HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Hydroizolační střešní fólie - jak postupovat?

Většina střešních krytin dostupných na našem trhu má předepsaný minimální sklon střechy, a to alespoň 5° (např. plechová krytina). Nejčastěji používané krytiny (např. pálené nebo betonové tašky) mají minimální sklon 25-30°. Střešní hydroizolační fólie jsou proto výjimkou, jedná se o střešní krytinu, kterou můžete použít na plochou střechu stejně jako na střechu sedlovou či valbovou.

Právě pro jejich široké využití budeme hydroizolačním foliím věnovat tento díl seriálu o střešních krytinách a povíme si, jaké zásady dodržet při pokládání těchto fólií na plochou střechu.


Pokládání střešní hydroizolační fólie
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Hydroizolační střešní fólie - řešení pro ploché střechy

Hydroizolační střešní fólie jsou nejčastěji vyráběny z PVC, tedy z termoplastu, což umožňuje dobré spojování jednotlivých částí střešního pláště jednoduše nahřátím horkým vzduchem. Celá střecha je pak jednolitá vodotěsná plocha, což je důvod proč se hydroizolační střešní fólie se nejčastěji používají jako krytina plochých střech.

TIP: Většina výrobců udává, že hydroizolační střešní fólie můžete použít i při nulovém sklonu střechy, kvůli odvodnění je však vhodné mít sklon aspoň 1°.

Postup při pokládce hydroizolační střešní fólie

V první řadě byste měli respektovat aplikační postup výrobce vybrané střešní fólie. Výrobce nebo prodejce by vám měl být schopen doporučit konkrétní typ fólie, který je pro vaši střechu vhodný. Připravte si odpovědi na otázky, zda bude fólie pochozí nebo bude sloužit jako hydroizolace pod zelenou střechu nebo jestli na ní bude nasypán kačírek.

Na následujících řádcích vám nastíníme obecné zásady montáže hydroizolačních fólií, které se však mohou mírně lišit podle typu, použití a výrobce vámi vybrané fólie.

1) Příprava podkladu pod střešní fólii (bednění, záklop)

U dřevostaveb se nejčastěji setkáte s těmito typy podkladů:

  • Bednění z prken nebo fošen - Prkna musí být impregnovaná a kladená na sráz k sobě. Při roztečích podpor bednění do 900 mm vám budou stačit prkna tloušťky 25 mm.
  • OSB desky - U bednění z OSB desek je předepsaná dilatační mezera cca 5 mm mezi deskami. Vhodným typem je OSB 22 mm 4PD (pero-drážka).
  • Střešní polystyren - K izolaci střechy se nejčastěji používá stabilizovaný polystyren typu EPS 100-200 S (100 - 200 podle jeho namáhání v tlaku). Polystyrenové desky se kladou na sráz a jednotlivé vrstvy se kladou křížem přes sebe (doporučuje se používat tloušťky polystyrenových desek do 50 mm).

2) Separační vrstva

Jako separační vrstva mezi záklopem a hydroizolační střešní fólií se používají netkané textilie ze syntetických vláken. Na OSB desky se doporučuje gramáž textilie minimálně 300g/m², na záklop z prken pak gramáž aspoň 500g/m².

3) Ukončení hydroizolační střešní krytiny

Ukončení střešních fólií po odvodu střechy se řeší nejčastěji nakotvením poplastovaného plechu Vyplanilu na hrany střešní roviny. Tento plech je nutné nakotvit k záklopu na separační vrstvu před samotným položením střešní fólie.

(Samotné spojení plechu a hydroizolační střešní fólie se provádí až na konci - po zahřátí se vyplanilový povrch spojí s hydroizolační fólií a ukončuje tak hrany střechy.)

4) Kladení hydroizolační fólie

Hydroizolační fólie se klade na připravenou separační vrstvu tak, že se jednotlivé pásy fólie pokládají s podélnými a příčnými přesahy minimálně 50 mm přes sousední pás. Nejčastěji v místě styku dvou fólií se pak fólie zahřejí (přístrojem k tomu určeným, který působí předepsanou teplotou, dle konkrétního výrobce) a působením tepla a tlaku se jednotlivé fólie spojí v jednolitou a vodotěsnou vrstvu. Spojení lze provést i za studena, a to naleptáním povrchů jednotlivých pásů a jejich následným slepením.

Bude Vás zajímat: Plechová krytina

5) Kotvení hydroizolační fólie

Pokud zatížíte fólii kačírkem (min. do výšky 50 mm) nebo zelenou střechou, nemusíte si s kotvením hydroizolační střešní fólie příliš lámat hlavu. V případě, že fólie zatížená nebude, je nutné ji k podkladu přikotvit, aby vám neodlétla (vlivem podtlaku způsobeným proudícím vzduchem nad střešní rovinou). Ke kotvení fólie by měl být zpracován kotvící plán. Obecně se ke kotvení používají mechanické kotvy nebo lze fólii přivařit ke kotvicím pásům - ty ale musí být osazeny před samotným kladením fólie!

6) Provedení detailů a ukončení

V poslední fázi pokládky hydroizolační fólie je třeba pojistit tepelné spojení jednotlivých pásů a vyřešit svislé prostupy střešním pláštěm a jejich utěsněním trvale pružným tmelem.

Střešní hydroizolační fólie však nemají své využití pouze u plochých střech nebo střech s minimálním spádem. Dalším vhodným použitím jsou střechy, které mění od hřebene po okapovou hranu svůj sklon nebo mají kupulovitý tvar. Dnes jsou k vidění i střechy z hydroizolačních fólií, které z dálky nerozeznáte od plechových falcovaných střech - na hydroizolační fólii lze totiž vytvořit imitaci falcového spojení.


Jaké máte se střešními fóliemi zkušenosti vy? Budeme rádi, když se o své zkušenosti nebo dotazy podělíte s dalšími čtenáři v diskusi.

foto: redakce, icopal.co.uk, srbs.com

Vydáno dne:
07.04.2014

14

Konstrukční systémy dřevostaveb 2. díl - Stěny, stropy, střechy

Konstrukční systémy dřevostaveb dnešní doby... Číst více →



Proč na krovy používat KVH hranoly? Jsou opravdu dražší?

Ekonomické srovnání krovu z KVH hranolů a z běžného nevysušeného řeziva.. Číst více →



Nepodceňte izolace střechy, teplo stoupá vzhůru

Proč a jak izolovat střechu, aby vám bylo doma příjemně v létě i v zimě?.. Číst více →



Jakou zvolit střešní krytinu pro dřevostavbu?

Řešíte, jaký typ střešní krytiny zvolíte pro váš dům? Připravili jsme pro vás seriál.. Číst více →



Zelená střecha je zahradou ve městě

Co je to zelená střecha, kolik stojí a co je třeba udělat, aby jí neteklo?.. Číst více →



Plechová střešní krytina: sluší nejen dřevostavbám

Plechové krytiny zažívají zejména u dřevostaveb malou renesanci. Proč?.. Číst více →



Polykarbonát: využití, návod i ceny

Informace, návod na montáž polykarbonátových desek i odpověď na otázku: Kolik stojí polykarbonát?.. Číst více →



Co je to nopová fólie? (montáž a použití)

K čemu se používá nopová fólie a co to vůbec nopová fólie je? V článku se dozvíte nejen jaké existují druhy, ale i jaká je její správná montáž a cena... Číst více →



Sedlová, pultová a valbová střecha: Typy a rozdělení střech u dřevostaveb

Tvarů střech je velké množsví a pojmů okolo konstrukce střechy ještě více. Znáte je? V následujícím článku uvádíme vše podstatné ke střešní terminologii... Číst více →



Skleněná či dřevěná stříška nad vchodové dveře – jak vybrat tu správnou

Vchodové stříšky jsou významným prvkem u vstupních dveří pro různé typy staveb. V tomto článku si představíme jednotlivé varianty vchodových stříšek... Číst více →