HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Kolik, kde a jakých dřevostaveb se v roce 2016 postavilo (detailní statistiky)

Staví se více dřevostaveb než vloni? Jaké jsou současné trendy ve výstavbě a ceny staveb? Ze statistik roku 2016 je opět znatelný posun dřevostaveb kupředu, a to o celých 222 rodinných domů s dřevěným konstrukčním systémem.


graf růstu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel

Rodinné domy celkem vs dřevostavby

V roce 2016 bylo celkem postaveno 14 015 rodinných domů včetně 2 013 dřevostaveb. Celkový počet dokončených rodinných domů se zvedl o 4,5 %, což představuje první znatelný nárůst od roku 2010. I přes dlouhodobý pokles výstavby rodiných domů si však dřevostavby stále zvyšují pozici na trhu s rodinými domy. 

Podíl dřevostaveb na trhu rodinných domů

Podíl dřevostaveb na trhu stále roste a v roce 2016 se dostal na hodnotu 14,36 %, což je o 1 % více než za rok 2015. Navíc jeho historický růst stále pokračuje i přes propad výstavby rodinných domů.

Zastoupení konstrukčních systému při výstavbě dřevostaveb

Na trhu dřevostaveb jednoznačně vedou lehké rámové skelety, které se dělí na panelovou a staveništní montáž a společně zastupují 81 % všech dřevěných konstrukčních systémů. Na třetím místě jsou srubyroubenky se zastoupením 12 % a následují panely z masivního dřeva (4 %).

Čtěte také: Stavba dřevostavby systémem two by four

V jakém kraji se dřevostavby nejvíce stavěly?

Nejvíce postavených rodinných domů je za rok 2016 ve Středočeském kraji s počtem 3 693 kusů. Zároveň vedou i v prvenství s největším zastoupením dřevostaveb a to 528 kusů. Na druhém a třetím místě je Jihomoravský a Moravskoslezský kraj.

Průměrné náklady na 1 m³ obestavěného prostoru (v Kč)

V celkovém souhrnu rodinné domy mají průměrné náklady 4 497 Kč/ m³ obestavěného prostoru. Dřevostavby jsou o něco dražší, a to 4 905 Kč/ m³.

Investiční náklady na rodinný dům vypočítaný z celkového počtu rodinných domů jsou kolem 3,3 mil. Dřevostavby se svou cenou dostávají na cca 2,9 mil.

Informace pro všechny jistě zajímavé, ale pouze statisticky vypočítané a orientační.

Energetická náročnost rodinných domů a dřevostaveb

Jak se dalo čekat, tak energetická náročnost vede u dřevostaveb. 

Nejvíce využívané způsoby vytápění dřevostaveb

V této kategorii jednoznačně vítězí centrální domovní vytápění na elektřinu. V závěsu je tepelné čerpadlo, zemní plyn, anebo lokální elektrický zdroj.

Čtěte také: Elektřina nebo plyn: Kdo zaplatí víc? Počítejte s námi

Byl pro vás článek zajímavý a přínosný? Neváhejte ho ohodnotit.

Zdroj dat: statistiky ADMD

Vydáno dne:
02.08.2017

1

Kolik dřevostaveb se staví v České republice a kolik stojí?
Staví se u nás více dřevostaveb než ve Švédsku? Jaká je průměrná cena za českou dřevostavbu? Víme odpovědi.

Den dřevostaveb 2016: Jaký byl? Úspěšný
Proběhl již třetí ročník akce „Den dřevostaveb 2016“. Jaké to bylo, co se dělo a proč byste jej měli příští rok navštívit taky?

Tempo růstu výstavby dřevostaveb je třikrát rychlejší než u zděných domů
Dřevostaveb bylo v Česku za rok 2016 postaveno přesně 2013 ks. Jak se tato čísla počítají a jaké faktory napomáhají rostoucímu trendu dřevěných staveb?

Detail: Napojení obvodové stěny a stropní konstrukce
Stavíte dřevostavbu a řešíte napojení obvodové stěny na konstrukci stropu? Pokud si nejste jistí, jak na to nezoufejte a přečtěte si doporučení odborníků.

Dřevostavby v České republice pokračují v trendu kontinuálního růstu
Z posledních statistik vyplývá, že se české stavebnictví jako celek v roce 2017 meziročně vzrostlo o 3,3 %. S podrobnými čísly vás seznámí Ing. Vratislav Blaha.

Roubenka z Vultureni: jak ožívají staré dřevostavby v Rumunsku?
Rumunští architekti dokazují, že roubenky ještě nepatří do skanzenů. Může z nich být i velmi moderní a stylové bydlení. Podívejte se ve fotogalerii.