HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Palanda: Jak ji vybrat tak, aby se na ni dobře spalo?

Máte palandy spojené se svým dětstvím a hádkou o to, kdo bude spát dole a kdo nahoře? Teď jste to ale vy, kdo je v roli rodiče, který zařizuje pokoj pro své děti. Patrové postele jsou bezpečné a pohodlné, když je správně vyberete. Šetří prostor i vaši peněženku. A své místo mají také v pokoji pro hosty nebo v ložnicích, kde je málo místa.


Palanda
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Když není místa v domácnosti nazbyt, je nutné naplánovat výběr nábytku v minimalistickém, ale funkčním stylu. Palandy tato kritéria bezpochyby splňují. Zároveň jsou však patrové postele vnímány jako něco méně luxusního a pohodlného. Záleží zejména na výběru – také mezi palandami můžete objevit postele, které osloví malé i velké nocležníky, zapadnou do vašeho interiéru a budou bezpečné i pohodlné zároveň. 

Potřebujete palandu?

Úspora místa. To je zpravidla hlavní důvod, proč se pro patrovou postel, ať už do dětského pokoje, do místnosti pro hosty nebo dokonce do manželské ložnice, rozhodnete. Je rozdíl mezi tím, zda vybíráte palandu pro dítě nebo pro dospělého. Vzhledem k tomu, že malé dítě naspí v průměru kolem 10 hodin denně, potřebuje kvalitní postel i matraci.

Otázkou, která jde ruku v ruce s patrovými postelemi, je bezpečnost. Když dítě spadne z běžné postele, potluče se zpravidla jen lehce a spíš se lekne, než zraní. Ale divoký spánek na palandě, téměř dva metry nad zemí (průměrná výška palandy bývá kolem 170–180 metrů), může být rizikový. Nezbytné jsou proto dostatečně velké a dlouhé bočnice, které zamezí vypadnutí dítěte. Bezpečnost patrové postele při jejím užívání podtrhují i pevné a kvalitní schůdky.

Zohlednit je třeba také zdraví dítěte či dospělého, který bude obývat horní patro, protože u stropu se rychleji vydýchá vzduch a je tam vyšší teplota. To může snižovat kvalitu i délku spánku a nemusí to vyhovovat astmatikům. Ani o patro níž, na spodní palandě, ale nemusí být o moc lépe, protože dítě na spodním lůžku dýchá vlhkost odváděnou z horní palandy. Pokoj, kde se spí na palandách, je proto třeba pravidelně a důkladně větrat.

Mohlo by vás také zajímat: Manželské postele: Kdo si jak ustele, tak si i lehne

Dvoupatrová postel a její výběr

Dnes už existují různé typy patrových postelí, které respektují prostor a vaše potřeby. Konec konců, vždy si palandu můžete nechat vyrobit na míru, například i s herním nebo úložným prostorem. Nevýhodou takového řešení je pochopitelně cena. Přestože je dnes na trhu tolik nábytku, vybrat kvalitní palandu může být problém.

Jaká kritéria tedy sledovat?

Rozměry

Od čtyř nebo pěti let věku dítěte už pořizujte klasické rozměry patrové postele. Podobně jako pro dospělého. Standardní palanda má délku 200 cm a šířku 90 cm. Vysoká je zhruba 170 až 180 cm. U některých paland se setkáte i s méně obvyklými rozměry, například velikostí postele 140 x 200 cm.

Bezpečnost

Zvlášť dětské palandy by měly mít dostatečně vysoké a kvalitní bočnice, aby se přes ně dítě nemohlo překulit a spadnout. Standardní výška bočnic je 30 cm.

Materiál

Palanda musí vydržet lezení nahoru, takže i tahy do strany. Běžně se patrové postele vyrábí z borovicového nebo smrkového masivu. Konstrukce může být i kovová nebo ocelová. Při výběru patrové postele zohledněte nejen materiál konstrukce, ale také provedení a spoje. Postel by se neměla hned rozviklat, abyste ji nemuseli neustále dotahovat.

Bude vás zajímat: Postel z masivu představuje kvalitu: 7 kroků pro její správný výběr

Typ

Palandy se prodávají v klasickém provedení, kdy jsou postele umístěné nad sebou, schůdky směřují do strany. Setkat se můžete i s moderním a elegantním řešením, kdy jsou postele nad sebou například kolmo a vytváří zajímavý prostor pro hry nebo úschovu věcí. Patrové postele nemusí být jen dvě, ale třeba i tři a více.

S nebo bez matrace

Většinu paland koupíte bez matrací. Věnujte proto pozornost i rozměrům patrových postelí. Nejlépe se vám bude shánět matrace pro klasické rozměry 200 x 90 cm. Standardní výška matrací bývá kolem 22 cm.

Patrové postele se schody

Klíčovým prvkem každé palandy, který vedle zábran zajišťuje bezpečnost, jsou schůdky. Ty by měly být stabilní a pevné. Rozteč schůdků by měla být přizpůsobena dětem. Při lezení nahoru i dolů by se dítě mělo mít kde držet.

Cena

Záměrně ji dáváme na poslední místo, i když je zřejmé, že máte svůj rozpočet. U paland platí, že kvalitní patrová postel neznamená drahá. Běžné konstrukce patrových postelí se prodávají od zhruba 6 do 20 tisíc korun.

Patrová postel se skluzavkou i úložným prostorem

I když byste nejraději dali každému dítěti vlastní pokoj a vlastní postel, není to ve vašich možnostech. To ale nevadí, protože i patrové postele pro děti mají příjemné bonusy. Například úložné prostory. Některé typy paland zakoupíte i s objemnými úložnými prostory pod dolní postelí, do nichž se vejdou hračky i ložní prádlo.

TIP: Rozkládací postel s úložným prostorem i bez. Jak vybrat tu nejlepší?

Abyste děti na palandu nalákali, můžete vybrat dětskou patrovou postel se skluzavkou, což je smysluplné především u menších potomků. Pokud v pokoji pracujete opravdu s každým centimetrem, zkuste se raději rozhlédnout po patrové posteli se stolem. Protože je to právě stůl, který je hned po posteli nejdůležitějším kusem nábytku v dětském pokoji.

A dospělí? Také mají patrovou postel!

Palandy nemusí být nutně jen výsadou dětí. Do malého prostoru se hodí manželské patrové postele. Ty jsou konstruované tak, že dvoulůžko je umístěné v patře, zatímco dole vzniká úložný prostor, prostor pro skříň nebo malou domácí pracovnu se stolem.

Patrová postel svépomocí

Podívejte se na video, jak lze vyrobit jedinečnou patrovou postel z masivu:

Zaujal vás článek o patrových postelích? Podívejte se do naší galerie a nebo si rovnou rozkládací postel vyberte v naší sekci Vybavení.

Vydáno dne:
07.09.2017

1

Ložnice: Inspirace a fotogalerie pro moderní ložnice

Hledáte inspiraci pro zařízení vaší ložnice? Jaké použít barvy.. Číst více →



Dětský nábytek: Jak ho vybrat a na co si dát pozor?

Vybíráte dětský nábytek? V tomto článku se dozvíte jak dětský nábytek vybrat, čím se při nákupu řídit a navíc se budete moci inspirovat ve fotogalerii... Číst více →



Postel z masivu představuje kvalitu: 7 kroků pro její správný výběr

Vybíráte novou postel? Postel z masivu je určitě správnou volbou. Podívejte se na 7 kroků, které vám pomohou... Číst více →



Video: Nevšední skříňka s nápaditým designem vějíře

Jste fanoušky chytrého a netradičního nábytku? Podívejte se, jak vypadá skříňka inspirovaná papírovým vějířem... Číst více →



Jídelní stůl: 5 tipů na výběr toho pravého

Vyberte si jídelní stůl, který vám prostě sedne. Záleží jen na vás, zda vyhraje pořádný stůl z masivu, módní skleněný stůl či jídelní stůl na jedné noze. Jídelní stoly jsou důležitým vybavením každé domácnosti... Číst více →



Rozkládací postel s úložným prostorem i bez. Jak vybrat tu nejlepší?

Přemýšlíte, zda ušetřit místo v malém prostoru rozkládací postelí s úložným prostorem, nebo sklápěcí postelí? Přečtěte si, jaké výhody i nevýhody obě varianty mají i jaká je jejich aktuální cena... Číst více →



Konferenční stolek do obýváku: 6 tipů, které vám usnadní výběr

Přečtěte si, jak i nepovedený obývák zachráníte vhodným konferenčním stolkem. Potřebujete konferenční stolek z masivu, nebo skleněný? Kulatý, nebo čtvercový? Čtěte dále. Máme pro Vás 6 dobře míněných rad... Číst více →



Jak vypadá jedna z nejmodernějších mateřských školek světa?

Kodaňská mateřská školka díky dřevěné fasádě nabízí příjemné splynutí s okolní cihlovou zástavbou a vytváří tak bezpečný svět dětí uprostřed města. Prohlédněte si ji důkladně v našem článku... Číst více →



Nekvalitní spánek je zabiják. Co proti němu dělat?

Kvalitní spánek je důležitý pro všechny z nás. Bohužel, mnoho z nás neví, jak na to. Víte, co všechno má na kvalitní spánek vliv?.. Číst více →



V některých školách naměřili nebezpečné množství oxidu uhličitého

Vysoká koncentrace oxidu uhličitého v interiéru způsobuje únavu, otupělost a dokonce zdravotní problémy. V tříleté studii se prokázalo, že toto je na většině českých škol velký problém... Číst více →