HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dřevěné chaty: Celoroční nebo víkendové?

Co Čech to chatař nebo chalupář. Toto přísloví dnes již neplatí tak jako v minulosti, ale tento koníček nebo spíše životní styl je v našich končinách stále rozšířený. V tomto článku se zaměříme na dřevěné chaty, které lze využít na celoroční bydlení. Když nebudete rekonstruovat starou dřevěnou chatu, ale stavět novou, sáhnete buď po montované, nebo srubové dřevěné chatě. Na co si dát při stavbě či rekonstrukci chaty pozor a jaká mají celoroční a víkendové chaty specifika, se dočtete v tomto článku.


Dřevěná chaty
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Twintiger

Celoroční dřevěné chaty

U celoroční chaty je hlavní rozdíl, jestli ji chcete využívat jako stálé bydlení, nebo jen o víkendech.

Celoroční chata na stálé bydlení je normální dům

K této dřevěné chatě je třeba přistupovat jako ke klasické dřevostavbě. Aby vám dobře sloužila, je třeba všechny konstrukce dostatečně izolovat a rozhodně se neuchylovat k provizorním řešením. Na takovou chatu je třeba nahlížet jako na opravdový dům se vším všudy, jak z hlediska inženýrských sítí, vnitřního vybavení i kvality materiálů.

Fotogalerie:

i Foto: Twintiger, twintiger007, Srub pod lesíkem

Celoroční chata na víkendy

V případě, že chcete vaši chatu používat pouze občas, ale zato v každou roční dobu, tradiční řešení „v listopadu chatu zazimujeme a na jaře obnovíme provoz“ není pro vás schůdné.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Slavný filmový režisér si postavil dřevostavbu snů. Svůj ranč však ostře střeží před fanoušky

Máte dvě základní možnosti:

  1. Pořiďte si pořádný zdroj vytápění. O víkendu v zimě je třeba chatu vytopit, a k tomu vám mnohdy postačí krbová kamna s dostatečným výkonem.
  2. V případě, že je chata tak velká, že ji kamna nevytopí, je třeba zlepšit její izolační vlastnosti, tedy zateplit nebo vyměnit okna.

Podíváme se nyní na dva různé scénáře. První, pokud chatu ještě nemáte a hodláte stavět, a poté na to, co dělat, pokud už vaše chata někde stojí a je třeba ji částečně zrekonstruovat, aby vám sloužila po celý rok. Ke každému dostanete několik tipů.

Scénář 1: Stavíme celoroční chatu

Chystáte-li se do stavby dřevěné chaty, vaší volbou bude buďto montovaná, nebo srubová stavba. Pojďme se podívat na jejich specifika. V mnohém se totiž liší, ale obě si můžete nechat postavit na klíč, nebo si je dokončit sami.

Na čem v dřevostavbě nešetřit

Montované dřevěné chaty jsou postavené za krátký čas

Tento typ dřevěné chaty lze stejně jako klasické montované dřevostavby prefabrikovat do fáze stěn a ty vám firma na místě za krátký čas složí dohromady.

Montované dřevostavby na klíč: Nejrychleji postavený dům

V případě, že k vašemu pozemku nezajede kamion s jeřábem, využijete stavební systém two by four, kdy bude konstrukce vaší montované dřevěné chaty sestavena z jednotlivých hranolů a až na místě izolována a opláštěna velkoplošnými materiály.

Stavba dřevostavby systémem two by four

V případě, že využijte pro stavbu vaší nové dřevěné chaty tento konstrukční systém, určitě se vyplatí stavbu dostatečně zateplit. Zde máte několik tipů na to, jakou zvolit fasádu, aby nevyžadovala údržbu.

Srubové chaty jsou zajímavá volba

Dřevěné srubové chaty, zejména z hranatých profilů jsou zajímavou variantou. Použijete-li ke stavbě hranoly širší než 80 mm, je tato konstrukce samonosná (na rozdíl od srubových chatek, které jsou zpravidla tvořeny silnějšími fasádními palubkami – ty potřebují vnitřní nosnou konstrukci).

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Slavný filmový režisér si postavil dřevostavbu snů. Svůj ranč však ostře střeží před fanoušky

Samotné dřevo je poměrně dobrý izolant a pro víkendové pobyty vám tak může postačit i méně izolovaná konstrukce. Srubová chata má navíc výhodu v tom, že srubové profily tvoří zároveň exteriér i interiér stavby a není třeba je kromě nátěru dále řešit.

Sruby a jejich budoucnost

Dřevěné chaty na klíč nebo jako stavebnici?

Nechat si chatu postavit od firmy, nebo přiložit ruku k dílu? Tato volba záleží především na velikosti vaší chaty. V případě, že nemáte času na zbyt a jedná se o větší stavbu, je pro vás výhodnější nechat si postavit chatu na klíč. Pokud se jedná o drobnější stavbu, blížící se např. zahradnímu domku, podívejte se, zda vám nebude vyhovovat některá ze stavebnic, které jsou na trhu k dostání. Standardním obsahem stavebnice bývá všechen potřebný materiál ke stavbě a montážní návod.

Scénář 2. Zateplení dřevěné chaty

Pokud už někde za městem, v lese, nebo prostě kdekoliv stojí vaše dřevěná chata, která by potřebovala malé úpravy, abyste si v ní mohli užívat po celý rok, rozhodně tyto úpravy neodkládejte na neurčito – chaty nezrají jako víno.

U chat bývají nejčastější problémy s jejich izolačními vlastnostmi. Když se tedy rozhodnete pro zateplení vaší starší dřevěné chaty, dejte si rozhodně pozor na tři věci.

Zateplujte vždy zvenku

Když nemáte možnost izolovat ve stojkách dřevěné konstrukce, rozhodně nedávejte izolaci z interiéru. Dřevěná nosná konstrukce bude neustále v chladu a vlhku a rozhodně jí to neprospěje.

Zateplujte pořádně, nebo vůbec

V některých případech je lepší dřevěnou chatu neizolovat vůbec, než ji izolovat nedostatečně. V případě malé izolace např. 5 cm izolace, bude rosný bod stále v konstrukci a ta může po několika letech začít degradovat. Proto je vždy důležité si před plánovaným zateplením spočítat, kde a jaké množství vodních par se v konstrukci může srážet.

U zateplení nezapomeňte na parozábranu

Při dodatečném zaizolování chaty je nutné, aby do konstrukce nepronikaly vodní páry. K tomu složí tzv. parozábrana nebo parobrzda. V případě, že vaše chata není nijak izolovaná, nejspíš v konstrukci žádná parozábrana není, protože nebyla dosud potřeba.

V případě rekonstrukcí je parozábrana vždy poměrně bolavé místo, protože často nemáte kde parozábranu napojit tak, aby skutečně fungovala správně. V takovém případě se obraťte na odborníka, který vám poradí, jak by ve vašem případě bylo možné parozábranu/parobrzdu ve vaší chatě vyřešit. Při nesprávně provedené parozábraně může totiž v konstrukci kondenzovat vlhkost, což je hlavní překážka takřka neomezené životnosti dřevostaveb.

Životnost dřevostaveb, aneb proč se bát více vlhkosti než dřevomorky

Vydáno dne:
22.04.2015

Photocredit: Twintiger

39

Stavba dřevostavby systémem two by four

Jaké má výhody a slabiny letmá montáž na staveništi, tedy systém two by four?.. Číst více →



Montované dřevostavby na klíč: Nejrychleji postavený dům

Montované dřevostavby na klíč = nejrychleji postavený dům... Číst více →



Fasádní palubky: Modřín, smrk nebo tropické dřevo?

Jaké dřevo je na fasádní palubky nejlepší? Jaké máte možnosti?.. Číst více →



Zahradní domek na nářadí nemusí být jen skladiště

Zahradní domek, potřebujete k němu stavební povolení? Z čeho jej postavit a jak ho uspořádat, aby se do něj vešlo vše potřebné? Dozvíte se v tomto článku... Číst více →



Zahradní altán: Na co si dát při stavbě pozor

Potřebujete na zahradní altán stavební povolení? Jak a z čeho zahradní altán postavit... Číst více →



Vertikutátor – proč a jak provzdušnit váš trávník?

Kolik stojí a jak vybrat ten správný vertikutátor neboli provzdušňovač pro váš trávník? Poradí vám článek... Číst více →



Moderní roubené domy z lepených hranolů

Jaké jsou výhody moderních roubených domů, z čeho a jak se vyrábí, jak se staví a jak dlouho vydrží? To vše se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Video: Jak svépomocí vyrobit obytnou dodávku na cesty

Inspirujte se, jak si sami vyrobit obytné auto. Stačí vám k tomu dodávka, alespoň trochu promyšlený plán, co chcete v dodávce mít a nadšení pro práci... Číst více →



Jak vypadá chata pro aktivní rodinu? Jako čtyři chaty v jedné.

Chata pro velmi aktivní rodinu? To jsou rovnou čtyři chaty v jedné. Čtyři různé styly, čtyři různé stavební techniky a materiály... Číst více →



Finské sruby – proč patří k těm nejdokonalejším na světě?

Jak to Finové dělají, že dokážou postavit ty nejkvalitnější sruby na světě? Odpověď naleznete v našem článku o historii finských srubů... Číst více →