HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Návod na dětské hřiště svépomocí – luxusní prolézačka dle návodu pana Petra

Petr postavil svým dvěma synům Vojtovi (4 roky) a Míšovi (půl roku) luxusní dětské hřiště – svépomocí. Podělil se s námi o detailní postup výroby i o zážitek s pokosovou pilou a 15 stehy. Přečtěte si v následujících odstavcích, kolik stály jednotlivé materiály a co je potřeba si jako začátečník pohlídat. „Toto dětské hřiště zvládne téměř každý tatínek,“ říká Petr z Poděbrad.


Návod na dětské hřiště svépomocí – kolik vás to bude reálně stát?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Petr Schmid (se souhlasem)

Petře, proč jste se pustil do stavby dětského hřiště?

Dle mého si každé dítě přeje mít na zahradě prolézačku. A i když mi to můj kluk Vojta (4) vlivem svého věku neřekl, tak jsem mu to viděl na očích. Ale hřiště je přeci jen poměrně vysoké a hrozí tam nebezpečí, museli jsme klukům ze začátku hodně asistovat. Prohlédněte si fotky Petrova dětského hřiště, které postavil pro své dva syny, ve fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Petr Schmid (se souhlasem)

Jak dlouho výroba hřiště trvala?

Vlivem počasí a mého úrazu vzniklého nepozorností s pokosovou pilou se stavba protáhla cca na 2 měsíce.

Můžete nám prozradit postup výroby?  

V první řadě bych chtěl říct, že takový projekt není nijak složitý a zvládne ho opravdu každý, kdo jen trochu chce. Ve finále je to pár hranolů a prkének sešroubovaných do sebe.

1. Návrh dětského hřiště

Jako první a nejdůležitější bylo si hřiště správně navrhnout. Hodně jsme s manželkou přemýšleli, jak a co kam umístit, abychom o dětech měli nejlepší přehled z pergoly a aby hřiště bylo co nejvíce praktické.

2. Vypracování projektu a objednání materiálu

V rámci složitosti stavby jsem si udělal jednoduchý projekt, díky kterému jsem dokázal přesně objednat materiál, a poté snadněji celou stavbu vytvořit.

3. Základové práce

Začalo se kopáním a betonováním. Bylo potřeba zabetonovat patky. Zde bych se chtěl pozastavit a z vlastní zkušenosti doporučit – patky dávat s co nejširším trnem – v rámci stability se to určitě vyplatí.

4. Nařezání a spojení materiálu

Mezitím jsem si stranou nařezal a natřel všechny trámy na konstrukci. Použil jsem KVH hranoly 80 x 80 z důvodu, že to nebudu schopný udělat za tak krátkou dobu, aby se mi řezivo z pily nezkroutilo – takže sice za víc peněz, ale zase bez komplikací (KVH hranol je již sušený obroušený materiál, který by měl sesychat jen minimálně).

Pouze trám držící houpačku je KVH 100 x 80 – pro jistotu. Spoje jsem dělal „na tupo“ – použil jsem velké tesařské vruty. Na čepování si zatím netroufnu a osobně si myslím, že u takové stavby udělá vrut stejnou službu.

Aktuální cenu KVH hranolů zjistíte zde.

5. Stavba podlahy a ošetření dřeva

Podlahu jsem zvolil ze sibiřského modřínu – opět je to sice dražší materiál, ale má výborné vlastnosti. Špatně jsem ale tento materiál ošetřil – použil jsem přírodní olej, což mělo za důsledek zešednutí povrchu dřeva.

To je však přirozená obrana dřeva proti UV a povětrnostním podmínkám – dřevo se ošetřovat vůbec nemusí, ale chtěl jsem původně přírodní barvu, nakonec šedá taky dobrá.

Aktuální ceny palubek ze sibiřského modřínu najdete zde.

6. Stavba lanového mostu

Podlaha přímo souvisí s lanovým mostem. Ten jsem si tam přál již od samého začátku. Podlahová prkna jsem přišrouboval na skrz přes řetěz, který vede pod mostem, a je kotvený do konstrukce dvou věží. Více detailů je v galerii.

7. Realizace pískoviště a úložného prostoru

Pod větší věží vzniklo pískoviště s úložným a sedacím prostorem. Toto byl nápad mé maminky, která při výrobě podotkla, že na těch tenkých bocích pískoviště se jí nebude pohodlně sedět.

8. Stavba nakloněné plošiny a tajného domečku

Menší věž byla zvětšená o tzv. nakloněnou plošinu, která slouží pro vstup do horního patra a také jako jedna strana domečku. Tento domeček vznikl přidáním palubek po obvodu – samozřejmostí byly dveře a výdejní okénko.

Tento domeček je nedocenitelnou výhodou na zahradě – je to prostor dětí, do kterého si musí vždy uklízet hračky, které tím pádem nejsou všude po zahradě.

9. Zábradlí dětského hřiště

Zábradlí je řezáno z dlouhých prken. Co je ale nejdůležitější, tak zábradlí je dobré vždy dělat vertikálně. Kdyby byly plotovky přidělány horizontálně, tak by mohly sloužit jako žebřík – což u zábrany není úplně žádoucí.

10. Lanové zábradlí na závěr

Výplet lanového zábradlí na mostě byl v režii mé šikovné ženy. V rámci praktičnosti bylo potřeba přidat středové lano (jinak by vznikly velké mezery, kterými by šlo propadnout). A poté proplést desítky metrů lana.

20+ nápadů, jak využít lana a sítě v interiéru – pochozí, záchytné, závěsné i jako zábradlí

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Jaké dřevo jste použil?

  • KVH hranoly 80 x 80 (délka 5 m) – 15 ks                   
  • palubky (délka 3 m) – 30 ks
  • podlaha (délka 4 m) – sibiřský modřín – 17 ks 
  • plotovky (délka 3,6 m) – 15 ks

Podívejte se na aktuální cenové porovnání KVH hranolů 80 x 80 zde.

Jakou povrchovou úpravu jste potřeboval?

  • barvy modré a zelené na plotovky
  • voděodolný olej na dřevěnou konstrukci hřiště
  • přírodní olej na podlah (který ale zešednul)

Podívejte se na aktuální cenové porovnání ochranných olejů na dřevo zde.

Dělal jste si všechno svépomocí, nebo vám někdo pomáhal?

Jako vždy mě v tom rodina a přátelé nenechali úplně samotného. Kamarádi pomohli při kopání a betonování, žena spíš na ty jemnější práce – natírání, proplétání lana atd.

Kolik vás dětské hřiště stálo?

Cena se vyšplhala na cca 45 tisíc. Z velké části za to může podlaha ze sibiřského modřínu (běžně se používá např. i jako podlaha pro terasy) a z velké části doplňky, díky kterým se však celé hřiště stalo tak oblíbeným u dětí.

Z hlediska ceny – nevyšlo by to levněji, kdybyste takou prolézačku koupil? 

Samozřejmě se dá koupit již hotové hřiště a za zdánlivě lepší peníze. Já to mám ale tak, že když něco dělám, tak to dělám pořádně, a vždy se mi to vyplatilo. Koupená hřiště (z většiny) vypadají na první pohled pěkně, ale použitý materiál se nedá porovnávat. Člověk si vlastní hřiště může vytvořit přesně podle toho, jak bude jeho dětem vyhovovat. Já jsem při vymýšlení návrhu bral v potaz, že děti porostou, a jak a kde budu moct přistavět/upravit hřiště tak, aby je to vždy bavilo.

Kolik stojí už hotové dětské hřiště? Srovnejte si ceny zde.

Co je potřeba si při výrobě pohlídat?

Za mě vždy natírat minimálně jednou vrstvou před spojením konstrukce – barva se pak nemůže dostat do spojů, které i tak trpí nejvíce.

Je něco, co byste dnes udělal jinak?

Zvolil bych jinou barvu na podlahu. Bohužel jsem dal na doporučení nezkušené prodavačky. Na sibiřský modřín se musí dávat vrstva s velkou UV ochranou – nejlépe i s pigmentem. Pokud nemá dostatečně velkou UV ochranu, dřevo si začne tvořit vlastní a to šedou vrstvu na povrchu dřeva, která vesměs ničemu nevadí, ale je třeba s tím počítat.

Chyběly Vám na začátku nějaké informace, které by vám bývaly ulehčily výrobu?

To ani ne, inspirace na internetu je veliká. A jak jsem psal v úvodu – takový projekt zvládne opravdu každý. Stačí se jen nebát a jít do toho.

Vyskytlo se něco, co vás v průběhu překvapilo?

Poměrně mě překvapila pokosová pila, která se (kvůli mojí nepozornosti a hlouposti) seznámila s mojí rukou, respektive prsty. Stálo mě to 15 stehů a přibližně měsíc zpoždění – a to jsem bral hůře, než ty stehy. :)

Splnil výsledek vaše očekávání?

Naštěstí ano. Všem dětem, které ho měly možnost vyzkoušet, se líbilo, což je vždy radost slyšet. Upřímně je ale větší radost ta chvíle klidu, když děti hřiště zabaví a vy si můžete v klidu oddychnout. :)

Napište nám

Vyrobili jste svépomocí něco hezkého ze dřeva? Podělte se o své zkušenosti i s ostatními čtenáři. Napište nám do redakce na adresu redakce@drevostavitel.cz, připojte krátký popis, několik fotek a inspirujte skrze Dřevostavitele i další kutily.

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
03.04.2023

Photocredit: Petr Schmid (se souhlasem)

1

6 důvodů pro KVH hranoly

Není hranol jako hranol. Co to je KVH a proč byste z něj měli stavět?.. Číst více →



Domy ve stromech nejsou jen pro děti

Mít své vlastní malé obydlí v korunách stromů je snad sen každého dítěte.. Číst více →



Jak vybrat dětské hřiště na zahradu?

Dětské hřiště na zahradě je sen. Zatímco dospělí hledí především na bezpečnost, děti se chtějí bavit. Jak dětské hřiště vybrat?.. Číst více →



Nechtěli děti vychovávat v paneláku. Dřevostavba pro ně byla jasná volba

Přečtěte si, jak se žije v moderní dřevostavbě a jak se řeší její stavba na základě individuálního projektu. Podívejte se také na krásnou fotogalerii domu, která vás provede celým interiérem... Číst více →



Zahradní domek pro děti – koupit, nebo postavit svépomocí?

Zahradní domek ocení každé dítě. Je to jenom jeho prostor, do kterého si může pozvat kamarády a spolu se pořádně vyřádit. V dnešním článku se podíváme blíže na to, jak ho pořídit a vyrobit... Číst více →



Jak vyrobit skládací učící věž pro děti – návod, rozměry a cena

Přečtěte si návod na výrobu skládací učící věže od našeho čtenáře Matěje a vyrobte svému dítěti tuto praktickou pomůcku do kuchyně levně a svépomocí... Číst více →



Dětské hřiště uprostřed velkoměsta, které si samo vyrobí čisté mikroklima

V dnešním článku vám ukážeme objekt, který pomáhá řešit potíže se znečištěným ovzduším. Je ze dřeva, membrány ETFE a zelených řas... Číst více →



Z jednoho stromu postavili bezezbytku hřiště a kiosek. Využili kůru, mízu i listí

Původní kmen a koruna stovky let starého stromu slouží jako základní architektonický prvek prodejního kiosku s dětským hřištěm v uměleckém parku. Prohlédněte si tuto unikátní konstrukci... Číst více →



Návod na koupací sud svépomocí za 52 tisíc – ušetřete jako Petr a zvelebte si zahradu

Petr si v Poděbradech na své zahradě postavil vlastní koupací sud za 52 000 Kč. Detailní postup, ceny i průběh výroby naleznete v článku... Číst více →



Exkluzivní dětské hřiště postavil tatínek dětem svépomocí – fotonávod v 9 krocích

Přinášíme vám postup realizace dětského hřiště s houpačkou – krok po kroku. Kutil Jirka se s tímto dětským hřištěm vešel do 25 tisíc... Číst více →