HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Finská chata s extrémně nízkým rozpočtem

Kdo by nechtěl jezdit na dovolenou či prázdniny na chatu ve finských lesích. Designéři z berlínského studia proto přišli s projektem Small but Fine Cabin, který překvapil nejen nízkým rozpočtem. Ukázali, že je možné postavit krásné obydlí, a to dokonce bez rozsáhlých praktických zkušeností. Jak vypadá chata, jejíž plány vznikaly „za pochodu“?


Finská chata
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »

Berlínští designéři ze Studia Politaire, Jonas Becker a Timm Bergmann, chtěli svým dílem co nejvíce splynout s přírodou. Proto je jejich nová chata umístěna uprostřed hlubokého lesa, u kterého nechybí ani nezbytné jezero. Nedostupnost a klid místa s sebou samozřejmě přinesl komplikaci s dopravou materiálu, a proto si návrháři museli poradit se stavbou sami. Museli se napříč celým realizačním procesem potýkat nejen s nízkým rozpočtem, ale také s minimální dispoziční plochou. Výsledkem jejich vydařených snah je unikátní chata s výměrou 30 metrů čtverečních, která však splňuje všechny požadavky na pohodlné moderní obývání. A co víc, celý projekt byl dokončen v rámci těsného rozpočtu 14 000 dolarů (cca 350 000,- Kč), který se dokonce po drobných úpravách plánu podařilo snížit.

Jak se z designérů stali stavitelé

Chatu uprostřed divočiny najde s největší pravděpodobností jen ten, kdo se vydá do přírody za neobvyklými krásnými výhledy. Designéři chtěli všechny procesy zažít na vlastní kůži, nejen od stolu plánovat návrhy. Pro svůj projekt si vybrali jako základní tábor dům, ve kterém dříve bydleli Bergmannovi prarodiče. Základní infrastrukturu k přípravě většiny částí chaty měli k dispozici díky již existujícímu rozvodu elektřiny a vody. Tím pádem nebyli závislí ani na denní době, ani na počasí. Plány se mění a vyvíjí, což není vždy špatně. Příliš rigidní a neměnný projekt totiž může začít funkčně pokulhávat za realitou. To tu ale nehrozilo, protože stavitelé a architekti v jedné osobě si všechno ozkoušeli vlastní praxí.

Mohlo by vás zajímat: Po zaplacení nájmu jim už nic nezbylo, rychle si tedy postavili vlastní levné bydlení

Zmíněných 30 čtverečních metrů skutečně není mnoho prostoru. Jonas a Timm z něj však dokázali vykouzlit čtyři místnosti, které zaujímají dokonce pouhých 26,8 metrů čtverečních. Všechny pokoje jsou identické a obklopené krajinou, která není jinde běžně k vidění. Jsou ale vůči sobě navzájem natočené tak, že každé okno poskytuje trochu odlišný výhled, okna rámují odlišné pohlednice finské krajinky. Místnosti jsou účelně uspořádané takovým způsobem, aby je bylo možné snadno využít. Kuchyně vede do menšího obývacího pokoje, ze kterého je přístup do ložnice a dále do sauny. Dispozice pozemku jim umožnily provést změny, a tak se rozhodli stavbu rozšířit o terasu. Nakonec oproti původnímu plánu, který zahrnoval opravu střechy, postavili novou. Celou chatu si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Výběr materiálu v souznění s přírodou

K chatě vede cesta ve stylu mírně vyvýšeného prkenného mola. Při bližším pohledu je patrné, že složitý design této stavby je formován jednoduchou konstrukcí. Nejedná se však o klasickou konstrukci chalupy či chaty na venkově. Tato stavba nemá zděné ani sádrokartonové stěny obložené dřevěnými deskami. Protože souznění s přírodou u tvůrců projektu hraje hlavní roli, rozhodli se použít co nejvíce přírodního materiálu na bázi dřeva a dřevo samotné. Místně vyráběné a levné dřevo bylo hlavní determinantou snižování rozpočtu. Při výběru neopomenuli ani jeho klimatickou neutralitu a znovu použitelnost a udržitelnost materiálů. Chatu tedy po finální podoby formuje modulární rám a celkem 17 čtvercových překližkových desek, které zvyšují kompaktnost a vzájemně se propojují a doplňují s dalšími dřevěnými prvky.

Vlastnoručně zhotovená kamna

Celý interiér vyzařuje lehkostí jemných tonů světlého dřeva, která je rozjasněná dostatkem přirozeného denního světla. Místnosti jsou zařízené skromným vybavením. Dřevěný nábytek v retro stylu s tmavými odstíny kontrastuje s bělostnými židlemi a doplňují ho rustikální drobné dekorace. Nejvýraznější dominantou vybavení interiéru jsou však tmavě černá kamna v rohu kuchyně, který se otevírá do malého obývacího pokoje. Kamna nebyla zakoupena jako hotový produkt. Jsou vyrobena na míru, a to designéry-staviteli. Jonas Becker a Timm Bergmann vložili do plánování a realizace projektu kus sebe a dali vzniknout osobitému chatovému obydlí, které uchvátí zrak každého dobrodruha a milovníka finské přírody.

Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:
Mgr. Radomír Dohnal

Vydáno dne:
18.09.2019


Photocredit: André Boettcher

0 0


Mohlo by Vás zajímat: