HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Rozkládací postel s úložným prostorem i bez. Jak vybrat tu nejlepší?

Kvalitní velká postel je základem pro dobrý spánek. A co se s námi děje, když nejsme dostatečně vyspaní, to každý až moc dobře známe. Avšak na velkou postel má málokdo z nás dostatek místa. Proto se dnes zaměříme na postele, u nichž si můžete být jisti, že budou místo spíše šetřit, než zabírat. Vyberete si spíše rozkládací postel s úložným prostorem, nebo inovativní sklápěcí postel? 


Rozkládací postel s úložným prostorem
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Standardní postel z masivu, manželská postel s úložným prostorem, rozkládací pohovka nebo snad sklápěcí postel na zeď? Možností, ze kterých je v dnešní době možné vysněnou postel vybírat, je opravdu velké množství. Pojďme si nyní říct výhody a nevýhody jednotlivých typů postelí. 

Klasika je klasika aneb tradiční pevná postel

Najdeme ji v drtivé většině českých domácností. Jedná se o postel, jejíž opora je na čtyřech nohách a pod níž lze uskladnit krabice či boxy dle libosti. Ideální výška postele se pohybuje od 45 do 55 centimetrů nad podlahou, pro seniory se doporučuje zvolit postel ještě o 10 centimetrů vyšší, kvůli pohodlnějšímu vstávání.

Tradiční postel najdeme v nejrůznějších typech zpracování, využitého materiálu a barevnosti. Na rozdíl od specifických typů postelí, jakými jsou rozkládací postel s úložným prostorem, nebo dokonce postel výklopná, najdeme u klasické postele na trhu opravdu všechny varianty zpracování.

Čtěte také: Postel z masivu představuje kvalitu: 7 kroků pro její správný výběr

Rozkládací postel aneb postelové lego

Nemáte-li v bytě či domě dostatek prostoru pro klasickou postel, nebo chcete-li mít esteticky vypadající obývák, můžeme doporučit postel rozkládací. Mechanismy, které se zde využívají, jsou v podstatě dvojí:

  1. Při rozkládání postele může dojít jen k částečnému vysunutí schovaného roštu, do kterého se následně zasunují kusy matrace, které doposud sloužily např. jako opěrka. Tento způsob je typický u rozkládacích gaučů, přičemž některé lze rozložit jen do širší jednolůžkové postele, zatímco z jiných uděláme dostatečně velké dvojlůžko.
  2. Druhou variantou jsou pak plně vysouvací rozkládací postele, u nich je pod vrchním roštem schovaný rošt spodní, který obsahuje již plnou matraci, takže při jejich rozložení dojde k vytvoření plnohodnotného dvojlůžka. Rozkládací postel se často vyrábí z masivu, přičemž si ve většině případů můžete zvolit typ moření dřeva.

Skládací postele často využívají rodiče dětí, které jsou dostatečně velké, aby mohly spát vedle sebe. Postele tak zaberou místo jen jedné postele a dítky se přitom vyspí dvě. Stejně často tuto variantu volí manželé, kteří nemají dostatečný prostor pro velkou samostatně stojící postel.

TIP: Jak vybrat palandu, na které se dobře spí?

Rozkládací postel s úložným prostorem aneb rozložte a uložte

U rozkládacích postelí s úložným prostorem platí vše výše uvedené, jen s tím rozdílem, že pokud si vyberete rozkládací postel s úložným prostorem, ušetříte dvojnásobek místa. Prostorově totiž tento kus nábytku zabere šířku jedné postele, vyspí se však na ní dva lidé, a navíc zde uložíte peřiny či sezónní oblečení, které zrovna nepotřebujete.

Aktuální cenu moc pěkné sklápěcí postele naleznete zde.

Opět platí, že lze na trhu najít nejrůznější kombinace materiálů i tvarů, nejtypičtější je postel z dřevěného masivu vyrobená do tvaru obdélníku. Nejčastěji prodávaná postel má šířku kolem 200 cm, výšku asi 90 cm (z důvodu uložení druhého roštu a ukládacího prostoru) a hloubku v nerozloženém stavu 100 cm. V rozloženém stavu pak celá rozkládací postel může měřit 190-200 cm. Vznikne tak praktická zvýšená postel s úložným prostorem.

Sklápěcí postel aneb postel ve skříni

Dříve sci-fi představa, dnes již standardní nabídka mezi postelemi. Princip je v podstatě jednoduchý: postel je pevně přišroubována ke zdi, a to buď na boční, nebo čelní straně. Při rozkládání postele tak stačí tažením postel sklopit. Z nabízených možností se jedná o jednoznačně nejspořivější typ postele, co se uložení týče.

Sklápěcí mechanismy těchto typů postelí jsou různé – pokud máte doma dostatečně velkou skříň, výklenek či pokojovou sestavu, lze sklápěcí mechanismus umístit přímo do nich. Tím ušetříte především peníze. Výhodou je však také splynutí sklápěcí postele se zbytkem vybavení pokoje. Budete tak mít plnohodnotnou postel, aniž byste ji na první pohled v prostoru poznali. 

Podívejte se na aktuální cenu sklápěcí postele zde.

Pokud budete hledat ve vlastním nábytku, porozhlížejte se po takových prostorách, které splňují alespoň tyto rozměry: šířka 180 cm, výška 223 cm, hloubka 49 cm. Je však možné zadat si také specifické požadavky, uvedené míry jsou orientační.

Druhou možností je pak zakoupení sklápěcí postele včetně rámu či skříně. Pokud totiž nemáte k dispozici dostatečně velkou vlastní skříň, je nutné ji k posteli vyrobit, aby se konstrukce postele, rošt a matrace, měli z čeho vyklápět. Matrace je (stejně jako u všech typů sklápěcích postelí) připevněna k lamelovému roštu pomocí popruhů, takže se ani při sklápění nehýbe.

Podívejte se na video se zajímavými tipy jak ušetřit spoustu místa:

Vybíráte rozkládací postel s úložným prostorem? Podívejte se do našeho výběru těch nejlepších modelů zde.

 

Vydáno dne:
29.12.2017

3

Jak se žije v dřevostavbě Pavlovi?

Z paneláku, přes cihlový dům došel až ke dřevostavbě. Jak dnes bydlí?.. Číst více →



Pelíšky pro psa: Jak ho vybrat nebo vyrobit svépomocí?

Jak vybírat pelíšky pro velké i malé psy? Máme pro vás inspiraci v podobě fotogalerie i konkrétní návod na výrobu pelíšku pro psa... Číst více →



Hausbót: dřevostavba, na které si ujedete

Líbil by se Vám život na hausbótu? V tom případě se nechte inspirovat touto fotogalerií, kde najdete velmi povedené a zajímavé kousky... Číst více →



Postel z masivu představuje kvalitu: 7 kroků pro její správný výběr

Vybíráte novou postel? Postel z masivu je určitě správnou volbou. Podívejte se na 7 kroků, které vám pomohou... Číst více →



Palanda: Jak ji vybrat tak, aby se na ni dobře spalo?

Patrové postele mají smysl tam, kde potřebujete šetřit místem. I palanda může být pohodlná, bezpečná a moderní. Jak ji správně vybrat?.. Číst více →



Manželské postele: Kdo si jak ustele, tak si i lehne

Jak vybrat tu správnou manželskou postel? Stačí znát pár základních parametrů, na které je dobré se při výběru soustředit. Zvolíte manželskou postel z masivu, nebo kovu? Pojďte si s námi vybrat manželskou postel snů... Číst více →



Rekonstrukce bytu ušitá na míru modernímu muži

Rekonstrukce bytu v Sao Paulo je ukázkou toho, jak lze vytvořit originální a moderní bydlení na malém prostoru, které respektuje svého majitele... Číst více →



Kontejnerové domy jako světový trend: Mají u nás budoucnost?

Domy postavené z námořních kontejnerů jsou levné, rychle postavené i ekologické. Obstojí však dům z kontejneru i v náročných českých podmínkách?.. Číst více →



Rozkládací pohovka a pravidelný spánek (jak na to)

Rozkládací pohovka již dávno není něčím, čeho se musíme obávat. Vhodná může být i ke každodennímu spánku. Víte ale, jak ji vybrat?.. Číst více →



Nekvalitní spánek je zabiják. Co proti němu dělat?

Kvalitní spánek je důležitý pro všechny z nás. Bohužel, mnoho z nás neví, jak na to. Víte, co všechno má na kvalitní spánek vliv?.. Číst více →