HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Certifikace FSC: skvělý nápad, který se bohužel nepovedl?

Pokud byste si mohli vybrat, dáte přednost dřevu, které pochází z udržitelné těžby, a kvůli kterému nebyli vyháněni ze svých domovů domorodci a neničí se příroda? Nejspíš ano. A právě na tomto chvályhodném přístupu měl fungovat systém certifikace Forest Stewardship Counsil (FSC), který ale bohužel z řady důvodů selhává. V čem je problém a má nějaké řešení?


Certifikace dřeva
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: USAID Biodiversity & Forestry

Původní myšlence nelze téměř nic vytknout. V roce 1993 se totiž vlády několika zemí nebyly schopny shodnout na tom, jak ochránit křehké přírodní bohatství a zabránit plundrování pralesů. A tak iniciativu převzaly nejrůznější ochranářské neziskové organizace, společenská hnutí a vědecké instituce.

Společně vytvořily funkční rámec organizace FSC, která mohlo vydávat certifikáty o „environmentální nezávadnosti“ prodávaného dřeva. A lidé po celém světě vyvinuli tlak na dřevozpracující průmysl, aby dával přednost právě takovému materiálu.

Možná dražší, ale šetrnější. Určitě?

Certifikát FSC mimo jiné garantuje, že certifikované dřevo nepochází ze stromů v národních parcích či přírodních rezervací, a že se kvůli němu nevypalovaly vesnice domorodců. Nebo prostý fakt, že při jeho sklizni nepracovali dřevorubci za otrockou mzdu, případně že proces kácení je doprovázen i zpětnou výsadbou.

Je to tedy dřevo etické, čisté. A také o chlup dražší. Přesněji řečeno, o 15-25 %. Za pocit, že pracujete s materiálem, který neškodí životnímu prostředí ani lidem, to ale rozhodně stojí.

Dřevo, za kterým není špína

Nebo spíše stálo. Po pětadvaceti letech totiž přibývá kritických hlasů, které upozorňují na plošné selhání mechanismů FSC. Předně, certifikace se možná stala rozšířenou a populární, ale nikterak neomezila úbytek pralesů nebo stromů kácených v rezervacích. Ostatně, neubylo ani nelegálního kácení, které mimochodem loni patřilo mezi druhé nejhorší zaznamenané. O poznání horší je, že ochranná známka FSC se stala jen jakousi nálepkou, kterou řada společností volně zneužívá.

Čtěte dále: Lze rozeznat dřevo z nelegální těžby? Pomocí DNA stromů 

Jak to celé funguje? Třeba tak, že dřevozpracující nebo dřevorubecká firma si takový certifikát po splnění náročných kritérií pořídí, ale dál už kodex FSC nenaplňuje. Část stromů například kácí v rezervacích a vydává je za certifikované nezávadné dřevo. K nejrůznějším manipulacím o původu dřeva také dochází ve skladech. Přeci jen, je o čtvrtinu dražší, a tak se takové podvody dobře vyplácí.

Neziskovky se bouří

Už v roce 2014 upozornila organizace Greenpeace na to, že s FSC dřevem nebude všechno v pořádku. A americká neziskovka Environmental Investigation Agency pak tato vyšetřování dovedla ještě dál. Doložili, že se značkou FSC zaštiťuje i dřevo, které pochází z Ruska, Rumunska, Číny či Peru. A to konkrétně z lokalit, kde se kácet nesmí. Třeba tam, kde žijí poslední ussurijští tygři nebo je hájemství medvědů. A dřevo z amazonských pralesů se papírově stávalo dřevem z Mexika.

Papír si sežene každý

„Nešli jsme primárně po FSC, ale ukázalo se, že k nelegálnímu kácení často dochází právě tam, kde FSC je,“ vysvětluje David Gehl, jeden z vyšetřovatelů. Navíc se ukázalo, že organizace FSC žalostně selhává v potírání případných narušitelů.

Čtěte dále: V čem spočívá FSC certifikát a jak jej získat

Například rakouská společnost Holzindustrie Schweighofer si vesele kácela v rumunských národních parcích. A když na to vyšetřovatelé upozornili, přišla o certifikaci. Za několik týdnů, než jí získala znovu, jako by se nic nestalo.

9:1? I tak to funguje...

Postupně se také ukázalo, že získat certifikaci FSC není vůbec náročné a s trochou peněz dokáží nejrůznější dřevařské společnosti tuto zelenou nálepku získat bez větších obtíží. Někdy stačí, když si takové společnosti počínají jen trochu kreativně.

Třeba americká firma Lumber Liquidators, která patří mezi místní jedničku při výrobě podlahových krytin. Deset procent materiálu získává z certifikovaných zdrojů, zbývajících 90 % dřeva bere, kde se jen dá. Přesto působí velmi ekologickým dojmem, i když její podlahy mají svůj původ nejspíš ve stromech pokácených ve Dvinském lese, přírodní rezervaci v Rusku.

Důvěra je tuze křehká věc

Podle odborníků se teď musí celý koncept FSC vypořádat s nepořádkem na vlastním prahu. Podobné lapsy totiž silně snižují důvěru v „nezávadné a k přírodě šetrné dřevo“. A původní dobrý nápad tak bohužel bere za své.

Článek byl publikován na GreenBuildingAdvisor.com a jeho obsah není stanoviskem portálu Dřevostavitel.cz.

Vydáno dne:
29.07.2018

Photocredit: USAID Biodiversity & Forestry

8

V čem spočívá FSC certifikát a jak jej získat

Čím dál častěji se výrobci setkávají s otázkou, jaký je původ jejich dřeva.. Číst více →



10 tipů pro nákup dřevěných hraček a výrobků ze dřeva

Chystáte se k nákupu nábytku z masivu nebo dřevěných hraček pro děti? Čtěte... Číst více →



Dřevovláknité desky: Izolace co hřeje i chladí

Dřevovláknité izolační desky jsou progresivní a zároveň ekologický izolační materiál. Jaké má dřevovláknitá izolace vlastnosti a výhody a nevýhody se dočtete v tomto příspěvku... Číst více →



Udržitelná dřevostavba, co to vlastně znamená?

Ekologická, šetrná, zelená. Co to ale znamaná? Napovíme v tomto článku... Číst více →



Ekologické okenní profily: Jaké jsou současné trendy?

Současné trendy se zaměřují zejména na rámy oken a ekologii použitých materiálů. Proč a jaké jsou možnosti? Odpoví článek... Číst více →



Lze rozeznat dřevo z nelegální těžby? Pomocí DNA stromů

Vědci umí zjistit původ stromů dovážených z deštných pralesů, a pomáhají tak usvědčit nelegální těžaře. Tím zabraňují masivnímu kácení pralesa a chrání mimo jiné naše ovzduší. Jaká je situace v českém lese?.. Číst více →



Stavíte pasivní dům? Nová zelená úsporám vám přispěje až 450 tisíc korun

Na stavbu pasivního domu můžete do roku 2021 získat dotaci z Nové zelené úsporám. Stát vám přispěje až 450 tisíc korun. Jaké jsou podmínky a jak o dotaci zažádat?.. Číst více →



Recyklované materiály: Bydlí s vámi a možná o nich ani nevíte

Stavebnictví patří mezi odvětví průmyslu, která nejvyšší mírou přispívají k znečištění prostředí. Podívejte se na nejzajímavější produkty vyrobené z recyklovaných zdrojů. Možná je máte doma... Číst více →



Dřevěný dům, který je synonymem zdravého bydlení

Dřevěný dům v chladné Bretani je díky své organické architektuře, vysoké energetické účinnosti a používání ekologických materiálů přímo vzorem zdravého bydlení... Číst více →



Kůrovec ničí české lesy. Ohrožuje i dřevěné stavby?

Kůrovec se zabydlel v českých lesích a zdá se, že je nehodlá opustit. Kdo je kůrovec a zda může napadnou i postavené dřevostavby se dozvíte v článku... Číst více →