HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dřevěné bazény na zahradu svépomocí, jak na to?

Léto se blíží a vy uvažujete o pořízení bazénu? Dřevěné bazény představují stabilní konstrukci a je možné si je vyrobit i svépomocí. Naše tipy pro realizaci, ceny bazénových folií i výhody pískové filtrace naleznete v našem článku.


Dřevěný bazén svépomocí
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: realliferealityblog

Umístění bazénu je zásadní

Výběr vhodné konstrukce a velikosti bazénu závisí především na výběru místa. Ideální je dostatečně prosluněná plocha, pokud možno dále od stromů a keřů, aby nedocházelo ke zbytečnému znečištění bazénu.

Nadzemní dřevěný bazén

Výstavba je velmi rychlá, protože odpadají vyšší náklady na výkopy a terénní úpravy. Existuje mnoho konstrukčních řešení. Jedním z nich jsou seskládaná prkna, která se v nároží spojují přeplátováním o plné a poloviční výšce.

Dalším typem může být rámová konstrukce provedena z pozinkovaného plechu, případně dřevěných hranolů. Do rámu se pak jen zavěsí bazénová folie a poté se bazén obloží dřevěnými palubkami. Ceny dřevěných palubek si můžete srovnat tady.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Slavný filmový režisér si postavil dřevostavbu snů. Svůj ranč však ostře střeží před fanoušky

Jako alternativní levnou konstrukcí mohou být zvoleny europalety, které se nastojato sestaví a stáhnou pomocí ráčnových popruhů.

V každém z případů by konstrukce měla být stavěna na rovné upravené ploše s položenou geotextilií (aktuální ceny zde). Do vytvořené konstrukce se vloží bazénová folie a horní hranu bazénu je vhodné opatřit parapetem, pod který se bazénová folie zakončí. Jelikož tento typ nenavazuje na terén, tak pro snadný a bezpečný přístup bazénu je vhodné doplnit oboustranné schody.

Částečně zapuštěný dřevěný bazén

Tento typ se využívá ve svažitém terénu, nebo v kombinaci s terasou. Bazén je napůl zapuštěn v zemi a část konstrukce bazénu je mimo výkop. Náklady na stavební práce opět nejsou tak velké a bazén může volně navazovat na terasu a vyrovnávat výškové úrovně terénu. 

Kolik stojí nový bazén na zahradu? Porovnejte si ceny zde.

Zapuštěný bazén

Realizace tohoto typu dřevěného bazénu obnáší výkopové práce a s tím spojené náklady. Do výkopu se osadí konstrukce bazénu a vodní plocha, tak navazuje na rovinu terénu. Po obvodu je bazén lemován například dřevěným obkladem, nebo terasou. Vzhledem k výkopovým pracím se jedná o dražší provedení, které vyžaduje větší preciznost provedení.

Montáž zapuštěného dřevěného bazénu

Nejprve je potřeba vytvořit výkop a betonovou desku. Následně se vytyčí referenční body a začne se s montáží stěnové konstrukce. Většinou se jedná o sestavení sloupků a bednění. Poté se instalují trysky, filtrační systém, geotextilie a bazénová folie. Souběžně s napouštěním vody se provede obsyp jemným drenážním štěrkem. Na závěr se doplní dřevěný okraj a dokončí se terénní úprava okolí.

Fotogalerie:

i Foto: realliferealityblog, Best Summer Life

Bazénová folie

Slouží jako vnitřní izolace bazénu proti úniku vody a zároveň plní estetickou funkci. Pokud nekupujete systémové řešení dřevěného bazénu, který obsahuje i folii a celou konstrukci bazénu řešíte svépomocí, tak při výběru folie musíte řešit především tvar a velikost bazénu. Na trhu jsou dostupné bazénové folie, které jsou většinou z materiálu PVC a v některý případech i vyztužené PES mřížkou (skelná vlákna).

Cena fólií je individuální právě v závislosti na velikosti a tvaru, ale v případě atypického řešení je možné využít i výroby plachty na zakázku, kde se orientační cena folie pohybuje kolem 300,- Kč/m2.

Tzv. těžké bazénové fólie jsou tvarově stálé s vysokou UV odolností a používají se převážně pro vnitřní i vnější bazény, koupaliště i jímky. Těžká bazénová fólie je dodávaná v rolích, kdy je potřeba jednotlivé díly svařit horkým vzduchem přímo do požadovaného tvaru. Cena těchto kvalitních fólií začíná kolem 600,- Kč/m2.

Aktuální ceny kvalitních bazénovových folií si zjistěte zde.

Bazénová filtrace

Ať už je bazén využíván sezóně nebo celoročně, tak by měl být vybaven bazénovou filtrací, která, která zajišťuje dobrou kvalitu vody. Mezi nejčastěji používané patří písková a kartušová filtrace, které se liší nejen ve způsobu filtrování vody ale i v použitelnosti podle velikosti bazénu. Kolik aktuálně stojí bazénové filtrace? Srovnejte si ceny zde.

Písková filtrace k bazénům

Bazénová voda prochází přes pískovou křemičitou náplň, která zachycuje nečistoty a vyčištěná voda se pak dále žene zpět do bazénu. Výkon pískové filtrace je dostatečný pro připojení dalších příslušenství bazénu, jako je například bazénový vysavač, nebo solární ohřev. Při výběru je třeba přihlížet na výkon, abychom věděli, kolik m3 vody je pískový filtr schopný přefiltrovat za hodinu.

Velkou výhodou je minimální náročnost na údržbu, protože výměna pískové náplně se provádí zhruba jednou za 2 až 3 roky. Spotřeba bazénové chemie je v případě pískové filtrace nižší, takže nejen že ušetříme, ale bazén je i vhodnější pro ty, kteří mívají alergické reakce.

Cena pořízení pískové filtrace je různá v závislosti na výkonu, a tedy velikosti bazénu. Nejlevnější model s průtokem 2 litry/hod, který je vhodný pro bazény kolem 8 litrů, začíná na částce kolem 2000,- Kč.

Kartušová filtrace

Tento typ se skládá z čerpadla a papírového válce, který zachytává nečistoty a je potřeba ho i několikrát týdně čistit proudem vody. Pořizovací náklady jsou sice nižší než u pískové filtrace, ale papírový válec se velmi rychle opotřebovává a tím se snižuje i kvalita filtrování. Proto je tento typ vhodnější pro menší bazény do 8 m3.

Nejlevnější typ kartušové filtrace s průtokem 3 m3/hod. vhodné pro bazény do 7 m3, lze pořídit už za 500,- Kč.

Zaujal Vás článek a máte nějaké vlastní nápady či postřehy? Podělte se o ně s námi v diskuzi.

Vydáno dne:
01.05.2017

Photocredit: realliferealityblog

57

Stavba venkovní terasy: 6 kroků jak na to

Jak správně postupovat při stavbě venkovní terasy?.. Číst více →



Solární sprcha na zahradu: Vyrobte si ji doma svépomocí

Léto je neodmyslitelně spojené s osvěžením. Jaké typy solárních sprch jsou u nás dostupné, a jak si můžete svou sprchu na zahradu vyrobit svépomocí... Číst více →



Nádrž na dešťovou vodu: Kolik vám ušetří a jak ji vybrat?

Nádrž na dešťovou vodu výrazně sníží spotřebu pitné vody z kohoutku. Nádrže na dešťovou se vyrábí pro podzemní i nadzemní využítí. Jak určit její typ a objem?.. Číst více →



Sud na dešťovou vodu: Podle čeho si ho vybrat?

Sud na dešťovou vodu vybírejte podle materiálu, objemu a doplňků. Aby přečkal horko i zimu, nezapomínejte na údržbu venkovního sudu... Číst více →



Vybudujte si vlastní přírodní zahradu: Poradíme vám, jak na to

Sníte o ekologické zahradě, která bude plně v souladu s okolní přírodou? Díky našim radám pro vás bude její založení hračkou... Číst více →



Připravte zahradu na jaro v šesti krocích

Chcete mít krásnou a zdravou zahradu po celý rok? Nepodceňte jarní přípravu a pusťte se včas do práce. Náš článek vám poradí, jak na to... Číst více →



Manželé si vylepšili levný zahradní bazén, a ještě na tom ušetřili. Máme pro vás návod

Přinášíme vám návod na výrobu dřevěného bazénu svépomocí. V článku najdete postup krok za krokem, cenovou kalkulaci a podrobnou fotogalerii... Číst více →



Bazén z palet svépomocí za hubičku. Podívejte se, co se ukrývá v jeho stěně

Čtenář Jakub si vyrobil luxusní bazén ze starých palet a dřevěných latí. Podívejte se, jak se mu to povedlo a na kolik ho bazén vyšel... Číst více →



Jaroslav postavil domácí wellness pro sebe a svou ženu. Koupání v bublinkách si užívají i vnoučata

Celoroční domácí wellness, které Jaroslav vybudoval, dělá radost jeho ženě i jejich pěti vnukům. Podívejte se, jak skvěle vypadá... Číst více →



Vybíráme bazén: nadzemní vs. zapuštěný a další otázky předtím, než bazén koupíte

Koupi bazénu provází několik zásadních otázek. Pojďme se nad nimi zamyslet společně a inspirujte se zajímavými bazény v galerii... Číst více →