HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Tradiční krovy se ukazují jako nevhodné pro bungalovy

Střecha dělá dům. Kdo však dělá střechu, a především jakou? Samozřejmě je ve hře klasický krov, který vám postaví parta dělníků. Toto řešení však není zrovna nejefektivnější nebo nejlevnější. A to ani zdaleka. Existuje totiž typ střechy, který může vycházet až o 90 % levněji. Podívejte se na konkrétní srovnání klasického krovu s alternativou, která vychází lépe prakticky ve všech ohledech.


Tradiční krov není nejlevnější variantou pro bungalov
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: BoneDaddy.P7 (Flickr CC 2.0)

Vazník: Konstrukce z USA si získala i Čechy 

Příhradové vazníky mají svůj původ v 50. letech v USA. Odtud se začaly šířit do západní Evropy a na přelomu 60. a 70. let také k nám do Československa. Jedná se o lehkou konstrukci ohraničenou horním a dolním pásem. Vzhledem k přírodnímu materiálu je potřeba desky napojovat při větších délkách. Tloušťka desek je při běžném návrhu 50 mm, z ekonomického hlediska by neměla přesáhnout 80 mm.

Vnitřní prostor vazníku je poté vyplněn příhradovinou neboli diagonálními svislicemi. Ty utváří trojúhelníkové pole, které je charakteristickým znakem vazníkových konstrukcí. Pole rozloží zatížení na příhradový vazník a zároveň tvoří výplň vazníku, čímž zajistí jeho tuhost. Tvary vazníků se mohou lišit, jelikož jsou přizpůsobeny jednotlivým střechám. Spoje jsou řešeny ocelovými deskami s prolisovanými trny. Dnešní technologie umožňují vyrobit vazníky dlouhé až 30 metrů, nicméně běžně se používají vazníky maximálně do 15 metrů.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Klasické krovy vs. příhradové vazníky

Střechy z příhradových vazníků si získávají stále větší popularitu nejen ve světě, ale také u nás. Za sebou tak s přehledem nechávají klasické krovy. Má to hned několik důvodů:

  • Spotřeba dřeva – Oproti běžným krovům je u příhradových vazníků znatelně menší spotřeba dřeva, a to o 30–40 %.
  • Cena – Díky menší dimenzi prvků je cena příhradových vazníků nižší než u klasického krovu.
  • Středová podpora – Vazníky, na rozdíl od běžných krovů, nepotřebují středovou podporu.
  • Rozpětí – V porovnání s klasickým krovem mají příhradové vazníky možnost většího rozpětí, a to až 30 metrů.
  • Hmotnost – Díky lehkému materiálu je celá montáž jednodušší.
  • Rychlost – Montáž vazníků je jednoduchá a rychlá. Zároveň je možnost zhotovení a montáže celoroční díky prefabrikované výrobě.
  • Široká variabilita – Vazníky je možné využít na zastřešení domu téměř s jakýmkoliv půdorysem či typem střechy. Nejčastěji po nich sahají majitelé přízemních domů jako bungalovu, ale jsou využívány také u průmyslových hal, komerčních budov a podobně.
  • Přesnost – Díky tomu, že je výroba vazníků tovární záležitostí, je sníženo riziko lidské chyby i výsledná cena.
  • Tvar střechy – Příhradové vazníky umožnují vytvářet atypické tvary střech.

Firmy šidí při výrobě a montáži vazníků. Zákazníkům zbude děravá střecha

Příklad: Cena mluví jasně pro vazníky

Pro finanční srovnání klasického krovu a vazníkové střechy byl vybrán bungalov se sedlovou střechou se standardním sklonem 25°. U sedlové střechy postačí k výpočtu plochy střechy změřit délku na hřebenu a délku spádnice. Plochu střechy spočítáme následujícím vynásobením: 

2 × délka střechy × délka spádnice = plocha střechy

V případě, že délka střechy je 12 metrů a délka spádnice 5 metrů, bude výpočet plochy střechy následující:

2 × 12 × 5 = 120 m2

Cena vazníkové střechy

Pokud hodnoty zadáme do naší kalkulačky na vazníky, zjistíme, že průměrná cena nosné konstrukce z vazníků pro tento bungalov se pohybuje okolo 110 tisíc korun.

Cena klasického krovu

Pokud bychom se u stejného bungalovu rozhodli pro klasický krov, cena by se lišila v závislosti na použitém materiálu.

  • Pro stavbu krovu může být využito smrkové dřevo. Jedná se o stavební dřevěný materiál (nesušený), rozřezaný na hranoly s konkrétními rozměry. Cena by se v tomto případě pohybovala okolo 140 tisíc korun.
  • Další možností je použití KVH hranolů, které jsou vyráběny ze smrkového hoblovaného dřeva vysušeného na vlhkost menší než 18 %. V případě použití KVH hranolů by byla výsledná cena konstrukce okolo 210 tisíc korun.

Ať už mluvíme o krovu ze smrkového dřeva nebo z KVH hranolů, u obou typů krovů cena značně převyšuje cenu vazníkové střechy. V prvním případě o 27 % a v druhém dokonce o více než 90 %.

Kalkulačka na vazníky

S určením ceny vazníkové střechy vám může pomoci naše kalkulačka. Stačí zadat čtyři základní parametry: tvar domu, typ střechy, plochu střechy a její sklon. Kalkulačka poté spočítá orientační cenu, která se odvíjí od aktuálních cen na trhu. Návod na využití kalkulačky najdete v galerii.

Přejít na výpočet →

Vydáno dne:
30.10.2023

Photocredit: BoneDaddy.P7 (Flickr CC 2.0)

3

Sedlová, pultová a valbová střecha: Typy a rozdělení střech u dřevostaveb

Tvarů střech je velké množsví a pojmů okolo konstrukce střechy ještě více. Znáte je? V následujícím článku uvádíme vše podstatné ke střešní terminologii... Číst více →



Levné střechy z USA válcují tradiční krovy. A to nejen cenou

Rychlé a levné řešení střechy nabízejí lehké konstrukce navržené v USA. Kolik taková konstrukce stojí, zjistíte v kalkulačce... Číst více →



Firmy šidí při výrobě a montáži vazníků. Zákazníkům zbude děravá střecha

Věřit podezřele výhodným nabídkám se u stavby střechy nemusí vyplatit. Na co si dát při výběru firmy pozor, aby vás neošidila?.. Číst více →



Neznalost nebo úmysl? Firmy šidí na materiálu kvůli úspoře pár korun

Na materiálu jste zrovna nešetřili, přesto pod střechu zatéká a v domě se tvoří plíseň. Na klíčovou funkci střechy většina lidí záměrně „zapomíná“... Číst více →



Zažitý mýtus ohledně střech připravuje Čechy o statisíce

Střešní konstrukce z příhradových vazníků vypadá jako skvělá volba. Vadou na kráse pro mnohé je, že má nevyužité podkroví. Možná to ale není tak úplně pravda... Číst více →



Levná úprava střechy zvyšuje její životnost. Většina domů ji přesto nemá

Jedná se o zdánlivě nepatrný detail, který může zvýšit kvalitu i životnost celé střechy. Často se na něj zapomíná anebo se záměrně obchází... Číst více →



2+kk za cenu garsonky – moderní bungalov zaujme dispozicí i technologiemi

Úžasný bungalov 2+kk poskytne dostatek klidu pro menší rodinu, která touží po novém domě nebo letním sídle. Dispozice domu je malá, ale velmi šikovně vyřešená... Číst více →