HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Kdy se elektrické přímotopy vyplatí - 2. díl Počítejte s námi

V minulém článku o přímotopech jsem si ukázali, jaké jsou výhody a nevýhody různých typů elektrických přímotopů, v tomto článku si ukážeme modelový výpočet toho, jestli a v jakém případě se vám přímotop vyplatí.

TIP: Výpočet nákladů na vytápění a tepelné ztráty můžete provézt i v naší kalkulačce.


Elektrický přímotop
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: ergonomicssimplified

V našem modelovém výpočtu srovnáme tři topné systémy v malém bungalovu s podlahovou plochou 80 m² a domě dvojnásobné velikost. Stejným principem si pak můžete sami vypočítat přibližnou návratnost investice do různých topných systémů. Pokud vás zajímá, kolik přímotopy stojí, jejich ceny si můžete porovnat zde.

Pro modelové výpočty byly použity dva domy s roční spotřebou primární energie (vytápění, ohřev teplé vody, větrání, klimatizace a osvětlení) 70 kWh/m².

Když tuto hodnotu vynásobíme podlahovou plochou zkoumaných domů, tzn. 80 a 160 m², dostáváme celkovou primární energetickou spotřebu jednotlivých domů. Dům s podlahovou plochou 80 m² spotřebuje 5,6 MWh/rok a dům s podlahovou plochou 160 m² dvojnásobek tedy 11,2 MWh/rok.

Pokud známe tyto základní údaje, můžete si snadno srovnat, kolik Vás bude stát vytápění za 1 rok při použití různých zdrojů energie (např. v kalkulačce serveru TZB-info). My budeme srovnávat přímotop, plynový kondenzační kotel a tepelné čerpadlo.

Z těchto údajů sestavíme jednoduchou tabulku, ze které vyčteme, který se zdrojů je provozně nejdražší, který nejlevnější, jaký je rozdíl v nákladech na vytápění a současně je zde uvedena pořizovací cena za jednotlivé zdroje. Zároveň se předpokládá, že ohřev vody u vytápění přímotopy bude zajišťovat elektrický bojler, stejně jako u tepelného čerpadla a plynový kotel bude kombinovaný.

V případě, že máme všechna data, můžeme použít kalkulačku na ekonomické zhodnocení investic.

Ve všech uvažovaných případech budeme počítat s životností projektu 15 let (po uplynutí této doby většinou nastává inovace některé z části topného systému). Celková investice do zařízení je rozdíl mezi cenou za přímotopy a bojler a plynový kondenzační kotel s rozvody a radiátory (respektive tepelného čerpadla a bojleru).

Přímotop vs. kondenzační kotel

V prvním případě srovnáme vytápění přímotopy a plynovým kondenzačním kotlem v domě o podlahové ploše 80 m².

Předpokládáme, že je investice hrazena z vlastních prostředků. Roční výnos z pořizovaného zařízení je rozdíl mezi náklady na vytápění pomocí přímotopů a plynového kondenzačního kotle. Dále předpokládáme, že se tento rozdíl bude zvyšovat pravidelně o 3% /rok a do ročních nákladů je započítána revize kotle a kominík. Diskont – výnos alternativní investice je ušlý zisk, který bychom měli v případě, že bychom lepší topný systém nepořídili a tyto prostředky vložili např. na termínovaný vklad.

Z výsledku je zřejmé, že doba návratnosti takto investovaných prostředků je delší než 15 let.

Další uvažovaný případ je srovnání stejných topných systémů při uvažované podlahové ploše domu 160 m². U většího domu se předpokládá vyšší počet radiátorů a rozvodů a celkový rozdíl investice do zařízení je oproti přímotopům cca 145 000 Kč. Roční výnos se zvýšil na 12 859 Kč a další parametry zůstaly nezměněny.

V případě podlahové plochy 160 m² je doba návratnosti investice do topného systému s plynovým kondenzačním kotlem 12 let, když nepočítáme ušlý zisk v jiném možném zhodnocení prostředů.

Pokud se rozhodujete, jaký topný systém pořídit v novostavbě, kterou budete hradit částečně nebo úplně z hypotéky, je vhodné tuto informaci do výpočtu zahrnout. Aby byl tento rozdíl patrný, následující příklad je totožný s předešlým, jen je počítáno, že polovina prostředků je vlastních a polovina z hypotéky s úrokovou sazbou 4%. Dále není počítáno s možností zhodnocení vlastních prostředků v jiné investici.

Bude Vás zajímat: Výpočet nákladů na vytápění

Přímotop vs. čerpadlo

V posledním srovnání přímotopů a tepelného čerpadla u domu s podlahovou plochou 160 m² (u menšího domu nemá výpočet prakticky smysl) se na tento způsob vytápění díváme skutečně jako na investici (pořízení tak nákladného systému na hypotéku by se na první pohled u našich případů nevyplatilo).

Vyhodnocení

Ilustrační výpočty nám ukázaly jasný směr a postup, jakým způsobem si můžete spočítat návratnost investice do topného systému. Platí zde přímá úměra, že čím menší a lépe izolovaný dům, tím je návratnost investice do dražšího a úspornějšího topného systému delší. Proto je vhodné si výrobci deklarované návratnosti ověřit na konkrétním příkladě vašeho domu. A nezapomeňte zahrnou také vlivy, jako je pořízení topného systému financovaného hypotékou nebo jiné zhodnocení investice.

V následujícím videu naleznete názornou ukázku instalace elektrického vytápění v rodinném domě.

Pomohl Vám tento návod? Své připomínky a dotazy můžete směřovat do diskuse.

Vydáno dne:
27.08.2012

Photocredit: ergonomicssimplified

64

Vybíráme topný systém

Jaký zvolit topný systém? Při volbě topného systému musíte dbát na to spoustu kritérií a která to jsou se dozvíte zde... Číst více →



Proč je nám s přímotopy někdy zima, i když topíme?

Znáte ten pocit kdy teploměr ukazuje 24°C a vám je přesto zima.. Číst více →



Kdy se elektrické přímotopy vyplatí - 1. díl

Jsou elektrické přímotopy právem strašákem pro jejich drahý provoz? To zda a kdy se vám přímotop vyplatí naleznete v tomto seriálu... Číst více →



Tepelné čerpadlo do staršího domu i novostavby

Je tepelné čerpadlo v domě technický doping nebo dobrá investice?.. Číst více →



Podlahové topení v dřevostavbě

Zvažujete podlahové topení do dřevostavby? Jaké jsou výhody a nevýhody a jak v dřevostavbě podlahové topení funguje se dozvíte v našem článku... Číst více →



Krbová kamna, jak vybrat ta správná

Na co si při výběru krbových kamen dát pozor a jak se nespálit.. Číst více →



Dřevěné pelety: Kdy se s nimi vyplatí topit?

Vytápění peletami je oblíbené z ekonomických a ekologických důvodů. Na příkladu si ukážeme, kdy je levnější než vytápění plynem nebo elektřinou... Číst více →



Stavíte si dům na stáří? Pak jedině bezpečně, úsporně a bezbariérově!

Bydlení pro seniory: Víte, jak si na stáří postavit pohodlné, bezpečné a bezúdržbové sídlo, které navíc potěší levným provozem? Dáme vám pár rad k nezaplacení... Číst více →



Který způsob vytápění dřevostavby je nejlevnější? (porovnání celkových nákladů)

Který druh vytápění patrové dřevostavby je nejlevnější – tepelné čerpadlo, podlahové vytápění nebo plynový kotel? Počítejte s námi... Číst více →



Vyplatí se solární ohřev vody?

Jaké jsou plusy a mínusy solárního ohřevu vody a kdy se vyplatí jeho pořízení?.. Číst více →