HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Originální bydlení v áčkových stavbách

Dřevostavby typu „áčko“ jsou specifické stavby pro různé využití. V tomto stylu se nejčastěji staví menší chaty, ale také plnohodnotné rodinné domy nebo dokonce moderní kostely. Jsou specifické svojí táhlou střechou, která nahrazuje dvě obvodové stěny. Štítové stěny bývají prosklené okny zajímavých tvarů. Nahlédněte s námi po podkličku těmto stavbám.


Domek ve tvaru A
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jeff Wandasiewicz

Vývoj áčkových staveb

Stavby tvaru „A“ jsou známé už z dávné minulosti. Tento tvar vychází z jednoduchých chýší a příbytků, které se vyskytovaly napříč celým světem. Četné zastoupení vždy měly například v Evropě, Jižní Asii či Pacifiku. Ve Spojených státech amerických, ve 30. letech minulého století, byl postaven první rodinný dům tvaru áčka poblíž Kalifornie. V průběhu 50. let se myšlenka těchto typů staveb dále rozvíjela a vznikly první stavby rekreačního využití. Postupně se tento moderní styl výstavby rozšířil celosvětově.

Fotogalerie:

i Foto: Jeff Wandasiewicz, eutherian, footloosiety, Peter Alfred Hess

Význam oblíbenosti „A“ staveb

Velké množství áčkových staveb bylo realizováno v USA po druhé světové válce. Američané je stavěli jako vlastní rekreační chaty často v okolí jezer a to napříč celou zemí. Díky tvaru se totiž jednalo o ekonomické bydlení. Postupem času se na těchto stavbách začali podílet architekti, díky čemuž mohly vzniknout pozoruhodné projekty. „Áčka“ se stala populární díky jednoduchosti celé konstrukce. Mladí lidé v nich viděli moderní sezonní bydlení, a proto vznikly jednoduché prefabrikované dílce, které stačilo smontovat do sebe v kompletní dům, a to jen během několika dní.

Typy áčkových staveb

Z áčkových staveb se staví objekty od těch nejmenších až po ty největší. Najdeme z nich postavené chatky v lese nebo ubytování pro rekreaci v kempech. Další jejich využití je možné v podobě ubytování u moře nebo jen prosté přístřešky. Větší stavby jsou řešeny jako plnohodnotné rodinné domy, a to klidně i na několik pater nad sebou nebo jen jako designová část rodinného domu. Další využití tento tvar najde například u staveb moderních kostelů. Různé typy áčkových staveb si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Koncept stavby pro rodinný dům

Vnitřní prostor stavby je vždy potřeba přizpůsobit její velikosti již ve fázi návrhu. Vhodné rozvržení prostoru je zde daleko důležitější než u standardních staveb. Áčkový dům může mít zpravidla stejně velkou užitnou plochu jako běžný dům, ale jsme zde limitováni jeho zešikmeným vnitřním prostorem. Tomu musíme přizpůsobit nábytek a ostatní vybavení domu. Jiné členění prostoru nastává, pokud dům řešíme jako patrový. Patro ve většině staveb slouží pouze pro účely spaní. Přístup do patra bývá řešen zjednodušeně například pomocí žebříkovitého schodiště nebo mlynářských schodů. Obytné místnosti (obývací pokoj, ložnice a pokoj) je vhodné umístit ke stěnám kvůli dostatečnému prosvětlení.

Konstrukce domu tvaru A

Základy

Áčkové stavby můžeme podobně jako dřevostavby zakládat různým způsobem. Tím nejběžnějším je založení na základové desce nebo na zemních vrutech. V případě zemních vrutů je nutné nejdříve udělat podkladový dřevěný rošt se záklopem, abychom vytvořili konstrukci pro osazení vrchní části stavby.

Nosná konstrukce

Nosnou konstrukci áčkových staveb tvoří trojúhelníkový dřevěný rám. Ten je k základové konstrukci kotven ocelovým spojovacím materiálem. Jednotlivé rámy se naskládají v určitých vzdálenostech za sebe do finální délky domu. V ploše (budoucí) střechy je nutné dřevěné rámy ztužit pomocí desek do doby, než se na jednotlivé rámy osadí záklop z horní strany. Na ten se používají dřevotřískové desky. Tento záklop slouží pro ztužení celé stavby. Na takto připravený podklad se už jen osadí finální vrstva střešní krytiny. Z vnitřní strany rámů se vloží tepelná izolace a zaklopí se například pohledovým obkladem.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Interiér áčkové chaty

Dělení vnitřního prostoru se provede už pouze pomocí jednoduchých příček. Pokud potřebujeme vytvořit další patro, to se řeší nejčastěji konstrukcí kleštin. Ty se osadí jednoduchým záklopem, který tvoří hrubou podlahu v patře. Při větším rozponu kleštin je vhodné je ještě podepřít vnitřní dělicí příčkou nebo stěnou. Prosvětlení stavby je zajištěno velkými okny ve štítech, nebo je možné do konstrukce střechy vsadit střešní okna či vytvořit vikýře.

Mohlo by vás zajímat: Střešní okna, to nejsou jenom Veluxy

Užívání stavby

Správné rozvržení dispozice a vnitřního vybavení domu je základním předpokladem k plnohodnotnému užívání stavby. V případě občasného pobytu v rekreačních chatách tento požadavek není až tak důležitý. U áčkových rodinných domů můžeme počítat s nižšími provozními náklady, protože například z pohledu vytápění lze ušetřit až třetinu. Je to díky tomu, že vytápíme menší prostor při stejné vnitřní ploše. Velkou výhodou u áčkových staveb je to, že pokud vytvoříme přesah střechy, máme dokonalé stínění vnitřních prostor před sluncem.

Vydáno dne:
27.04.2019

Photocredit: Jeff Wandasiewicz

8

Konstrukční systémy dřevostaveb 2. díl - Stěny, stropy, střechy

Konstrukční systémy dřevostaveb dnešní doby... Číst více →



Hydroizolační střešní fólie - jak postupovat?

Jaké zásady dodržet při pokládání hydroizolační fólie na plochou střechu?.. Číst více →



Zelená střecha je zahradou ve městě

Co je to zelená střecha, kolik stojí a co je třeba udělat, aby jí neteklo?.. Číst více →



Žaluzie do střešních oken: Jaké jsou možnosti a na co nestačí?

Jak fungují a z čeho jsou vyrobené žaluzie do střešních oken?.. Číst více →



Dřevěná vzducholoď přistála na střeše Dox Centra v Praze

Na střeše centra současného umění v Praze se objevila obří dřevěná vzducholoď... Číst více →



Dům postavený kolem komína. Jak v něm asi topí?

Jak může vypadat dům vystavěný podle pravidel lidové architektury, který má navíc komín přes celou střechu? Vypravte se s námi do Slovinska, kde jeden takový stojí... Číst více →



Neuvěříte, kolik stojí tento malý dřevěný ekodomek

Bydlete pohodlně a kvalitně, ale přitom ekologicky a bez zbytečností. Třeba v malém dřevěném domku se zelenou střechou. Nyní si jej můžete pořídit za neuvěřitelnou cenu!.. Číst více →



Zajímavé krovy, které jen tak nevymyslíš

Střecha je jen tak dobrá, jaký má krov. Inspirujte se nejrůznějšími variacemi z celého světa. Mimochodem, víte, jak vypadá ten váš?.. Číst více →



Atika ploché střechy – postup výroby a montáže

Řešíte atiku ploché střechy na novém domě? Máme pro vás jednoduchý návod včetně výkresové dokumentace, jak zvládnout výrobu a montáž atiky svépomocí bez odborných znalostí či složitého vybavení... Číst více →



Když je dům dokonale sehraný s okolní krajinou

Moderní dům do svého okolí dokonale zapadne, je organický, světlý a otevřený přírodě. A přesně takový je dům, o kterém je náš dnešní článek. Pojďte s námi na návštěvu... Číst více →