HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Jaký je rozdíl mezi dětským snem a dřevěným kolem?

Jako malý jsem s dědou trávil jedny prázdniny skoro celé v dílně. Z velkých plánů však nakonec vznikla jen malá budka pro ptáky a mé zapálení pro dřevo na dlouhou dobu přebily jiné dětské koníčky a sny.

V následujícím článku bych vám proto chtěl představit Collina. Kluka, který u svého dětského snu vytrval a udělal z něj dřevěné kolo. Vlastníma rukama.


Dřevěné kolo
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Ostatní cyklisté se bojí rzi, patnáctiletý Collin Graver si musí dát pozor na termity. Na druhou stranu je jeho kolo recyklovatelné a, na rozdíl od většiny modelů dřevěných kol, je vyrobeno ze dřeva od převodů až po řidítka.

Na počátku stálo staré kolo

Nápad celodřevěného kola přišel zcela náhodně. „Dělal jsem nějaké opravy na svém starém horském kole a místo původní součástky jsem použil malý dřevěný kus. Tak jsem si řekl, že bych možná mohl postavit celé dřevěné kolo,“ říká Collin.

Netrvalo dlouho a dal se do práce. „Jakmile jsem měl nápad, tak už to bylo docela jednoduché. Nejtěžší na všech mých projektech je přijít na to, o čem to vlastně bude,“ komentuje Collin, který už v té době měl za sebou stavbu funkčních modelů středověkých obléhacích zbraní nebo vzduchovou zbraň, která prostřelí kuličku palec tlustou mramorovou deskou.

Evoluce dřevěného kola: papír – karton – překližka

Vlastní design dřevěného kola patří přímo Collinovi. Nářadí, kterým toto kolo vyráběl, patří jeho tátovi. „Můj táta má práci se dřevem jako hobby,“ vysvětluje. „Když jsme před 10 lety rekonstruovali naši dřevostavbu, investoval do pořádných nástrojů, takže jsem měl s čím pracovat.“ Nejdříve vznikly plány dřevěného kola na papíře. Model, který kopíruje rozměry jeho původního bicyklu, poté překreslil na karton a následně vyrobil z lepené překližky.

Nevýhody dřevěného kola?

Dřevěné kolo sice vypadá efektně a po Collinovi se jistě otočí nejedna spolužačka, má to však pár nevýhod. Celé kolo váží asi 25 kilogramů a jízda na něm rozhodně není nejpohodlnější. „I když jedete po hladkém chodníku, vidíte svět kolem sebe rozmazaně, jak moc to vibruje,“ popisuje se smíchem Collin. Nejvýznamnější problém, který tento prototyp dřevěného kola sužuje, jsou zuby ozubených kol, které se jízdou zbrušují jeden o druhý. Navíc si taky můžete na dřevěném sedátku zapíchnout třísku.

Collin proto již pracuje na druhé generaci dřevěného kola, za pomoci počítačem řízené výroby a kvalitnější překližky. Nahradítaké kovové šrouby a lepidlo, protože ty jsou pro něj něco jako podvod.

Zdroj článku: The Atlanta Journal-Constitution


Collin svůj projekt, svůj dětský sen (evidentně jeden z mnoha) dotáhl do konce. A mě tak napadá: Není ono Collinovo zapálení pro věc právě tím, co i v dospělosti dělí úspěšné projekty od neúspěšných?

A co vy? Podařilo se vám postavit svá dřevěné kola, své dětské sny, nebo stále leží někde v šuplíku? A co vaše dospělácké sny? Napište mi do diskuse.

Vydáno dne:
17.06.2013

8

Troufnete si na dřevěnou horskou dráhu?

Přijde Vám představa vozíku svištícího rychlostí 120 km/h po dřevěné horské dráze ve výšce 60 metrů více než divoká a nechali byste si ji radši ujít?.. Číst více →



Dřevěný listopad s knírem, známý též jako Movember

Potkáváte čím dál častěji muže s kníry a říkáte si: „Co to?“.. Číst více →



Nejstarší, nejvyšší, nejširší a největší stromy světa

Který ze stromů je na světě nejstarší, nejvyšší, nejširší a největší?.. Číst více →



Domy ve stromech nejsou jen pro děti

Mít své vlastní malé obydlí v korunách stromů je snad sen každého dítěte.. Číst více →



Fotogalerie: Co se starými paletami a krabicemi?

Jak vyrobit zahradní truhlík z palety? Tento a další tipy, co se starým dřevem. Čtěte.. Číst více →



Dřevěná zima v bílém kabátu

Zima je v plném proudu a bílý kabát dřevostavbám prostě sluší.. Číst více →



Truebridge: Dřevo a moře jako součást umění

Původem Brit, který se živil výrobou nábytku v Northumberlandu.. Číst více →



Tapety na plochu zdarma ke stažení

Vyberte si z různých dřevěných tapet na PC nebo mobil zdarma... Číst více →



Zahradní houpačka: Tipy, pro bezpečnou zábavu vašich dětí

Jak a podle čeho vybrat správnou zahradní houpačku? Důležité informace i fotogalerii plnou zahradních houpaček naleznete zde... Číst více →



Dřevěná vzducholoď přistála na střeše Dox Centra v Praze

Na střeše centra současného umění v Praze se objevila obří dřevěná vzducholoď... Číst více →