HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Elektřina zdarma pro seniory, pětinásobné zvýšení daně z nemovitosti a nová metoda zpevňování svahů – to jsou zářezy z minulého týdne

Jasně, výstižně, krátce a bez obalu – přinášíme ty nejzajímavější zářezy z uplynulého týdne. Ten začal nadějnou zprávou, že senioři mohou mít elektřinu zdarma. A nejen oni. Další novinka už tak radostná nebyla. Týkala se zvyšování daně z nemovitosti, která v některých městech naroste až pětinásobně. Máme tady něco i pro kutily a milovníky zajímavých a kreativních řešení – novou metodu zpevňování svahů. Nenechte si ujít to nejzajímavější z minulého týdne. Udělejte si kávu a jdeme na to.


Pohodlně se usaďte a přečtěte si nejzajímavější zářezy z minulého týdne
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem) a Michal P. (se souhlasem)

Milý tatínku, posílám pozdrav a trochu elektřiny

Díky novele energetického zákona se otevírají nečekané možnosti. Tou nejvýraznější je patrně zisk elektřiny zdarma, kterou nadšeně uvítá nejedna domácnost. Ačkoliv není nově povolené sdílení elektřiny nijak definováno věkem, očekává se, že největší prospěch z něj mohou mít především senioři. Jejich děti nebo jiní příbuzní jim totiž budou moci poslat svou vlastní elektřinu, a to klidně přes celou republiku. Tatínek na Moravě si tak bude moci posvítit elektřinou, kterou jeho syn vyrobil v Ústí nad Labem.

Možnost sdílet elektřinu budou mít domácnosti v České republice od července 2024. Můžete si tak vyrobit elektřinu pomocí fotovoltaiky nebo větrné elektrárny na chatě a využívat ji ve svém bytě. Na aktuální ceny fotovoltaických panelů na českém trhu se můžete podívat například zdeJe zde také varianta podělit se o ni se svým sousedem přímo v místě, kde byla vyrobena. Pro ty, kdo si vyrábí vlastní elektřinu, bude tato cesta jistě mnohem výhodnější, než vracet nevyužitou elektřinu do sítě za minimální výkupní ceny.

Pro více informací, čtěte následující článek:

Senioři mohou mít nově elektřinu zdarma. Stačí, aby jejich děti měly fotovoltaiku

Vidíte správně. A teď platit, prosím

Mnozí poplatníci si nejdříve mysleli, že se musí jednat o omyl a úřady jim poslaly špatnou složenku. Částka na ní totiž byla v mnoha případech mnohem vyšší než v předešlých letech. V některých městech, jako je například Zlín, se daň z nemovitosti zvýšila dokonce pětinásobně. Zastupitelé města se hájí tím, že ke zvýšení daně nedošlo už řadu let.

Za skokový nárůst může především dvojúrovňové zvýšení daně. To nejdříve proběhlo ze strany státu, který navýšil základní sazbu v průměru o 80 % takzvaným konsolidačním balíčkem. Druhé navýšení měly v režii samotné obce, které daň z nemovitosti zvedly takzvaným místním koeficientem. Ten se v jednotlivých městech a lokalitách liší.

Více se dozvíte v článku níže:

Zvýšená daň z nemovitosti se týká celého Česka. Ve Zlíně se zvedne až pětinásobně

Nechce jít s davem. Vesnice u Brna dělá věci jinak

Asfalt, cihly a beton jsou fajn, ale určitě to jde i bez nich. A mnohdy to je možná i lepší. Toto tvrzení zastává malá vesnice na Brněnsku, která se snaží volit netradiční a neotřelá řešení. To se jim podařilo také při zpevňování svahu. Odmítli stavět klasickou zděnou zídku a místo toho sáhli po takzvaných vegetačních pytlích.

Abychom zjistili více podrobností o realizaci projektu, vydali jsme se rovnou na ta nejvyšší místa a udělali rozhovor s vedením této malé obce. To nám popsalo průběh realizace a sdílelo s námi dojmy z celkového výsledku zpevněného svahu.

Zajímají vás tyto vegetační pytle? Přečtěte si celý článek:

Nová metoda zpevňování svahu. Vesnice na Brněnsku sází na průkopnická řešení

Vydáno dne:
19.05.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem) a Michal P. (se souhlasem)

1

Nová a levná metoda zpevňování svahu nahrazuje gabiony i betonové a kamenné zídky
Zpevňování svahů novou metodou pomocí vegetačních pytlů je levnou alternativou ke gabionům a betonovým zídkám. Instalaci zvládnete svépomocí.

Vyšší daň z nemovitosti 2024 zasáhne celé Česko. V některých obcích zdraží hned dvakrát
Na dani z nemovitosti si příští rok majitelé připlatí. A to hned dvakrát. Na zvýšení základní sazby od státu navážou totiž také obce.

Bydlíte na některém z těchto míst ČR? Pak můžete využívat elektřinu zdarma
Zadarmo ani kuře nehrabe. Existují však i výjimky. Pokud máte štěstí a bydlíte na těch správných místech, můžete mít elektřinu zdarma.

Elektřina je dnes levnější než před 15 lety. Stačí umět počítat
Možná se to bude zdát neuvěřitelné. Možná to nesouzní s tím, co slýcháme v televizi nebo od politiků. Čísla však hovoří neúprosně.

Fotovoltaika bude povinná u rodinných domů i veřejných budov. Rozhodla o tom Evropská unie
Ať už jste obdivovatelé fotovoltaiky nebo její odpůrci, pravděpodobně se její instalaci na svůj dům jen tak nevyhnete. Zpečetila to změna směrnice EU.