HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Maringotka k bydlení nebo jako chata: Za kolik je na prodej?

Dvacet metrů čtverečních je pro někoho málo, pro jiného akorát. Maringotky jsou jako mini stavby k celoročnímu bydlení nebo sezónního přebývání populární. Mají zvláštní kouzlu, které voní poetikou, létem, dálkami, vandrem a svobodou.

Někteří lidé dávají maringotkám přednost před panelákovými garsonkami, jiní si je pořizují místo chaty. Za kolik se maringotky prodávají? Jak si je zařídit k bydlení a jaké jsou zkušenosti lidí, kteří v nich bydlí? Inspiraci pro pořízení a vybavení vlastní maringotky naleznete v této fotogalerii.


maringotka
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Anguskirk

Jako cirkusák?

Záleží na světonázoru. Pro někoho je představa bydlení v maringotce směšná, jiný vyslyší své srdce volající po dálkách a svobodě. Samozřejmě, co v létě vypadá poeticky a snadno, může zima proměnit v utrpení.

Dnes se ale maringotky přestavují k plnohodnotnému životu. Je to hra s prostorem a centimetry, neobejde se to bez pořádné vrstvy izolace, přivedení elektřiny, vyřešení odpadů nebo vytápění. A pochopitelně, jde o nastavení člověka: zda zvládne život v miniaturním prostoru. Lidé, kteří maringotky obývají, ať už sezónně nebo celoročně říkají: žijeme hlavně venku, pokud to počasí dovolí. Praskot kamen v maringotce a výhled okénkem na zasněžený pozemek má ale také něco do sebe.

Když se kodrcaly maringotky

Když do vesnice přijela pouť, cirkus nebo cikáni, bylo to pozdvižení. Přímý kontrast vůči usedlému životu v chalupách, který se točil kolem hospodářství. Ještě do osmdesátých let 19. století se artisté kodrcali ve dvoukolácích, které posléze vystřídaly maringotky. V šedesátých letech 20. století jsou maringotky tažené koňmi vyměněny za obytné automobily nebo karavany.

Bydlet v malém domě, myslet ve velkém

Vůbec první karavan postavil ve 30. letech minulého století Američan Wally Byam, a to na platformě Fordu T. Byl vybavený kuchyní, místem na spaní i obývacím koutkem. Později založil vlastní společnost na výrobu karavanů Airstream. Usednout do karavanu a objet Evropu je lákavé i dnes, zvlášť v době, kdy je populární novodobé nomádství. Současně se lidé vrací k přírodě, a proto roste i zájem o maringotky, které lze postavit na pozemek a během chvilky tak vyřešit otázku bydlení nebo alespoň sezónního ubytování. Prohlédněte si takové ukázky alternativního bydlení ve fotogalerii.

Co je a není maringotka?

Maringotky se v čase proměňovaly. Jejich konstrukce bývala dříve ze dřeva, dnes je zhotovována především ze sendvičových desek, přičemž mezi vrstvami plechu nebo palubek je vložena tepelně-izolační pěna. Za maringotky jsou označovány přívěsy určené k tažení, například nákladním autem nebo traktorem (dříve koněm).

Maringotky mohou být vybaveny samostatným vytápěním – zatímco dříve šlo především o kamna na dřevo nebo uhlí, později se používalo plynové topení na propan-butan. Do maringotky může být zaveden i elektrický proud a lze ji napojit také na odpad. Vždy záleží na způsobu využití.

Maringotky na prodej

Sehnat maringotku na prodej dnes není problém. Stačí nahlédnout do inzerátů zveřejněných na internetu. Použitých maringotek se zbavují třeba stavební firmy (často slouží pro ubytování pracovníků), stejně tak můžete sehnat fungl novou maringotku z palubek s oplechovanou střechou, plastovými okny, zateplením, s rozvody elektřiny a vývodem na tuhá paliva. Pochopitelně se liší cenou.

Maringotky na prodej před rekonstrukcí nebo v nepříliš dobrém stavu můžete při troše štěstí najít i za odvoz. Jinak se prodávají od několika tisíc korun až po sto tisíc korun. Průměrná cena maringotky na prodej je kolem 30 až 50 tisíc korun za maringotku v dobrém stavu od 50 tisíc korun už můžete čekat maringotky vč. zateplení. Od cca 100 tisíc korun už seženete maringotky zateplené, po rekonstrukci a s rozvody elektřiny. Takové už se dají použít jako chatka pro celoroční využívání, případně pro otrlé i na celoroční bydlení.

Rekonstrukce zapomenuté maringotky: Kolik stojí a jak na to?

Maringotka je tak velmi levným bydlením, je levnější než dřevěná chatka. Mínusem jsou pochopitelně stísněnější prostory a nutnost dalších investic, zejména pokud ji chcete obývat celoročně. Opravdu luxusně vybavené maringotky, ve kterých přečkáte v pohodlí i tuhé mrazy, tak mohou ve výsledku vyjít na půl milionu až milion korun.

Samozřejmě, záleží na použitých materiálech a vašich nárocích. Vše se dá vždy udělat za nižší cenu a svépomocí.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Slavný filmový režisér si postavil dřevostavbu snů. Svůj ranč však ostře střeží před fanoušky

Maringotky k bydlení

Prostor kolem 20 metrů čtverečních (maringotky mají zpravidla od nějakých 15 do max. 25 metrů čtverečních) není příliš velký. Poskládat do něho musíte kout na vaření, prostor ke stolování, odpočinku a spánku, stejně jako toaletu a koupelnu. Vše je o chytrém poskládání prostoru a využití každého centimetru. Pamatovat je třeba i na kamna a úložný prostor.

Zásadní otázkou je zejména izolace maringotky, pokud má být využívána k bydlení i v zimě. Naštěstí i zde vývoj materiálů pokračuje. K izolaci stěn a střechy maringotky, stejně jako k zateplení podlahy, lze použít například minerální izolaci, zpravidla se používá tloušťka kolem 10 až 15 cm.

A jak se vytápí?

K vytápění maringotek zpravidla slouží kamna na tuhá paliva nebo přímotopy. Výhodou je, že malý prostor se vytopí rychle. Pro ohřev vody je možné použít solární panely, případně solární folie. Kuchyně v maringotkách bývají plnohodnotné, vybavené sporákem, mikrovlnkou, dřezem a lednicí. Myčka už je velký luxus. Postele jsou zpravidla koncipované jako skládací. Kompaktní řešení mívají i stoly a židle.

Některé maringotky mají také verandu, na které lze stolovat během přívětivého počasí. K zádrhelům patří vyřešení odpadu a vody. Klozet může být v případě potřeby i chemický.

Mobilní dřevostavby jsou zajímavý hack

Po úpravách se maringotky mohou stát plnohodnotným bydlením, ač omezeným prostorem. V takovém případě konkurují ekologickým mini domkům tolik populárním především v zahraničí. Vedle toho umí posloužit jako chata, kterou díky kolečkům můžete snadno přemístit z pozemku na pozemek. 

Vydáno dne:
25.01.2017

Photocredit: Anguskirk

137

Celoroční mobilní domy plní díru na trhu

Mobilní dřevostavby, čím jsou přelomové a jak řeší problémy dnešní doby?.. Číst více →



Bydlet v malém domě, myslet ve velkém

Bydlení v malém domě může nabídnout podstatně více než málo místa... Číst více →



Mobilní dřevostavby jsou zajímavý hack

Mobilní dřevostavby představují např. v USA určitý životní styl.. Číst více →



Mobilní domy – jsou vhodné pro celoroční bydlení?

Líbí se vám mobilní domy? V České republice je to rostoucí trend. Hodí se mobilní dům k celoročnímu bydlení?.. Číst více →



Rekonstrukce zapomenuté maringotky: Kolik stojí a jak na to?

Máte starou maringotku, se kterou nevíte co dál? Toužíte po víkendovém místě v přírodě bez starostí? Načerpejte inspiraci na rekonstrukci maringotky v galerii... Číst více →



Video: Jednoduchá chata z CLT panelů ve stylu LEGO

Woody 15 je víceúčelová chata poskládaná z CLT panelů, kterou je možné postavit téměř kdekoliv a za velice krátkou dobu... Číst více →



Experimentální útulna vyrostla na betonovém bunkru

Jaké využití mohou mít bunkry v českém pohraničí? Stojí na místech s rozhledem, tak proč z nich neudělat turistické útulny?.. Číst více →



Jak vypadá chata pro aktivní rodinu? Jako čtyři chaty v jedné.

Chata pro velmi aktivní rodinu? To jsou rovnou čtyři chaty v jedné. Čtyři různé styly, čtyři různé stavební techniky a materiály... Číst více →



Návštěva víkendové dřevostavby v Posázaví: „Hledali jsme kontrast k životu ve městě.“

Podívejte se fotky moderní víkendové dřevostavby, která vyrostla v blízkosti Prahy u řeky Sázavy. V článku se dozvíte, s jakou filozofií majitelé chatu stavěli a jak celý proces probíhal... Číst více →



Užijte si digitální detox a dokonalý relax v chatě uprostřed lesa

Jedině chata, ke které ani nevede cesta, dokáže zajistit úplnou relaxaci a digitální detox. Dokázali byste v ní strávit pár dní?.. Číst více →