HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Sud na dešťovou vodu: Podle čeho si ho vybrat?

Kdo zahradničí, dobře ví, že bez dešťové vody by pěstování zeleniny bylo velmi nákladné. Dešťová voda je příjemnější rostlinám i peněžence. Dešťovou vodu můžete zužitkovat nejen na zahradě, ale třeba na umytí vozu nebo hrubší úklid. A venkovní sudy na dešťovou vodu nemusí být jen staré vyřazené barely. Podle čeho zahradní sud na vodu vybrat? A co vše moderní zahradní sudy na dešťovou vodu umí? Vše se dozvíte v tomto článku.


Sud na dešťovou vodu venkovní
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Vodné a stočné rok od roku zdražuje. O důvod víc, proč vodou šetřit. Stát dokonce zvažuje podporovat využití dešťové vody dotacemi. Jedná se o tzv. Modrou dotaci, která by mohla být ekvivalentem Zelená úsporám v oblasti hospodaření s vodou.  Ministerstvo životního prostředí chystá příspěvky, které by majitelé rodinných domů využili na stavbu nádrží nebo jezírek a šetřili tak vodu z kohoutků. Úspora vody je prioritou – využití dešťové vody v domácnostech může ušetřit až 50 procent nákladů. Zajímavé tipy na tvary i umístění sudů na dešťovou vodu najdete v naší galerii.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, srqpix, Ktplant, Crocus

TIP: Využití dešťové vody v domácnostech se podrobně věnuje článek: Nádrž na dešťovou vodu: Kolik vám ušetří a jak ji vybrat?

Venkovní sudy na dešťovou vodu jsou levná varianta pro sběr dešťové vody 

Sudy pod okapy jsou běžným koloritem na venkově a v zahrádkářských koloniích. Většinou si lidé vystačí s vyřazeným barelem. Prodávají se ale speciální venkovní sudy na dešťovou vodu, které jsou konstruované a promyšlené právě na zachytávání vody, která prší zadarmo z nebe.

Sudy na dešťovku se dají pořídit ve velmi různých cenových kategoriích, lepší představu o aktuálních možnostech a cenách, si můžete udělat zde.

Sudy na dešťovou vodu jsou k dostání většinou v několika typech objemů, vyhledávaný je především objem 200 litrů, 300 litrů nebo 500 litrů. Prodávají se také různé tvary – od typických kulatých až po hranaté, které šetří místo. Cena plastových sudů o tomto objemu se pohybuje od cca 400,- Kč za 200 l sud po 1500,- Kč za 500 l sud. Tyto sudy jsou většinou vyrobeny z PP (polypropylenu).

Plastové sudy na dešťovou vodu o větším objemu než 500 litrů se nejčastěji vyrábí z kvalitního a odolného materiálu HDPE (vysokohustotního polyethylenu). Tento zahradní sud dlouhodobě odolává venkovním vlivům, povětrnostním podmínkám i UV záření. Sud na vodu z HDPE snáší lépe vysoké i velmi nízké teploty a větší zatížení od většího objemu vody.

Existuje samozřejmě i varianta dřevěných sudů. Ty jsou z estetického pohledu daleko přitažlivější než plastové sudy, ale většina zahrádkářů dá nakonec přednost finanční dostupnosti sudu před jeho estetikou, protože ty dřevěné jsou podstatně dražší. Krásný dřevěný sud na vodu o objemu 200 l pořídíte okolo 5 500,- Kč.

Stále ještě vídané kovové sudy na vodu byly už většinou nahrazeny sudy plastovými. Aktuální ceny kovových a dřevěných sudů na dešťovou vodu si můžete srovnat například zde.

Plastový sud na dešťovou vodu s kohoutkem, víkem a hadicí

Zahradní sudy na dešťovou vodu jsou vybavené některými detaily, které hospodaření s vodou a její využívání usnadňují. Zatímco na zahradě si vystačíte s tím, že do sudu ponoříte kropáč a naberete ho, abyste zalili vyprahlé záhony, v případě, že chcete dešťovou vodu využívat i jinak, oceníte další výbavu sudů.

Například plastový sud s víkem, který umožňuje uchovat dešťovou vodu v sudu dlouhodobě bez nečistot. Ve víku je přitom u propracovanějších modelů otvor pro okap, takže dešťová voda do sudu stéká, ale zároveň zabraňujete, aby do ní padalo listí nebo další nečistoty, které vodu znehodnotí. Samozřejmě, když voda stéká z okapu, může s sebou vzít nečistoty. Proto lze do některých sudů vložit i plastové síto, jež zabraňuje vniknutí listí nebo jiných pevných částic. Aktuální ceny plastový sudů si srovnejte zde.

Populární je také kohoutek u sudu, který vám umožní pohodlné napouštění vody – ať už do kropáče, kbelíku nebo konve. Kohoutek je zpravidla vložen uvnitř sudu a je nutné ho namontovat (sud lze tedy používat i bez kohoutku).

Sud na dešťovou vodu lze dovybavit také podstavcem, který vyvýší sud a usnadní tak nabírání vody. Výhodou podstavců je jejich pevnost a odolnost. Další vychytávkou je možnost sestavení hned několika sudů za sebou, které budou mezi sebou propojeny a nedojde tak k přetečení sudu, který je hned pod svodem ze střechy, ale dešťová voda se bude napouštět i do těch ostatních.

Podle čeho vybrat sud na dešťovou vodu?

Jste ve fázi, kdy chcete pokročit v hospodaření s dešťovou vodou a staré trochu prorezlé sudy vyměnit za plastové? Podle některých zkušeností jsou sice hranaté sudy úspornější, co se týká místa, ale levnější modely mají nižší životnost, protože praskají v hranách.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Sud na dešťovou vodu můžete koupit online, nebo si zajet do hobby obchodu. Pokud budete vybírat sud osobně, dobře si ho prohlédněte – plášť i dno. Sud by neměl být popraskaný a vyšisovaný od sluníčka (například pokud byl dlouho vystavený venku).

Zajímejte se o materiál, ze kterého je sud vyrobený, čím odolnější plast bude, tím déle vám sud vydrží. Zvažte objem sudu (běžně od 200 do 500 litrů) a jeho vybavení (filtry, víko, kohoutek).

Péče o sud na dešťovou vodu

I přesto, že si vyberete sud se silným pláštěm, nepodceňujte péči o něj. Ačkoli kvalitní sudy vydrží UV záření i změnu teplot, na zimu sud vypusťte a ukliďte ho. Voda by v něm neměla zmrznout. Sud nestavte přímo na zem, ale využijte buď speciální podstavec, nebo alespoň cihly.

Vydáno dne:
13.01.2017

Photocredit: Shutterstock

7

Nádrž na dešťovou vodu: Kolik vám ušetří a jak ji vybrat?

Nádrž na dešťovou vodu výrazně sníží spotřebu pitné vody z kohoutku. Nádrže na dešťovou se vyrábí pro podzemní i nadzemní využítí. Jak určit její typ a objem?.. Číst více →



Kořenová čistička odpadních vod: Jak funguje a jaká je cena?

Kořenová čistička odpadních vod představuje ekologickou variantu řešení odpadů v domácnosti. Jaké má kořenová čistička výhody, nevýhody a jaká je cena?.. Číst více →



Dřevěné bazény na zahradu svépomocí, jak na to?

Máte zahradu a uvažujete o dřevěném bazénu? Dozvíte se druhy konstrukcí, cenu bazénových folií, i jestli je lepší kartušová nebo písková filtrace... Číst více →



Ceny zahradních krbů začínají na 3 tisících. Jak si vybrat?

Jaké zahradní krby nabízí náš trh a který splní vaše představy a požadavky? Nabízíme pár tipů, jak při výběru a nákupu postupovat... Číst více →



Okrasné zahrady ve fotogalerii: Jaký typ je vaším favoritem?

Přemýšlíte, jaký typ okrasné zahrady zvolit k vašemu domku? Nechte se inspirovat naším článkem a fotogalerií a vyberte si tu pravou... Číst více →



V USA jsme bydleli v 80leté dřevostavbě. Rozhodli jsme si ji postavit i doma.

Navštivte s námi dům mladé rodiny, která si nechala postavit dřevostavbu na základě architektonického návrhu. Podle čeho si vybrali firmu a proč se rozhodli pro dřevo?.. Číst více →



V létě na vodu? Jedině na dřevěném voru.

Chcete se plavit po vodě na dřevěném voru? Nebo vás jen zajímá, jak se takový vor staví? V následujícím článku se vše podstatné o vorech dozvíte... Číst více →



Unikátní buňka v Brně zkoumá, jak využít dešťovou vodu a zlepšit tak klima ve městě

Jak zlepšit klima ve městě za využití dešťové vody? Na to odpovídá koncept City Cell Prototype. Přečtěte si rozhovor s tvůrcem... Číst více →



Rostoucí cena vody v roce 2023 děsí české domácnosti. Úspora se přitom sama nabízí

Zbytečné plýtvání vodou se může pěkně prodražit. Existuje přitom způsob, jak využívat dostupnou a levnou dešťovou vodu, která šetří peníze i přírodu... Číst více →



Nový systém, který šetří náklady na vodu. Nesplachujte peníze zbytečně do záchodu

Pitná voda je pro nás lehce dostupná, zároveň je však nesmírně vzácná. Využívat ji na zalévání či splachování WC je zbytečným luxusem. Čím se dá nahradit?.. Číst více →