HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Rodinný dům za 120 000 Kč, bydlení v Praze za hubičku a hypotéka zdarma – to jsou zářezy z minulého týdne

Shrnuto, podtrženo, krátce, úderně a na rovinu – takové jsou zářezy a novinky z minulého týdne. Začal rozhovorem s mladou dvojicí Matějem a Patricií, kterým se podařilo vyřídit si hypotéku úplně zadarmo. Stačilo dodat dokumenty a dojít do banky podepsat úvěr. Podělili se s námi o způsob, jakým toho můžete docílit i vy. V průběhu týdne jsme upozorňovali na virální vtip, který se šíří internetem, a ruku v ruce s ním jsme zjistili aktuální ceny rodinných bungalovů 4+kk a 5+kk. A když už jsme u těch peněz, zaznamenali jste příspěvky na bydlení, které rozdává stát? My ano a stejně tak i pan Petr, kterých jich hojně využívá, byť vydělává 50 000 Kč měsíčně. Konec týdne byl věnovaný izolačním materiálům, a především pak tomu druhu, který vám shoří lusknutím prstu i s celým domem. Konec tlachání, udělejte si dobrý čaj nebo kávu a jdeme na to.


Aktuality z minulého týdne
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Michal Ř. (se souhlasem)

Hypotéka je brnkačka. Vyřídili nám ji zadarmo

Vyřízení hypotéky bývá někdy komplikované, zejména pro mladé páry bez zkušeností. Ku příkladu Patricie a Matěj, kteří mají společné příjmy 65 tisíc korun, se rozhodli pro hypotéku na rodinný dům. Patricie pracuje ve státní správě a Matěj jako OSVČ, a tak se obrátili na finančního poradce Jakuba. Ten jim pomohl s vyřízením všech potřebných formalit, od shromáždění příjmů a majetkových dokumentů až po komunikaci s bankami. I když jejich příjmy nebyly dostatečné pro požadovanou výši hypotéky, Jakub jim našel vhodná řešení a doporučil banky s nejvýhodnějšími podmínkami. Proces zahrnoval několik kroků, včetně schůzek, dodání dokumentů a čekání na schválení. Více informací se dozvíte v článku níže:

Patricie s Matějem si sjednali hypotéku a popsali postup i dokumenty, které dokládali. Poradili, kdo ji může vyřídit za vás a zadarmo

Bydlení v Praze či Brně za hubičku?

Petr i přes svůj nadprůměrný příjem (50 tisíc korun měsíčně) pobírá příspěvek na bydlení. Bydlí ve zrekonstruovaném bytě 2+1 v centru Prahy za 28 tisíc korun měsíčně. Jeho náklady na bydlení tak přesahují 30 % jeho příjmů, což mu umožňuje získat příspěvek od státu ve výši přes 5 tisíc korun. Ačkoli Petr neporušuje zákon, jeho situace vyvolává otázky týkající se morálky a efektivity současného systému sociálních dávek, který by měl cílit především na ty, kteří skutečně potřebují pomoc. Více informací se dozvíte v článku níže:

Petrovi z Prahy přispívá stát na bydlení, přestože bere 50 tisíc měsíčně

Hahaha. Vtípek za všechny prachy

Na sociálních sítích se šíří krátká videa (Reels), kde lidé ironizují současnou situaci na trhu s nemovitostmi. Namísto vybírání rodinných domů v realitních kancelářích navštěvují hobbymarkety a ukazují na zahradní domky, které si jako jediné mohou dovolit. Tato videa odrážejí realitu vysokých cen nemovitostí v Česku, kde lidé vynakládají až 61 % svých příjmů na bydlení.

Touha Čechů po vlastním bydlení vedla k nárůstu obliby bungalovů oproti patrovým domům. Cena těchto přízemních domů se za posledních 25 let výrazně zvýšila, přičemž průměrná cena dnes dosahuje 4,5 až 5,5 milionu Kč. Vzhledem k rostoucím nákladům na materiály a práci se očekává, že ceny nemovitostí budou dále mírně růst. Více informací se dozvíte v článku níže.

Nejlevnější zahradní domky dokonce seženete za pár desítek tisíc (aktuální ceny najdete tady). Není divu, že tato vtipná videa vyvolala takový rozruch.

Mladá dvojice si šla koupit rodinný dům za 120 000 Kč. „To je jediný dům, na který máme peníze,“ říká

Shořela ti střecha nad hlavou? A nemůžeš si za to tak trochu sám?

Nebezpečí požárů staveb vyvolává debatu o hořlavosti stavebních materiálů. Lidé často mylně preferují cihlové domy před dřevostavbami, aniž by věděli, že některé izolační materiály v jejich domovech jsou mnohem nebezpečnější. Přestože dřevo působí jako velmi hořlavý materiál, jeho použití v izolacích bývá bezpečné, a dřevostavby tak mohou být při požárech odolnější než cihlové domy.

Nebezpečná izolace je volně k dostání na trhu. Jejím pořízením si do domu dáváte časovanou bombu

Vydáno dne:
09.06.2024

Photocredit: Michal Ř. (se souhlasem)

0

Více než 90 % nových oken izoluje nedostatečně. Prodejci mlčí a lidé zbytečně přeplácí
Až 40 % ztrát tepla má na svědomí špatný typ oken a prosklení. Řešením jsou izolační skla, která násobně snižují energetické ztráty i náklady na vytápění domu.

Moderní kotvení nadkrokevních izolací a provětrávaných fasád. Hlavní roli hrají vruty do dřeva
Moderní způsob kotvení nadkrokevní izolace či provětrávané fasády spočívá v použití vrutů. Jak se liší aplikace vrutů v měkké a tuhé izolaci?

Kotvení pomocí vrutů je jednoduché a rychlé. Klíčové je pohlídat si rozteč
Moderní způsob kotvení nadkrokevní izolace či provětrávaných fasád spočívá v použití vrutů. Je však třeba dát si pozor na jejich správnou délku nebo rozteče.

Montáž střešních oken svépomocí – řemeslník znovu připomíná zbytečné chyby
Instalace střešních oken svépomocí přináší řadu výhod, ale také větší riziko možných chyb. Jaké jsou ty nejčastější a jak se jim vyhnout?

Izolační skla nešetří pouze energie. Opomíjenou výhodou je ochrana proti hluku
S nadměrným hlukem se řada lidí potkává téměř celý den a někteří mu neuniknou ani doma. Řešením jsou izolační skla, která hluk do interiéru jen tak nepustí.

Michal z Vysočiny sáhl po méně používané izolaci. Teplota okamžitě stoupla o 16 °C
Pan Michal se rozhodl sáhnout po méně běžném způsobu izolace, který má celou řadu výhod, přitom je však stále neprávem opomíjený.

4 hodiny práce přinesly úsporu 40 % nákladů na energie. Zkušenost s málo známou izolací si rodina pochvaluje
Mladá rodina sáhla při zateplení půdy po méně tradičním řešení. Naše redakce provedla srovnání její volby s izolačními rolemi. Která izolace z toho vyšla lépe?