HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Rostoucí taška – levný vynález, který může přinést zeleň téměř na každou střechu

Autor toho vynálezu vystudoval zahradní a krajinářskou a architekturu a jeho celoživotní filozofií je přispět světu řešeními, která nemrhají prostředky ani časem a komplexně se zabývají všemi aspekty, které na něj mohou mít dopad. Nejvíc ze všeho ho baví zabývat se svými nápady od začátku až do konce, tedy od projektu až po realizaci. Nyní se Jan Waldhauser pustil do vývoje dalšího vlastního nápadu – rostoucí střešní tašky, která možná už za pár let bude nejjednodušším a nejlevnějším řešením, jak může téměř každý na svou střechu přinést alespoň trošku zeleně.


Rostoucí střešní taška
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jan Waldhauser

Jane, přišel jste s nápadem tzv. rostoucí tašky. O co přesně se jedná?

Jde vlastně o květináč s rostlinou, který je zároveň střešní taškou. Monolit – dva v jednom. 

Kde jste se inspiroval? Nebo se jedná ryze o vaši vlastní myšlenku?

Jsem zahradní a krajinářský architekt. Je to kvalitní povolání. Od každého znáte alespoň trochu a není potom těžké propojit více různých oborů. Vegetace, střešní zahrady, teplotní ostrovy. To jsou věci, se kterými často pracujeme. Udělat potom ze střešní tašky květináč dává daleko větší smysl. Jsem také člověk, který si rád něco vymyslí, a pak jde a vytvoří to rukama. Vnímám, že tohle propojení je pro mě hodně důležité. Mám proto dílnu na Mladoboleslavsku, kam odjíždím z Prahy často tvořit. Rostoucí střešní taška je právě jedním z projektů, na kterých v tomto konceptu pracuji. 

Velkou inspirací je mi Joseph Monier – pařížský zahradník, který si nechal v roce 1867 patentovat železobeton. Z tohoto materiálu vyráběl květináče a další zahradní nádoby. Kdo ví, třeba i on měl už tenkrát podobnou myšlenku. Na tento nápad jsem ale přišel sám. Inspirací mi je pan Monier zejména proto, že i člověk z úplně jiného oboru může přijít s velkým nápadem.

Jak přesně tašky vyrábíte?

V současnosti odlévám na keramické glazované tašky betonovou část, která tvoří květináč. Pomocí kovového armovaní vedeného skrze keramickou tašku je betonová část pevně spojena s taškou. Jedná se však o prototypy, které samozřejmě z hlediska těchto materiálu nejsou dlouhodobě trvalé a slouží jen pro výzkum.

Prohlédněte si prototypy střešních rostoucích tašek v naší fotogalerii.

Proč je podle vás dobré mít zelené prvky na střeše?

Důvodů je více.Velký význam mohou mít při hospodaření s dešťovou vodou. Můžou také snižovat jevy teplotních ostrovů nebo přispívat k biodiverzitě. Mezi další výhody potom patří zvýšení kvality životního prostoru pro člověka nebo možnost pěstovaní plodin. Zelené střechy mohou mít také lepší izolační schopnosti.

Mohlo by vás zajímat: Zelená střecha je zahradou ve městě

Na jaké budovy se podobný systém hodí? Dá se naopak říct, že na některé typy staveb se vyloženě nehodí?

Přemýšlím nad ním jako nad evropským systémem. V jiných částech světa jsou používany spíše jiné typy krytin a tvary střech vůbec. Velkou výhodu vidím v tom, že se na každou střechu dají tašky snadno instalovat. Pouze je prohodíte za stávající. Jde jen o to na střechu vylézt. S tím mám tedy vlastně největší problém, jelikož mám trochu strach z výšek. Tašky se hodí se na všechny budovy, které jsou vytvořené z typizovaných krytin. Jako krajinář bych se také zamýšlel, zda tašky použít v některých oblastech památkové péče, ale to je hodně individuální. Určitě bych jejich umístění také probral s architektem domu, zdali se tam hodí, a případně do kterých míst.

Jaké jsou výhody rostoucí tašky oproti jiným systémům zelených střech?

Snadná instalace a možnost použití libovolného množství tašek je asi největší předností. S tím se také pojí menší náklady na realizaci zelené střechy. Možnost předpěstovat vegetaci v systému je dnes již skoro standardem. Mezi další výhody patří možnost měnit obsah nádoby, lze tak právě například před střešním oknem pěstovat přesně to, co má daný člověk rád. Samozřejmě pro to musí být vhodné pěstební podmínky.

Mohlo by vás zajímat: Pohádkové domečky na Faerských ostrovech: tráva na střeše plní důležitou funkci

Předpokládám, že systém rostoucích tašek je i finančně výhodnější než ostatní dostupné metody. Je tomu tak?

Nejsem bohužel ještě tak daleko, abych to mohl porovnat. V současnosti se snažím přesvědčit některou z výrobních firem, která by tašky začala vyrábět. Je to ale nesnadná věc, střešní krytiny potřebují delší vývoj pro různé testy. Jsem tedy ve fázi, kdy hledám investora pro tento nápad.

Cenu lze tak zatím porovnat pouze jednoduše. Na trhu dnes koupíte glazovanou (dvakrát pálenou tašku) za cca 55 korun a na čtvereční metr jich potřebujete okolo 16 kusů. I když bychom přičetli další náklady na větší složitost tašky, vnitřní tepelnou izolaci, substrát, předpěstování rostlin a instalaci, mělo by řešení stejně snadno konkurovat dnešním konvenčním systémům zelených střech. Je to ale hodně individuální. Toto řešení vnímám především jako možnost pro každého, právě díky možnosti nákupu různého množství a snadné instalace.

Je potřeba střechu na rostoucí tašky nějak speciálně dimenzovat?

Ano, určitě je nutné myslet na statiku objektu a předem se s někým poradit, kolik taková střecha unese navíc. Každá střešní taška, je-li nasátá vodou, váží o 2–3 kila více. V menším počtu je to zanedbatelné, ale při velkém množství by mohl vzniknout problém.

Jaké rostliny je v rostoucích taškách možné pěstovat?

Záleží, jestli chcete zelenou střechu intenzivní nebo extenzivní. U té extenzivní mám nejlepší zkušenosti s rozchodníky (Sedum), je to ale také předmětem výzkumu. Tuhle se mě jeden kamarád ptal: „A to ty rozchodníky používáš, jako že všechno rozchodí?“ A přesně tak to je. Dokáží přejít při velkých vedrech v letě do tzv. dormance, při které dokážou být nějaký čas úplně na suchu. Jakmile se k nim zase dostane voda, rostou dále.

Tam, kde je možnost rostliny pravidelně zalévat (intenzivní systém), je samozřejmě možné pěstovat kvetoucí nebo jedlé letničky, trvalky, traviny anebo třeba cibuloviny, jen je nutné myslet na menší velikost prokořenitelného substrátu.

Je možné systém využívat i při horkých létech, která u nás poslední dobou panují? Jak se rostliny zavlažují?

Ano je. Právě ty rozchodníky téměř všechno rozchodí.

Lze několik málo tašek třeba dodatečně přidat i na již hotovou střechu?

Určitě. Jen je důležité, aby do sebe zapadaly jednotlivé díly krytiny, kterých je několik druhů. Lze s tím ale pracovat.

Je možné umístit tašky například jen u střešních oken a zalévat květiny pouze odtud?

To je právě jedna z jedinečností tohoto systému. Je to jako mít květináč za oknem. Trochu vody pochytá, ale vaší péči některé druhy rostlin i tak budou potřebovat.

O jak moc rozšířený systém v České republice se jedná?

Systém je v současnosti ve vývoji. Doufám, že se mi podaří přesvědčit v dohledné době některou z výrobních firem a tašky dostat na mnoho dalších střech. Nyní zkoumám tašky na své chalupě, kde je také vyrábím.

Vydáno dne:
27.11.2019

Photocredit: Jan Waldhauser

1

Udržitelná dřevostavba, co to vlastně znamená?

Ekologická, šetrná, zelená. Co to ale znamaná? Napovíme v tomto článku... Číst více →



Zelená střecha je zahradou ve městě

Co je to zelená střecha, kolik stojí a co je třeba udělat, aby jí neteklo?.. Číst více →



Zelená fasáda – módní výstřelek nebo rozumná volba?

Jak vybrat zelenou fasádu? A vyplatí se to vůbec? Odpověď najdete v článku.. Číst více →



Chcete, aby vám střecha vyráběla kyslík? Vytvořte na ní zahradu

Udělejte si zahradu na střeše svojí dřevostavby. Nápad proměnit nudnou střechu v zelenou oázu oceníte. Vysvětlíme vám, jak dokáže zelená střecha účinně izolovat proti horku a zajistit lepší vzduch k dýchání... Číst více →



Zelená čínská zeď: Proč největší zalesňovací projekt v historii nefunguje?

V Číně je třeba zastavit rostoucí poušť. Proč zalesňovací pokusy čínských soudruhů selhávají?.. Číst více →



Chytrý způsob jak vnést zeleň do velkoměst odhalili ve Vietnamu

Bytový dům uprostřed betonového velkoměsta se zazelenal a přinesl úlevu ulicím i obyvatelům. Prohlédněte si „Dům zeleného míru“... Číst více →