HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Riskovali pokutu až půl milionu, ale získali stavební pozemek za skvělou cenu

„Kdo nabídne více peněz, ten dostane pozemek.“ S takovým přístupem se setkala slečna Veronika, která se rozhodla se svým přítelem pustit do dlouhého procesu budování vlastního domova. První položkou na seznamu byl stavební pozemek, který se jim podařilo vysoutěžit minulý rok za příznivou cenu. Riskovali však, že budou nuceni zaplatit pokutu ve výši až 200 tisíc korun. Byť se jim podařilo toto riziko snížit, stále není jisté, že je mine další pokuta ve výši 250 tisíc korun. O své zkušenosti s nepříliš tradičním postupem koupě pozemku se podělila v dnešním rozhovoru.


Stavební pozemek na prodej
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Veronika P. (se souhlasem)

Nutno zmínit, že...

Před několika dny jsme měli možnost udělat rozhovor s Veronikou, která se rozhodla se svým přítelem pustit do „pravděpodobně největšího projektu v životě“, jak sama popisuje. Společně jsme se vrátili na úplný počátek celého dění a zaměřili se na koupi pozemku. Stavební parcelu mladý pár koupil nepříliš známou metodou na konci roku 2022.

Veroniko, uveďte mě do obrazu. Jak začal celý příběh?

Začalo to v létě 2022. S přítelem jsme odjakživa věděli, že nechceme bydlet v městském bytě, ale v klasickém rodinném domě na vesnici. Jelikož nebyla příznivá doba na započetí výstavby, nespěchali jsme, a tím pádem ani nehledali pozemek. Jedno odpoledne mi ale zavolala máma, že v její rodné vesnici se rozprodávají stavební parcely za výhodné ceny.

To musel být docela nečekaný telefonát, když jste ani neplánovali stavět...

To ano. Většina menších vesnic a obcí posílá zprávu nejdříve místním obyvatelům a pokud nemá nikdo zájem, rozšiřují nabídky dále do světa. Díky tomu, že v této vesnici žijí moji prarodiče, jsme to věděli z první ruky.

V minulém roce se ceny pozemků dost navyšovaly. Kolik stál ten váš?

Byly to obecní pozemky, takže měly stanovenou pouze minimální kupní cenu (1 900 Kč/m2). Proces zakoupení probíhal tzv. obálkovou metodou, takže jsme si cenu navrhli sami.

Jak funguje obálková metoda?

Starosta obce nám nejdříve nabídnul pozemky, které jsou ještě dostupné. Poslal nám e-mail se Záměrem k šesti stavebním parcelám. Ke každému pozemku tam byl odstavec plný informací, včetně:

  • stanovené minimální kupní ceny za m2,
  • parcelního čísla,
  • výměry v m2.

Obálková metoda vlastně funguje na principu: kdo nabídne nejvíc, ten dostane pozemek. Abychom měli větší šanci, tak jsme se rozhodli zabojovat o dva pozemky. Do každé obálky jsme tedy napsali parcelní číslo a pod něj částku, kterou jsme ochotni zaplatit za 1 m2. Do 31. 8. 2022 jsme museli tyto obálky odnést na obecní úřad a pak jen čekat.

Proč jste se nepokusili zabojovat o více pozemků?

Mohli jsme podat nabídky na každý z nabízených pozemků, ale prodej nám mohli schválit jen u jednoho pozemku. To znamená, že žádnému žadateli nebyl schválen prodej dvou nebo více pozemků. Protože jsme podali dvě nabídky, tak nám obec umožnila koupi té, u které byla vyšší cena za celou parcelu. Také jsme se zavázali k tomu, že pokud neuhradíme danou sumu do tří měsíců, zaplatíme pokutu ve výši 200 000 korun.

To je celkem loterie. Jak dlouho jste museli čekat na verdikt?

Myslím, že na to obec měla tři měsíce od otevření obálky.

Co se dělo pak? Zavolali vám?

Do těch tří měsíců se nám ozvali, že jsme na jednu parcelu nabídli nejvíce a že si ji tedy můžeme koupit. Samozřejmě s tím bylo spjato i podepisování spousty dokumentů, a to i před samotným podáním žádosti (obálky).

Vzpomenete si na nějaké podmínky, k nimž jste se zavázali ve smlouvách?

Byli jsme si vědomi pokuty ve výši 200 000 korun, jak už jsem zmiňovala. Navíc tam byla i podmínka zkolaudování domu do pěti let od koupě pozemku. To se nám jevilo jako největší překážka.

Proč to byla překážka?

Když pominu, že jsme nebyli psychicky připravení na stavbu domu a celkově na stěhování z centra Brna někam na vesnici, která je 45 km za Brnem, neměli jsme na stavbu domu ani připravený finanční plán. Přece jen je to velký krok.

Co pak změnilo váš pohled na situaci?

Všechno v našem společném životě je docela velká „haluz“. Doslova jsme toto životní rozhodnutí udělali během 3–5 minut. Zpětně mi to zní strašně nezodpovědně, ale věděli jsme, že spolu budeme jednou stavět, tak proč do toho prostě nepraštit, když se nabízí příležitost. A především jsme si ani nebyli jistí tím, jestli se nám taková šance zase naskytne. Naši známí a přátelé se hodně trápili, když hledali cenově dostupnou (anebo vůbec dostupnou) stavební parcelu, tak jsme se tomu chtěli vyhnout.

Kolik vás tedy stál stavební pozemek?

U jednoho z těch dvou pozemků, které jsme chtěli, byla stanovená minimální kupní cena na 1 900 Kč/m2. My jsme byli ochotni zaplatit 1 930 Kč/m2, což v konečném důsledku udělalo cca 25 000 Kč navíc. Parcela má 842 m2.

To jste nabídli docela málo. Nebáli jste se, že nebudete mít možnost koupě pozemku?

Tento pozemek, který jsme nakonec koupili, byl naším plánem B. Mnohem víc jsme chtěli ten druhý pozemek, takže jsme nasadili vysokou laťku tam. I přesto to bohužel bylo málo.

A jak jste se dozvěděli, že je pozemek váš?

To si pamatuju docela dobře. Seděla jsem v kavárně a pan starosta mi zavolal, že platba proběhla v pořádku, všechno je vyřešené a dokumenty putují na katastrální úřad. Poté, co jsem položila telefon, jsem si teprve uvědomila, že jsme se upsali k něčemu velkému a že do pěti let už budeme mít dům.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Co kdyby to nevyšlo a vy jste do pěti let nezkolaudovali?

Současně s kupní smlouvou byla uzavřena dohoda, kterou jsme se zavázali k onomu vybudování a zkolaudování rodinného domu do pěti let od koupě pozemku pod sankcí smluvní pokuty ve výši 300 Kč za m2 (bez DPH). To znamená zhruba 250 000 Kč.

To jsou samé pokuty. A co následovalo potom?

Pozemek jsme tedy měli. Bylo na čase vyřešit s přítelem důležitou otázku ohledně konstrukčního systému domu. Já jsem chtěla dřevostavbu postavenou firmou a přítel zase zděný dům postavený svépomocí. Tohle byl snad největší boj, který jsme spolu kdy svedli.

Firmy se k nim otáčely zády. Pravidla hry se změnila, když se dozvěděly o jejich majetku

Děkujeme Veronice za poskytnutý rozhovor pro portál Dřevostavitel a přejeme hodně sil na cestě za vysněným domovem, kterou budeme pozorně sledovat.

Vydáno dne:
03.11.2023

Photocredit: Veronika P. (se souhlasem)

1

Chceme stavět vlastní dům – vyberme správný stavební pozemek

Víte, co všechno je se stavebním pozemkem spojeno a na co si máte dát u jeho koupě pozor? Přečtěte si více informací v článku... Číst více →



Stavbu domu vyřešili během jednoho víkendu. Podělili se o zkušenosti

Mladá rodina ze severní Moravy se potřebovala přestěhovat do většího. Jejich příběh o stavbě domu je plný zvratů. Podělili se o něj v krátkém rozhovoru... Číst více →



Mladý pár si přál zapustit kořeny. Našel dokonalý pozemek a postavil si dům s úchvatným výhledem

Plážový dům pro trávení volného času a trvalé bydlení v budoucnu. Jak si s takovým plánem mladý pár poradil, si přečtěte v našem článku... Číst více →



Rodinný dům ve svahu – má zastavěnou plochu 84 m2 a netradičně řešenou dispozici 5+kk

Máte komplikovaný svažitý pozemek? Jak by se vám líbil rodinný dům zasazený do svahu s dispozicí 5+kk? Je ideální pro početnější rodinu a nabízí i dvě garážová stání u domu. Kolik stojí?.. Číst více →



Miliony za stavební pozemek ušetřil mladík z Brna díky domovní čističce

Stavební pozemky nejsou a když už se nějaké objeví, obvykle stojí nekřesťanské peníze. Mladík z Brna v této výzvě obstál, a to i v této náročné době. Klíčem k řešení bylo využití pozemku bez dostupné kanalizace, tedy dál z města, který se dal pořídit za mnohem dostupnější cenu... Číst více →



Nemáme tolik peněz, zdůrazňuje pár. Byť získali 13ha pozemek, postavili si mini dům

Poté, co získali mladí manželé rozsáhlý pozemek na úpatí pohoří, si v roce 2021 začali budovat svůj malý sen... Číst více →



Podmáčený pozemek a nestabilní podloží. Skutečný stav stavebního pozemku zjistili až po jeho koupi

Koupit pozemek a postavit si dům. Zní to prostě? Podle slov pana Jiřího to bylo velmi náročných 13 měsíců, na které pravděpodobně nikdy nezapomene... Číst více →



Ztracené bednění nahradil Jiří lepším systémem. Poradil si i s jílovitým podložím

Po 13 měsících manželé z Plzeňska konečně našli vhodný pozemek. Neměli však tušení o jeho skutečném stavu... Číst více →



3+1 v Brně vyměnili za luxusní bungalov na Vysočině. Stavební pozemek z dražby však manželům slušně zavařil

Proč se Markéta a Radek rozhodli pro dřevostavbu a jak dlouho se stavěla? Jak funguje jejich chytrá domácnost a jak si poradili s přehříváním domu? To vše nám prozradili v exkluzivním rozhovoru pro Dřevostavitele... Číst více →



Firmy se k nim otáčely zády. Pravidla hry se změnila, když se dozvěděly o jejich majetku

Nesnadný výběr stavební společnosti nebyl jedinou překážkou, která potkala mladý pár. V rozhovoru nám slečna Veronika prozradila, že se s přítelem nedokázali shodnout ani na konstrukčním systému stavby. „Tohle byl snad největší boj, který jsme spolu kdy svedli,“ dodává... Číst více →