HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Víkendová chata u Prahy je cítit láskou ke dřevu a k českému řemeslu. Její interiér vás okouzlí

Karolína a Jaroslav si postavili úžasnou víkendovou chatu u Prahy. Jezdí sem i se syny relaxovat a nabírat energii z přírody, mimo ruch velkoměsta. Přinášíme vám rozhovor s paní Karolínou, která nám prozradila zajímavosti o stavbě a nechala nás nakouknout do krásného interiéru, ze kterého je cítit láska ke dřevu.


Dřevěná chata u Prahy
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Karolína Bambousová

Nenechte si ujít:

Jak si Karolína s Jaroslavem poradili s velmi svažitým terénem a jaký výhled si díky tomu užívají? Proč v jejich chatě najdete nábytek a výrobky téměř pouze od českých truhlářů? Co si na dřevostavbě nejvíce užívají a co by poradili ostatním čtenářům, kteří chtějí stavět? Určitě nakoukněte i do fotogalerie, kde najdete fotky jedinečného interiéru.

Fotogalerie:

i Foto: Karolína Bambousová

Paní Karolíno, máte nádhernou chatu. Řekněte nám, kde se vzala myšlenka na její postavení?

Manželovi prarodiče tu měli chatku a můj muž tady v dětství strávil spoustu času. Potom pozemek i s chatkou zdědil, a protože původní chata po prarodičích byla malá a ve špatném stavu, rozhodli jsme se ji zbourat a postavit novou.

Proč jste se rozhodli zrovna pro dřevostavbu?

Vzhledem k okolní krajině byla dřevostavba jasná volba. Chata stojí v zalesněné části chatové oblasti, chtěli jsme, aby co nejvíc splývala s přírodou kolem. Navíc máme oba vztah k přírodním materiálům, proto jsme se oba jednohlasně shodli na dřevě.

Museli jste se při stavbě potýkat s něčím nestandardním?

Chata je umístěna v poměrně prudkém svahu, čemuž se musela přizpůsobit nezvyklá konstrukce chaty. Stavba stojí na pilířích se základovou deskou z dřevěných roštů. Vzhledem k výšce, ve které se chata nachází, jsme museli terasu obehnat zábradlím. A protože je tu krásný výhled, zvolili jsme provazové zábradlí, které ve výhledu nijak nebrání a nezakrývá jej. Motiv provazu jsme pak použili i v interiéru chaty jako dekorační a sjednocující prvek.

A nastaly ještě nějaké problémy, které bylo potřeba řešit?

S globálním nedostatkem vody začala naše současná studna vysychat, museli jsme tedy nechat vybudovat dlouhý a nákladný přívod vody. A do budoucna se bude muset prostor pod chatou překrýt ochrannou sítí nebo postavit opěrnou zeď, protože chata je postavena na zvětralé žule a horní písková vrstva se vlivem vysušení pod chatou sesouvá.

Kdo vám chatu navrhoval? Vychází z nějaké typové stavby, nebo jde o individuální projekt?

Zvolili jsme individuální projekt, na kterém se z velké části podílel můj tchán, který je velký kutil. Profesí není stavař, ale jeho zkušenosti z této oblasti jsou veliké.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Stavěli jste s firmou, nebo svépomocí?

Stavbu zhotovila dodavatelská firma, avšak spoustu dodělávek jsme řešili svépomocí.

Návštěva víkendové dřevostavby v Posázaví: „Hledali jsme kontrast k životu ve městě.“

Jak dlouho trvala hrubá stavba? A jak dlouho už chatu obýváte?

Průběh hrubé stavby trval přibližně 5 měsíců. Chatu obýváme od léta 2019.

Jak to vypadá uvnitř chaty, jakou má dispozici?

Chata se skládá z hlavní obytné místnosti, jejíž součástí je i kuchyň. Kvůli krásnému výhledu jsme si vždy přáli velké posuvné francouzské okno, kterým se vchází na terasu. Dále jsou tu dvě ložnice, z nichž jedna patří našim dvěma synům. V koupelně se nachází sprchový kout a toaleta. Největším bonusem chaty je 12 metrů dlouhá terasa. Jelikož je naše chata obklopena přírodou ze všech stran, snažili jsme se, aby s ní chata co nejvíce splynula, a to jak samotná stavba, tak i interiér. Proto jsme při zařizovaní chaty volili zelenou, hnědou, šedou a bílou barvu. Velká část dekorací je ze dřeva nebo je na nich vyobrazen nějaký přírodní detail v podobě šišky, větve, květiny atd. Je to taková naše „lesní chata“, do které čím dál častěji prcháme z ruchu velkoměsta. Ctíme české řemeslo a český design, proto je většina nábytku vyrobena českými truhláři, některé kusy nábytku dokonce vyráběl můj tchán. Také dekorace, ať už textilní, keramické, skleněné nebo dřevěné, jsem se snažila pořídit od českých tvůrců. Český užitkový design je podle mého názoru na vysoké úrovni, ráda také tvůrce koupí jejich výrobků podpořím.

Kolik vás sem jezdí?

Nejčastěji chatu obýváme my s manželem a našimi dvěma syny.

Jak máte vyřešeno vytápění?

Chata je vybavena tepelným čerpadlem, které v místnostech v zimě topí a v létě chladí, když je třeba. V koupelně máme topnou elektrickou spirálu v podlaze. V obývací místnosti si v zimě přitápíme kamny na dřevo. Výhodou naší dřevostavby je navíc dobrá teplená izolace a vzhledem k nízké akumulaci tepla obvodových stěn je možno rychle chatu vytopit.

Splnila dřevěná chatka vaše očekávání?

Ano, splnila, jsme tady velmi spokojeni. Kdyby nebylo dojíždění za prací a školou, tak bychom se sem přestěhovali natrvalo. 

A s čím jste spokojeni nejvíce?

Nejvíce jsme spokojeni s terasou, která je prostorná a je z ní krásný výhled do zeleně. Trávíme tady velkou část času, ať už odpočinkem v houpací síti, společným stolováním nebo pozorováním ptactva. Je odsud také krásný výhled na měsíc, který si obzvlášť v době úplňku užíváme.

Je naopak něco, co byste dnes udělali jinak?

Původně jsme měli v plánu střechu v antracitové barvě, aby ladila s rámy oken. Bohužel, v době, kdy jsme se chystali střešní folii zakoupit, nebyla tato barva nikde na skladě a objednávací lhůty byly příliš dlouhé. To pro nás bylo velké překvapení, s něčím takovým jsme vůbec nepočítali. Po menším váhání jsme se tedy rozhodli pro světle šedou barvu a nakonec nelitujeme.

Doporučila byste dřevostavbu našim čtenářům?

Určitě doporučila. Dřevostavba je poměrně lehká, co se stavby týká, a její založení v daném terénu bylo podstatně snazší, než by tomu bylo u zděné stavby.

Je něco, co byste poradila lidem, kteří zvažují bydlení v dřevostavbě? Na co si dát pozor nebo co si pohlídat?

Ochranné laky na dřevo jsou v současné době výrazně kvalitnější, než tomu bylo kdysi. Nicméně již v době stavby je nutné pečlivě ošetřit veškeré dřevěné konstrukce, kam by mohla proniknout voda nebo jenom vlhkost. Zvláště tam, kde pak již nebude možné natírat znova (např. vzhledem k výšce) je nutné provést nátěry pečlivě již v průběhu stavby.

Mnohokrát děkujeme paní Karolíně za rozhovor a přejeme jí i její rodině spokojené chvíle v jejich krásné dřevěné chatce.

Vydáno dne:
27.08.2020

Photocredit: Karolína Bambousová

9

Dřevěné chaty: Celoroční nebo víkendové?

Jaká specifika mají dřevěné chaty, které chcete obývat celoročně? A co jsou u víkendové dřevěné chaty vyhozené peníze? Odpovědi naleznete zde... Číst více →



Rekonstrukce zapomenuté maringotky: Kolik stojí a jak na to?

Máte starou maringotku, se kterou nevíte co dál? Toužíte po víkendovém místě v přírodě bez starostí? Načerpejte inspiraci na rekonstrukci maringotky v galerii... Číst více →



Vždy si chtěli postavit víkendový dům na horách. Jak to dopadlo?

Přečtěte si příběh a zkušenosti lidí, kteří toužili po víkendovém domě v horách. Rozhodli se nerekonstruovat starý dům, ale postavit si úplně nový. Postavit si dům v CHKO nemusí být takový problém! Přečtěte si, jak na to... Číst více →



Před shonem velkoměsta utekli pod tropické palmy. Prohlédněte si dřevostavbu Palmyra House.

Víkendová chata na indický způsob nebo spíše luxusní dřevostavba mezi tropickými palmami – tak by se dala charakterizovat stavba Palmyra House. Podívejte se, jak vypadá netradiční útočiště před ruchem velkoměsta... Číst více →



Návštěva víkendové dřevostavby v Posázaví: „Hledali jsme kontrast k životu ve městě.“

Podívejte se fotky moderní víkendové dřevostavby, která vyrostla v blízkosti Prahy u řeky Sázavy. V článku se dozvíte, s jakou filozofií majitelé chatu stavěli a jak celý proces probíhal... Číst více →



Užijte si digitální detox a dokonalý relax v chatě uprostřed lesa

Jedině chata, ke které ani nevede cesta, dokáže zajistit úplnou relaxaci a digitální detox. Dokázali byste v ní strávit pár dní?.. Číst více →



Původní chalupa se rozpadala. Postavili si místo ní vysněné víkendové bydlení

Navštívili jsme nádhernou moderní dřevostavbu u vodní nádrže Slapy, kterou si nechali postavit manželé Lucie a Jan jako víkendový dům na místě původní staré chalupy. Proč stavěli s architektem a co mají na domě nejraději?.. Číst více →



Unikátní dřevostavba v České Kanadě inspirovaná severským stylem

Manželé Lea a Martin si splnili svůj sen o víkendové dřevostavbě ve skandinávsém stylu na pohádkovém místě v České Kanadě. Jak našli pozemek a jak probíhalo plánování a výstavba?.. Číst více →



Plovoucí dům v malebných jižních Čechách skýtá víkendový relax na vodě

Manželé si přáli trávit volný čas v milovaných jižních Čechách, co nejblíže k vodě. A tak vznikl plovoucí dům, který se doslova vznáší na vodní hladině... Číst více →



Pětičlenná rodina Martiny a Václava bydlí v dřevostavbě na dosah Prahy

Martina a Václav se rozhodli pro klidné rodinné bydlení na dosah Prahy, kam dojíždí do práce. Co pro ně bylo při plánování nového domu stěžejní? A jaká je jejich zkušenost s dřevostavbou?.. Číst více →