HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Češi na vánočním stromku šetřit nehodlají, v průměru za něj utratí 500–1000 Kč

Zatímco jedna čtvrtina Čechů už má vánoční stromeček koupený, 20 % z nás se pro něj teprve chystá, 10 % ho dokonce koupí až 2–3 dny před 24. prosincem. V průměru za něj utratíme 500–1000 Kč. Vyšší částku za vánoční strom dá jen jedna desetina z dotazovaných aktuálního průzkumu. Z něj také vyplynulo, že v každé třetí české domácnosti jsou dárky nadělovány pod stromeček umělý.


Cena vánočního stromečku
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Public Domain Pictures CC0

Vánoce bez stromečku by neměly své kouzlo

Poslední průzkum veřejnosti ukázal, že v téměř každé české domácnosti vánoční stromek zazáří. Ti, kteří mají stromek umělý, ho zpravidla vytahují kolem 21. prosince k ozdobení.

  • Během roku ho nejčastěji skladují ve sklepě (30 %), na půdě (26 %) či ve skříni (26 %). Místo mívá ale i v garáži, ve špajzu, v komoře nebo zkrátka kde je zrovna místo. Kolik stojí takový nový umělý stromeček? Aktuální cenové porovnání zde.
  • Češi, kteří si pořizují domů stromeček živý, ho nejčastěji kupují u prodejních stánků (51 %), přímo od lesníka (26 %) nebo na plantážích (16 %).

„Vánoční stromky jsou v dnešní době převážně pěstovány na plantážích k tomu určených. Takové plantáže jsou často k vidění na místech, které by se jen stěží využívaly k jiným účelům, takže například po elektrovody,“ uvedl Stanislav Polák z Nadace dřevo pro život.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Na plantáží jsou stromečky zpravidla dražší, ale cena odpovídá kvalitě. Češi ale na vánočním stromečku šetřit nehodlají a více než polovina dotazovaných koupí stromeček ve stejné hodnotě, jako v letech předchozích. Více než 1000 Kč do stromečku investuje jen 10 % z účastníků průzkumu, ještě dražší už jen 2 %.

Jak vybrat a pečovat o vánoční stromek? Informace, které vám prodejci neřeknou

Stromečky, které pomáhají přírodě

Více než polovina respondentů si svůj vánoční stromeček užívá až do svátků Tří králů, jedna pětina si jej nechává až do té doby, než úplně opadá. Celoroční radost ze „svého“ stromu ale mohou zažít všichni ti, kteří se připojí k nadační sbírce Darujme stromečky lesu. Nadace chce skrze sbírku napomoci obnově veřejně přístupných lesů napříč republikou. Za každých vybraných 25 Kč bude zasazen jeden nový stromek. Pomocnou ruku mohou nabídnout jednotlivci i celé firmy. Za přispění do sbírky získá každý podporovatel certifikát, který může zabalit pod vánoční stromeček a udělat svým blízkým radost smysluplným dárkem.

Pomozte českým lesům – Darujte stromečky pod stromeček

Průzkum provedla Nadace dřevo pro život, která se dlouhodobě věnuje edukaci veřejnosti v oblasti udržitelnosti a využívání dřeva jako přirozeně obnovitelného materiálu.

Vydáno dne:
21.12.2022

Photocredit: Public Domain Pictures CC0

2

13 tipů na originální vánoční dárky ze dřeva

Inspirujte se na letošní Vánoce dřevem. Podívejte se na 13 netradičních vánočních dárků, které si zvládnete i sami vyrobit... Číst více →



Video: Řezbářské bohatství z Krušných hor

Nenechejte si ujít video o výrobě unikátních vyřezávaných stromků z dřevěných hoblin z oblasti Krušných hor! Jsou překrásnou inspirací nejen na Vánoce... Číst více →



Navštivte s námi výjimečný valašský vyřezávaný betlém v Horní Lidči

Snad každý z nás má Vánoce spojeny i s betlémem neboli jesličkami. My vám jeden originální betlém představíme. A jaký jiný by mohl být než dřevěný?.. Číst více →



4 krásné barevné trendy letošních Vánoc. Který zvolíte vy?

I Vánoce podléhají módním trendům a letos je jich hned několik. Každému z nich vévodí jiná atraktivní barva a styl. Jaký bude ten váš?.. Číst více →



Vánoční ozdoby nejenom na vánoční stromeček – inspirace

Vánoce se blíží a přípravy jsou v plném proudu. Inspirujte se fotografiemi, které vám pomohou rozhodnout se pro váš nejmilejší typ vánoční výzdoby... Číst více →