HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Bydlet v malém domě, myslet ve velkém

Můj dům, můj hrad zní jedno staré přísloví. O velikosti hradu však nikde není ani zmínka a je tedy otázkou, zda musí být onen hrad velký nebo stačí malý. Požadavky, které obyvatelé domů na velikost svého obydlí kladou, závisí na jejich životním stylu.

V článku se vyrazíme na exkurzi do světa, kde jsou malé domy, nikoli však duch jejich obyvatel. U nás jsou zajímavým trendem v malometrážním bydlení mobilní dřevostavby. Tyto stavby jsou svou konstrukcí přizpůsobeny pro naše podnebí, ale svojí velikostí drží filosofii malých domů.


Tiny house
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Proč stavět domy malé? Japonci znají odpověď

V některých zemích jako například v Japonsku je zmenšování rodinných domů zcela přirozený trend, který vychází jednak z nedostatku místa pro stavbu nemovitostí, ale také z vysoké ceny pozemků a samotných staveb. Navíc mnoho japonským domů má velmi nápaditou architekturu, která se dokázala s nedostatkem prostoru elegantně vypořádat, jak to dokazují následující příklady.

V mnoha dalších případech nejde jen o vysoké náklady na stavbu a nedostatek stavebních parcel, ale zejména o životní styl a vůbec pojetí bydlení. Pokud ke svému životu potřebujete hodně věcí, je jasné, že je musíte někde uskladnit. Proto se často setkáváme s tím, že zvětšujeme své domy, aby se nám do něj vlezly všechny hračky a vybavení spojené s údržbou domu.

Bude Vás zajímat: Mobilní dřevostavby jsou zajímavý hack

Nejde jen o úsporu místa, ale i nákladů

Pokud se rozhodnete, že zbytečné haraburdí nepotřebujete, je pro vás malý dům zajímavou alternativou. Dalším důvodem může být to, že malý dům je podstatně levnější než ten velký a jeho provoz stojí podstatně méně. Navíc tak člověk výrazně redukuje svou ekologickou stopu.

Vše jde ale ruku v ruce s omezenějším soukromím obyvatel malého domu. Pokud máte své zvyky a potřeby a kvůli malému domu byste je museli měnit, rozhodně to není řešení pro vás. Pokud však malé domky odpovídají vaší životní filozofii, pak nemůžete zvolit lépe. Život v malém domě s sebou nese jednoduchost, střídmost a také udržitelnost.

Bude Vás zajímat: Modulové dřevostavby do milionu

Pokud vás zajímá více o životním stylu obyvatel malých domů, uvádíme pro inspiraci několik odkazů na anglické blogy, které se zabývají jejich stavbou nebo životem v nich.

V malém domě bydlel i velký Le Corbusier

I slavný architekt a designér Le Corbusier vždy trávil část roku v domě o 13,4 m². Zajímavé je, že většina jeho realizovaných architektonických návrhů jsou velké železobetonové stavby. Přesto on sám pracoval v miniaturní dřevostavbě.

Velký příběh malého domu

Dee Williams, pravděpodobně nejznámější obyvatelka prťavého domečku, vám v následujícím videu poví své důvody k tomu, proč se rozhodla bydlet v malém domě:


Jsou malé domy životaschopné i v českých podmínkách

Naše klimatické podmínky neumožňují užívání neizolovaných domů na kolečkách, které se ve velké míře vyskytují na jihu USA. U nás je třeba počítat s tím, že zima přijde a postavit si několik latí víkendovou chatičku na celoroční bydlení není výhra.

TIP: Trendem v malometrážním bydlení jsou u nás celoroční mobilní domy. Tyto stavby jsou svou konstrukcí přizpůsobeny pro naše podnebí, ale svojí velikostí drží filosofii malých domů.

Jak Vám líbí malé domy? Podělte se o svůj názor s dalšími čtenáři v diskusi.

Vydáno dne:
11.02.2013

15

Celoroční mobilní domy plní díru na trhu

Mobilní dřevostavby, čím jsou přelomové a jak řeší problémy dnešní doby?.. Číst více →



WikiHouse – vytiskněte si vlastní dům

Máte internet? Pak stačí už jen CNC linka a můžete mít vlastní dřevostavbu... Číst více →



Dřevostavba do 1 milionu – bydlíte v malém, ale ve svém

Dřevostavba za milionu korun postavit lze, má ale řadu podmínek, které třeba hlídat.. Číst více →



Mobilní dřevostavby jsou zajímavý hack

Mobilní dřevostavby představují např. v USA určitý životní styl.. Číst více →



Mobilní domy – jsou vhodné pro celoroční bydlení?

Líbí se vám mobilní domy? V České republice je to rostoucí trend. Hodí se mobilní dům k celoročnímu bydlení?.. Číst více →



Pravda o jurtách: Jsou levnější než dům a vydrží navždy?

V článku se dozvíte pravdu o jurtách, jaké mají nevýhody, jak je lze řešit a kolik stojí?.. Číst více →



Maringotka k bydlení nebo jako chata: Za kolik je na prodej?

Maringotky k bydlení nebo jako chata jsou stále populární. Maringotka na prodej je možná za odvoz nebo i za statisíce. Jak se v nich bydlí? Dozvíte se zde... Číst více →



Rekonstrukce zapomenuté maringotky: Kolik stojí a jak na to?

Máte starou maringotku, se kterou nevíte co dál? Toužíte po víkendovém místě v přírodě bez starostí? Načerpejte inspiraci na rekonstrukci maringotky v galerii... Číst více →



Video: Lesní dům inspirovaný japonskou architekturou

Jaké asi je bydlet v domě, který je ze všech stran obklopen lesem? Někdy je méně více. Tento malý lesní dům je toho přímým důkazem... Číst více →



Video: Stan jako alternativa pro malý soběstačný dům

Dá se ve stanu bydlet? A co teprve v zimě? Podívejte se s námi, jaké to je!.. Číst více →