HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Klimatizaci zavrhl. „Za méně peněz mám lepší řešení,“ pochvaluje si stavař z Brna

V letních měsících se nejspíše každý z nás těší, až přijde z rozpálených ulic do vychlazeného domu nebo bytu. Takový luxus však nečeká majitele střešních bytů či podkroví. V těch často panují takové teploty, že by je mohlo závidět kdejaké přímořské letovisko. Řešení vyhřátých podkroví je hned několik. Po kterém z nich sáhl zkušený stavař Jakub?


Místo klimatizace zvolil stavař Jakub jednodušší řešení
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jakub F. (se souhlasem)

Nenechte si ujít:

Co trápilo pana Jakuba v podkrovním bytě a jak se to rozhodl řešit? Co ho vedlo k výběru tohoto řešení a jaké výhody má? V čem spočívá hlavní úspora? Proč je tento systém mnohem chytřejší, než se může na první pohled zdát? Přinášíme jedinečný rozhovor se stavařem Jakubem, který se přistěhoval z Prahy do brněnského podkrovního bytu.

Pane Jakube, mohl byste popsat, jak bydlíte?

S přítelkyní bydlíme v podkrovím bytě v centru Brna, do kterého jsme se přestěhovali z Prahy před třemi lety. Byt se nachází v podkroví a je orientovaný směrem na jihozápad, tudíž po značnou část odpoledne na okna dopadají sluneční paprsky. Protože je náš byt dispozičně řešen poměrně skromně (jedná se o prostor velikosti 1+kk), máme jen tři střešní okna. 

To zní jako vcelku útulné bydlení. V čem tedy spočívá váš problém?

V přehřívání. Přestože byl byt zrekonstruovaný jen před pár lety, s přehříváním je opravdu velký problém. Od podkrovního bytu s orientací na jihozápad a méně kvalitní izolace se ani nic jiného čekat nedá. Kdyby v konstrukci střechy bylo například dřevovlákno, hned by to byla jiná. Ale skelná vata je problém. Přestože je na domě klasická střecha z pálených tašek, sluníčko dokáže udělat divy. Nejednou se nám stalo, že teplota v bytě atakovala skoro 40 °C, což mám opravdu změřené. Ale to bylo předtím, než jsme tuto situaci začali řešit. 

A jak jste tedy situaci vyřešil?

Zprvu jsem si říkal, že se s tím naučíme žít. Přece jen, obrovská vedra jsou jen pár dní v roce. Ale po týdnu, kdy se člověk kvůli horku pořádně nevyspal, jsem změnil názor. Nejdříve jsem koupil větrák, ale nestačilo to. Přítelkyně chtěla klimatizaci, ale tu jsem zase odmítal já. Nakonec jsme se rozhodli pro předokenní rolety.

Zajímavé řešení. Jak často rolety stahujete?

Přes den, když jsme oba v práci, nechávám rolety stažené na všech oknech. Když odcházím z bytu, tak všechny rolety uzavřu. Kdybych je přes den nenechal stažené, tak jsme tam po návratu z práce jako v peci. Večer rolety zase odtáhnu a přes noc se ten byt trochu ochladí, protože spíme s otevřenými okny.

Proč jste sáhl zrovna po roletách, a ne jiné alternativě chlazení interiéru?

Protože, když si to tak vezmete, další možnost kromě rolet je klimatizace. U té jsem se díval i na ceny a vycházelo by to na nějakých 80 000 Kč. To se bavíme o centrálně zabudované jednotce, která někde nasává vzduch a někde ho zase vysává. A kvůli tomu, že je náš byt v historickém domě, by to bylo složitější. Zasahovalo by se i do střechy. Muselo by se to asi provést odborněji. Možná by to řešil ještě památkový úřad. Klimatizace by musela jet přes den, i když jsme oba v práci, aby se ten byt vychladil. Takže bych taky zaplatil víc na energiích. Máme sice menší byt, nějakých 35 m2, ale i tak by to bylo odhadem třeba 1 500 korun měsíčně. A nejde jenom o čas a peníze. Upřímně nejsem úplně příznivcem klimatizace. Už několikrát jsem byl kvůli ní nemocný, měl jsem anginu atd.

Aktuální ceny klimatizací si můžete porovnat zde.

Kolik jste za rolety zaplatil?

Byly to nižší desítky tisíc. Máme rolety na všech třech oknech a za rolety i instalaci jsme dali necelých dvacet tisíc. Údržba je u nich minimální. Zvenku to omyje déšť, zevnitř jsem to nikdy neumýval. Máme je tři roky. Když to zprůměruju, je to nějakých 6 tisíc na okno a má to životnost dvacet let. To vychází asi na tisícovku za rok. Navíc nesvítí jenom přes  letní měsíce, ale rolety stahujeme už od dubna, hned, jakmile sleze sníh. Protože je to opravdu rychle vyhřáté, když je ten byt udělaný z půdy a jsou tam ta střešní okna.

Vnímáte kromě termoregulace u rolet i jiné benefity?

Vím, že se u nich uvádí také tlumení nežádoucího hluku, ale to asi nejsem schopný objektivně posoudit. Nebyla to pro mě ta primární vlastnost, proč jsem rolety kupoval. Spíše mě zajímalo to stínění.

Rolet a žaluzií je více typů, proč padla vaše volba právě na venkovní rolety?

Ta volba byla úplně jasná. Kdybych tam dal vnitřní žaluzie, tak paprsky projdou skrz. Samozřejmě i žaluzie něco zastíní, ale paprsky i teplo jsou už vevnitř. Vnitřní stínění by něco odklonilo, ale vevnitř by pořád bylo to horko. Proto z logiky věci vyplývá jako řešení dát něco před okno a zastavit paprsky dřív, než projdou sklem. Teplo tak nepronikne dovnitř do bytu. To byl důvod, proč jsem zvolil tento typ.

Rolety jste si instaloval sám nebo vám je namontovala firma?

Pravděpodobně bych to zvládl i sám, našel jsem si ale firmu. Udělal jsem poptávku u více společností a vybral jsem si tu, která se mi nejvíce líbila a jejíž nabídka mi přišla přiměřená. Díval jsem se hodně na to, jaké má firma reference, jak dlouho se pohybuje na českém trhu atd. Taky na to, jak jsou její zákazníci spokojení a jaká je u firmy reklamace. To abych v případě, že se tam něco nepovede, mohl rolety bez problémů reklamovat.

Vybíral jste podle ceny?

Já si raději trochu připlatím a nerad beru nejlevnější nabídky. Nejdříve se dívám, co za tou vyšší cenou je, jestli je to jenom marže, nebo je to díky kvalitnějšímu materiálu, případně službám navíc. To lidi často opomíjí a vyberou si něco jenom proto, že je to nejlevnější. Pak třeba člověk zjistí, že má sice levnější variantu, ale úplně bez služeb. Přitom jsou služby často důležitější než samotný výrobek. Proto někdy nemám problém si připlatit. Jde mi především o to, aby mi ty věci fungovaly.

Jak tedy probíhal celý proces? Přijeli, dovezli rolety, …

Přijeli, dovezli rolety a víceméně bylo během dne nainstalováno. Předtím po mně chtěli jenom nafotit okna a napsat jejich rozměry. Nechali jsme firmu pracovat a šli jsme do práce, takže nevím, jak dlouho jim to přesně trvalo. Asi nějaké 3–4 hodinky. Když to dodělali, tak za sebou jenom zabouchli dveře. Nechali nám tam návod, jak to obsluhovat, a to bylo všechno.

Jak rolety fungují?

Funguje to celkem jednoduše. Jen se vyklopí okno, zmáčknou se tam dvě páčky a pohybem okna roleta zajede nebo vyjede.

Takže nemáte rolety na elektrické ovládání?

Uvažovali jsme o tom, ale vzhledem k tomu, že je to podkrovní byt a podhledy jsou tam ze sádrokartonu, musely by se  kabely někudy vést a sádrokarton by se pak musel dělat znovu. My rolety většinou stáhneme a odtáhneme jen jednou za den a to není takový problém udělat i manuálně. Kdybych měl klasická okna, tak bych si tam elektrické ovládání asi nainstalovat nechal a měl bych jenom vypínač, kterým bych cvaknul, a bylo by to. Ale já jsem zastánce jednoduchých řešení, takže se rád spokojím i s mechanickým ovládáním. Navíc když se potom v té elektřině třeba něco pokazí, tak se do toho musí hrabat a složitě to řešit.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Napadá vás něco, co vám u rolet vadí? Co byste si představoval jinak?

Někdy se mi s tím mechanismem trošku hůř pracuje, ale to bude spíš mojí nešikovností (smích). Asi to taky nemá být produkt, který vydrží navždy. Ale zase nějakou životnost to taky má. Nicméně, když si celkově spočítám, jak dlouho to vydrží, jak to funguje a kolik to stálo, tak jsem spokojený. Zachraňuje mě to celé léto. Navíc šetřím energie. Kdybych tam měl klimatizaci, tak se mi to každý měsíc odrazí na elektřině. Samozřejmě to není samospásné a rolety vzduch neochladí, ale ono stačí, když dovnitř nepustí slunce. 

Doporučil byste tedy venkovní rolety?

Kdybych dneska stavěl dům, tak si ty rolety dám už do projektu. Co si budeme povídat, ta léta jsou rok od roku intenzivnější. Stačí poslouchat jenom mediální obraz, jak padají teplotní rekordy a podobně. Stačí být v nějakém větším městě přes léto. Já jsem kdysi pracoval v Holešovicích v Praze a tam to bylo extrémní. To horko sálá ze všeho, i z cesty. Léta jsou u nás opravdu stále intenzivnější. Pokud se podíváte třeba na domy trochu víc na jihu, Balkán, Řecko nebo Itálie, tam mají u oken taková dřevěná dvířka a různé okenice, přes které to slunce tolik neprojde. A to je vlastně úplně identické jako rolety. Takže se podle mě vyplatí dát si je do projektu. Protože kdo je připraven, není překvapen.  

Více než 90 % nových oken izoluje nedostatečně. Prodejci mlčí a lidé zbytečně přeplácí

Je ještě něco, co byste chtěl našim čtenářům sdělit?

Je skvělé, že rolety slouží jako prevence. Problém se neřeší, jakmile nastane, ale předchází se mu. Vím, že bydlím v podkroví, kde bývá horko, tak si rovnou dám před okno něco, co bude sluneční paprsky odrážet, a nemusím potom řešit, co s přehřátým interiérem, a kupovat drahou klimatizaci.

Je fajn řešit věci v počátku, něco jako čištění zubů. Každý si je čistí preventivně a nebo si je taky čistit nemusí a bude je mít samý kaz. Potom si dojde k dobré zubařce a nechá si všechny zuby vyvrtat za desetitisíce. To je to stejné. Měla by se řešit příčina, ne důsledek. Potom se zbytečně instalují systémy, které stojí desítky nebo stovky tisíc, jsou náročné na údržbu nebo mají vysokou poruchovost. 

Vydáno dne:
13.09.2023

Photocredit: Jakub F. (se souhlasem)

3

Vnější zastínění 2. díl – Jak stínit dům zvenku? Předokenní žaluzie, rolety a stromy

Jaké výhody mají předokenní žaluzie, venkovní rolety a stromy? Zajímavé realizace vnějších rolet a žaluzií pak najdete ve fotogalerii... Číst více →



Předokenní rolety slibují dokonalý stín, úspory tepla i bezpečí

Jaké funkce mají předokenní venkovní rolety a na to si dát pozor?.. Číst více →



Rolety do oken: Klasika, která zažívá renesanci

Rolety lze dělit podle materiálů, způsobu stínění a toho, jak se montují. Prohlédněte si je ve fotogalerii... Číst více →



Žaluzie do plastových oken: Levné a jednoduché řešení

Pořídili jste si nová plastová okna a hledáte způsob, zastínění? Více o žaluziích pro plastová okna najdete v článku, konkrétní realizace pak ve fotogalerii... Číst více →



Žaluzie do střešních oken: Jaké jsou možnosti a na co nestačí?

Jak fungují a z čeho jsou vyrobené žaluzie do střešních oken?.. Číst více →



4 způsoby, jak zvolit předokenní rolety nebo předokenní žaluzie

Řešíte, zda pořídit předokenní rolety nebo žaluzie? Rozebrali jsme pro vás čtyři základní kritéria, podle kterých zvolíte předokenní žaluzie nebo rolety... Číst více →



Více než 90 % nových oken izoluje nedostatečně. Prodejci mlčí a lidé zbytečně přeplácí

Až 40 % ztrát tepla má na svědomí špatný typ oken a prosklení. Řešením jsou izolační skla, která násobně snižují energetické ztráty i náklady na vytápění domu... Číst více →



Neznalostí při výběru oken tratí lidé tisíce korun ročně. Skla je nutné vybírat podle světových stran

Správný výběr oken a jejich prosklení se vyplatí. Pokud vyberete vhodné parametry, můžete díky dobré izolaci ušetřit i tisíce korun... Číst více →



Předokenní rolety: jednoduchý systém, který šetří tisíce v zimě i v létě

Jednoduchý systém, který tlumí hluk, stíní, chrání soukromí, a především šetří výdaje za energie. Může se jednat o tisíce korun ročně... Číst více →



Nový bungalov 5kk snižuje cenovou laťku a nabízí dostupné bydlení i pro střední třídu

Moderní bungalov získal mnoho kladných referencí, ve kterých si majitelé vychvalují hlavně promyšlenou dispozici v kombinaci se samotnou cenou typového domu. Podívejte se na již realizované projekty v článku... Číst více →