HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Více než 90 % nových oken izoluje nedostatečně. Prodejci mlčí a lidé zbytečně přeplácí

Špatný typ oken a okenního zasklení tvoří až 40 % celkových tepelných ztrát domu. Přestože existuje řešení, přínos izolačních skel je i dnes stále opomíjen, nebo bývá izolační sklo zaměňováno s obyčejnými dvojskly a trojskly. Velikost prosklení tvoří u moderních domů stále větší plochu a úspora, kterou izolační skla nabízí, je stejně důležitá jako zateplení fasády domu. Jak tedy rozpoznat izolační sklo a kterých technických parametrů si při výběru oken všímat?


Izolační skla
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Kozuch a Matěj Baťha (Wikimedia Commons 3.0)

Obecné parametry oken aneb čeho si většina odborníků nevšímá

Většina užitých skel v nových oknech nejsou izolační. Pokud plánujete výměnu starých oken za okna nová nebo hledáte vhodný typ oken do novostavby, je příhodné zaměřit se při výběru na hodnoty součinitele prostupu tepla U (W/m2K). Ten udává, jaké množství tepla projde daným materiálem při rozdílu vnitřní a vnější teploty o 1 °C a dalo by se říct, že je takovým ekvivalentem toho, jak dobře okno izoluje.

U oken, ať už plastových, dřevěných nebo hliníkových, je tento parametr stanoven samostatně u rámu jako takového (označením Uf z anglického frame – rám), tak samostatně u prosklení Ug (z anglického glass – sklo). Jejich spojením vzniká hodnota Uw (z anglického window – okno), neboli součinitel prostupu tepla celého okna. Přestože hodnoty Uf jsou u oken běžně řešeny již dlouho a výrobci se předhání kvalitou parametrů rámu, u prosklení tomu tak není. Tepelně izolační vlastnosti skla a jejich další parametry, jako solární faktor nebo neprozvučnost, jsou stále upozaďovány, přestože prosklení tvoří až 90 % plochy celého okna a u moderních domů se plocha prosklení neustále zvětšuje.

Co je izolační sklo?

Izolační sklo je typ okenního prosklení složené ze dvou (izolační dvojsklo) nebo tří plochých skel (izolační trojsklo), které jsou slepeny v distančním rámečku tmelem. Prostor mezi jednotlivými skly je vyplněn inertním plynem (většinou argon), který zlepšuje tepelně izolační vlastnosti. Jednotlivá izolační skla bývají dále často vrstvená (potažená foliemi), které zlepšují jejich parametry na akustiku a bezpečnost. Izolační sklo se umisťuje do okenních rámů stejně jako běžné dvojsklo a společně tak vytváří okno.

Hlavními benefity izolačních skel je vysoká teplená izolace, lepší izolace hluku a světelná propustnost, ale taky schopnost získávat větší podíl tepla ze slunečního záření a přinášet tak domu solární zisky. Jak izolační sklo vypadá, si můžete prohlédnout v galerii.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Základní parametry izolačního skla, které je nutné zohlednit při výběru oken  

Jelikož je plocha oken tvořena ze značné části skly, je příhodné se zaměřit při výběru oken primárně na vlastnost prosklení. To je zásadní pro následné fungování oken jako takových a klíčové je v tomto případě těchto 5 základních parametrů:

1. Tepelná izolace izolačních skel

Tepelně izolační vlastnosti izolačního skla definuje součinitel prostupu tepla Ug (W/m2K). Tento parametr určuje, kolik tepla propustí sklo z interiéru do exteriéru. Čím je hodnota Ug nižší, tím lepší tepelné izolační vlastnosti sklo má.

2. Solární faktor izolačních skel

Solární faktor (g) u izolačního skla definuje, kolik tepla ze slunečního záření projde z exteriéru do interiéru. Hodnotu solárního faktoru určuje většina výrobců v procentech. Čím je hodnota solárního faktoru vyšší, tím více tepelné energie ze slunce propustí sklo do interiéru. Vysoké hodnoty solárního faktoru jsou žádoucí především v zimních měsících a přináší objektu energetickou úsporu skrze solární zisky.

3. Světelná propustnost skel

Světelná propustnost (LT) izolačních skel definuje, jaké procentuální množství viditelného světla projde z exteriéru do interiéru. Čím je hodnota světelné propustnosti vyšší, tím je interiér prosvětlenější.

4. Izolace zvuku

Vzduchová neprůzvučnost (Rw) definuje, jak moc sklo zvukově izoluje hluk z exteriéru. Její jednotkou jsou decibely. Vyšší hodnoty neprůzvučnosti jsou zárukou lepší zvukové izolace.

5. Světelná reflexe 

Posledním parametrem je světelná reflexe. Ta určuje, kolik viditelného světla se odrazí. Čím je hodnota světelné reflexe vyšší, tím více se sklo podobá zrcadlu.

Přehled aktuálních cen oken si můžete porovnat zde.

V čem je zásadní úspora při výběru nových izolačních skel?

Za posledních 20 let se vývoj izolačních skel na rozdíl od vývoje rámů oken výrazně posunul. Moderní dvojskla, která dříve dosahovala hodnot Ug = 2,8 W/m2K, dnes mají hodnoty Ug = 1,0 W/m2K a u izolačních trojskel jsou parametry tepelné izolace až Ug = 0,5 W/m2K. Jelikož tvoří u moderních domů prosklení stále větší plochu, je žádoucí při výběru oken dbát na co nejvyšší hodnotu tepelné izolace (Ug), která jde ruku v ruce s přísnějšími požadavky energické náročnosti budov. Tepelná izolace ale není jediným benefitem. Jednou z největších předností moderních izolačních skel je vysoká hodnota solárního faktoru (g), který udává, kolik energie ze slunce projde z exteriéru do interiéru. Díky tomu lze v zimních měsících získávat tepelnou energii ze slunce a přitápět tak interiér domácnosti.

Názornou ukázku, jak izolační skla fungují, ukazuje toto video:

Akustika a bezpečnost izolačních dvojskel a trojskel

Tím, že dnešní formáty oken dosahují podstatně větší velikosti, než tomu bylo v minulosti, je nutné řešit i bezpečnost. Ta je důležitá nejen z pohledu malých dětí, ale rovněž i násilného vniknutí do domu zlodějem. U izolačních skel je bezpečnost zajištěna vrstvenými (lepenými) skly, na kterých je nanesena folie. Jednotlivé typy izolačních skel mohou obsahovat až několik vrstev folií, čímž narůstá jejich odolnost proti vysklení. Současně mají folie vliv i na izolaci proti hluku. Izolační skla s bezpečnostními vrstvenými skly mají totiž vyšší neprůzvučnost.

Půdorys domu jim ušetřil 600 tisíc a dopřál soukromí od dětí

Jak vybrat okna? Klíčové parametry

Při výběru oken, ať už plastových, dřevěných či oken z hliníku, je v dnešní době nutné zaměřit se i na typ použitých skel. Prodejci se dnes zaměřují spíše na parametry tepelné izolace rámu, než na parametry prosklení. Informace, že použitý typ zasklení je dvojsklo nebo trojsklo, není z dnešního pohledu na energetiku budov dostatečná a o technických parametrech skla nevypovídá téměř nic. Prosklená plocha tvoří až 90 % celkové plochy okna nebo dveří, a ne všechny typy použitých skel jsou izolační.

Izolační dvojskla nebo trojskla jsou přesně definována 5 základními parametry, které musí odpovídat příslušné hodnotě. Použitím izolačních skel se nejen zvyšuje tepelná izolace domu skrze skla, která tvoří až 40 % veškerých ztrát tepla, ale současně se několikanásobně zvyšuje možnost získání tepla v podobně solárních zisků v zimních měsících. Z pohledu neustále rostoucích cen energií se tak vyplatí uvažovat o jejich využití, stejně tak jako je zcela běžné uvažovat o zateplení domu.  


Energetický specialista

Vydáno dne:
26.04.2023

Photocredit: Kozuch a Matěj Baťha (Wikimedia Commons 3.0)

14

Dřevěná nebo plastová, aneb jaká okna pořídit

Volba oken do jakékoli stavby je bezesporu dilematem každého stavebníka... Číst více →



Střešní okna, to nejsou jenom Veluxy

Jaké typy střešních oken se v Čechách prodávají a kolik stojí?.. Číst více →



Video: Norská rodina žije ve skleněné kopuli

Něco pro fanoušky ekologických staveb. Přemýšleli jste někdy, jaké by to bylo žít ve skleníku? Početná norská rodina to už zjistila!.. Číst více →



Bydlete chytře a nechte svá okna vydělávat!

Jak ušetřit při výběru oken? V článku se dozvíte, kam okna umístit, jaké vybrat zasklení i na co si dát pozor, aby vám vaše okna přinesla tepelné zisky... Číst více →



Pasivní domy – kvalitní okna a dveře jsou základ úspory

Víte, co je důležité při výběru kvalitních oken a dveří pro pasivní domy? Máme pro vás tipy, jak můžete díky několika zásadám efektivně využívat solární zisky a snížit spotřebu pasivního domu až o desítky procent... Číst více →



Úplně jiná dřevostavba: Její víceúčelová okna mají 5 funkcí navíc

Ty tam jsou doby, kdy okna sloužila pouze k prosvětlení domu. Jejich další funkcí je dnes třeba topení v zimě či izolace v létě... Číst více →



Atypickou chatu si postavila rodina na severu. Střešní okna tu hrají prim

Postavili si netypickou chatu na severu pro rodinné víkendy. Každý pokoj je tu jako samostatná stavba. Proč? A jak vypadají netradiční střešní okna?.. Číst více →



Sedací parapet – využijte na maximum zabitý prostor pod oknem

Slyšeli jste už někdy pojem sedací okno? Využijte efektivně každého centimetru ve vašem pokoji. Přečtěte si více v článku... Číst více →



Okna a izolace vám umí ušetřit až 70 % nákladů. Návod, jak toho dosáhnout

Když se řekne zateplení, vybaví se většině z nás nová fasáda. Možností zateplení je ale mnohem více. Které z nich je to úplně nejvýnosnější?.. Číst více →



Neznalostí při výběru oken tratí lidé tisíce korun ročně. Skla je nutné vybírat podle světových stran

Správný výběr oken a jejich prosklení se vyplatí. Pokud vyberete vhodné parametry, můžete díky dobré izolaci ušetřit i tisíce korun... Číst více →