z masivu svépomocí

Podívejte se na výrobu dětské postele z masivu a nechte se inspirovat:

Byl pro vás článek užitečný? Neváhejte se podělit o vlastní zkušenosti s masivní postelí.

Vydáno dne:
07.08.2017

2

Moderní bytové interiéry: Fotogalerie plná inspirace

Jakým směrem jdou moderní bytové interiéry? Podívejte se na fotky, trendy a inspiraci... Číst více →



Ložnice: Inspirace a fotogalerie pro moderní ložnice

Hledáte inspiraci pro zařízení vaší ložnice? Jaké použít barvy.. Číst více →



Zajímavé interiéry, které musíte vidět

Připravili jsme pro vás fotogalerii zajímavě řešených interiéru, kde je použité dřevo. Naleznete zde zajímavé tipy, vychytávky a inspiraci pro ten Váš... Číst více →



Dětský nábytek: Jak ho vybrat a na co si dát pozor?

Vybíráte dětský nábytek? V tomto článku se dozvíte jak dětský nábytek vybrat, čím se při nákupu řídit a navíc se budete moci inspirovat ve fotogalerii... Číst více →



Interiéry srubů: Jak vypadají dřevěné sny zevnitř?

Dřevěné sruby nejsou v Česku typickými stavbami. Prohlédněte si proto galerii, která vám tyto dřevostavby ukáže zevnitř... Číst více →



Palanda: Jak ji vybrat tak, aby se na ni dobře spalo?

Patrové postele mají smysl tam, kde potřebujete šetřit místem. I palanda může být pohodlná, bezpečná a moderní. Jak ji správně vybrat?.. Číst více →



Rozkládací postel s úložným prostorem i bez. Jak vybrat tu nejlepší?

Přemýšlíte, zda ušetřit místo v malém prostoru rozkládací postelí s úložným prostorem, nebo sklápěcí postelí? Přečtěte si, jaké výhody i nevýhody obě varianty mají i jaká je jejich aktuální cena... Číst více →



Manželské postele: Kdo si jak ustele, tak si i lehne

Jak vybrat tu správnou manželskou postel? Stačí znát pár základních parametrů, na které je dobré se při výběru soustředit. Zvolíte manželskou postel z masivu, nebo kovu? Pojďte si s námi vybrat manželskou postel snů... Číst více →



Loftová postel aneb jak doma stylově ušetřit místo

Inspirujte se v článku s foto návodem, jak si vlastnoručně smontovat loftovou (vyvýšenou) postel ze dřeva. Díky této posteli se budete cítit, jako byste spali na obláčku, a zároveň ušetříte spoustu užitného prostoru v místnosti... Číst více →



Rustikální styl bydlení aneb vneste přírodu i k sobě domů

Zajímá vás rustikální bydlení? Milujete přírodu a chtěli byste ji i ve svém interiéru? V tom případě čtěte o tom, jak rustikální bydlení může vypadat... Číst více →