HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zažitý mýtus ohledně střech připravuje Čechy o statisíce

Příhradové vazníky vypadají pro stavbu jako skvělá volba. Jsou lehké, jednoduché na montáž a celkově vychází levněji. Všude se však uvádí, že mají jednu zásadní nevýhodu: neumožňují využít potenciál podkroví jako obytný prostor. To však není tak úplně pravda. Podkroví u střechy z příhradových vazníků se jako úložný, a dokonce i obytný prostor využít dá. Ale…


Střecha z příhradových vazníků umožňuje využít obytný i úložný prostor
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz a SchwammKL (se souhlasem)

Typy vazníků

Na trhu se nachází dva typy vazníků:

  • Vazníky sbíjené hřebíky – jedná se o klasickou metodu, která působí mohutnějším dojmem. Vzhledem k tomu, že je nezbytné zdvojovat pásové pruty, je potřeba počítat s vyšší hmotností konstrukce i cenou za materiál a práci.
  • Příhradové vazníky – na rozdíl od klasického řešení jsou spojované styčníkovými deskami s prolisovanými trny. Příhradové vazníky vytlačují nejen vazníky sbíjené hřebíky a klasické krovy, ale i ocelové či betonové prvky, které se s vazníky v řadě směrů nemohou měřit.

Kde se vzaly příhradové vazníky

Popularita příhradových vazníků v posledních letech neustále roste. Jejich původ sahá do poloviny minulého století, kdy se začaly vyrábět v USA. Do Evropy a na naše území se dostaly o pár desítek let později. Nejdříve byly využívány u zemědělských budov, později se příhradové vazníky rozšířily do všech oblastí a po celé republice.

Levné střechy z USA válcují tradiční krovy. A to nejen cenou

Konstrukce příhradových vazníků

Příhradový vazník je lehká konstrukce vyrobená nejčastěji z dřevěných desek a ohraničená horním a dolním pásem. Vnitřní prostor zpevňují další desky o tloušťce 40–50 mm. Jednotlivé prvky konstrukce lze sice spojit hřebíky, jedná se však o dlouhý a nepříliš efektivní proces. Z toho důvodu se častěji na spojení prvků používají styčníkové desky s prolisovanými trny. Ty jsou vyráběny z pozinkované oceli. Pokud se stavba nachází v nepříznivém prostředí, doporučuje se spíše nerezová ocel. Jsou umístěny tam, kde se jednotlivé desky setkávají. Toto místo se nazývá styčník.

Aby byla vazníková konstrukce kvalitní, je potřeba dobře vysušené dřevo. Sušením dřeva na 15 % vlhkosti se sníží jeho hmotnost a jsou zlikvidováni všichni škůdci. Zároveň je sušením dosaženo tvarové stálosti, což přispívá přesnější práci s dřevěnými hranoly.

Nejvhodnější materiál pro střešní krovy

Nejčastěji využívaným materiálem je kvalitní nehoblované řezivo. Díky tvárnosti a způsobu opracovaní umožňuje přizpůsobit se i specifickým požadavkům majitelů jednotlivých domů. Důležité je však správné ošetření základovým nátěrem a impregnací. Ta zabraňuje šíření plísní, hub atd.

Kde se příhradové vazníky dají využít?

Příhradové vazníky mají široké využití. Používají se pro konstrukci střech rodinných domů, skladových hal nebo sportovních, obchodních či průmyslových objektů. Zejména u těchto velkých objektů a hal najdou své využití velkorozponové vazníky. Ty umožňují překlenutí i 30 metrů bez nutnosti mezilehlých podpor. Příhradové vazníky se také stále častěji využívají při rekonstrukci historických budov, které mnohdy vyžadují tvarovou rozmanitost konstrukce.

Jaké jsou výhody a nevýhody příhradových vazníků?

Mezi výhody vazníkových konstrukcí patří:

  • Spotřeba materiálů – Až o 40 % menší spotřeba oproti klasickému krovu.
  • Cena – Díky menší dimenzi prvků a stupni prefabrikace je cena příhradových vazníků nižší než u klasického krovu.
  • Hmotnost – Díky lehkému materiálu je celá montáž jednodušší.
  • Rozpětí – V porovnání s klasickým krovem mají příhradové vazníky možnost většího rozpětí, a to až 30 metrů.
  • Výroba a montáž – Příhradové vazníky jsou vyráběny v přesné halové výrobě, díky čemuž je jejich montáž rychlejší, jednodušší a je omezeno riziko lidské chyby.
  • Subtilní základy – Vazníková konstrukce nevyžaduje tak masivní základy jako například betonové konstrukce.
  • Středová podpora – U příhradových vazníků není zapotřebí středová podpora.
  • Rychlost – Montáž vazníků je jednoduchá a rychlá. Zároveň je zde možnost celoroční výroby a montáže díky prefabrikaci.
  • Tvar střechy – Příhradové vazníky umožnují vytvářet atypické tvary střech.

Naopak jako největší nevýhoda příhradových vazníků je nejčastěji uváděno to, že tato konstrukce nabízí jen velmi malé využití půdního prostoru oproti klasickému krovu. Je to dáno sítí diagonál a svislic, které prostor dělí do trojúhelníků. Další nevýhodou může být skutečnost, že jelikož je výroba příhradových vazníků víceméně čistě automatizovanou záležitostí, vyžaduje zavedení výrobní linky. To může znamenat značnou investici.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Využité podkroví i u vazníkové střechy

Jak je zmíněno již výše, často se uvádí, že vazníková střešní konstrukce znamená nevyužitý potenciál podkroví. Kvůli vazníkům se však úložných ani obytných prostor vzdávat nemusíte. Při konstruování střechy z příhradových vazníků se firmy snaží počítat minimálně s úložným prostorem. Pokud má střecha sklon alespoň 20° a rozpon 9–10 metrů, což běžné rodinné domy zpravidla splňují, člověk se bude moci v podkroví postavit, aniž by se uhodil do hlavy. V případě menšího rozponu vzniká nižší prostor, který je vhodný pro ukládání věcí, ačkoliv se v něm dospělý člověk vzpřímeně nepostaví.

Na příhradové vazníky není nutné zanevřít ani když máte v plánu využít podkroví jako obytné. To lze navrhnout, když má výsledná střecha vyšší sklon (35–40°). Vazníky lze totiž kromě požadovaného tvaru přizpůsobit i tak, aby prostor mohl být využíván jako podkroví či úložný prostor.

Nevyužitím podkrovního prostoru se lidé zbytečně připravují o obytné metry čtvereční. Každý tento metr přitom vyjde v průměru na 55 tisíc Kč. Dá se tak říci, že se lidé připravují o statisíce.

Úprava vazníkového krovu při realizaci podkroví

Největší komplikace pro využití podkroví spočívá v nešikovném rozmístění trámové soustavy. Žádoucí je tedy sestavit krov tak, aby co nejméně ztěžoval výstavbu podkroví. Krov musí být v tomto případě mnohem pevnější a odolnější, jelikož úbytek jednotlivých prvků je důležité vykompenzovat správným rozložením. Pro zajištění větší odolnosti se používají další konstrukční prvky a materiály, jako ocel nebo železobeton.

Kalkulačka na vazníky

Naše kalkulačka vám pomůže určit cenu vazníkové střechy. Zadejte čtyři parametry: tvar domu, typ střechy, plochu střechy a její sklon. Kalkulačka vám poté vypočte orientační cenu této konstrukce, která vychází z průměru aktuálních cen na trhu. Přesný návod, jak kalkulačku používat, naleznete v galerii, nebo si kalkulačku můžete rovnou vyzkoušet zde:

Přejít na výpočet →

Vydáno dne:
09.09.2023

Photocredit: © Dřevostavitel.cz a SchwammKL (se souhlasem)

3

Dřevěné příhradové vazníky: Proč stále častěji nahrazují klasický krov?

Dřevěné příhradové vazníky jsou čím dál tím častějším řešením střešní konstrukce. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody v porovnání s klasickým krovem?.. Číst více →



Sedlová, pultová a valbová střecha: Typy a rozdělení střech u dřevostaveb

Tvarů střech je velké množsví a pojmů okolo konstrukce střechy ještě více. Znáte je? V následujícím článku uvádíme vše podstatné ke střešní terminologii... Číst více →



Zateplení střechy rodinného domu – varianty pro šikmou a plochou střechu

Zateplení střechy je specifické téma, stejně jako například zateplení obvodového pláště. Při výběru izolace máme poměrně hodně možností. Jak tedy zvolit to nejvhodnější řešení pro rekonstruovanou i úplně novou střechu?.. Číst více →



Levné střechy z USA válcují tradiční krovy. A to nejen cenou

Rychlé a levné řešení střechy nabízejí lehké konstrukce navržené v USA. Kolik taková konstrukce stojí, zjistíte v kalkulačce... Číst více →



Firmy šidí při výrobě a montáži vazníků. Zákazníkům zbude děravá střecha

Věřit podezřele výhodným nabídkám se u stavby střechy nemusí vyplatit. Na co si dát při výběru firmy pozor, aby vás neošidila?.. Číst více →



Levná alternativa falcovaných střech nahrazuje tradiční krytinu

Existuje alternativa k falcovaným střechám, která je levnější a jednodušší? Samozřejmě. Přečtěte si, jak se při její montáži vyhnout chybám... Číst více →



Střecha s přesahem nebo bez? Architekti běžně navrhují nepraktické řešení

Přesahy střech se od nepaměti dělaly stejným způsobem, pak ale přišli moderní architekti a v rámci vizuální dokonalosti přinesli dramatickou změnu. Vznikl tak nekonečný rozkol společnosti... Číst více →



Tradiční krovy se ukazují jako nevhodné pro bungalovy

U bungalovu mnoho lidí sáhne po klasickém krovu. Existuje však typ střechy, který je i o 90 % levnější a zároveň má rychlejší a jednodušší montáž... Číst více →



Při rekonstrukci střechy nemanipulujte s prvky původní krovové soustavy. Může dojít ke zřícení střechy

Je důležité myslet na to, že všechny prvky krovové soustavy jsou ve střešní konstrukci z nějakého důvodu. V článku jsme odkryli důležitá statická okénka... Číst více →