HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Jak se žije v dřevostavbě Pavlovi?

Po zkušenostech Lucky a Petra Vám přinášíme poodhalení života mladého muže, který zatím stavbu vlastního domu neplánuje, ale už ví, že by byl ze dřeva. Cestou z paneláku, přes cihlový dům došel až ke dřevostavbě. Jaké byly důvody jeho rozhodnutí a jak vlastně dnes bydlí? Dozvíte se v tomto rozhovoru.

Infografika Jak se žije v dřevostavbě
i Foto: Archiv redakce

Začneme otázkou, která se více než nabízí: Jak se ti žije v dřevostavbě?

Dobře, docela normálně. Asi jako v každým jiným domě. (smích)

Když jsi vybíral své současné bydlení, byla dřevostavba jasná volba, nebo ti takříkajíc spadla do klína?

Dřevostavbu jsem si rozhodně cíleně nevybíral. Stěhoval jsem se za prací do jiného města a pronajmout si byt ve větším rodinném domě byla jedna z možností, jak vyřešit bydlení. Vlastně až do chvíle, než jsem se tam nastěhoval, jsem ani nepoznal, že se jedná o dřevostavbu.

Bude Vás zajímat: Levné dřevostavby

Jak vypadá dřevostavba, která nevypadá jako dřevostavba?

Není to taková ta moderní dřevostavba, kterou si všichni představují. Velká okna, velká terasa a dřevěná fasáda – to mě právě zmátlo. Je normální barák, postavený tuším někdy v 90. letech, má dvě patra, podkroví a garáž. Nic podle čeho bych ji měl na první pohled poznat od cihly.

Bude Vás zajímat: Fasádní palubky: Modřín, smrk nebo tropické dřevo?

V jakých domech jsi bydlel předtím?

Většinu života jsem prožil v paneláku a pak jsem několik let bydlel ve starém bytovém domě z cihel.

Takže teď můžeš srovnávat. Jaký vidíš hlavní rozdíl mezi panelovým domem, cihlovým a dřevostavbou?

Rozdíl spíš slyším. Ve starém bytě jsem asi měl tiché sousedy, ale tady slyším, když nade mnou běhají děti po bytě. Ale tak jsme to měli i v tom paneláku. Večer prostě víte, že jsou sousedi doma. Na dům, ve kterém nebudu ani vědět, že o patro výš někdo tancuje, si ještě budu muset počkat.

Jakou má pro tebe bydlení v dřevostavbě největší výhodu?

Největší výhodu vidím v tom… pocitu tepla. Rádi se s přítelkyní koukáme z postele na filmy a vyhovuje nám, že když se opřeme o stěnu, není vůbec tak ledová. Nikdy předtím mě to nenapadlo, ale stěny dřevostavby nejsou chladné jako cihly. Když na ni sáhnete, má příjemnou teplotu a nevysává z vás teplo. S tím bude nejspíš souvise i to, že když zatopím, mám tu teplo mnohem rychleji.

A jaké mají podle tebe dřevostavby nevýhody?

Kromě toho zvuku mi tu zatím nic nevadilo. Byt mám v pronájmu, a proto se nemusím o dům jako takový vůbec starat, takže z hlediska uživatele žádné další nevýhody nevidím.

Bude Vás zajímat: Dřevostavby bungalovy

Kdyby sis měl v tuto chvíli postavit dům, jaký materiál by u tebe vyhrál? Dřevo nebo cihla?

Asi bych šel do toho dřeva. Jednak nemám času nazbyt a vyhovovalo by mi, že je dřevostavba postavená „za chvíli“. Navíc je moje přítelkyně celkem zimomřivá a po téhle stránce by asi bojovala za dřevostavbu. (smích) Ještě bych ji mohl nastěhovat do paneláku, kde je skoro pořád přetopeno (smích), ale v tuto chvíli bych asi stavěl ze dřeva.

Tak ať se ti v dřevostavbě i nadále líbí a děkuji za rozhovor.


Napadají Vás další otázky, které zůstaly nezodpovězeny? Zajímají Vás nějaké další detaily Pavlovy dřevostavby? Přihlaste se a napište mu do diskuse.


Máte jiné zkušenosti s dřevostavbami? Chtěli byste ostatním poradit, na co si dát pozor? Napište nám do redakce jaksezije@drevostavitel.cz a staňte se osobností dalšího dílu seriálu Jak se žije v dřevostavbě.

Vydáno dne:
10.05.2012

11

Jak se žije v dřevostavbě Lucce a Petrovi

Plánovali, stavěli a už žijí v dřevostavbě. Jaké jsou jejich zkušenosti?.. Číst více →



Jak se žije v dřevostavbě Pavlíně a Jardovi?

Zeptáme se manželského páru, který i ve vyšším věku myslí na budoucnost... Číst více →



Seriál Jak se žije v dřevostavbě - staňte se osobností dalšího dílu

Rozhovory s těmi, kdo svou dřevostavbu již postavili. Buďte osobností dalšího dílu... Číst více →



Domov pro mladou rodinu: Nenápadná, ale dobře vymyšlená dřevostavba

Chtěli hezké bydlení, které by jim pomohl navrhnout architekt, i když měli ze začátku obavy, že to bude stát hodně peněz. Jak to celé dopadlo se dozvíte zde... Číst více →



Vesnický dům u Tábora spojil kámen s dřevostavbou

Dřevostavba u Tábora stojí na původních kamenných základech. Uvnitř však překvapí krásnými detaily, které kombinují tradiční i moderní materiály... Číst více →



Rozkládací postel s úložným prostorem i bez. Jak vybrat tu nejlepší?

Přemýšlíte, zda ušetřit místo v malém prostoru rozkládací postelí s úložným prostorem, nebo sklápěcí postelí? Přečtěte si, jaké výhody i nevýhody obě varianty mají i jaká je jejich aktuální cena... Číst více →



Rekonstrukce bytu ušitá na míru modernímu muži

Rekonstrukce bytu v Sao Paulo je ukázkou toho, jak lze vytvořit originální a moderní bydlení na malém prostoru, které respektuje svého majitele... Číst více →



Monolitická vila oblečená do moderní černé barvy

Jednoduchá, elegantní, skromná a zároveň trochu arogantní. To je holandská Villa SG21. Prohlédněte si ji v galerii... Číst více →



Zkušenosti z českých dřevostaveb: Udělali byste dnes něco jinak?

Zeptali jsme se zkušených stavebníků, co by dnes udělali na svém domě jinak, kdyby znovu stavěli. Přečtěte si cenné informace, jakých chyb se při stavbě domu vyvarovat... Číst více →