HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Vkročte do léta s novou terasou – tipy na dřeviny, postup výroby a inspirace

Sezóna je již v plném proudu. Pokud jste vlastníky domu, chaty nebo zahrádky, určitě stále přemýšlíte, co na svém pozemku vylepšit. Pokud se chcete pustit do většího projektu, můžete se nechat inspirovat dnešním článkem a vytvořit si novou nebo zrekonstruovat starou terasu. Jaké dřevo na ni využít a na co všechno si dát pozor?


terasa – tipy a inspirace
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Se souhlasem Terezy Berkové

Výběr materiálu

Jako první, nad čím budeme přemýšlet při stavbě či rekonstrukci terasy, je materiál. Pokud zvolíme dřevěnou terasu, musíme se poohlížet po kvalitních prknech a trámech z odolného dřeva, které vydrží různé povětrnostní vlivy. Pojďme se společně podívat na vlastnosti různých typů vhodných dřevin pro venkovní terasy.

Fotogalerie:

i Foto: Se souhlasem Terezy Berkové, Tereza Berková, Shutterstock, Ryan Frost

1. České dřeviny

Mezi vhodné české dřeviny patří modřín a borovice. Tyto dřeviny mají vysokou hustotu, pevnost a díky vysokému obsahu pryskyřice mají i vysokou odolnost. Často jsou již ve výrobě ošetřovány tzv. tlakovou impregnací.

Mohlo by vás zajímat: Dřevěné terasy a jejich životnost

2. Exotické dřeviny

Mezi vhodné exotické dřeviny pro terasová prkna patří například tyto:

Bukit – vyznačuje se žlutohnědou až nazelenalou barvou, stářím se jeho barva mění až do šedostříbrné. Toto dřevo je velmi tvrdé a paradoxně poměrně lehké.

Merbau – velmi odolná dřevina proti houbám. Merbau je dřevo bělové, jeho barva je od hnědošedé až do tmavě červenohnědé. Díky svým velmi dobrým fyzikálně-mechanickým vlastnostem patří mezi nejkvalitnější dřeviny světa.

Garapa – vysoce tvrdá dřevina, jejíž barva je světle žlutohnědá a na vzduchu tmavne.

Mohlo by vás zajímat: Stavba venkovní terasy: 6 kroků jak na to

3. Modifikované dřevo

Na venkovní terasu lze použít také tepelně modifikovaná prkna, která díky své tepelné úpravě velmi dobře snášejí povětrnostní vlivy, odolávají napadání plísní a jsou tvarově stálá.

                Mohlo by vás zajímat: Tepelná modifikace dřeva – Úvod do problematiky

Struktura terasových prken

Na trhu jsou dva druhy terasových prken, a to hladká nebo vroubkovaná. Oba typy mají své pro a proti. Jak obě varianty vypadají, si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Hladká terasová prkna

Hladká terasová prkna se lépe udržují čistá, rychleji vysychají a díky svému hladkému povrchu dají vyniknout jedinečnému vzoru dřeva.

Vroubkovaná terasová prkna

Vroubkovaná terasová prkna mají na svojí pohledové straně drážky kvůli odtoku vody a protiskluzovému efektu. 

Podkladové trámy

Při stavbě venkovní terasy je určitě důležité nešetřit na podkladových trámech. Ty by měly být ze stejně kvalitního dřeva jako prkna na pohledové straně.

Péče o dřevo

Přestože výše zmíněné dřeviny dobře snášejí povětrnostní vlivy a vysoké i nízké teploty, neměli bychom péči o ně podceňovat. Pokud chceme, aby nám terasa vydržela jako nová co možná nejdéle, je třeba správná a pravidelná údržba.

Pokud dřevěná prkna nijak neošetříme, je pak materiál mnohem náchylnější ke hnilobě a také zcela jistě časem zešedne. Na ošetření dřeva je vhodné použití lazur, které pronikají hluboko do dřeva, chrání dřevo před UV zářením, odpuzují vodu, ale zároveň jsou prodyšné.

Pokud pro terasu zvolíme měkké dřevo, je vhodné ho ošetřovat 2krát ročně. K tomu postačí použít obnovovací olejové nátěry, které je nutné po vsáknutí otřít, aby nedošlo k tvorbě nevzhledných map.

Příprava podkladu pro impregnaci

Podklad musí být čistý, suchý, zbavený mastnot, vosků a tenkých vrstev laku. Dřeviny bohaté na pryskyřici je vhodné omýt např. nitro ředidlem.

Postup rekonstrukce terasy

Jak jsme postupovali a co jsme použili při rekonstrukci naší terasy? Nejprve jsme vytrhali všechna stará prkna, která byla na terase. Potom bylo důležité zkontrolovat stav podkladových trámů. A protože byla terasa už velmi stará, rozhodli jsme se trámy nenechávat původní a nahradit je novými. Jako podkladové trámy jsme použili taktéž dřevo borovice, které jsme stejně jako prkna ošetřily lazurou na bázi alkydové pryskyřice.

Na stavbu naší terasy jsme použili již předem tlakově impregnovaná prkna borovice s vroubkovaným povrchem, které jsme ještě dodatečně ošetřili. Jak vypadá výsledek, si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Vydáno dne:
02.07.2021

Photocredit: Se souhlasem Terezy Berkové

2

Terasová prkna: Jaké jsou typy, cena a vlastnosti?

Jaká terasová prkna na vaši terasu zvolit? Kolik stojí a podle čeho vybírat?.. Číst více →



WPC terasy: V čem je kouzlo dřevoplastu?

Proč si na terasu pořídit WPC prkna? V čem mají WPC terasy výhodu?.. Číst více →



Zastřešení terasy u domu: inspirace i praktické rady

Jaké si vybrat zastřešení vaší terasy? Pokud hledáte inspiraci a varianty, jste na správném místě... Číst více →



Dřevěné terasy a jejich životnost

Dřevěné terasy jsou jasnou variantou pro ty, kteří nechtějí dlažbu nebo beton... Číst více →



Markýzy na terasu: Jak se při výběru nespálit

Podle čeho vybírat markýzu na vaši terasu? Jaké existují typy markýz.. Číst více →



Terasy z celého světa: Neuvěříte, kde všude můžete odpočívat na čerstvém vzduchu

Terasy jsou místem spojujícím interiér a exteriér stavby. Jsou také pomyslným pokojem navíc a dotváří charakter budovy. Právě proto jsou oblíbeným prvkem mnoha architektů. Pojďte se podívat, jaké zajímavé terasy můžete ve světě najít... Číst více →



Japonská terasa, která vrací lidem kontakt s přírodou i místní komunitou

Moderní vesnice v Japonsku plné betonu a asfaltu lichotí autům, ale pro lidi k životu moc nejsou. Dřevěná terasa z dnešního článku však obyvatelům část životního prostoru vrací. Podívejte se na tento japonský fenomén... Číst více →



Kamínková podlaha na terasu: jaké má výhody a nevýhody?

Kamínková podlaha je typ podlahy využívané jak v interiéru, tak v exteriéru. Podívejte se s námi na její největší výhody i nevýhody... Číst více →



Dřevostavba převlečená do betonu – na zahradě má dvoupatrovou terasu

Ze strany ulice vypadá tento dům jako nudná, betonová kostka. Směrem do zahrady se však postupně proměňuje na hřejivou a příjemnou dřevostavbu. Prohlédněte si netypický americký rodinný dům... Číst více →