HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Předokenní rolety: jednoduchý systém, který šetří tisíce v zimě i v létě

Schovají vás před vlezlým pohledem zvědavého souseda nebo ztlumí ruch z ulice. To ale není všechno, co předokenní rolety dokážou. Finanční úspora, kterou přináší v letních i zimních měsících, často příjemně překvapí i samotné majitele předokenních rolet. Ročně se totiž může jednat o tisíce korun.


Předokenní rolety dokáží ušetřit i tisíce ročně
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jan P. (se souhlasem)

Předokenní rolety: jednoduchý systém s řadou funkcí

Venkovní rolety se stávají standardním prvkem oken, a to nejen u novostaveb. Za jejich oblibu může především široká škála funkcí, které předokenní rolety mají. Mezi ně patří například:

  • izolace hluku,
  • stínění,
  • ochrana soukromí,
  • ochrana oken proti vnějším vlivům,
  • termo-izolace.

Předokenní rolety pomáhají šetřit v létě i v zimě

Mnoho lidí má předokenní rolety spojeno především s létem, kdy jsou využívány se záměrem snížit teplotu v interiéru. To je zapotřebí především v bytech a domech orientovaných jižním směrem. Nutnost stínění roste také s mírou prosklení moderních domů. V létě do oken praží slunce, což nutí některé domácnosti sahat po klimatizaci, jejíž provoz se prodraží. Předokenní rolety mají oproti ní výhodu, jelikož mají pouze pořizovací náklady, nikoliv provozní.

Rolety nejenže udržují teplo přes léto venku, ale zároveň ho přes zimu udrží vevnitř. To se projevuje především v noci, kdy rolety přispívají k udržení tepla v interiéru a brání jeho ochlazování vlivem okolí.

Úspora energií pomocí předokenních rolet

Největší tepelné ztráty domu mají na svědomí okna, především ta stará a nekvalitní. Okny může unikat až 30 % tepelné energie, tedy i tisíce korun ročně za vytápění. Předokenní rolety tak mohou přinášet energetickou úsporu díky eliminaci tepelných mostů a poskytovat dobrou tepelnou ochranu. Po montáži předokenních rolet se výrazně omezí únik tepla z interiéru. Jejich instalací lze v zimě ušetřit 10–30 % nákladů na vytápění.

Jedná se o chytré řešení, které se díky svým pozitivům přibližuje k ideálům pasivních standardů s minimalizací spotřeby energie k provozu domu. Uspořená částka je znatelná především u větších objektů. Míra úspory se dále liší v závislosti na typu rolety.

Jak předokenní rolety fungují

Stažená roleta pomůže zvýšit tepelný odpor výplně okenního otvoru o 30–40 %. Mezi oknem a roletou je vytvořen izolační vzduchový polštář, který v létě nepustí teplo dovnitř a v zimě zase ven. Díky tomu dojde k úspoře za vytápění během zimy a za provoz klimatizace během léta. Hlavním termoizolačním prvkem rolet jsou zateplené hliníkové lamely, díky nimž jsou sníženy tepelné ztráty.

Klimatizaci zavrhl. „Za méně peněz mám lepší řešení,“ pochvaluje si stavař z Brna

Snímek z termokamery jako jasný důkaz

Konkrétní příklad můžeme vidět na obrázku v galerii. Na snímku z termokamery jsou dvě okna, jedno se staženou roletou, druhé bez rolety.

Teploty zatažené rolety, fasády a země se liší od teploty okolního vzduchu cca o 1 °C, teplota okna s vytaženou roletou je vyšší o 9,2 °C. Z toho je jasně patrné, že tímto místem z domu teplo uniká nejvíce.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Úspora může být i 30 %

Úspora je ještě znatelnější ve spojení s dalšími chytrými systémy. Například pokud je stínění propojeno se systémem vytápění. V takovém případě může úspora dosahovat až 30 %. Pokud se majitel zrovna nenachází doma a začne svítit slunce, systém chytré domácnosti vypne pomocí termostatu topení, vytáhne stínicí techniku a domácnost vytopí slunečním zářením. Konkrétní úspora potom záleží na dalších faktorech, jako je orientace domu, plocha oken nebo počet slunečných dní.

Vydáno dne:
28.10.2023

Photocredit: Jan P. (se souhlasem)

2

Vnější zastínění 2. díl – Jak stínit dům zvenku? Předokenní žaluzie, rolety a stromy

Jaké výhody mají předokenní žaluzie, venkovní rolety a stromy? Zajímavé realizace vnějších rolet a žaluzií pak najdete ve fotogalerii... Číst více →



Předokenní rolety slibují dokonalý stín, úspory tepla i bezpečí

Jaké funkce mají předokenní venkovní rolety a na to si dát pozor?.. Číst více →



Rolety do oken: Klasika, která zažívá renesanci

Rolety lze dělit podle materiálů, způsobu stínění a toho, jak se montují. Prohlédněte si je ve fotogalerii... Číst více →



Venkovní rolety: Vše co o nich musíte vědět

Zvažujete pro svůj dům venkovní rolety? Jaké jsou možnosti?.. Číst více →



Venkovní žaluzie na okna regulují světlo i teplo

Venkovní žaluzie na okna jsou dnes velkým trendem. Jaké mají tyto žaluzie.. Číst více →



Doma mám chládek a za klimatizaci ušetřím tisíce ročně, pochvaluje si nadšenec z Brna

Netradiční redakční návštěva u majitele menšího domku v Brně, který se rozhodl podělit o své zkušenosti se způsobem, jak bez využití elektřiny udržet v domě příjemné klima... Číst více →



Tady je svět ještě v pořádku. Na moravské vsi otec se synem společnými silami rekonstruují dům

Otec se synem se pustili do společné rekonstrukce podkroví. Pan Martin se s námi podělil o postřehy z instalace střešních oken... Číst více →



Klimatizaci zavrhl. „Za méně peněz mám lepší řešení,“ pochvaluje si stavař z Brna

Stavař Jakub z Brna trpěl v přehřátém podkrovním bytě. Zvolil jednoduché a levné řešení... Číst více →



Nový bungalov 5kk snižuje cenovou laťku a nabízí dostupné bydlení i pro střední třídu

Moderní bungalov získal mnoho kladných referencí, ve kterých si majitelé vychvalují hlavně promyšlenou dispozici v kombinaci se samotnou cenou typového domu. Podívejte se na již realizované projekty v článku... Číst více →



Má globální oteplování vliv na účet za vytápění? Vývoj za posledních 25 let mluví jasně

V poslední době je globální oteplování zmiňováno stále častěji. Může být případný nárůst teplot takový, aby měl vliv na vytápění a následný účet za ně?.. Číst více →