HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Tady je svět ještě v pořádku. Na moravské vsi otec se synem společnými silami rekonstruují dům

Staří už bydlí a mladí by chtěli taky. Bohužel se to zdá v dnešní době téměř nedosažitelným snem, který se bez vzájemné pomoci nepodaří realizovat. Pan Martin si chtěl zrekonstruovat starý dům z 30. let minulého století a jeho tatínek ho v tom nenechal. Podělili se s námi o postřehy z rekonstrukce a montáže střešních oken. A jak pan Martin sám dodává: „S tátou to nebylo vždycky jednoduché, ale…“


Rekonstrukce podkroví a montáž střešních oken
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Martin C. (se souhlasem)

„... bez jeho pomoci bych to nikdy nedokázal." Na některé věci měli sice odlišný pohled, ale podařilo se jim vždy najít společnou řeč.

Nenechte si ujít:

Proč se otec se synem pustili do rekonstrukce? Jak probíhá montáž střešních oken svépomocí? Jaké výhody přináší střešní okna? Na jaké problémy můžete při instalaci střešních oken narazit? Jedinečný rozhovor s panem Martinem o rekonstrukci starého domu, kterou dělá společně se svým otcem svépomocí.

Pane Martine, říkal jste, že jezdíte o víkendech na stavbu. Rekonstruujete starší dům nebo máte novostavbu?

Je to barák z 30. let, který jsme koupili s tátou a postupně ho celý rekonstruujeme. Nejdříve se dělalo spodní patro. Potom jsme se rozhodli využít k bydlení i prostor v podkroví. Předtím tam totiž byla jenom půda, kde se dřív sušilo seno, sláma a podobně. Tak jsme se pustili do střechy a instalace střešních oken.

Čím jste začali?

Nejdříve jsme z půdy museli odstranit všechen nepořádek, který se tam za ty roky nahromadil. Bylo nám jasné, že ten prostor budeme muset prosvětlit, takže jsme začali instalovat střešní okna.

Instalovali jste střešní okna svépomocí nebo jste si najali firmu?

Okna jsme si dělali společně s otcem svépomocí. Teda, dělal to především táta a já jsem mu pomáhal. Byl jsem taková „podržtaška“. Ale nebylo na tom nic těžkého. Je to úplně jednoduchý postup. Nejtěžší na celé věci bylo se společně domluvit, protože jsme každý měli trochu jinou představu. K oknům navíc dodávají montážní návody, které vám s tím pomůžou. A hlavně to celé vyšlo mnohem levněji, protože jsme si jenom objednali okna a zbytek už jsme udělali sami.

Co bylo potřeba před montáží připravit?

Základem bylo, že jsme si vzali půdorys podkroví a rozvrhli jsme si, kde bude která místnost. Podle toho jsme se rozhodovali, kam dáme okna. Jedinou překážkou byly trámy. Tam, kde je trám, samozřejmě nemůžete umístit okno. Takže jsme ta okna museli posouvat a různě přizpůsobovat.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Okna jste dělali společně se střechou?

Střešní okna jsme začínali dělat, když už jsme měli hotovou celou střechu i s taškami a parotěsnou zábranou (zábranou proti vlhkosti), takže jsme nejdříve museli ten prostor vyřezat. Vyřízli jsme folii, sundali tašky a potom jsme motorovou pilou vyřízli latě. Tak nám vznikl volný prostor. Samotné okno jsme z rámu vydělali a zasazovali do střechy pouze rám, aby se s tím lépe manipulovalo a bylo to lehčí.

Jak toto zasazení rámu probíhalo?

Dole a nahoře nebo po stranách okna jsou takové kovové profily. Jakmile jsme rám napasovali na otvor, zachytily se profily do latí. Poté jsme vzali plechování, které nám dodali s okny, a to se vlastně jenom zacvaklo do takových žlábků. Ještě jsme to celé plíšky přichytili pomocí hřebíků do latí, na kterých jsou tašky. To kvůli zabezpečení. A to bylo celé, nic víc na tom není. Potom už se jenom do rámu přidělá zpátky okno.

Teď už máte celá okna hotová nebo vás ještě něco čeká?

Další fáze bude ta, že se k oknům dají sádrokartonové příčky. Okna totiž nedodávají s klasickou hranou, ale jsou v nich vyfrézované záhyby, do kterých se potom napasuje sádrokarton. Je tam pro něj přesná mezera. Potom už to bude celé hotové. 

S čím jste měli při montáži problém?

Trošku jsme bojovali s rámy. Čekali jsme, že budou v rovině, což ale úplně nebyly, protože už ani půdorys domu není rovný. To jsme ale nevěděli. Když jsme tam rámy dávali, tak se trošku zkřivily a jeden byl víc vykosený než druhý, takže jsme to potom museli dorovnávat. Když vám přitom to okno ještě úplně nedrží, není to zrovna sranda. Zároveň to musíte dát tak, aby se vám rám nějak nezkřivil, jinak byste okno potom nezavřeli. Takže jsme to museli různě přiřezávat a podobně. Všehovšudy to ale byla práce třeba na 30 minut. Nebylo to vůbec nic složitého.

Kolik je v podkroví oken?

V podkroví je šest oken a všechny jsme dělali stejným způsobem. Kromě jednoho. To jsem si vynutil já, protože chci, aby to nějak vypadalo (smích). Táta to chce všechno co nejlevnější, aby to zabralo co nejméně práce a času a bylo to co nejrychleji obyvatelné. To ho sice šlechtí, ale já si říkám, že když už do toho vkládáme tolik úsilí, tak chci, aby to i za něco stálo. Takže jedno okno, které je nad schodištěm, jsme namontovali větší. Předtím jsem přemluvil otce, abychom tam udělali vysoké stropy až do podkroví. Je tam výška šest metrů a je to u toho schodiště strašně hezké.

To okno jste tam chtěl kvůli světlu?

To hlavně. Na tom schodišti byla docela tma. Navíc tam je opravdu krásný výhled na zahradu, tak by mi bylo líto tam neudělat velké okno. Rozhodli jsme se teda, že ho nad ty schody dáme, jenže právě tam nastal největší problém. Konkrétně se zmiňovanými trámy, protože tudy jeden procházel. Byl tam prostor asi metr dvacet a trám procházel v nějakých čtyřiceti centimetrech. Tím pádem byl logicky problém tam to okno dát.

Montážní návod ke střešním oknům si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Jak jste to nakonec vymysleli?

Já jsem pořád přemýšlel, jak by to šlo provést. Nakonec jsme to udělali tak, což teda z hlediska statiky asi není úplně správně, že jsme to podložili, trám vyřízli a vložili jsme tam okno. Je to úplně skvělé, protože je tam výhled na kopec. Takže staticky to možná správně není, ale zato máme krásný výhled (smích). Celé jsme to samozřejmě vyložili trámy a prošroubovali, takže se to nemůže pohnout a je to zabezpečené. Může na tom skákat deset lidí.

Jak dlouho jste okna dělali?

Jezdíme sice na barák pracovat každý víkend, ale jsme tam vždycky jenom pár hodin. Kdybych měl vzít čistou práci, tak jsou to nějaké čtyři hodiny ve dvou lidech. Já jsem pomáhal taťkovi, ale spíš jsem teda hlavně fotil (smích). Takže i v jednom člověku se to dá zvládnout docela rychle.

Jak je to u střešních oken se sněhem?

Sníh se většinou drží pohromadě a když okno otevřete, tak sjede dolů. Takže uvnitř nasněženo nemáme. Do domu vám sníh nenapadá. Na ta nová střešní okna se dávají zábrany. Je to taková lišta, která se může vyklopit. U některých oken bývá i hliníková lišta s malými okénky a vevnitř v ní je taková planžeta. Ta se dá posouvat, čímž se otvírají jednotlivá okénka, takže vám okna větrají, aniž byste je museli otvírat.

A co déšť?

Pokud nepřijde úplně šílená bouřka nebo neprší kolmo, tak vám dovnitř nenaprší. Ne víc jak u klasických oken.

Máte u střešních oken elektrické ovládání?

Nemáme, ale přemýšleli jsme nad tím. Buď můžete mít elektrické otvírání kompletně celého okna nebo třeba jenom elektrické rolety. U některých oken se teď dělá i balkonek. To znamená, že vyklopíte okno a dole se otevře taková malá terasa, která se automaticky rozloží i se zábradlím.

Napadá vás nějaká nevýhoda střešních oken?

Hlavní nevýhoda je, že se montují do šikminy. Většinou tam kvůli prostoru není moc na výběr, kam okna dát. Klasické okno navíc drží samo, když je do otvoru postavíte. U toho střešního vám ho drží jen ty kovové profily, do kterých se to potom vrtá, ale dokud to není navrtané, tak ho nedrží nic. Musí se to jistit, aby nespadlo. Ale není to nic hrozného. Jenom se člověk nesmí bát výšek, protože když je okno vydělané, tak se musí vylézt ven a vrtat z druhé strany. Taky se musí řešit ty trámy. Jinak je to ale víceméně stejné, jako montovat klasická okna.

Jaká je podle vás největší výhoda střešních oken?

My z nich máme opravdu krásný výhled. Obecně největší výhoda je určitě světlo. Do podkroví se totiž jinak moc světla nedostane. Můžete tam dát ještě světlíky, ale podle mě jsou okna lepší. Hlavně ten výhled je opravdu přidaná hodnota. Další výhoda je větrání, jenom otevřete okna a máte okamžitou ventilaci.

Neznalostí při výběru oken tratí lidé tisíce korun ročně. Skla je nutné vybírat podle světových stran

Zachovali jste na půdě něco původního?

Jediné, co z původních prostor zůstalo, byly některé trámy. Většina starých se vyměnila za úplně nové, některé trámy jsou ale přiznané, protože jsou opravdu hezké a byla by škoda je neukázat.

Co vás čeká dále?

Teď budeme celé podkroví zateplovat a dávat tam sádrokarton. Potom budeme instalovat interiérové příčky, které rozdělí půdorys na jednotlivé místnosti. Následovat bude elektřina, podlahy a tak dále.

Další kroky rekonstrukce pana Martina a jeho tatínka s námi můžete sledovat v příštím článku.

Vydáno dne:
12.09.2023

Photocredit: Martin C. (se souhlasem)

2

Střešní okna, to nejsou jenom Veluxy

Jaké typy střešních oken se v Čechách prodávají a kolik stojí?.. Číst více →



Plastová okna do dřevostavby: Jaké mají výhody a nevýhody?

Jaká je cena plastových oken, jak je vybrat a jak probíhá jejich montáž?.. Číst více →



Žaluzie do střešních oken: Jaké jsou možnosti a na co nestačí?

Jak fungují a z čeho jsou vyrobené žaluzie do střešních oken?.. Číst více →



Okna s rekuperací: Jaké má inteligentní větrání v oknech výhody?

Okna s rekuperací mohou vyřešit řadu problémů nejen u nově zateplených budov. Jak okna s integrovanou výměnou vzduchu fungují, zjistíte zde... Číst více →



Sedací parapet – využijte na maximum zabitý prostor pod oknem

Slyšeli jste už někdy pojem sedací okno? Využijte efektivně každého centimetru ve vašem pokoji. Přečtěte si více v článku... Číst více →



Okna a izolace vám umí ušetřit až 70 % nákladů. Návod, jak toho dosáhnout

Když se řekne zateplení, vybaví se většině z nás nová fasáda. Možností zateplení je ale mnohem více. Které z nich je to úplně nejvýnosnější?.. Číst více →



Více než 90 % nových oken izoluje nedostatečně. Prodejci mlčí a lidé zbytečně přeplácí

Až 40 % ztrát tepla má na svědomí špatný typ oken a prosklení. Řešením jsou izolační skla, která násobně snižují energetické ztráty i náklady na vytápění domu... Číst více →



Neznalostí při výběru oken tratí lidé tisíce korun ročně. Skla je nutné vybírat podle světových stran

Správný výběr oken a jejich prosklení se vyplatí. Pokud vyberete vhodné parametry, můžete díky dobré izolaci ušetřit i tisíce korun... Číst více →



Předokenní rolety: jednoduchý systém, který šetří tisíce v zimě i v létě

Jednoduchý systém, který tlumí hluk, stíní, chrání soukromí, a především šetří výdaje za energie. Může se jednat o tisíce korun ročně... Číst více →



Montáž střešních oken svépomocí – řemeslník znovu připomíná zbytečné chyby

Instalace střešních oken svépomocí přináší řadu výhod, ale také větší riziko možných chyb. Jaké jsou ty nejčastější a jak se jim vyhnout?.. Číst více →