HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Truebridge: Dřevo a moře jako součást umění

Původem Brit, který se živil výrobou nábytku v Northumberlandu, se jednoho dne rozhodne, že se vydá se svoji rodinou na plavbu kolem světa. Rodina souhlasila. Roku 1981 všechno prodají, opustí svou rodnou zemi, koupí plachetnici a vydají se na moře. Toto dobrodružství nakonec trvalo přes 4 roky.

Někomu se může zdát tento příběh povědomý. Ano, jedná se o nábytkového designéra Davida Truebridge a já jsem měl to štěstí se s tímto umělcem osobně potkat. V tomto článku vám napíšu, jaké to bylo.


Truebridge
i Foto: Archiv redakce

Po několika zastávkách v Karibiku a Pacifiku se Truebridge a jeho rodina rozhodli zakotvit na jednom z nejvzdálenějších míst od Velké Británie. V zemi, kde má příroda pořad hlavní slovo a člověk k ní chová obrovský respekt… na Novém Zélandu.

Než se usadil, využíval během své plavby David Truebridge zastávky na pevnině k vydělání si peněz výrobou originálních kusů nábytku z nejexotičtějších dřevin, což mu zůstalo až dodnes.

Tento zkušený řemeslník a designér v jednom se zaměřuje převážně na výrobu interiérových světel, nábytku a návrhy potisku na látky. Při výrobě používá výhradně ekologické materiály, převážně tenké překližky a lepené hranoly z certifikovaného dřeva. Jeho tvorba je ovlivněna studiem lodního designu, zálibou v plachtění a přímořskou přírodou, se kterou se během svého putování všude setkával. Výrobky připomínají korály, písečné duny, plachetnice, struktury přírodních povrchů nebo třeba ostrovy. Klademe si otázku, zda ve své budoucí práci využije i nový objev, kterým je průhledné dřevo.

Jedna z jeho nejznámějších lamp nese název Coral a vyrábí se od roku 2003 v nejrůznějších velikostech a barevných provedení. Nejen díky se David Truebridge pyšní nejrůznějšími oceněními jako například: The Best Awards (NZ), Silver Leaf Awards (Japan), Designboom / Sotheby's Awards (London). 

Truebridge většinu času tráví v zahraničí, ale já měl to štěstí, že jsem tohoto muže zastihl přímo v novozélandském městě Hastings při návštěvě jeho showroomu, který přímo sousedí s domem, ve kterém Thornbridge tráví čas s rodinou a tvoří. V kanceláři a dílně probíhaly přípravy na chystající se dubnovou výstavu v Miláně, proto jsem ocenil, že se mi věnoval a provedl mě všemi prostory.

Nejdříve mi ukázal pracovnu, kde sedělo několik projektujících designerů. Poté jsme navštívili dílnu, kde mi mimo jiné nevlídným pohledem ukazoval čínský padělek. Dále pak model lodi, kterou uvede na dubnové výstavě, šablony lustrů a speciální pec. V té dochází k zahřívání dřevěných lamel, aby se daly kroutit a lépe tvarovat.

Poté mě dovedl k CNC centru, kde stroj pracoval na nových zakázkách. Použité podkladní desky s vyrytými vzory používal jako obklad na stěny své dílny. Vše se snaží navrhnout tak, aby při použitých technologiích vznikalo co nejméně odřezků a jiného odpadu.  Z dílny jsme pak prošli skladem až do showroomu, kde mě zaujali schody do kanceláře. Každý stupeň byl originál. 

Bude Vás zajímat: Co potřebujete znát pro výpočet a návrh schodiště
Zdroj: https://www.drevostavitel.cz/clanek/co-potrebujete-znat-pro-vypocet-a-navrh-schodiste

Zde jsme nakonec udělali společnou fotku a přátelsky se rozloučili. Během mého cestování po Novém Zélandu bylo setkání s tímto umělcem příjemným zpestřením. Více o životě toto Novozélandského umělce najdete na jeho oficiálních stránkách, nebo také v jeho vydané knize, nazvané "So far".

Photocredit: David Trubridge

Vydáno dne:
11.05.2015

1

Clingstone – dům, kde nikdo nebude otravovat

Pokud byste chtěli obejít tento dům dokola, museli byste použít loďku... Číst více →



Jaký je rozdíl mezi dětským snem a dřevěným kolem?

Co dělí dětské sny od jejich realizace? Zeptejte se Collina, on ví.. Číst více →



Dřevěný listopad s knírem, známý též jako Movember

Potkáváte čím dál častěji muže s kníry a říkáte si: „Co to?“.. Číst více →



Když v dřevostavbě zapomenete umělce

Podívejte se, jak naložili s dosluhující dřevostavbou umělci Dan Havel a Dean Ruck... Číst více →



Jak na barvy v interiéru, aneb ultramarínovou nebo tyrkysovou?

Barvy definují náš interiér a významně ovlivňuj naši psychiku. Přinášíme vám rádce, jak správně pracovat s barvami v jednotlivých místnostech... Číst více →



Jak se žije v tradičním malém domku nad pláží, kde migrují velryby?

Pozorovat z terasy migrující velryby nebo pasoucí se losy můžou obyvatelé malého tradičního domku, který stojí nad pláží nejvýchodnějšího kanadského ostrova... Číst více →



Malý byt pro velkého chlapíka: komplexní rekonstrukce na ploše 35 metrů čtverečních

S novým dřevěným jádrem a na míru sestaveným víceúčelovým nábytkem objevíte i v malém bytě velký zdroj radosti. Podívejte se na podařenou rekonstrukci mini bytu v centru Amsterdamu... Číst více →



Ekologická motorka, která má přírodní pohon i design

Motor, který pohání palivo z mořských řas, a k tomu motorka, která je vyrobená z břízy, korku a lnu. Sci-fi, nebo realita?.. Číst více →